.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Τσακαλώτος: «Υπογράφουμε άρον – άρον ό,τι να ‘ναι»


του Λεωνίδα Βατικιώτη

Σε μπαράζ πιέσεων επιδίδονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να δεχθεί τους όρους της Τρόικας, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μόνο τις τελευταίες μέρες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, επέστησε στην κυβέρνηση την ανάγκη να επικεντρωθεί σε τρεις μεταρρυθμίσεις (συντάξεις, φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις) ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση. Επίσης αποσύνδεσε την αξιολόγηση από την προσφυγική κρίση, απαντώντας έτσι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει τα δύο θέματα που με αυτό τον τρόπο ζητά να ψηφίσει λιγότερα αντιλαϊκά μέτρα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει από μπροστά της το πικρό ποτήρι των νέων μέτρων λιτότητας είχε κορυφωθεί την προηγούμενη εβδομάδα όταν σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Πίτερ Σπίγκελ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότεινε στους εκπροσώπους των πιστωτών να συνεδριάσουν στην Ειδομένη…


Στην ίδια κατεύθυνση με τον Λετονό κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συνέστησε στην κυβέρνηση να επικεντρώσει την προσοχή της στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα απάντησε στο ΔΝΤ, που εξακολουθεί να θέτει ως όρο για την παραμονή του στο πρόγραμμα, την ελάφρυνση του χρέους, ότι είναι μια συζήτηση που δεν επείγει. Κοινώς, ξεχάστε το!

Η κυβέρνηση Τσίπρα, από τη μεριά της, προτιμά να υποβαθμίζει τις πιέσεις, παρουσιάζοντας στην ελληνική κοινωνία μια εξωπραγματική εικόνα έτσι ώστε να μην αναλάβει το πολιτικό κόστος που δημιουργούν ο ενδοτισμός της κι οι συνεχείς επικύψεις της στους πιστωτές. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στις 4 Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ. Το θέμα ωστόσο δεν αφορά στην ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, αλλά στο περιεχόμενό της. Κι επί αυτού, ο Τσακαλώτος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, τηρεί σιγή ιχθύος που προοιωνίζεται ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί τα πάντα! Το μήνυμα που στέλνει κάθε φορά στους πιστωτές είναι ότι δεν έχουν σημασία οι όροι της συμφωνίας, αλλά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσακαλώτος μπορεί να δεχθεί μειώσεις στις συντάξεις ανεξαρτήτως ύψους, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ώστε να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018, που θα διευκολύνει την αποπληρωμή του χρέους και την παράδοση το ταμείου ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές, ώστε ο κάθε Τροϊκανός να εξυπηρετεί το δικό του λόμπι επιχειρήσεων στο φαγοπότι που θα στηθεί με τη δημόσια περιουσία. Από την ευκολία με την οποία υπέγραψε ο Τσακαλώτος την επαίσχυντη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, φαίνεται πώς αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο, καθώς είναι διατεθειμένος να υπογράψει ότι του βάλουν μπροστά του.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την μεριά του, εξαπατά τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς τους ψέματα, όπως έκανε στην πολιτική γραμματεία του κόμματος όταν δήλωνε πως «απαιτήσεις όπως αυτές, για περικοπές των κύριων συντάξεων, δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές». Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουν ήδη γίνει δεκτές μειώσεις στις συντάξεις από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος το μόνο που συζητάει είναι το ύψος των συντάξεων που δε θα θιγούν. Επίσης στο μνημόνιο Τσίπρα αναφέρεται με σαφήνεια (άρθρο 1, παρ. 25 του ν. 4334/2015-Α’ 80): «Το δημοσιονομικό συμβούλιο εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών ημιαυτόματα μέτρα περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, και ειδικότερα μηνιαίων/τριμηνιαίων στόχων σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής»! Όταν μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δηλώνει (εν είδει αντίστασης μάλλον, μες στην παροιμιώδη αφέλειά του) ότι δεν θα εφαρμόσει τίποτε παραπάνω από τη συμφωνία, τότε συμπεριλαμβάνεται και η ενεργοποίηση των ημιαυτόματων μέτρων περικοπής δαπανών. Άρα, η πρώτη του δήλωση στην Πολιτική Γραμματεία αποδεικνύεται πολιτική εξαπάτηση, ένα ακόμη ψεματάκι για το πόπολο…

Τον ίδιο στόχο, τόνωσης των πλήρως απονεκρωμένων κομματικών αντανακλαστικών, εξυπηρετούσαν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φ. Κουτεντάκη, εναντίον του ΔΝΤ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι πιέσεις των Αμερικάνων για καθυστέρηση καταβολής μισθών και συντάξεων. Μόνο που μετά την απομάκρυνση απ’ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ενώ, οι καταγγελίες θα είχαν νόημα αν συνοδεύονταν από το ενδεχόμενο διακοπής των διαπραγματεύσεων, καταγγελίας της δανειακής σύμβασης και μονομερούς αθέτησης πληρωμών. Όσο αυτές οι επιλογές έχουν αποκλεισθεί, τα υπόλοιπα είναι για ζύμωση…

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου