.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Υπογράφτηκε η ανέγερση του mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, της Αφροδίτης Παπαναστασίου


Υπογράφτηκε την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος του Δήμου Αθηναίων.

Η εξέλιξη αυτή σφραγίζει μία ιστορία που κρατά την τελευταία δεκαετία κι αφορά σε μία από τις παλαιότερες και ιστορικές γειτονιές της Αθήνας, καρδιά της οποίας αποτελεί ο αρχαιολογικός χώρος και τα ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί σε αυτόν.

Η αρχή έγινε το 2008 όταν η Artume, ευρωπαϊκό τμήμα του κολοσσού Blackrock, αγοράζει το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη, στον κόμβο Λένορμαν & Κηφισού, στα όρια Ακ. Πλάτωνος-Κολοκυνθούς-Περιστέρι, με σκοπό την κατασκευή ενός mall εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας με τον τίτλο Academy Gardens, συνολικής έκτασης 55.000 τμ.


Η συγκεκριμένη περιοχή όντας χαρακτηρισμένη ως Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ)  από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, δεν επέτρεπε χρήσεις πολυχώρων εμπορίου - ψυχαγωγίας. Έτσι ακολουθούν μια σειρά νομοθετικών τροποποιήσεων από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό του οικοδομικού τετραγώνου ώστε να διευκολυνθούν τα σχέδια της πολυεθνικής.

Το 2013 δημοσιεύεται Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή των όρων δόμησης των οικοπέδων στην περιοχή δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Οι κάτοικοι της περιοχής προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του Mall και τελικά το  ΣτΕ απορρίπτει την αίτηση τους.

Το επόμενο επεισόδιο παίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή όντας πλέον κυβέρνηση. Οι μέρες που ως αντιπολίτευση «στηλίτευε» την επένδυση είναι πια παρελθόν. Στις 9 Μαΐου 2017 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον Γ. Δραγασάκη δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή του mall, υιοθετώντας πλήρως τα επιχειρήματα της πολυεθνικής για «ανάπτυξη» και «νέες θέσεις εργασίας».

Να σημειωθεί, δε, πως η εν λόγω εταιρία έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής Luxleaks, όντας θυγατρική της Macquaire Global Property Advisors (η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την BlackRock). Αποτέλεσμα η Artume να μην πληρώνει φόρο ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα για την έκταση που έχει αγοράσει από το 2008 και να χρωστάει ακόμα φόρους εκατομμυρίων.

Με την αυγή του νέου έτους, παράλληλα με το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας Artume που αφορά στη δέσμευση των επενδυτών για «ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου» και για αντισταθμιστικά οφέλη.

Εδώ και περίπου μία δεκαετία, η επένδυση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, από συλλογικούς φορείς, λαϊκές συνελεύσεις και συλλογικότητες γειτονιάς, τοπικούς δήμους και δημοτικούς συμβούλους μέχρι τον Σύλλογο Αρχαιολόγων αλλά και εμπορικούς συλλόγους της δυτικής Αθήνας που υποστηρίζουν ότι η ανέγερση mall θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα μικρομάγαζα, ωθώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Ο αγώνας των κατοίκων υπερασπίζεται την περιοχή και την πολιτιστική της αξία, ενάντια σε μία ολοκληρωτική λογική τσιμεντοποίησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Ενάντια σε μία πολιτική ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, των δημόσιων χώρων, της γης και του πλούτου του τόπου.

Το Ανοιχτό Συντονιστικό Αγώνα ενάντια στο mall υποστηρίζει πως μία τέτοια επένδυση θα αλλοιώσει το χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τα Σεπόλια. Θα οδηγήσει, όπως έχει φανεί και σε άλλες περιοχές, σε υπερσυγκέντρωση της εμπορικής κίνησης, κλείσιμο καταστημάτων στις γύρω αγορές και ανεργία. Θα επιβαρύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα επιφέρει νέα υποβάθμιση σε μια περιοχή που δεν έχει καλά – καλά επαρκείς αποχετεύσεις και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ ασφυκτιά για δημόσιο χώρο πρασίνου.

Παράλληλα, οι κάτοικοι εναντιώνονται σε ένα σχέδιο που παραχωρεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος ως «αυλή» ενός μεγαθήριου «αναψυχής», με πλήρη εμπορικό χαρακτήρα, ενώ προσφέρει ακόμα και το όνομα της Ακαδημίας για «εμπορική χρήση» στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens).

Οι εξαγγελίες για αντισταθμιστικά έργα δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Όπως έχει γίνει και σε προηγούμενα μεγάλα κατασκευαστικά έργα (κτήμα Θων-Βωβός, υπογειοποίηση Φραγκοκκλησιάς-Μπόμπολας, Athens Mall-Λάτσης), οι υποσχέσεις για πάρκα, αναβάθμιση της γύρω περιοχής και κοινωνικά οφέλη έμειναν στα χαρτιά και τις μακέτες.

Αντίθετα ο αγώνας ενάντια στην επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος, προβάλλει ένα διαφορετικό δρόμο για την αναβάθμιση της περιοχής που θα απαντά στα υπάρχοντα προβλήματα και θα ακουμπά τις κοινωνικές ανάγκες.

Οι κάτοικοι και όλες οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται γύρω από το ζήτημα προκρίνουν τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής, από την Κωνσταντινουπόλεως έως και τον Κηφισό με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Πάρκο. Την προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας και τη δρομολόγηση της ανέγερσης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, που έχει ήδη χωροθετηθεί εκεί. Την πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, έτσι ώστε να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη η Αθήνα κι ένα ζωντανό κύτταρο αναψυχής και πολιτισμού.

Ο αγώνας συνεχίζεται, κι είναι αγώνας όλων μας, από τη Μάνδρα, το πάρκο στο Ελληνικό, μέχρι τα ΧΥΤΑ της Δυτικής Αττικής. Φτάνει κι απλώνεται σε κάθε φτωχογειτονιά των μεγαλουπόλεων που ασφυκτιά, ενάντια στα σχέδια αυτών που ξεπουλούν τις ζωές, τα σπίτια και τον ελεύθερο χώρο μας για τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης ελίτ.

kommon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου