.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Έχουν καταλήξει στο αντιασφαλιστικό σχέδιο


«Το ύψος της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ. Οπως έχουμε πει υπάρχει μια συζήτηση για το εάν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288 ευρώ». Η δήλωση έγινε από τον Κατρούγκαλο έξω από το «Χίλτον», καθώς αποχωρούσε παρέα με τον Τσακαλώτο από την προτελευταία συνάντηση με την τρόικα/κουαρτέτο, μια μέρα πριν οι επικεφαλής αναχωρήσουν για τις πασχαλινές διακοπές τους.

«Οπως έχουμε πει»; Πότε ακριβώς το είπαν; Για πάνω από τρεις μήνες, ολόκληρη η κυβερνητική προπαγάνδα, με γκεσέμι τον ίδιο τον Κατρούγκαλο, έχει ως ακρογωνιαίο λίθο της την «εθνική σύνταξη των 384 ευρώ», που θα την παίρνουν όλοι όσοι έχουν 15 συνεχή χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Aπ' όταν ήρθε η τρόικα και ξανάρχισε η διαπραγμάτευση, με εντατικό ρυθμό πια, άρχισαν πρώτα τις διαρροές στα παπαγαλάκια για αναλογική απόδοση της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» και στο φινάλε βγήκε ο Κατρούγκαλος και το παρουσίασε σαν κάτι… γνωστό και αυτονόητο.


Οι αναγνώστες της «Κόντρας» θυμούνται πολύ καλά πως από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε -με απόλυτη κατηγορηματικότητα, μάλιστα- ότι αποκλείεται να δοθεί ακέραια η εθνική σύνταξη σε όλους. Η δήλωση Κατρούγκαλου ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό για το οποίο ήμασταν σίγουροι, ξεκινώντας από συγκεκριμένα δεδομένα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τα οποία και παρουσιάσαμε.

Εκείνο που έχουμε να σημειώσουμε αυτή τη στιγμή είναι πως κανένας δεν πρέπει να είναι σίγουρος ούτε για το ύψος της εθνικής σύνταξης (αν δηλαδή θα είναι 384 ευρώ και όχι μικρότερη) ούτε για τον τρόπο εφαρμογής της αναλογικότητας (δηλαδή, ακέραιο το ποσό για 20 πλήρη χρόνια ασφάλισης και πάνω) και μειωμένο για όσους έχουν από 15 μέχρι 20 πλήρη χρόνια ασφάλισης. Το τελικό μοντέλο θα το μάθουμε όταν υπάρξει νομοσχέδιο και όχι προπαγανδιστικά σχέδια ή εξίσου προπαγανδιστικές δηλώσεις.

«Επαναλαμβάνω ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν. Και δεν έχει μπει στο τραπέζι ούτε από τους Θεσμούς», συνέχισε ο Κατρούγκαλος. Και κατέληξε τάχαμου αγανακτισμένος: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί εξακολουθεί να είναι στον “αέρα'' αυτή η συζήτηση». Ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι πρόκειται να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είχαν μειωθεί το περασμένο καλοκαίρι κατά 6% (και κατά 2% οι κύριες συντάξεις). Κι αυτό, όμως, μην το δένετε κόμπο, αν δεν δείτε το νομοσχέδιο. Γιατί το παζάρι γίνεται όχι για να μην μειωθούν οι συντάξεις, αλλά για το πόσο θα μειωθούν. Κι αν ο λογαριασμός του Μνημόνιου (1% του ΑΕΠ το 2016 και 0,25% το 2015) δεν βγαίνει, τότε μπορεί να μειωθούν όχι μόνο οι επικουρικές, αλλά και οι κύριες συντάξεις.

Το σημαντικότερο είναι πως όλες οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα. Και η «προσωπική διαφορά», που θα εμφανίζεται σαν κάτι που «δεν το δικαιούνται» οι συνταξιούχοι, θα είναι μια δεξαμενή για πετσοκόμματα και του χρόνου και τα επόμενα χρόνια. Κανένας δεν πρόκειται να γλιτώσει από την κλίνη του Προκρούστη, είτε είναι ήδη συνταξιούχος, είτε περιμένει να του υπολογίσουν τη σύνταξη, είτε θα βγει στη σύνταξη στο άμεσο μέλλον, είτε θα βγει στη σύνταξη μετά από μερικά χρόνια, είτε είναι νέος και σκέφτεται ότι κάποια στιγμή πρέπει κι αυτός ως εργαζόμενος (με μεγάλα διαστήματα ανεργίας) να βγει στη σύνταξη. Ολοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και θα ήταν θανάσιμο ταξικό λάθος να σκεφτόμαστε ότι άλλος βράζει στον πάτο του καζανιού, άλλος στη μέση και άλλος στον αφρό.

Πόσο χαμηλότερες θα είναι οι συντάξεις με το νέο σύστημα; «Παραμένει, φυσικά, η βασική μας διαφορά ανάμεσα στο πόσο αναλογικό, που θέλουν αυτοί, και κατά πόσο αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων που θέλουμε εμείς», είπε ο Κατρούγκαλος, ξεχνώντας και τη σωστή σύνταξη που διδάχτηκε ως δικηγόρος. Κι όταν ρωτήθηκε αν οι τροϊκανοί «δεν δέχονται τα ποσοστά αναπλήρωσης», επέλεξε να πει το ίδιο πράγμα με… κατρουγκάλειο τρόπο: «Αρα υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακριβώς».

Πάμε, λοιπόν, σε μείωση ακόμα κι αυτών των άθλιων ποσοστών αναπλήρωσης που δημοσιοποιήθηκαν με το σχέδιο Κατρούγκαλου (ήταν ελάχιστα ψηλότεροι απ' αυτούς που ισχύουν με τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη). Ομως το μεγάλο πετσόκομμα στις συντάξεις, ακόμα και σε σχέση με τους νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, θα επέλθει με τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών βάσει του μέσου όρου ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Ζήτημα για το οποίο τα παπαγαλάκια των αστικών ΜΜΕ ούτε μιλάνε ούτε ρωτάνε. Με τη μείωση και των ποσοστών αναπλήρωσης, οι λεγόμενες ανταποδοτικές συντάξεις θα γίνουν άθλια φιλοδωρήματα επιπέδου κατοστάρικου!

Η τρόικα έφυγε για πάσχα, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια έμειναν στην Αθήνα και εργάζονται πυρετωδώς με τους συμβούλους του Κατρούγκαλου για να καταλήξουν στις τελικές ρυθμίσεις. «Πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα», ανακοίνωσαν η Κομισιόν, το ΔΝΤ και ο Ντεϊσελμπλούμ. Εργάζονται για να βρουν το συνδυασμό εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θ' ανταποκρίνεται στα προκαθορισμένα μεγέθη που έχουν θέσει. Λίγο πάνω στην ανταποδοτική, λίγο κάτω στην εθνική, ή αντίστροφα, στο τέλος θα συμφωνήσουν σ' ένα εφιαλτικό σύστημα, που δε θα μετατρέπει μόνο τις συντάξεις σε άθλια φιλοδωρήματα, αλλά και θα δρομολογεί τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο κι αυτό είναι που πρέπει να νοηματοδοτήσει τη σκέψη και τη συνείδηση κάθε εργαζόμενου και να παρακινήσει τη θέλησή όλων να μην το αφήσουν να περάσει. Από εμάς και από κανέναν άλλο εξαρτάται.
 

Ζητείται συμφωνία πάση θυσία

Αν ο Τσακαλώτος είναι στοιχειωδώς τίμιος, οφείλει να αναφωνήσει ως σύγχρονος Δήμος Σταρένιος: Είναι φίλοι μας οι Γερμανοί. Διότι ο κακός και μοχθηρός Σόιμπλε, όχι μόνο εξέφρασε δημόσια την εμπιστοσύνη του στον Τσίπρα, παρέα με τον Σαπέν, όχι μόνο εξήγησε ότι «δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως», αλλά βγήκε… από τα αριστερά στην τρόικα, συστήνοντας ευελιξία στη διαπραγμάτευση. Αναφερόμενος στη μείωση των συντάξεων, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είναι πιθανό να μην υπάρξει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή», οπότε «πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ικανοποιηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι».

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που οι Τσιπραίοι έδειχναν με νόημα τον Σόιμπλε, υπονοώντας ότι αυτός βρίσκεται πίσω από τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, επειδή θέλει να σπρώξει τα πράγματα σε αδιέξοδο και να ξαναβάλει στην ημερήσια διάταξη το Grexit, που αποτελεί διαχρονικά διακαή πόθο του. Ο Σόιμπλε φρόντισε να τους διαψεύσει για μια ακόμα φορά, αλλά είναι δύσκολο να βγουν αυτοί οι αχάριστοι να το παραδεχτούν.

Ειδικά εκείνος ο Τσακαλώτος, που παθαίνει κυκλοθυμικές κρίσεις. Τη μια μοιράζει non paper στο οποίο γράφει ότι με τις απόψεις που υποστηρίζει το ΔΝΤ για τη μείωση του αφορολόγητου «Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα» και λίγες ώρες μετά, αφού του περάσει ο θυμός και στανιάρει, μοιράζει άλλο non paper στο οποίο αναφέρει: «Για το φορολογικό υπάρχει σημαντική συμφωνία. Συμφωνία υπάρχει και για το αφορολόγητο κατά την άποψη αξιωματούχων του υπουργείου»! (Και τα δύο αυτά non paper στάλθηκαν από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή 18 Μάρτη).

Τι από τα δυο συμβαίνει; Το ΔΝΤ υποστηρίζει εξωπραγματικές απόψεις για το αφορολόγητο ή υπάρχει ήδη συμφωνία για το αφορολόγητο και γενικότερα για το φορολογικό; Αυτό μόνο ένας Τσακαλώτος μπορεί να το εξηγήσει. Οπως μόνο ένας Σταθάκης μπορεί να εξηγήσει πώς γίνεται και στις 11 Μάρτη, αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» να δηλώνει ότι «υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία» και λίγο πριν φύγουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου για το καθολικό πάσχα να διαρρέει ότι υπάρχει χάος ανάμεσα στις απόψεις της κυβέρνησης κι αυτές των δανειστών.

Το κουαρτέτο, πάντως, φεύγοντας για το πάσχα φρόντισε να διαλύσει κάθε υπόνοια για ένταση ανάμεσα στις δυο πλευρές. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα». Τα ίδια ακριβώς ανακοίνωσε και το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, και ο Ντεϊσελμπλούμ, ως πρόεδρος του Eurogroup, σε γραπτή δήλωσή του: «Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα».

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου έφυγαν, άφησαν όμως πίσω τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια, που συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση, ενώ αν χρειαστεί θα γίνουν και τηλεδιασκέψεις υπουργών με τους επικεφαλής. Στις 2 Απρίλη θα επιστρέψουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου και θα συνεχίσουν τη δουλειά, με ορίζοντα το ορθόδοξο πάσχα. Βλέπουμε να μαζεύεται μεγαλοβδομαδιάτικα ο κυβερνητικός λόχος και να ψηφίζει τα μέτρα με τις βαλίτσες στα χέρια, όπως ψήφιζαν το Μνημόνιο παραμονή δεκαπενταύγουστου. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν πολλοί, ενώ τώρα πρέπει να δουν αν μπορούν οριακά να περάσουν τα μέτρα με την ισχνή πλειοψηφία των 153 και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά.

Μάλλον αυτό έχει κατά νου ο Σόιμπλε, όταν λέει πως «πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ικανοποιηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι», αν υπάρξει κίνδυνος να μην περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος; Να σπάσουν το πακέτο και ν' αφήσουν κάποια μέτρα για μια επόμενη φάση, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να πανηγυρίζει ότι η σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε πέτυχε.

Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση αναζητά συμφωνία πάση θυσία, όχι επειδή στη συνέχεια θα καταπιαστούν με το χρέος, που έχει μόνο σημασία για το «πρεστίζ», όπως εύστοχα είπε ο Σόιμπλε, ούτε γιατί θα δοθεί ένα μήνυμα σταθερότητας και θ' αρχίσουν να εισρέουν οι καπιταλιστικές επενδύσεις, αλλά γιατί τον Ιούνη πρέπει να καταβληθεί δόση του δανείου, οπότε τότε θα βρεθεί σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Αν η συμφωνία που θα επιτευχθεί περιέχει κάποιες υποχωρήσεις του κουαρτέτου από τις αρχικές του θέσεις, αυτό θα συνοδεύεται από ρήτρες επιστροφής στα ίδια θέματα σε επόμενες αξιολογήσεις. Δηλαδή, θα συμφωνηθεί κάποια πράγματα να επανεξεταστούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, υπό το πρίσμα της επίτευξης των γενικών στόχων του Μνημόνιου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συμφωνία που θα κλείσει τώρα, θα περιλαμβάνει τον Αρμαγεδδώνα του νέου αντι-ασφαλιστικού συστήματος και σκληρά φορολογικά μέτρα. Ο λογαριασμός του Μνημόνιου δε βγαίνει διαφορετικά. Και βέβαια, αυτά τα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία, αλλά ένας ακόμα σταθμός.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 25 ΜΑΡΤΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου