.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Σήμερα Τετάρτη 23-3-16 η αιμοδοσία στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο - Γιατί πρέπει να δίνουμε αίμα

Από το 2011 όλα τα σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας έχουν τράπεζα αίματος στο Νοσοκομείο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. 

Κάθε χρόνο διοργανώνεται αιμοδοσία την ημέρα που δίνονται οι βαθμοί του Β΄ τριμήνου στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1ο Γυμνάσιο).


 
Καλείστε όσοι μπορείτε να συμμετέχετε και να ενισχύσετε αυτήν την τράπεζα αίματος στην 5η αιμοδοσία που γίνεται μεν στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο της Ν.Φιλαδέλφειας, αφορά δε ΟΛΑ τα σχολεία της πόλης μας (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας). 
Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ... 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ.....




Αιμοδοσία

Που μας κάνει καλό και άλλες 11 ερωτήσεις!
"Μάθετε γιατί οι εθελοντές αιμοδότες δεν κάνουν καλό μόνο στους άλλους, αλλά και στην υγεία τους και λύστε όλες τις απορίες σας για την εθελοντική αιμοδοσία. Τι αποκαλύπτουν οι πρόσφατες έρευνες για τους αιμοδότες."

1. Που κάνει καλό η αιμοδοσία;

Σύμφωνα με ειδικό από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η εθελοντική αιμοδοσία, μπορεί να σώσει τη ζωή μας.

Ο ερευνητής δρ. Τζερόμ Σάλιβαν αναφέρει πως, κάθε φορά που δίνουμε αίμα απομακρύνεται από τον οργανισμό μας ένα μεγάλο μέρος του σιδήρου που περιέχεται στο αίμα μας, και αυτό περιορίζει τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε προβλήματα καρδιάς.

Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, υποστηρίζει ο δρ. Σάλιβαν, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων. Ο σίδηρος σύμφωνα με τον ειδικό επιταχύνει την οξείδωση της χοληστερόλης, μια διαδικασία που πιθανολογείται ότι αυξάνει την πιθανότητα βλάβης των αρτηριών και ότι μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Ο δρ. Σάλιβαν πιστεύει ότι τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στο αίμα εξηγούν τους λόγους που οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τις γυναίκες.

Τις απόψεις του δρ. Σάλιβαν δεν συμμερίζονται πάντως πολλοί επιστήμονες και υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν οι απόψεις του και από άλλες μελέτες για να πειστούν.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας», τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι πιο σπάνια στους αιμοδότες ηλικίας 43 έως 61 ετών που δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο.

Συγκεκριμένα η μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 2.680 άνδρες από την Φινλανδία έδειξε πως οι αιμοδότες διέτρεχαν κατά 88% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα σε σχέση με όσους δεν ήταν.

Τέλος κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί η αιμοδοσία να είναι χρήσιμη στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από υπέρταση. Πράγματι, μετά την αιμοδοσία τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης πέφτουν, τουλάχιστον παροδικά. Ακόμη θεωρείται ότι η αιμοδοσία ίσως συμβάλλει στην ανανέωση του αίματος και στη βελτίωση της ποιότητάς του μακροπρόθεσμα.

2. Πόσο διαρκεί η διαδικασία;

Η όλη διαδικασία συνολικά διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Στο χρόνο αυτό συμπεριλαμβάνεται η αναμονή σας, η διάρκεια της αιμοδοσίας και η λήψη του ιστορικού σας από το γιατρό.

3. Είναι επώδυνη διαδικασία;

Η αιμοδοσία είναι λίγο πιο ενοχλητική για κάποιους αλλά όχι επώδυνη. Η ενόχληση άλλωστε διαρκεί για μια στιγμή και είναι σαν να σας τσίμπησε μέλισσα.

4. Πού πρέπει να απευθυνθώ για να δώσω αίμα;

Σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο που διαθέτει Κέντρο Αιμοδοσίας. Τα περισσότερα κέντρα αιμοδοσίας λειτουργούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας, ενώ κάποια μεγάλα κέντρα αιμοδοσίας λειτουργούν και Σαββατοκύριακα .

5. Μπορώ να δώσω αίμα όποια ώρα θέλω;

Για τη δική σας ασφάλεια καλό είναι να μην δώσετε αίμα μετά τη δύση του ηλίου. Ο λόγος είναι για την αποφυγή τραυματισμών στην περίπτωση που δεν νιώσετε καλά.

6. Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορώ να δώσω αίμα;

Το αν μπορείτε να δώσετε αίμα, θα το κρίνει ο γιατρός που θα λάβει το ιστορικό σας πριν την αιμοδοσία και θα σας ενημερώσει. Σε γενικές γραμμές: Δεν μπορούν να δώσουν αίμα όσοι αντιμετωπίζουν κάποια νόσο που μεταδίδεται μέσω του αίματος (aids, ηπατίτιδα κτλ) και οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Υπάρχουν επίσης και αιτίες που μπορεί να μην σας επιτρέψουν να δώσετε αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα (βλ. επόμενη παράγραφο).

7. Πότε θα πρέπει να περιμένω;

Αν για κάποιο λόγο δεν νιώθετε καλά, σωστό θα ήταν να αποφύγετε να δώσετε αίμα μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Ακόμη, θα πρέπει να περιμένετε για κάποιο διάστημα αν:
Είστε έγκυος (έξι μήνες μετά τον τοκετό)
Έχετε κρίση αλλεργίας (όσο διαρκεί)
Κάνατε βελονισμό (για ένα χρόνο
Αν κάνατε peirching (ένα χρόνο)
Υποφέρετε από κάποια ίωση
Υποβληθήκατε πρόσφατα σε επέμβαση
Έχετε κάνει κάποιο σφράγισμα (για δύο-τρεις μέρες) ή έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε κάποια οδοντιατρική επέμβαση
Έχετε αναιμία (όσο την έχετε)
Έχετε ταξιδέψει σε χώρες με ελονοσία (για 1 χρόνο)
Έχετε κάνει έκτρωση ή αποβάλατε (45 μέρες)


8. Μπορώ να φάω και να πιω οτιδήποτε πριν;
Καλό είναι να έχετε φάει ένα πλήρες πρωινό. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν την αιμοδοσία (και το αλκοόλ), καθώς κατά τη διάρκεια της πέψης το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι και μπορεί να μην αισθανθείτε καλά αν έχετε φάει βαριά. Την προηγούμενη μέρα της αιμοδοσίας μπορείτε να φάτε ελεύθερα ό,τι θέλετε.

9. Κάθε πότε μπορώ να δίνω αίμα;

Οι άνδρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 3 μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να μεσολαβεί από τη μία αιμοδοσία στην άλλη είναι 2 μήνες.

10. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία μου;

Κανένας. Ο όγκος αίματος που χάνεται είναι περίπου 500 ml (από τα 5 lt αίματος που έχει κάθε άνθρωπος) και αναπληρώνεται άμεσα από τον ίδιο σας τον οργανισμό.

11. Μπορεί να κολλήσω AIDS;

Όχι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Όλα τα σύνεργα που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσεως και αποστειρωμένα.

12. Τι πρέπει να προσέξω μετά την αιμοδοσία

Μετά την αιμοδοσία καλό είναι να πιείτε άφθονα υγρά. Αποφύγετε να οδηγήσετε για να επιστρέψετε σπίτι σας. Αποφύγετε το κάπνισμα για μία ώρα μετά την αιμοδοσία, αλλά και την έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 4 ώρες.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ....

Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης

■Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-65 ετών, μπορεί να δίνει 350-450cc αίμα. Για νέους ηλικίας 17 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέων ή κηδεμόνων.
■Η συχνότητα με την οποία μπορεί να δίνει κανείς αίμα είναι για τους άνδρες 3-4 φορές το χρόνο και για τις γυναίκες 2-3 φορές το χρόνο.

■Ο αιμοδότης πρέπει να είναι ξεκούραστος και να έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.
■Για πρωινή αιμοδοσία, πρέπει να έχει προηγηθεί καλό πρωινό, ενώ για την απογευματινή ο αιμοδότης μπορεί να αιμοδοτήσει 2-3 ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα.
■Ο αιμοδότης δεν πρέπει να κάνει κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν δώσει αίμα.
■Ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα ούτε καν ασπιρίνη τις τελευταίες μέρες πριν την αιμοληψία.


Η αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη, διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας και ο φόβος είναι αδικαιολόγητος.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου