.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ- ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ  

ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ  

Ο Απρίλης “είναι ο μήνας ο σκληρός”, έγραφε στην “Έρημη Χώρα” ο Τ.Σ. Έλιοτ. Πολύ σκληρός προμηνύεται ο φετεινός Απρίλης για τον ελληνικό λαό. Όλες οι πληροφορίες από τους σκοτεινούς διαδρόμους της “διαπραγμάτευσηςκυβέρνησης- Κουαρτέτου συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: το θέατρο της “αξιολόγησης” θα κλείσει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 22 Απριλίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε η κυβέρνηση να επαναλάβει την αθλιότητα του περασμένου Δεκαπενταύγουστου, με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου. Να κατεβάσει πασχαλιάτικα στη Βουλή, με κατεπείγουσες διαδικασίες, πιθανόν σε ένα νομοσχέδιο, τα μέτρα- λαιμητόμο για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια, ελπίζοντας ότι θα ελαχιστοποιήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις απειλητικές ρωγμές στην κυβερνητική πλειοψηφία.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών που εμπλέκονται άμεσα στη “διαπραγμάτευση”, έχει επέλθει ήδη συμφωνία επί του φορολογικού, με εξαιρετικά επώδυνα μέτρα για τα εργατικά και τα μεσαία στρώματα. Πολύ κοντά σε τελική συμφωνία βρίσκονται οι δύο πλευρές και στο ασφαλιστικό, όπου δρομολογείται ο ακρωτηριασμός των συντάξεων παλιών και νέων συνταξιούχων, με την κυβέρνηση να αγωνίζεται απλώς να διατηρήσει κάποια φύλλα συκής. Οι μόνες διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί ακόμη αφορούν τα “κόκκινα δάνεια”- δηλαδή το ρυθμό με τον οποίο στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια θα περάσουν στα αρπακτικά funds- και στο πακέτο των πρόσθετων μέτρων (Μνημόνιο... plus) που θα επιβληθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Η δρομολογημένη επιβολή μέτρων που θα φέρουν σε μετωπική σύγκρουση την κυβέρνηση με τη μεγάλη, λαϊκή πλειοψηφία προκαλεί έντονη ανησυχία στους κόλπους του κοινοβουλευτικού και κομματικού ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτές έρχεται να προστεθεί η δυσφορία για την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας γύρω από το προσφυγικό (δικαίως η Βασιλική Κατριβάνου κάνει λόγο για “πολιτικά και νομικά τέρατα, που μας απαξιώνουν ως Αριστερά”) εξ αιτίας της οποίας η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται πυρ ομαδόν από τον ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή Αριστερά. Η ντροπή που αισθάνεται κάθε οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ με στοιχειώδη προοδευτικά αντανακλαστικά δεν μπορεί παρά να μεγεθύνεται από τις τοποθετήσεις του υπερπατριώτη υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκθειάζει την Κρήτη ως “αβύθιστο αεροπλανοφόρο” του ΝΑΤΟ, στο οποίο προσφέρει μάλιστα και την... Κάρπαθο, για να ενισχυθεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας!

Σ'αυτό το φόντο, η συζήτηση της ερχόμενης Τρίτης στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, για θέματα διαφθοράς και δικαιοσύνης (λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, φάκελλοι διαπλοκής κλπ) αποτελεί σπασμωδική προσπάθεια αντιπερισπασμού. Μια κυβέρνηση που λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός των μεγάλων ευρωπαϊκών και εγχώριων συμφερόντων εναντίον του “εχθρού λαού” επιχειρεί να περιβληθεί την λεοντή των Αδιάφθορων που συγκρούονται μέχρις εσχάτων με κάποιους διεφθαρμένους ολιγάρχες. Μάταιος κόπος. Στο πολύκροτο βιβλίο “Διαφορετικοί μαζί”, που έγραψε μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο πολύς Βόλφκανγκ Σόιμπλε εκμηστυρεύεται ότι θα ψήφιζε... Τσίπρα στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, κρίνοντας ότι είναι ο καταλληλότερος Έλληνας πολιτικός για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου. Δεν διαστάζει μάλιστα να “καρφώσει” τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι οι δεσμοί τους με το παλιό σύστημα της διαπλοκής τους καθιστούν λιγότερο φερέγγυους στην προώθηση των ολέθριων, μνημονιακών μέτρων.

Οι μαχόμενες αριστερές δυνάμεις του τόπου, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδεολογικές και στρατηγικές διαφορές τους, καλούνται να υπερβούν τις διχαστικές λογικές και την παραλυτική ενδοσκόπηση και να κηρύξουν έναν πραγματικό, λαϊκό συναγερμό για να μην περάσουν τα ολέθρια μέτρα που έρχονται. Πρέπει απ' όλους να συνειδητοποιηθεί ότι ο επόμενος μήνας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την πορεία της χώρας και του εργατικού- λαϊκού κινήματος για μεγάλο διάστημα. Μόνο η έφοδος στο προσκήνιο ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων μπορεί να αποτρέψει τη σταθεροποίηση μιας μνημονιακής τάξης πραγμάτων που θα γίνει ταφόπλακα για τα λαϊκά εισοδήματα, τα κοινωνικά δικαιώματα και την εθνική- λαϊκή κυριαρχία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στο κοινωνικό γίγνεσθαι οι πασχαλιές δεν “ανθίζουν μέσα από τη νεκρή γη” μόνες τους, αν δεν πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας...

Α.Θ

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου