.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Υπό συνεχή διωγμό πρόσφυγες και μετανάστες


Ξένισε πολλούς η εικόνα των μεταναστών που μεταφέρονταν από τη Λέσβο στον Πειραιά κι από εκεί στο Μεταγωγών, με τελικό προορισμό το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου, με χειροπέδες στα χέρια. Αλλους τους ξένισε ευχάριστα («επιτέλους, άλλαξε γραμμή η κυβέρνηση» είπαν) και άλλους δυσάρεστα («σε τι διαφέρει η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης από την πολιτική του Χρυσοχοΐδη και του Δένδια;» είπαν αγανακτισμένοι).

Η εικόνα δεν έπρεπε να ξενίσει κανέναν. Η πολιτική των μαζικών απελάσεων μεταναστών έχει προαναγγελθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, ενώ δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο επίσημη δήλωση απ' αυτή που έκανε ο ίδιος ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ: «Τολμήσαμε όμως και πήραμε αυτό που θέλαμε, την επιτάχυνση της συμφωνίας επανεισδοχής για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, σε άμεση συνεργασία με την Τουρκία. Μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους έχουν γίνει 800 επιστροφές κι αυτό είναι ρεκόρ, το οποίο φυσικά θα επιταχυνθεί, θα μεγαλώσει περισσότερο στο επόμενο διάστημα (…) Ταυτόχρονα, το αντικίνητρο είναι σαφές. Αυτοί οι οποίοι θα έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία της επανεγκατάστασης (resettlement) και αν είναι παράτυποι μετανάστες, θα επιστρέφουν άμεσα».


Υπάρχει κάτι που να μας μπερδεύει; Οχι. Η τοποθέτηση είναι σαφέστατη: όποιος δεν είναι πρόσφυγας, θα συλλαμβάνεται και θα φυλακίζεται μέχρι να απελαθεί στην Τουρκία. Κι επειδή κανένας δεν μπορεί να ξέρει από την αρχή ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος όχι, αφού όλοι δηλώνουν πρόσφυγες και υποβάλλουν αίτημα ασύλου, θα τους φυλακίζουμε όλους, μέχρι να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι «παράτυποι μετανάστες».

Ο συντονιστής της κυβέρνησης Δ. Βίτσας περιέγραψε τη διαδικασία και επιχειρησιακά. Τα περιβόητα hotspots στα νησιά θα είναι κλειστά και φυλασσόμενα από την αστυνομία κέντρα. Οποιος έρχεται από τη θάλασσα θα κλείνεται σ' αυτά και θα φρουρείται. Αν είναι μετανάστης και υποβάλλει αίτημα ασύλου για να καθυστερήσει τη διαδικασία, θα παραμένει φρουρούμενος εκεί, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης (και απόρριψης) του αιτήματός του και στη συνέχεια θα απελαύνεται στην Τουρκία. Οσοι έχουν έρθει πριν από την έναρξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (μέχρι και τις 19 Μάρτη, δηλαδή) θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι να καταστεί δυνατή η απέλασή τους στις χώρες καταγωγής τους (αυτοί δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με την Τουρκία). Οσο για τους πρόσφυγες, θα παραμένουν και αυτοί φρουρούμενοι, ώστε ένας αριθμός τους να απελαθεί στην Τουρκία, προκειμένου η Τουρκία να στείλει σε ευρωπαϊκές χώρες ισάριθμους σύριους πρόσφυγες, οι οποίοι δε θα μπουν στον κόπο, τα έξοδα και τον κίνδυνο να περάσουν στην Ελλάδα, αλλά θα περιμένουν υπομονετικά στην Τουρκία μπας και τους κάτσει το λαχείο του resettlement. (Το ότι αυτό θ' ανοίξει μια δεύτερη δουλεμπορική αγορά, στην οποία ο πρόσφυγας θα πληρώνει το «κατιτίς» του για να περιληφθεί στο resettlement, δεν το σχολιάζει κανένας).

Ο Τσίπρας χρειάστηκε σχεδόν δύο χιλιάδες λέξεις, σε μια μακροσκελέστατη εισαγωγική τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, για να παρουσιάσει ένα σύστημα συνεχούς διωγμού όχι μόνο αυτών που χαρακτηρίζονται «παράτυποι μετανάστες» (αλήθεια, σε τι διαφέρει επί της ουσίας αυτός ο χαρακτηρισμός από το «λαθρομετανάστες»;), αλλά και των προσφύγων. Η αστική προπαγάνδα εστιάζει στους κινδύνους να καταστεί αυτό το σύστημα αναποτελεσματικό, λόγω μη τήρησής του και από την Τουρκία και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όμως εμείς πρέπει να εστιάσουμε σ' αυτόν καθαυτόν τον ρατσιστικό-αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα αυτού του συστήματος. Αλλιώς θα καταντήσουμε κυνικοί σαν τους Τσιπραίους, που από το παλιό «σύνορα ανοιχτά για τους μετανάστες» και το πιο πρόσφατο «λιάζονται και μετά εξαφανίζονται», έχουν εξελιχθεί στους πιο σκληρούς συνοριοφύλακες, χωροφύλακες και δεσμοφύλακες της ΕΕ, αναπαράγοντας με το δικό τους τρόπο όλα τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα που χρόνια τώρα καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Ολο το σχέδιο που περιέγραψε στη μακροσκελέστατη εισαγωγή του ο Τσίπρας είναι ένα σύστημα «διαδοχικών φίλτρων για τη μείωση των ροών», όπως τα ονόμασε.  Το πρώτο φίλτρο είναι «το χτύπημα του δικτύου των διακινητών στις τουρκικές ακτές». Εδώ γελάνε και δε χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί. Το δεύτερο φίλτρο είναι «η επιχείρηση του ΝΑΤΟ». Τι σημαίνει αυτό; Να βουλιάξει μερικές βάρκες το ΝΑΤΟ. Αν το ΝΑΤΟ απλώς παρατηρεί και καταγράφει, και αυτό το φίλτρο θα καταστεί άχρηστο. Το τρίτο φίλτρο είναι «ένα ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα των διακινητών και να βρεθούν στα ελληνικά νησιά». Οπως είπε ο Τσίπρας, «το αντικίνητρο είναι σαφές. Αυτοί οι οποίοι θα έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία της επανεγκατάστασης (resettlement) και αν είναι παράτυποι μετανάστες, θα επιστρέφουν άμεσα. Αν είναι μετανάστες που χρήζουν διεθνούς προστασίας, θα κρίνεται εξατομικευμένα το αίτημά τους. Από εκεί και πέρα είναι όμως σαφές ότι δεν θα περιλαμβάνονται κατά προτεραιότητα στη διαδικασία της επανεγκατάστασης (resettlement) – αυτό είναι ένα ισχυρό αντικίνητρο».

Αυτό είναι το μόνο «φίλτρο» που μπορεί να λειτουργήσει. Για να λειτουργήσει, όμως, απαιτεί συλλήψεις και φυλακίσεις όσων θα έρχονται στην Ελλάδα από τις 20 Μάρτη και μετά. Οπως είπε ο Τσίπρας, «άμεσα τις επόμενες μέρες θα έρθουν στην Ελλάδα περίπου 2.300 άτομα, 400 εμπειρογνώμονες στα ζητήματα ασύλου, 400 μεταφραστές και 1.500 άτομα, που αφορά προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας». Οι 1.500 θα είναι μπάτσοι. Τέσσερις μπάτσοι για κάθε γραφειοκράτη της υπηρεσίας ασύλου και το μεταφραστή του! Για να μην ξεφύγει κανένας. Με στόχο να διασπαρεί ο τρόμος σε όσους περιμένουν στα τουρκικά παράλια ή σκέφτονται να μετακινηθούν προς τα εκεί.

«Αξιόλογο» χαρακτήρισε ο ξεδιάντροπος Τσίπρας τον αριθμό των 72.000 προσφύγων που υποτίθεται ότι θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες. Συγκρίνετέ τον με τα δυόμισι εκατομμύρια πρόσφυγες που υπάρχουν στην Τουρκία και θα καταλάβετε γιατί τον χαρακτηρίζουμε ξεδιάντροπο. Φυσικά, ούτε τόσοι δε θα επανεγκατασταθούν. Αλλωστε, η επανεγκατάσταση είναι πλέον εθελοντική (είδαμε τι έγινε και όταν ήταν «υποχρεωτική»). Οποιες χώρες «δεν θέλουν να πάρουν πρόσφυγες, πρέπει να έχουν μια οικονομική συνεισφορά», είπε ο Τσίπρας. Ο κυνισμός του χωροφύλακα-δεσμοφύλακα: «πληρώστε με για να τους μαζεύω και να τους φυλακίζω». Αν παίξει καλά αυτό το ρόλο, δε θα έχουν αντίρρηση να πληρώσουν κάτι παραπάνω…

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

«Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μέχρι στιγμής υποστήριζε τις αρχές στα λεγόμενα “hotspots” στα ελληνικά νησιά, όπου γινόταν η υποδοχή, η παροχή βοήθειας και η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι χώροι αυτοί μετατρέπονται τώρα σε κέντρα κράτησης (…) Η Υ.Α. δε συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση».

Δεν πρόκειται για καμιά επαναστατική ή απλώς αντιρατσιστική οργάνωση, αλλά για την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία κινείται μέσα σ' ένα αυστηρά καθορισμένο διπλωματικό πλαίσιο. Αυτός ο μηχανισμός, λοιπόν, αποκαλύπτει ότι τα πολυδιαφημισμένα hotspots, αυτά που ο Τσίπρας ήθελε να τα αποκαλούμε «κέντρα πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας», μετατρέπονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και αρνείται να συμμετάσχει σ' αυτά, για να κρατήσει τα δικά της χέρια καθαρά.

Από την αρχή αυτός ήταν ο προορισμός των hotspots. Γι' αυτό τα κατασκεύαζαν με ψηλούς φράχτες και συρματοπλέγματα. Απλά, περίμεναν την κατάληξη σε συμφωνία με την Τουρκία, για να τα μετατρέψουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όχι μόνο για τους «παράτυπους μετανάστες», αλλά και για τους πρόσφυγες. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί καθεστώς κράτησης και για αιτούντες άσυλο, οι οποίοι -σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες- πρέπει να είναι ελεύθεροι μέχρι να εξεταστεί τελεσίδικα το αίτημά τους. Γι' αυτό η ΥΑ νίπτει τας χείρας της και «επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της», όπως ανακοίνωσε.

Αυτή η ντροπή, η διοικητική κράτηση αιτούντων άσυλο και προσφύγων, έμελλε να υλοποιηθεί από την «πρώτη φορά Αριστερά», υπό τους πανηγυρισμούς του ρατσιστικού και ξενοφοβικού εσμού.

«Απαιτήσαμε και υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο, ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται με τη στενή συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», είπε ξεδιάντροπα ο Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες. Την απάντηση του την έδωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η ΥΑ: «εμάς μην μας ανακατεύεις στις βρομιές σας»!

Ευρωπαϊκό τείχος κατά των μεταναστών

Η πιο υποκριτική αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι ότι οι «παράτυποι μετανάστες» που από τις 20 Μάρτη 2016 και μετά θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας θα επιστρέφονται μεν στην Τουρκία, αλλά αυτό θα γίνεται χωρίς ομαδικές απελάσεις, διότι οι μετανάστες θα εξακολουθούν να «προστατεύονται» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τηρουμένης της αρχής της μη επαναπροώθησης! Αυτά αναφέρονται στην κοινή ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 18 Μάρτη (η απόφαση κινείται στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν, για την οποία γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο).

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταγράφονται και τυχόν αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές. Αν η αίτηση του μετανάστη απορριφθεί ή αν αυτός δεν αιτηθεί άσυλο, τότε θα απελαύνεται άμεσα στην Τουρκία (η απέλαση αποδίδεται με την ουδέτερη λέξη «επιστροφή»).

Το προσφυγικό πρόβλημα μετατρέπεται πλέον σε πρόβλημα μεταξύ δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας), που θα προσπαθούν να το λύσουν με διμερείς διακανονισμούς  «περιλαμβανομένης και της παρουσίας τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016, για να εξασφαλίζεται η επικοινωνία και ως εκ τούτου να διευκολύνεται η απρόσκοπτη εφαρμογή των εν λόγω διακανονισμών». Οι δαπάνες απέλασης στην Τουρκία θα καλυφθούν από την ΕΕ. Η τελευταία θα επισπεύσει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τη χρηματοδότηση έργων για τους πρόσφυγες. Μόνο όταν εξαντληθούν αυτά τα χρήματα και υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αποδειχτεί καλό μαντρόσκυλο, η ΕΕ θα ξεκινήσει να δίνει άλλα 3 δισ. ευρώ (μέχρι το τέλος του 2018).

Οσοι νομίζουν ότι η Τουρκία θα «θησαυρίσει» με αυτά τα λεφτά ας σκεφτούν ότι τα 3 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε κάτι περισσότερο από ένα χιλιάρικο για κάθε πρόσφυγα (και μάλιστα εφάπαξ).  Τα λεφτά αυτά φυσικά δε θα πάνε άμεσα στους πρόσφυγες, αλλά για υποδομές (αποχέτευση, ύδρευση, ηλεκτροδότηση κτλ.) που χρειάζονται για τη διαβίωση των περισσότερων από 2.5 εκατομμύρια προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και όσων θα πάνε το επόμενο διάστημα. Φυσικά και θα υπάρξει το σχετικό «πλιάτσικο» σ’ αυτά τα χρήματα από τους τούρκους καπιταλιστές, αλλά αυτό γίνεται πάντοτε, σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Τα αναφέρουμε αυτά για να απαντήσουμε στο παραμύθι ότι η Τουρκία επιβλήθηκε δήθεν στην ΕΕ, ενώ στην πραγματικότητα είναι η ΕΕ που έχει το πάνω χέρι ως ιμπεριαλιστική δύναμη, πράγμα που πρόσφατα κατέστησε σαφές και η Μέρκελ.

Για να χρυσώσει το χάπι, η ΕΕ προσφέρει στην Τουρκία (εκτός από την κατάργηση της βίζας μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη και τη συνέχιση των συνομιλιών για «αναβάθμιση» της τελωνειακής ένωσης) την υπόσχεση «επανεγκατάστασης» σύριων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει: «για κάθε επιστροφή Σύριου στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ». Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα «επανεγκατάστασης», που έχει εγκριθεί ήδη από τον Ιούλη του 2015 και προχωρά με ρυθμό χελώνας, καθώς από τις 22.504 επανεγκαταστάσεις προσφύγων από τρίτα κράτη σε χώρες της ΕΕ, έχουν γίνει μόλις 4.555! Ταυτόχρονα, η ΕΕ αύξησε τις θέσεις επανεγκατάστασης, προσθέτοντας στις 18.000 που απομένουν άλλες 54.000 που προβλέπονταν στα πλαίσια του προγράμματος μετεγκατάστασης μεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ (πρόγραμμα που προχωρά με ρυθμό όχι χελώνας αλλά... μυρμηγκιού). Ετσι, ο μέγιστος αριθμός των σύριων προσφύγων που μπορεί να επανεγκατασταθούν συνολικά από την Τουρκία στην ΕΕ φτάνει τα 72.000 άτομα (18+54), αριθμός ασήμαντος μπροστά στα 2.5 εκατομμύρια που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία!

Οι υπόλοιποι; Αυτοί θα μείνουν στην Τουρκία και όταν έρθει η ώρα θα απελαθούν στις «ασφαλέστερες» περιοχές της Συρίας! Αυτό θα πει «διεθνής προστασία»!

Η εφαρμογή των παραπάνω θα παρακολουθείται στενά από την ΕΕ, σε μηνιαία βάση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο δρόμος των «δυτικών Βαλκανίων» σφραγίστηκε μια για πάντα. Οσο όμως μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία και συσσωρεύεται η ανθρώπινη εξαθλίωση στις υπόλοιπες χώρες, που έχει πλέον «ξεχαστεί» (όπως στο Αφγανιστάν, που οι Αμερικάνοι συνεχίζουν κατά καιρούς να βομβαρδίζουν ακόμα και νοσοκομεία, αλλά και το Ιράκ που σπαράσσεται ακόμα από συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις), το προσφυγικό κύμα δε θα κοπάσει. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Η ένταση του πολέμου κατά των μεταναστών και των προσφύγων που θα αναγκάζονται να πληρώσουν ακόμα πιο πολλά στους διακινητές, παίζοντας κορόνα-γράμματα τη ζωή τους σε ένα παιχνίδι τύπου ρώσικης ρουλέτας με όλο και πιο γεμάτο το περίστροφο.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 25 ΜΑΡΤΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου