Πέρα από την ύποπτη ή απλώς αφελή δράση κάποιας ξένης ΜΚΟ που παρότρυνε
τους πρόσφυγες που «σαπίζουν» στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα με τη
Γιουγκοσλαβική Μακεδονία από αφύλακτο σημείο, μέσα από έναν χείμμαρο,
είναι βέβαιο πως η ελληνική πλευρά γνώριζε αυτό που θα γίνει. Και
ασφαλίτες υπάρχουν στην Ειδομένη και ρουφιάνοι στις ΜΚΟ που δίνουν
αναφορά στην Ασφάλεια. Αλλωστε, δεν κινήθηκε κάποια ολιγομελής ομάδα
καλυμμένη στο σκοτάδι, αλλά μια μεγάλη μάζα ανθρώπων (πάνω από χίλιοι)
ντάλα μεσημέρι.
Γιατί η ελληνική πλευρά άφησε να γίνει αυτή η «επιχείρηση»; Για να τη χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι του τρόμου και της απογοήτευσης. Ηξερε πολύ καλά ποια θα ήταν η τύχη αυτών των ανθρώπων στα χέρια των σλαβομακεδόνων μπάτσων. Γι' αυτό και η επίσημη κυβερνητική άποψη ήταν πως αν από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υποβληθεί αίτημα επιστροφής των προσφύγων που πέρασαν παράνομα τα ελληνομακεδονικά σύνορα, αυτό «θα εξεταστεί». Και γι' αυτό έκαναν τα στραβά μάτια, όταν οι σλαβομακεδόνες μπάτσοι μάζεψαν όλους τους πρόσφυγες και αφού ξυλοφόρτωσαν αρκετούς απ' αυτούς (όποιον έβρισκαν μπροστά τους), τους υποχρέωσαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος μέσα από άλλο σημείο των συνόρων, αφού πρώτα έκοψαν οι ίδιοι την περίφραξη. Δεν ήταν ένας και δυο οι πρόσφυγες που σπρώχτηκαν πίσω στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, ήταν μια μάζα εκατοντάδων ανθρώπων.
Τη διαδικασία παράνομης επαναπροώθησής τους στην Ελλάδα την παρακολούθησαν με κάθε λεπτομέρεια οι ελληνικές αρχές. Εγινε όχι απλά εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε συνεννόηση μαζί της. Γι' αυτό και δεν υπήρξε καμιά καταγγελία ή έστω κάποιο τυπικό διπλωματικό διάβημα, με την επίκληση των όσων προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Ο Βίτσας έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι έγινε μεν αυτό (η παράνομη επαναπροώθηση από τη Μακεδονία στην Ελλάδα, χωρίς να τηρηθεί ό,τι προβλέπεται), αλλά δεν τρέχει και τίποτα, γιατί οι «σκοπιανοί» διόγκωσαν σκόπιμα τον αριθμό των επαναπροωθηθέντων. Ηταν πολύ λιγότεροι, είπε ο Βίτσας, λες και το θέμα είναι ο αριθμός των επαναπροωθηθέντων και όχι αυτή καθεαυτή η επαναπροώθηση με τη βία και πέρα από τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, που συνιστούσε παραβίαση των ελληνικών συνόρων.
Η ελληνική κυβέρνηση άφησε τους πρόσφυγες να περάσουν με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους (τρεις αφγανοί πρόσφυγες είχαν πνιγεί σε παρόμοια προσπάθεια την προηγούμενη μέρα) στο έδαφος της Μακεδονίας για να βιώσουν τη βία των σλαβομακεδόνων μπάτσων και την απογοήτευση της επαναπροώθησης στην Ελλάδα, ώστε να εμπεδωθεί η συνείδηση πως πια δεν περνάει κανένας και γι' αυτό τζάμπα κάθονται και «σαπίζουν» στην Ειδομένη, αντί να δεχτούν να τους μεταφέρουν σε κάποιο στρατόπεδο στο εσωτερικό, όπου θα έχουν κάπως καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δυο μέρες μετά τη βίαιη επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα, η ελληνική αστυνομία άρχισε να μοιράζει προκηρύξεις στην Ειδομένη, στις οποίες έγραφε στους πρόσφυγες ότι τα σύνορα έκλεισαν, γι' αυτό είναι άχρηστο να υποστούν την ταλαιπωρία ενός παράνομου περάσματος. Καλύτερα να πάνε να μείνουν σ' ένα «κέντρο φιλοξενίας».
Δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματική θ' αποδειχτεί αυτή η τακτική, συνιστά όμως αφεαυτής βασανιστήριο. Πιστή στο ρόλο του ακολούθου της Μέρκελ και του συνοριοφύλακα, χωροφύλακα και δεσμοφύλακα της ΕΕ, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ενδιαφέρεται μόνο για την αποκόμιση κάποιων οικονομικών απολαβών από την ΕΕ. Αποδέχεται πλήρως το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων, ξέρει πολύ καλά ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα θα μεγαλώνει συνεχώς και δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει ό,τι κατασταλτικό μέτρο αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να «ξεφορτωθεί» εγκλωβισμένους. Μετά τους Μαροκινούς, Πακιστανούς κτλ., που βαφτίστηκαν «παράτυποι μετανάστες», έρχεται η ώρα των Αφγανών, που πλέον δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες. Μετά θα έρθει η ώρα και των Ιρακινών και των Σύριων.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, που μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Τσίπρας πήγε στη 45λεπτη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ, πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τέσσερις βασικούς άξονες: Πρώτο, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερο, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτο, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτο, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Και μόνο η αναφορά στην περιβόητη «μεταγκατάσταση» αποκαλύπτει την υποκρισία του Τσίπρα. Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η μετεγκατάσταση αφορά ελάχιστες χιλιάδες πρόσφυγες (δείτε τη διπλανή στήλη). Και πλέον, προϋπόθεση γι' αυτό είναι να απελαύνει η Ελλάδα σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε για καθέναν απ' όσους απελαύνονται από την Ελλάδα να μεταφέρεται ένας από την Τουρκία σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση θα απελαύνει πλέον και πρόσφυγες.
Η μείωση των ροών είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Τη στρόφιγγα την κρατά η Τουρκία, που θα την ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα συμφέροντά της. Η Τουρκία έχει οικονομικό όφελος από τη διακίνηση (εκτός από τους διακινητές, που καταθέτουν το «κατιτίς» τους στους ανθρώπους του ΑΚΡ, υπάρχει και μια βιομηχανία που τροφοδοτεί με υλικά τη διακίνηση, υπάρχει η διαμονή, οι μετακινήσεις, η διατροφή των προσφύγων). Τι μένει; Μένει το αίτημα για την «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης» στο ελληνικό κράτος, για να παίξει το ρόλο του δεσμοφύλακα της ΕΕ, κρατώντας τους πρόσφυγες όχι απλά εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, αλλά και φυλακισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με την καθημερινή απειλή της απέλασης για τους πιο «ζωηρούς» απ' αυτούς.
Οπως δήλωσε κυνικά η «μητερούλα» Μέρκελ, ναι μεν διαφωνεί (ως… ανθρωπίστρια) με το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων, όμως αυτό μια χαρά βολεύει τη Γερμανία! Ενας άλλος… ανθρωπιστής, ο Ρέντσι, έστειλε ιταλούς αξιωματικούς της αστυνομίας στην Αλβανία, για να εποπτεύουν τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων και να ελέγξουν -όσο μπορούν- τη διακίνηση από την Αλβανία μέσω θάλασσας.
Μέσα από πολλά παζάρια, οι «28» κατέληξαν σε ένα κείμενο… δημιουργικής ασάφειας, το οποίο επαναλαμβάνει όσα αποφασίστηκαν σε προηγούμενες συνόδους κορυφής. Το γεύμα στο οποίο θα παρουσίαζαν αυτό το κείμενο στον Νταβούτογλου ξεκινούσε την ώρα που εμείς φεύγαμε για το τυπογραφείο. Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, όμως, ο Νταβούτογλου φρόντισε να στείλει το μήνυμα: «Η Τουρκία δε θα γίνει ανοιχτή φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες»! Ποιος μπορεί να του πει ότι έχει άδικο;
Ανεξάρτητα από την ασαφή συμφωνία που αναμενόταν να υπογραφεί χτες Παρασκευή, η οποία θα αφήνει ανοιχτό το παζάρι ανάμεσα στην Τουρκία και το γερμανογαλλικό άξονα, το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ο δεσμοφύλακας της ΕΕ, έναντι μιας κάποιας αμοιβής, ακολουθώντα πιστά τους Μερκολάντ.
Στο κείμενο των «έξι αρχών για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας με στόχο την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-830_el.htm), ξεχωρίζει πρώτα απ' όλα η «αρχή» που καθιστά επιβεβλημένες τις απελάσεις ακόμα και προσφύγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας! Δεν είναι μόνο οι «παράτυποι» μετανάστες που θα απελαύνονται αμέσως (στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας), αλλά και οι πρόσφυγες, που μέχρι πρότινος υποκριτικά «αγκάλιαζε» η ΕΕ.
Ιδού πώς θα τους απελάσουν: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ (άρθρα 35 και 38 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου), μια αίτηση ασύλου μπορεί να κλείσει και να χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη, εάν το συγκεκριμένο άτομο έχει ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ή απολαύει ήδη επαρκούς προστασίας σε μια “πρώτη χώρα ασύλου'', ή εάν έχει έρθει στην ΕΕ από μια “ασφαλή τρίτη χώρα'' η οποία μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματική πρόσβαση σε προστασία».
Για να μην μείνει η παραμικρή αμφιβολία ή θολό σημείο, το κείμενο ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι πρακτικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν από Ελλάδα και Τουρκία: «Για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική εθνική νομοθεσία — στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως “ασφαλής τρίτη χώρα'' και στην Τουρκία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όλα τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής (hotspots) σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου».
Από τη στιγμή που η Τουρκία θα γίνει «ασφαλής τρίτη χώρα» (δεν έχει σημασία που στα νοτιοανατολικά γίνεται πόλεμος κατά των Κούρδων) και μπορεί να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες (πέραν των 2.5 εκατομμυρίων που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της), η Ελλάδα μπορεί να απελάσει αυτούς που περισσεύουν και να αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών που θα «φιλοξενεί» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ετοιμάζουν. Η «αποθήκη ψυχών», που σύμφωνα με Τσίπρα δε θα γινόταν η Ελλάδα, νομιμοποιείται και με τη βούλα. Σε καμιά περίπτωση οι πρόσφυγες δεν πρέπει να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτός ο στόχος είναι πλέον ξεκάθαρος. Οι εποχές που ο Γιούνκερ ψέλιζε ότι κανένας φράχτης δε μπορεί να σταματήσει κυνηγημένους ανθρώπους, προκειμένου να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για μεταφορά ενός μικρού μέρους των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Επειδή όμως η Τουρκία σίγουρα κάποια στιγμή θα κλοτσήσει, αρνούμενη να δεχτεί τα μιλιούνια των προσφύγων που περνούν τα σύνορά της με τη Συρία, έχουν έτοιμη τη διάδοχη κατάσταση. Της έχουν δώσει και όνομα: «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία». Στο πλαίσιο αυτής της «βελτίωσης» προβλέπουν: «Οπως έχει ήδη αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο εσωτερικό της Συρίας, γεγονός που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, έχει ιδιαίτερη σημασία οι δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας στις 11-12 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, να υλοποιηθούν τάχιστα και πλήρως από όλα τα μέρη». Ποιές είναι αυτές οι «δεσμεύσεις»; Με λίγα λόγια τρεις: 1. Ανεμπόδιστη πρόσβαση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» 2. Εκεχειρία (εκτός φυσικά από τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και άλλων ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) και 3. Προώθηση πολιτικής λύσης ώστε να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει σήμερα. Αρκεί λοιπόν να ξεκινήσουν να γίνονται κάποια από αυτά τα πράγματα για να βαφτίσει η ΕΕ «ασφαλή» την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία. Τότε ο πόλεμος κατά των προσφύγων (που θα βαφτιστούν πλέον κι αυτοί «παράτυποι μετανάστες») θα πάρει την ολοκληρωμένη του μορφή.
ΥΓ. Αφήσαμε ασχολίαστη την «αρχή» για το υποτιθέμενο πρόγραμμα επανεγκατάστασης σύμφωνα με το οποίο «για κάθε Σύριο υπήκοο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην ΕΕ απευθείας από την Τουρκία». Οι αριθμοί που η ίδια η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα δείχνουν πόσο ψευδεπίγραφη είναι αυτή η «επανεγκατάσταση». Από τις 22.504 θέσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες σε χώρες της ΕΕ, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλη του 2015 (δηλαδή πριν από οκτώ μήνες), ξέρετε πόσες έχουν καλυφθεί; Μόλις 4.555 (δηλαδή το ένα πέμπτο) σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, με τους περισσότερους να πηγαίνουν στην Αυστρία και τη Βρετανία, ενώ η «κοινωνικά ευαίσθητη» Γαλλία έχει δεχτεί μόλις δεκαπέντε (15)! Τα πράγματα είναι χειρότερα για το πρόγραμμα «μετεγκατάστασης». Από τους 160 χιλιάδες πρόσφυγες που έχει αποφασιστεί ότι θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 937 άτομα (δηλαδή ούτε το έξι τοις χιλίοις), από τα οποία η Γερμανία έχει πάρει μόλις τα 57!
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 19 ΜΑΡΤΗ
πηγή: eksegersi.gr
Γιατί η ελληνική πλευρά άφησε να γίνει αυτή η «επιχείρηση»; Για να τη χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι του τρόμου και της απογοήτευσης. Ηξερε πολύ καλά ποια θα ήταν η τύχη αυτών των ανθρώπων στα χέρια των σλαβομακεδόνων μπάτσων. Γι' αυτό και η επίσημη κυβερνητική άποψη ήταν πως αν από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υποβληθεί αίτημα επιστροφής των προσφύγων που πέρασαν παράνομα τα ελληνομακεδονικά σύνορα, αυτό «θα εξεταστεί». Και γι' αυτό έκαναν τα στραβά μάτια, όταν οι σλαβομακεδόνες μπάτσοι μάζεψαν όλους τους πρόσφυγες και αφού ξυλοφόρτωσαν αρκετούς απ' αυτούς (όποιον έβρισκαν μπροστά τους), τους υποχρέωσαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος μέσα από άλλο σημείο των συνόρων, αφού πρώτα έκοψαν οι ίδιοι την περίφραξη. Δεν ήταν ένας και δυο οι πρόσφυγες που σπρώχτηκαν πίσω στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, ήταν μια μάζα εκατοντάδων ανθρώπων.
Τη διαδικασία παράνομης επαναπροώθησής τους στην Ελλάδα την παρακολούθησαν με κάθε λεπτομέρεια οι ελληνικές αρχές. Εγινε όχι απλά εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε συνεννόηση μαζί της. Γι' αυτό και δεν υπήρξε καμιά καταγγελία ή έστω κάποιο τυπικό διπλωματικό διάβημα, με την επίκληση των όσων προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Ο Βίτσας έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι έγινε μεν αυτό (η παράνομη επαναπροώθηση από τη Μακεδονία στην Ελλάδα, χωρίς να τηρηθεί ό,τι προβλέπεται), αλλά δεν τρέχει και τίποτα, γιατί οι «σκοπιανοί» διόγκωσαν σκόπιμα τον αριθμό των επαναπροωθηθέντων. Ηταν πολύ λιγότεροι, είπε ο Βίτσας, λες και το θέμα είναι ο αριθμός των επαναπροωθηθέντων και όχι αυτή καθεαυτή η επαναπροώθηση με τη βία και πέρα από τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, που συνιστούσε παραβίαση των ελληνικών συνόρων.
Η ελληνική κυβέρνηση άφησε τους πρόσφυγες να περάσουν με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους (τρεις αφγανοί πρόσφυγες είχαν πνιγεί σε παρόμοια προσπάθεια την προηγούμενη μέρα) στο έδαφος της Μακεδονίας για να βιώσουν τη βία των σλαβομακεδόνων μπάτσων και την απογοήτευση της επαναπροώθησης στην Ελλάδα, ώστε να εμπεδωθεί η συνείδηση πως πια δεν περνάει κανένας και γι' αυτό τζάμπα κάθονται και «σαπίζουν» στην Ειδομένη, αντί να δεχτούν να τους μεταφέρουν σε κάποιο στρατόπεδο στο εσωτερικό, όπου θα έχουν κάπως καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δυο μέρες μετά τη βίαιη επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα, η ελληνική αστυνομία άρχισε να μοιράζει προκηρύξεις στην Ειδομένη, στις οποίες έγραφε στους πρόσφυγες ότι τα σύνορα έκλεισαν, γι' αυτό είναι άχρηστο να υποστούν την ταλαιπωρία ενός παράνομου περάσματος. Καλύτερα να πάνε να μείνουν σ' ένα «κέντρο φιλοξενίας».
Δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματική θ' αποδειχτεί αυτή η τακτική, συνιστά όμως αφεαυτής βασανιστήριο. Πιστή στο ρόλο του ακολούθου της Μέρκελ και του συνοριοφύλακα, χωροφύλακα και δεσμοφύλακα της ΕΕ, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ενδιαφέρεται μόνο για την αποκόμιση κάποιων οικονομικών απολαβών από την ΕΕ. Αποδέχεται πλήρως το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων, ξέρει πολύ καλά ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα θα μεγαλώνει συνεχώς και δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει ό,τι κατασταλτικό μέτρο αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να «ξεφορτωθεί» εγκλωβισμένους. Μετά τους Μαροκινούς, Πακιστανούς κτλ., που βαφτίστηκαν «παράτυποι μετανάστες», έρχεται η ώρα των Αφγανών, που πλέον δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες. Μετά θα έρθει η ώρα και των Ιρακινών και των Σύριων.
Κράτος-δεσμοφύλακας της ΕΕ
«Η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, σε ευρεία βάση. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστρέψει 630 παράτυποι μετανάστες, όταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρέμενε ανενεργή». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Γεροβασίλη καμαρώνει που η σημερινή συγκυβέρνηση μπορεί και απελαύνει μαζικά μετανάστες, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν τα κατάφεραν καλά σ' αυτόν τον τομέα! Επαναλαμβάνουμε: δεν είναι ο Χρυσοχοΐδης, δεν είναι ο Δένδιας, είναι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, που μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Τσίπρας πήγε στη 45λεπτη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ, πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τέσσερις βασικούς άξονες: Πρώτο, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερο, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτο, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτο, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Και μόνο η αναφορά στην περιβόητη «μεταγκατάσταση» αποκαλύπτει την υποκρισία του Τσίπρα. Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η μετεγκατάσταση αφορά ελάχιστες χιλιάδες πρόσφυγες (δείτε τη διπλανή στήλη). Και πλέον, προϋπόθεση γι' αυτό είναι να απελαύνει η Ελλάδα σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, ώστε για καθέναν απ' όσους απελαύνονται από την Ελλάδα να μεταφέρεται ένας από την Τουρκία σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή, η ελληνική κυβέρνηση θα απελαύνει πλέον και πρόσφυγες.
Η μείωση των ροών είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. Τη στρόφιγγα την κρατά η Τουρκία, που θα την ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα συμφέροντά της. Η Τουρκία έχει οικονομικό όφελος από τη διακίνηση (εκτός από τους διακινητές, που καταθέτουν το «κατιτίς» τους στους ανθρώπους του ΑΚΡ, υπάρχει και μια βιομηχανία που τροφοδοτεί με υλικά τη διακίνηση, υπάρχει η διαμονή, οι μετακινήσεις, η διατροφή των προσφύγων). Τι μένει; Μένει το αίτημα για την «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης» στο ελληνικό κράτος, για να παίξει το ρόλο του δεσμοφύλακα της ΕΕ, κρατώντας τους πρόσφυγες όχι απλά εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, αλλά και φυλακισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και με την καθημερινή απειλή της απέλασης για τους πιο «ζωηρούς» απ' αυτούς.
Οπως δήλωσε κυνικά η «μητερούλα» Μέρκελ, ναι μεν διαφωνεί (ως… ανθρωπίστρια) με το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων, όμως αυτό μια χαρά βολεύει τη Γερμανία! Ενας άλλος… ανθρωπιστής, ο Ρέντσι, έστειλε ιταλούς αξιωματικούς της αστυνομίας στην Αλβανία, για να εποπτεύουν τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων και να ελέγξουν -όσο μπορούν- τη διακίνηση από την Αλβανία μέσω θάλασσας.
Μέσα από πολλά παζάρια, οι «28» κατέληξαν σε ένα κείμενο… δημιουργικής ασάφειας, το οποίο επαναλαμβάνει όσα αποφασίστηκαν σε προηγούμενες συνόδους κορυφής. Το γεύμα στο οποίο θα παρουσίαζαν αυτό το κείμενο στον Νταβούτογλου ξεκινούσε την ώρα που εμείς φεύγαμε για το τυπογραφείο. Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, όμως, ο Νταβούτογλου φρόντισε να στείλει το μήνυμα: «Η Τουρκία δε θα γίνει ανοιχτή φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες»! Ποιος μπορεί να του πει ότι έχει άδικο;
Ανεξάρτητα από την ασαφή συμφωνία που αναμενόταν να υπογραφεί χτες Παρασκευή, η οποία θα αφήνει ανοιχτό το παζάρι ανάμεσα στην Τουρκία και το γερμανογαλλικό άξονα, το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ο δεσμοφύλακας της ΕΕ, έναντι μιας κάποιας αμοιβής, ακολουθώντα πιστά τους Μερκολάντ.
Πόλεμος κατά των προσφύγων!
Η πρόταση της Κομισιόν για το προσφυγικό προς τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, σκιαγραφεί με χαρακτηριστικό τρόπο τον πόλεμο κατά των προσφύγων, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ, μετά τον αιφνιδιασμό των τελευταίων μηνών. Τα «refugees welcome» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.Στο κείμενο των «έξι αρχών για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας με στόχο την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-830_el.htm), ξεχωρίζει πρώτα απ' όλα η «αρχή» που καθιστά επιβεβλημένες τις απελάσεις ακόμα και προσφύγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας! Δεν είναι μόνο οι «παράτυποι» μετανάστες που θα απελαύνονται αμέσως (στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας), αλλά και οι πρόσφυγες, που μέχρι πρότινος υποκριτικά «αγκάλιαζε» η ΕΕ.
Ιδού πώς θα τους απελάσουν: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ (άρθρα 35 και 38 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου), μια αίτηση ασύλου μπορεί να κλείσει και να χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη, εάν το συγκεκριμένο άτομο έχει ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ή απολαύει ήδη επαρκούς προστασίας σε μια “πρώτη χώρα ασύλου'', ή εάν έχει έρθει στην ΕΕ από μια “ασφαλή τρίτη χώρα'' η οποία μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματική πρόσβαση σε προστασία».
Για να μην μείνει η παραμικρή αμφιβολία ή θολό σημείο, το κείμενο ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι πρακτικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν από Ελλάδα και Τουρκία: «Για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική εθνική νομοθεσία — στην Ελλάδα για να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως “ασφαλής τρίτη χώρα'' και στην Τουρκία για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όλα τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής (hotspots) σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου».
Από τη στιγμή που η Τουρκία θα γίνει «ασφαλής τρίτη χώρα» (δεν έχει σημασία που στα νοτιοανατολικά γίνεται πόλεμος κατά των Κούρδων) και μπορεί να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες (πέραν των 2.5 εκατομμυρίων που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της), η Ελλάδα μπορεί να απελάσει αυτούς που περισσεύουν και να αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών που θα «φιλοξενεί» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ετοιμάζουν. Η «αποθήκη ψυχών», που σύμφωνα με Τσίπρα δε θα γινόταν η Ελλάδα, νομιμοποιείται και με τη βούλα. Σε καμιά περίπτωση οι πρόσφυγες δεν πρέπει να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτός ο στόχος είναι πλέον ξεκάθαρος. Οι εποχές που ο Γιούνκερ ψέλιζε ότι κανένας φράχτης δε μπορεί να σταματήσει κυνηγημένους ανθρώπους, προκειμένου να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για μεταφορά ενός μικρού μέρους των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Επειδή όμως η Τουρκία σίγουρα κάποια στιγμή θα κλοτσήσει, αρνούμενη να δεχτεί τα μιλιούνια των προσφύγων που περνούν τα σύνορά της με τη Συρία, έχουν έτοιμη τη διάδοχη κατάσταση. Της έχουν δώσει και όνομα: «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία». Στο πλαίσιο αυτής της «βελτίωσης» προβλέπουν: «Οπως έχει ήδη αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο εσωτερικό της Συρίας, γεγονός που θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, έχει ιδιαίτερη σημασία οι δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας στις 11-12 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, να υλοποιηθούν τάχιστα και πλήρως από όλα τα μέρη». Ποιές είναι αυτές οι «δεσμεύσεις»; Με λίγα λόγια τρεις: 1. Ανεμπόδιστη πρόσβαση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» 2. Εκεχειρία (εκτός φυσικά από τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και άλλων ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) και 3. Προώθηση πολιτικής λύσης ώστε να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει σήμερα. Αρκεί λοιπόν να ξεκινήσουν να γίνονται κάποια από αυτά τα πράγματα για να βαφτίσει η ΕΕ «ασφαλή» την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία. Τότε ο πόλεμος κατά των προσφύγων (που θα βαφτιστούν πλέον κι αυτοί «παράτυποι μετανάστες») θα πάρει την ολοκληρωμένη του μορφή.
ΥΓ. Αφήσαμε ασχολίαστη την «αρχή» για το υποτιθέμενο πρόγραμμα επανεγκατάστασης σύμφωνα με το οποίο «για κάθε Σύριο υπήκοο που επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην ΕΕ απευθείας από την Τουρκία». Οι αριθμοί που η ίδια η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα δείχνουν πόσο ψευδεπίγραφη είναι αυτή η «επανεγκατάσταση». Από τις 22.504 θέσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων από τρίτες χώρες σε χώρες της ΕΕ, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλη του 2015 (δηλαδή πριν από οκτώ μήνες), ξέρετε πόσες έχουν καλυφθεί; Μόλις 4.555 (δηλαδή το ένα πέμπτο) σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, με τους περισσότερους να πηγαίνουν στην Αυστρία και τη Βρετανία, ενώ η «κοινωνικά ευαίσθητη» Γαλλία έχει δεχτεί μόλις δεκαπέντε (15)! Τα πράγματα είναι χειρότερα για το πρόγραμμα «μετεγκατάστασης». Από τους 160 χιλιάδες πρόσφυγες που έχει αποφασιστεί ότι θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 937 άτομα (δηλαδή ούτε το έξι τοις χιλίοις), από τα οποία η Γερμανία έχει πάρει μόλις τα 57!
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 19 ΜΑΡΤΗ
πηγή: eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου