.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Υπάρχουν 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια σε όλη την Ευρώπη και 4.1 εκατομμύρια άστεγοι

Περισσότερα από 11 εκατομμύρια σπίτια σε όλη την Ευρώπη παραμένουν άδεια. Ο αριθμός αυτός είναι υπέρ-αρκετός για να στεγάσει όλους τους άστεγους της Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian στο τέλος του προηγούμενου μήνα.
 
Στην Ισπανία υπάρχουν 3.400.000 σπίτια άδεια, ενώ από 2 εκατομμύρια υπάρχουν σε Γαλλία και Ιταλία. Την ίδια ώρα 1.8 σπίτια κατά μέσο όρο παραμένουν χωρίς κάτοικο στη Γερμανία και περισσότερα από 700.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν την περίοδο του μεγάλου «κατασκευαστικού μπουμ» λίγο πριν από την οικονομική κρίση του 2007-2008 και δεν κατοικήθηκαν ποτέ. Επιπλέον, τα περισσότερα εξ αυτών κατασκευάστηκαν στην προοπτική της επένδυσης από ανθρώπους που δεν σκόπευαν να ζήσουν μέσα.

«Είναι απίστευτο. Πρόκειται για τεράστιο αριθμό», λέει ο Ντέιβιντ Άιρλαντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης Empty Houses στον Guardian. Σκοπός της οργάνωσης είναι να πιέσει, προκειμένου τα σπίτια αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση ανθρώπων που έχουν ανάγκη. «Τα σπίτια υπάρχουν για να ζουν άνθρωποι μέσα. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε κάτι πάει πραγματικά στραβά στη στεγαστική αγορά», συμπληρώνει. Όπως προσθέτει, τα 11 εκατομμύρια άδεια σπίτια της Ευρώπης υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μιας ηπείρου που αριθμεί λίγο περισσότερους από 4 εκατομμύρια αστέγους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Φρικ Σπίνεγουιν, διευθυντής του FEANTSA, μιας οργάνωσης που ασχολείται με τους άστεγους σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Είναι σκάνδαλο. Χρειαζόμαστε απλά τα μισά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα στέγης σε όλη την Ευρώπη».

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα που καλούσε την Κομισιόν να αναπτύξει στρατηγική για επίλυση του προβλήματος στέγασης στην Ευρώπη «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Το ψήφισμα πέρασε με 349 ψήφους υπέρ και 45 κατά.

Η Ισπανία έχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από τα σπίτια που σήμερα παραμένουν ακατοίκητα χτίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να στεγάσουν Βρετανούς και Γερμανούς σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τελευταίες έρευνες στη χώρα καταδεικνύουν ότι υπάρχουν 3.400.000 άδειες κατοικίες, δηλαδή το 14% των περιουσιών όλης της Ισπανίας. Ο αριθμός των άδειων σπιτιών αυξήθηκε περισσότερο από 10% μέσα σε μια δεκαετία.

Η ισπανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι επιπλέον υπάρχουν 500.000 μισοτελειωμένες κατοικίες, καθώς οι κατασκευαστές σταμάτησαν την ανέγερσή τους με την έναρξη της κρίσης. Κατά τη διάρκεια, πάντως, του «κατασκευαστικού μπουμ» μεταξύ του 2004 και του 2008 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ κατασκευάζονταν περισσότερες από 800.000 κατοικίες ανά έτος.
Ορισμένοι Δήμοι στην Καταλονία έχουν απειλήσει τις τράπεζες με πρόστιμο 100.000 ευρώ για κάθε σπίτι στο οποίο κάνουν κατάσχεση και παραμένει ακατοίκητο για περισσότερα από δύο χρόνια. Το δημοτικό συμβούλιο της Τερράσα έχει ήδη διαμηνύσει στις τράπεζες ότι «πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βρουν ένοικους», αλλιώς θα το ίδιο θα κατάσχει τις κατοικίες και θα τις χρησιμοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς.
Στη Γαλλία οι τελευταίες επίσημες έρευνες δείχνουν ότι το 2012 υπήρχαν 2.400.000 άδεια σπίτια. Η Ιταλία αναμένεται να δώσει επίσημα στοιχεία το προσεχές καλοκαίρι, όμως σχετική έρευνα που έγινε στη χώρα υπολόγισε ότι ο αριθμός έφτανε το 2012 στα 2 εκατομμύρια ακατοίκητες οικοδομές.

Στην Πορτογαλία υπολογίζονται στις 735.000, ενώ στην Ελλάδα στις 300.000 και στην Ιρλανδία 400.000.

Το κείμενο του Guardian εδώ

πηγή: pass-world.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου