.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΒΥ, WWF και ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ αδιαφορούν για την καταστροφή της Στυμφαλίας. Περιβαλλοντιστές μαλάματα!


Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στο ξεπάτωμα 150 στρεμμάτων καλαμιώνων στον υδροβιότοπο της Λίμνης Στυμφαλία, που είναι και ΚΑΖ (Καταφύγιο Αγριας Ζωής). Γι’ αυτή την καταστροφή ενημερώσαμε τις ΜΚΟ ΕΚΒΥ, WWF και ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ. Τους στείλαμε υλικό και φωτογραφίες (στο υλικό που τους στείλαμε περιλάβαμε και εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, στην οποία αναλύει, ιστορικά, τις επιπτώσεις στον υδροβιότοπο από τέτοιες επεμβάσεις) και τις καλέσαμε να τοποθετηθούν δημόσια καταγγέλλοντας αυτό το οικολογικό έγκλημα.

Διευκρινίζουμε ότι δεν ζητήσαμε νομική υποστήριξη, πράγμα που καταστήσαμε σαφές στους εκπροσώπους των ΜΚΟ. Θέλαμε να τους φράξουμε κάθε οδό διαφυγής προς τη δημαγωγία, ότι τάχα τους ζητάμε «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» για λογαριασμό μας ή για λογαριασμό των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την προστασία της Λίμνης Στυμφαλία από τις επιθέσεις στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.


Σην πρώτη κιόλας επικοινωνία μας, εκπρόσωπος της ΕΚΒΥ μας είπε ότι οι καλαμιώνες θα ξαναφυτρώσουν και ότι σε λίγο καιρό το πρόγραμμα LIFE για την Στυμφαλία  θα ολοκληρωθεί! Μ’ άλλα λόγια, δεν τρέχει και τίποτα, τζάμπα κάνουμε τόση φασαρία! Δεύτερη φορά δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της. Οταν κάποιος, που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τους υδροβιότοπους, βλέπει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και σου απαντά ότι οι καλαμιώνες θα ξαναφυτρώσουν (λες κι εμείς δεν το ξέραμε αυτό!),  εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί πως όχι μόνο δεν σκέπτεται να κάνει κάτι, αλλά και ότι υπερασπίζεται την Τράπεζα  Πειραιώς για το καταστροφικό της έργο. Αδιαφορεί για την απαγόρευση τέτοιων επεμβάσεων στα ΚΑΖ και για την αιτία της απαγόρευσης, που είναι η καταστροφικότητα τέτοιων επεμβάσεων για τον υδροβιότοπο.

Η εκπρόσωπος της WWF μας παρουσίασε την… πρωτότυπη άποψη ότι στις περιπτώσεις που δεν κινούνται τοπικοί φορείς δεν κάνουν κάτι και αυτοί! Αυτό το επαναλάμβανε μονότονα, μολονότι της ξεκαθαρίσαμε –επίσης κατ’ επανάληψη- ότι δε ζητάμε νομική υπεράσπιση, ούτε κάποια βοήθεια προς εμάς, αλλά μόνο να πάρει δημόσια θέση ως οργάνωση που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται το περιβάλλον. Ούτε με την εκπρόσωπο της WWF επικοινωνήσαμε δεύτερη φορά, καθόσον μας δήλωσε ότι δεν ήθελε περαιτέρω επικοινωνία.

Με την εκπρόσωπο της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ επικοινωνήσαμε δύο φορές. Την πρώτη φορά μας είπε ότι επικοινώνησε με ορνιθολόγο, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι σε τόσο πυκνούς καλαμιώνες δεν αναπτύσσονται φωλιές των πουλιών που ευδοκιμούν σε αυτούς τους υδροβιότοπους. Ζητήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον ορνιθολόγο, αλλά… μάταια. Την ενημερώσαμε για τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, βάσει των οποίων οι ισχυρισμοί του ορνιθολόγου της δεν ευσταθούν. Της δώσαμε, μάλιστα, την επιστημονική γνωμοδότηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, για να μην μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για δικές μας «τραβηγμένες» απόψεις, χωρίς επιστημονική βάση. Για να μας «ξεφορτωθεί», μας είπε ότι θα επικοινωνήσει μ’ αυτόν.

Στη δεύτερη επικοινωνία μας, η εκπρόσωπος της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ «ανακάλυψε» (οποία σύμπτωση!) ότι οι καλαμιώνες θα ξαναφυτρώσουν. Οταν την ρωτήσαμε αν γνωρίζει ότι αυτές οι επεμβάσεις απαγορεύονται με βάση το νόμο 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα, μας απάντησε ότι ναι μεν απαγορεύονται, αλλά οι επιστήμονες έχουν άλλη γνώμη! Προφανώς, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, που εδώ και χρόνια έχει δώσει μάχες για την προστασία αυτού του σπάνιου υδροβιότοπου, δεν ανήκει στους επιστήμονες. Επιστήμονες είναι οι μπίζνεσμεν της Τράπεζας Πειραιώς, που οργανώνουν το ετήσιο ξεπάτωμα των καλαμιώνων της λίμνης, για να εξασφαλίσουν βιομάζα για την παραγωγή πέλετ!

Από τις επικοινωνίες και την κάθετη άρνηση να τοποθετηθούν για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, κατέστη σ’ εμάς φανερό ότι οι ΜΚΟ κάνουν «δουλίτσες» με την Τράπεζα Πειραιώς και δε θέλουν να τις χαλάσουν. Μια ματιά στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Πειραιώς μας επιβεβαίωσε. Στην ανάρτηση με τον βαρύγδουπο τίτλο «Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών» διαβάζουμε:

«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει στρατηγική συμμαχία με την κοινωνία των πολιτών για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος. (…) Παράλληλα, υποστήριξε δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (…) ενώ η συμμετοχή του WWF Ελλάς ως εταίρου στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος climabiz αναδεικνύει τη συστηματική συνεργασία που επιδιώκει να αναπτύξει η Τράπεζα Πειραιώς με την κοινωνία των πολιτών».

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται επεξηγηματική ανάλυση. Η Τράπεζα Πειραιώς «δίνει» εν ψυχρώ τις δύο ΜΚΟ. Από τα αίσχη που γίνονται στην ιστορική Λίμνη της Στυμφαλίας μπορούμε να συμπεράνουμε το περιεχόμενο της «συνεργασίας» των δύο αυτών ΜΚΟ με την Τράπεζα Πειραιώς (και όχι μόνο) για την «προστασία» των υδροβιότοπων, των ΚΑΖ και της βιοποικιλότητας.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 20 ΓΕΝΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου