.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ξεσάλωμα Φάμελλου-Σταθάκη: Νομιμοποιούν χιονοδρομικά κέντρα και στους Εθνικούς Δρυμούς


Κανένα φραγμό στην καταστροφή του δασικού πλούτου, ακόμα και των εθνικών δρυμών, δεν έχει το δίδυμο Φάμελλου-Σταθάκη, που νομιμοποιεί με φωτογραφικές διατάξεις χιονοδρομικά κέντρα και κάμπινγκ. Σε διάστημα 13 μηνών επέφεραν μεγάλη ζημιά στον δασικό πλούτο της χώρας, ειδικά με τη φάμπρικα της ανάρτησης δασικών χαρτών-κουρελόχαρτων, με την οποία επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν μαζικά το ξεπάτωμα εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων.

Πολλά χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούσαν σε δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια. Η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, με το άρθρο 52 του δασοκτόνου νόμου 4280/2014, από τη μια έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα νομιμοποιήσουν σε διάστημα τριών χρόνων από τη δημοσίευση του νόμου (μέχρι το τέλος Ιούλη του 2017) και από την άλλη ανέστειλε τις διοικητικές πράξεις αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης και κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων.


Στη συνέχεια, ήρθαν οι Φαμελλος, Σταθάκης και Σκουρλέτης και με μια εκπρόθεσμη τροπολογία τον Ιούλη του 2017, σε άσχετο με τα δασικά νομοσχέδιο, πρότειναν την παράταση της νομιμοποίησης των χιονοδρομικών κέντρων μέχρι τις 31 Ιούλη του 2020! Η τροπολογία αυτή είναι το άρθρο 145 του νόμου 4483/2017.

Η ίδια υπουργική τριάδα (Φάμελλος, Σταθάκης, Σκουρλέτης)  «ανακάλυψε» ξαφνικά ότι παράνομα χιονοδρομικά  κέντρα λειτουργούν και μέσα σε Εθνικούς Δρυμούς. Ετσι, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και άλλες διατάξεις» έσπευσαν να εισάγουν διάταξη (άρθρο 13), με την οποία δίνουν τη δυνατότητα νομιμοποίησης χιονοδρομικών κέντρων στις εκτάσεις της κατηγορίας α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του νόμου 998/1979, μέχρι τον Ιούλη του 2020 που είναι οι εξής: «Δάση και δασικές εκτάσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο  επιστημονικό, αισθητικό, οικολογικό και γεωμορφολογικό ενδιαφέρον ή περιλαμβάνονται σε ειδικές ζώνες διατήρησης και ζώνες ειδικής προστασίας (εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση, υγροβιότοποι, διατηρητέα μνημεία της φύσης, δίκτυα και περιοχές προστατευόμενα από τις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου, αρχαιολογικοί χώροι, το άμεσο περιβάλλον μνημείων και ιστορικοί τόποι)».

Είναι φανερό ότι μ’ αυτή τη φωτογραφική διάταξη για τη νομιμοποίηση χιονοδρομικών κέντρων και στους εθνικούς δρυμούς (αρχικά μέχρι τον Ιούλη του 2020) ανοίγει δρόμους για την κατασκευή και άλλων χιονοδρομικών σ’ αυτή την κατηγορία  των δασών.

Εχει και συνέχεια. Οι τρεις υπουργοί «ανακάλυψαν» ότι με την παράγραφο 14 του άρθρου 52 του δασοκτόνου νόμου 4280/2014 των Σαμαροβενιζέλων νομιμοποιήθηκαν κάμπινγκ που είχαν χτιστεί από τον ΕΟΤ και την ΕΤΑΔ ή από τρίτους. Παράλληλα «ανακάλυψαν» ότι εκτός από αυτές τις εκτάσεις πολλά κάμπινγκ είχαν χτιστεί και σε δασικές  εκτάσεις. Οπως φαίνεται, αυτά τα κάμπινγκ αριθμητικά δεν είναι ούτε όσα τα χιονοδρομικά κέντρα ούτε λίγα. Ετσι, σε πρώτη φάση, με το άρθρο 14 του νομοσχέδιου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης για τρία χρόνια αυτών των παράνομων κάμπινγκ, αλλά είναι σίγουρο ότι στη συνέχεια θα δοθεί και άλλη παράταση, γιατί αυτή είναι η πρακτική όλων των κυβερνήσεων. Το πιο πιθανό είναι αυτή η αντιδασική διάταξη να έχει και ρουσφετολογικό χαρακτήρα, ενόψει εκλογών.

Ακόμα, οι τρεις υπουργοί «ανακάλυψαν» ότι με την παράγραφο 2 του άρθρου 53 του νόμου 998/1979 επιτρεπόταν σε μια κατηγορία δασών η κατασκευή μιας σειράς έργων υποδομής, όπως τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά δίκτυα ή εγκαταστάσεις έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, κέντρων επεξεργασίας λυμάτων και άλλα. Εξαιρούνταν όμως η κατασκευή τέτοιων έργων στις κατηγορίες α’ και β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 καθώς και της κατηγορίας α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 4. Παραπάνω αναφέραμε την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 και θα μείνουμε σ’ αυτή, γιατί ο χώρος δεν επιτρέπει να επεκταθούμε και στις άλλες περιπτώσεις. Με το άρθρο 15 του κατάπτυστου νομοσχέδιου επιτρέπεται η κατασκευή τέτοιων έργων υποδομής και σ’ αυτά τα δάση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% όπως και η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) ήταν ενάντια στην ίδρυση  Φορέα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών. Είχαν τη θέση ότι τις Προστατευόμενες Περιοχές πρέπει να διαχειρίζονται οι Διευθύνσεις Δασών. Σε αντίθεση με τους συριζαίους που πέταξαν τη μάσκα, η ΠΕΔΔΥ εξακολουθεί  να υποστηρίζει ότι τις Προστατευόμενες Περιοχές πρέπει να τις διαχειρίζονται οι Διευθύνσεις Δασών.



«Υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης»

Θέσπισαν την πλήρη ασυδοσία των καπιταλιστών


Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (Ν. 4512/2018) η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ήρθε να συμπληρώσει τον δικό της νόμο 4442/2016, θεσπίζοντας την πλήρη ασυδοσία των καπιταλιστών της εξόρυξης, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει η περιβόητη «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ. Οι καπιταλιστές θα μπορούν πλέον να «αλωνίζουν» ανενόχλητοι, παρακάμπτοντας όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που ήταν αρμόδιες για να ελέγχουν αυτές τις επενδύσεις.

Είναι γνωστό ότι συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, μέσω της ΔΜΕΒΟ (Διεύθυνση Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών), πίεζε τη Γενική Διεύθυνση Δασών να ενδώσει και να εγκρίνει την παραχώρηση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στους χρυσοθήρες. Ταυτόχρονα, η ΔΜΕΒΟ επεδίωκε να μετατραπεί και σε Υπηρεσία Δόμησης, προκειμένου να «βολέψει» την «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ. Στος 23 23 Γενάρη του 2015 δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ με τίτλο «Καπιταλιστές-γκάνγκστερ και δουλικές κυβερνήσεις», στο οποίο περιγράφαμε το όργιο πιέσεων των χρυσοθήρων, προκειμένου το «μαγαζί» τους να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και να καταστρέφει τον δασικό πλούτο της χώρας και το περιβάλλον. Γράφαμε:

Η πρώην Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΜΒΟ) και νυν Διεύθυνση Μεταλλευτικών, Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΜΕΒΟ), εκτελώντας διαχρονικά τις παράνομες εντολές του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος απαιτούσε αρχικά από τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας να παραχωρήσει χιλιάδες στρέμματα δάσους στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και της επέβαλε, με τις πλάτες της πολιτικής ηγεσίας, τη θέλησή της. Ετσι, ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναγκάστηκε να βάλει την υπογραφή παράδοσης και καταστροφής του δάσους.

Ταυτόχρονα, η ΔΜΒΟ επεδίωκε να μετατραπεί και σε Υπηρεσία Δόμησης, υποδεικνύοντας αρχικά στην Υπηρεσία Δόμησης,της Αρναίας (διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Αριστοτέλη) ότι δε χρειάζεται έλεγχος από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (πρώην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου - ΕΠΑΕ)) και στη συνέχεια ότι δε χρειάζεται να εκδοθεί Εγκριση Δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στις Σκουριές. Και φτάσαμε στο νόμο 4280/2014 (υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά), ο οποίος στην παράγραφο 8 του άρθρου 54 προβλέπει ότι η έγκριση της τεχνικής μελέτης ή η άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού θεωρείται Εγκριση Δόμησης!

Στις 8 Δεκέμβρη, η ΔΜΕΒΟ έστειλε στην Υπηρεσία Δόμησης της Αρναίας το έγγραφο που θεωρείται ως Εγκριση Δόμησης και η Υπηρεσία Δόμησης καλείται να συνεχίσει τους ελέγχους των εγγράφων που προσκόμισε η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ προκειμένου  να εκδώσει την Αδεια Δόμησης. Επειδή όμως λείπουν αρκετά έγγραφα, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας για τα 126 στρέμματα δάσους όπου θα χτιστεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στις Σκουριές, o προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης υπέβαλε ερωτήματα στην προϊστάμενη αρχή και ζήτησε απαντήσεις για το χειρισμό της υπόθεσης.

Κατά τη γνώμη μας, ορθά ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης δεν υπέγραψε την έκδοση της Αδειας Δόμησης, αφού εκτός των άλλων δεν είχε ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 126 στρεμμάτων, μέσα στα οποία θα χτιστεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού. Από την άλλη, δε λειτουργεί σωστά όταν δε σταματά τις εργασίες κατασκευής τμημάτων του εργοστασίου στις Σκουριές, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί η Αδεια Δόμησης.

Η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, έχοντας τη στήριξη και την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, συνεχίζει τις εργασίες ανέγερσης του εργοστασίου, χωρίς να έχει εγκριθεί η Αδεια Δόμησης, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα. Δεν περιμένει, δηλαδή, να λυθούν οι διάφορες εκκρεμότητες, όπως π.χ. η ολοκλήρωση των πλειστηριασμών των ιδιοκτησιών που βρίσκονται στα 126 στρέμματα, και μετά να συνεχίσει τις εργασίες της.

Η προκήρυξη των εκλογών, ο φόβος να φύγει από την εξουσία η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η αβεβαιότητα για τη στάση της νέας κυβέρνησης υποχρεώνει την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ να αλλάξει την τακτική της, πιέζοντας την Υπηρεσία Δόμησης της Αρναίας να εκδώσει την Αδεια Δόμησης χωρίς να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες. Στις 13 Γενάρη έστειλε έγγραφο στην Υπηρεσία Δόμησης και ζήτησε την έκδοση της Αδειας Δόμησης. Προς τιμήν του, ο προϊστάμενος Δ. Ξωνίκης δεν ενέδωσε στις πιέσεις και δεν εξέδωσε την Αδεια Δόμησης, μολονότι μένει ακάλυπτος από τον πολιτικό του προϊστάμενο, το δήμαρχο Αριστοτέλη Ι. Μίχο.

Ετσι, μπήκαν μπροστά τα «μεγάλα μέσα», οι γκανγκστερικές μέθοδοι. Την επομένη (14 Γενάρη) μπούκαρε στο γραφείο του προϊστάμενου ομάδα τραμπούκων της εταιρίας και απαίτησε να υπογράψει την Αδεια Δόμησης. Ο Δ. Ξωνίκης αρνήθηκε και πάλι να υπογράψει, αφού οι εκκρεμότητες εξακολουθούν να υφίστανται.

Η στάση αυτή του προϊστάμενου δεν εξόργισε μόνο την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά, που «ξέχασε» ότι είναι προεκλογική περίοδος και δεν νομιμοποιείται να εκδίδει αποφάσεις. Το κυριότερο, «ξέχασε» ότι δεν είναι σύννομες οι αποφάσεις που βγαίνουν από το γραφείο του, χωρίς ν’ ακολουθούν τη νόμιμη διοικητική διαδικασία. Στις 16 Γενάρη, ο Ν. Ταγαράς εξέδωσε παράνομη διαταγή (φετφά) από το γραφείο του και κάλεσε τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δόμησης Αρναίας να εκδώσει την Αδεια Δόμησης! Ο Δ. Ξωνίκης στάθηκε και πάλι στο ύψος των περιστάσεων, μην ενδίδοντας στις πιέσεις του Ν. Ταγαρά.

Οπως αντιλαμβάνεστε, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, η οποία πιθανόν θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πάρει στα χέρια της μια ακόμη καυτή πατάτα. Η εποχή της δημαγωγίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει οριστικά με την ανάληψη της διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας. Δε θα τολμήσει να βάλει τέλος στην καταστροφική επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το κίνημα αντίστασης των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Στον νόμο 4442/2016 (για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας), στο άρθρο 5, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εισήγαγε τη βασική διάταξη για τη λεγόμενη «Υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης», τόσο για την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού σε Μεταλλεία και την κατασκευή των απαραίτητων δομικών έργων όσο και για τη λειτουργία του Μεταλλείου.   Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ίδιου νόμου, δεν προβλέπεται εφαρμογή του άρθρου 5 για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Η έγκριση της Υπαγωγής εξαρτάται από τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η διαδικασία της Υπαγωγής, οι τροποποιήσεις των ισχυουσών διατάξεων και ο ορισμός της αρμόδιας Αρχής που θα παραλαμβάνει τη Γνωστοποίηση και θα την εγκρίνει θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα. Παράλληλα με το προεδρικό διάταγμα προβλέπεται η έκδοση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση), από τους ίδιους υπουργούς, με την οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης.

Παραπέρα, με το άρθρο 7 προβλέπονται η έκδοση προεδρικού διατάγματος και ΚΥΑ και για την έγκριση της γνωστοποίησης για τη λειτουργία της συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. για τη λειτουργία της καταστροφικής μεταλλευτικής δραστηριότητας της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Αφού δημιουργήθηκε το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την απόλυτη ασυδοσία των καπιταλιστών, ήρθε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (Ν. 4512/2018) να εντάξει σ' αυτό το πλαίσιο και την εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού στα λατομεία και στα μεταλλεία. Προβλέπεται ότι τα δύο προεδρικά διατάγματα και οι δύο ΚΥΑ του νόμου 4442/2016 θα εκδοθούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2018.

Με αυτούς τους δύο νόμους γίνονται μεγάλες ανατροπές  στη διαδικασία έγκρισης των επενδύσεων στην Ελλάδα. Θα υπάρξει τεράστια ασυδοσία από τη μεριά της «Ελληνικός Χρυσός» ΑΕ (τα περιστατικά που περιγράψαμε στο ρεπορτάζ μας του 2015 δίνουν μια μικρή γεύση). Οταν τότε, που δεν υπήρχε ακόμα το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, γίνονταν τέτοια αίσχη, χάρη στη θέληση των κυβερνήσεων, μπορείτε να φανταστείτε τι έχει να γίνει από τώρα και μετά, που χτίστηκε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο.

Σύντομα θα επανέλθουμε με αναλυτικό σχολιασμό των διατάξεων των δύο αυτών νόμων, προκειμένου να αποκαλυφθεί το όργιο που προετοιμάζουν καπιταλιστές και κυβερνήσεις ενάντια στο περιβάλλον. Το καταστροφικό αυτό όργιο μόνο η συντονισμένη και μαχητική κινητοποίηση των ανθρώπων των πληττόμενων περιοχών (και όχι μόνο) μπορεί να το ανακόψει.



ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 27 ΓΕΝΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου