.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Ο πόλεμος σκότωσε 5.000 παιδιά και απειλεί εκατομμύρια


Τα παιδιά είναι συνήθως τα μεγαλύτερα θύματα ενός πολέμου και η πολύπαθη Υεμένη δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με τη Unicef από τον Μάρτιο του 2015 που ξέσπασε ο αιματηρός εμφύλιος, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Χούθι, τουλάχιστον 5.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλα 400.000 είναι υποσιτισμένα και μάχονται για την επιβίωσή τους και σχεδόν όλα (11 εκατομμύρια) έχουν ανάγκη κάποιας μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης, περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, εξ αυτών τα 500.000 αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν λόγω του πολέμου, ενώ τα 3 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν από την έναρξη του πολέμου «ζουν σε διαρκή κατάσταση τρόμου, βίας, εκτοπισμού, φτώχειας, υποσιτισμού και έλλειψης βασικών υπηρεσιών».


«Μια ολόκληρη γενιά παιδιών μεγαλώνει και το μόνο πράγμα που γνωρίζει είναι η βία», τόνισε ο αντιπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη, Μεριξτέλ Ρελάνο, και πρόσθεσε: «Τα παιδιά στη χώρα υποφέρουν από τις καταστροφικές συνέπειες ενός πολέμου για τον οποίο δεν ευθύνονται».

Όπως εξήγησε, όσα επιβιώσουν, «θα κουβαλούν για πάντα τις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες του πολέμου», εξαιτίας των ασθενειών και του υποσιτισμού.

Κάλεσε δε να δοθεί τέλος στον πόλεμο και να ληφθούν μέτρα για την προστασία των παιδιών, αλλά και να βρεθούν τρόποι πρόσβασης στις οργανώσεις αρωγής.

Η κυβέρνηση της Υεμένης τις τελευταίες 24 ώρες έχει κάνει έκκληση για οικονομική βοήθεια, ώστε να σωθούν οι πολίτες από τον λιμό, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει περίπου 2.200 άνθρωποι εξαιτίας επιδημίας χολέρας.

Ήδη η βασική σύμμαχος της κυβέρνησης Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την εκταμίευση 2 εκατ. δολαρίων σε βοήθεια.

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου