.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Οι ακραίες κραυγές και η συνεργασία Μοσάντ-ΕΥΠ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Η επίθεση με μπογιές των μελών του Ρουβίκωνα στο κτίριο της Ισραηλινής πρεσβείας, ξημερώματα Χριστουγέννων, άνοιξε ένα νέο κύκλο συζήτησης γύρω από την δράση των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, της Μοσάντ, στην Ελλάδα.

Στο μήνυμα που ανάρτησε στο youtube ο ραβίνος Μορντεχάι Φριζής, ύστερα από την επίθεση, αναφέρει ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα είναι φακελωμένα από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και πως αν τολμούσαν να εισέλθουν στο χώρο της πρεσβείας θα τους εκτελούσαν οι πράκτορες της Μοσάντ.

Η δράση της Μοσάντ, έξω από τα σύνορα του Ισραήλ και η λειτουργία της ως κράτους εν κράτει δεν είναι κάτι καινούριο. Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενώ άλλες φορές έχει τη δική της ανεξάρτητη δράση. Χαρακτηριστική ήταν η δράση της κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του στόλου της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Παρακολουθήσεις, απειλές και προσπάθειες δολιοφθοράς κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του εγχειρήματος το 2010 και στη συνέχεια συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να διακόψει το ταξίδι με κάθε μέσο.


Αυτή την περίοδο, η ισραηλινή επιθετικότητα απέναντι στον παλαιστινιακό λαό αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Επιθέσεις, συλλήψεις και δολοφονίες παλαιστινίων που αντιτάσσονται στους εποίκους και στη μεταφορά της Ισραηλινής πρωτεύουσας στην Ιερουσαλήμ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως διατηρεί και ενισχύει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, παρα τις διαμαρτυρίες.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Οι ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και Ισραήλ συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις όπως ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», ενώ συνεργάζονται με τις Κυπριακές και τις Αιγυπτιακές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, αυξάνεται και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είτε για τους ενεργειακούς αγωγούς και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων είτε για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι επισκέψεις επιχειρηματιών και στελεχών της Ισραηλινής κυβέρνησης. Στις 15 Ιούνη 2017 στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, για την τριμερή σύνοδο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, η πόλη γέμισε με πράκτορες της Μοσάντ. Στις 23 Ιουλίου του 2017, στον τελικό του Eurobasket U20, στο Ηράκλειο μεταξύ των ομάδων της Ελλάδας και του Ισραήλ, ομάδα νεαρών Παλαιστινίων σήκωσε την Παλαιστινιακή σημαία, εντός του γηπέδου. Πράκτορες της Μοσάντ, παρά την παρουσία ελλήνων αστυνομικών, προπηλάκισαν τους Παλαιστίνιους και τους κατέβασαν τη σημαία.

Είναι συνεπώς δικαιολογημένο από τη μεριά του Ραβίνου, στο παραλήρημά του στο διαδίκτυο, να αισθάνεται άνετα και να απειλεί πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, που αλωνίζουν στην Ελλάδα, θα αναλάβουν δράση.

prin.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου