.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Στρίβειν διά του κοινοβουλευτικού σόου

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις (τουλάχιστον να προσπαθήσεις) από ένα φιάσκο είναι να οργανώσεις ένα κοινοβουλευτικό σόου, στο οποίο -με κραυγές, ευφυολογήματα, κορόνες και πολιτικό ξεκατίνιασμα- να προσπαθήσεις να τραβήξεις αλλού την προσοχή.

Βαρύτατα εκτεθειμένοι από το φιάσκο της εξεταστικής επιτροπής για τη διαπλοκή, που έχει στενή συνάφεια με τις εξελίξεις στο μέτωπο του ΔΟΛ, οι Τσιπραίοι αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη σχετική διαδικασία με μια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της «σύγκρουσης των δυνάμεων του φωτός με τις δυνάμεις του σκότους», όπως έλεγε ο αλήστου μνήμης Μένιος Κουτσόγιωργας. Τσίπρας, Καμμένος και το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέθεσαν πρόταση για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας» και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 1 Φλεβάρη.


Στην Εξεταστική Επιτροπή το πόρισμα εγκρίθηκε μόνο από τους 12 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το καταψήφισαν οχτώ βουλευτές (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και ΧΑ), παρών δήλωσαν οι βουλευτές του Ποταμιού και του Λεβέντη, ενώ ο ανεξάρτητος Νικολόπουλος φρόντισε να απουσιάζει. Επειδή ο σχετικός ντόρος είχε ήδη γίνει τις προηγούμενες μέρες, το Μαξίμου φρόντισε από το πρωί της μέρας που θα γινόταν η ψηφοφορία στην Εξεταστική να διαμηνύσει με non paper ότι η υπόθεση της «διαπλοκής» «όχι μόνο δεν τελείωσε αλλά τώρα αρχίζει», επικαλούμενοι το ότι το πόρισμα θα αποσταλεί στη Δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων.

Ψιλό γαζί το δούλεμα. Θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων; Οχι, φυσικά, γιατί δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Κι αν «σκοντάψει» σε όνομα πολιτικού προσώπου, το οποίο εμπλέκεται σε κάποια πτυχή της υπόθεσης, οφείλει να στείλει αμελλητί το φάκελο στη Βουλή, όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο. Πώς όμως θα προχωρήσει η Βουλή παραπέρα, όταν η Εξεταστική Επιτροπή έχει αποφανθεί, με τις ψήφους των βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και επομένως δε χρειάζεται να συσταθεί καμιά προανακριτική επιτροπή;

Για να μην το «βασανίζουμε», η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει «τρίγωνο της διαπλοκής», δηλαδή πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες των μίντια - τραπεζίτες. Αφού δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, όλα περιορίζονται στις σχέσεις εκδοτών και τραπεζιτών που τους χρηματοδοτούσαν. Αυτό όμως είναι σύνηθες φαινόμενο στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν είναι οι εκδοτικές οι μόνες επιχειρήσεις που οι τράπεζες τις «μπουκώνουν» με θαλασσοδάνεια. Διαπλοκή υπάρχει μόνο όταν υπάρχει  ανάμιξη της αστικής πολιτικής. Οι εκδότες στηρίζουν κόμματα και πολιτικούς παράγοντες κι αυτοί παρεμβαίνουν στους τραπεζίτες (μην ξεχνάμε ότι το δημόσιο έλεγχε τις διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών και πριν την ανακεφαλαιοποίηση) για να δίνουν θαλασσοδάνεια στους εκδότες.

Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε βρήκε ευθύνες πολιτικών προσώπων, έσβησε από το χάρτη τη δική της προπαγάνδα περί διαπλοκής. Ο,τι και να πουν ο Τσίπρας με τον Καμμένο από το βήμα της Βουλής την επόμενη Τετάρτη (και θα πουν πολλά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ανακατεύοντας τη γνωστή σούπα της σκανδαλολογίας) δε θα έχει καμιά σημασία. Σημασία έχουν οι πράξεις. Και οι δικές τους πράξεις έδειξαν ότι… δεν υπάρχει διαπλοκή άξια να διερευνηθεί σε ποινικό επίπεδο από την ίδια τη Βουλή, που είναι το αρμόδιο όργανο.

Γιατί πήραν μια τέτοια απόφαση; Γιατί στήνουν ήδη το δικό τους σύστημα διαπλοκής και δε θα μπορούσαν να μιλήσουν για διαπλοκή π.χ. της ΝΔ με τον Αλαφούζο ή του ΠΑΣΟΚ με τον Ψυχάρη, όταν ο Μπόμπολας είναι και ο δικός τους… αγαπημένος εργολάβος, στον οποίο θέλουν να «σπρώξουν» τον ΔΟΛ (και το Mega επομένως), για να μην μιλήσουμε για τον Καλογρίτσα, τις εργολαβίες και το κανάλι που πάσχισε να του δώσει ο Παππάς. Θέλησαν να κλείσουν το ζήτημα στα γρήγορα, γιατί πλέον δεν τους πολυπαίρνει.

Ενδεχομένως και σε επίπεδο Ολομέλειας της Βουλής να μην επεδίωκαν τη φιέστα της Τετάρτης και να έκλεινε το θέμα με μια ανιαρή συζήτηση σε επίπεδο δευτεροκλασάτων βουλευτών. Ομως οι χειρισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τους άφησαν περιθώρια. Κυρίως της ΝΔ, αφού βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης και μέσω του εκπροσώπου Τύπου του δεν περιορίστηκε να πει «άνθρακας ο θησαυρός της κυβέρνησης», αλλά το πήγε ένα βήμα παραπέρα, προσθέτοντας: «Προέκυψαν, όμως και κάποια πράγματα που αφήνουν βαριά εκτεθειμένη την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρνήθηκαν να αποκαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από την off shore της εφημερίδας 'Αυγή'. Αποδείχθηκε ότι υπήρξε κούρεμα χρέους της εφημερίδας 'Αυγή' από τραπεζικό ίδρυμα, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες. Το δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, που στη συνέχεια έγινε ΣΥΡΙΖΑ 'κουρεύτηκε' κατά 60%... Το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με νομικά ύποπτο τρόπο. Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης τον ίδιο χρόνο. Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι». Ο Τσίπρας ήταν υποχρεωμένος να σηκώσει το γάντι και να φωνάξει τον Μητσοτάκη για προσωπική «μονομαχία» στη Βουλή. Αν δεν το έκανε αυτό, τότε η ΝΔ θα έκανε σημαία της τη «διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ» και η συγκυβέρνηση θα φαινόταν σαν να κρύβεται κάτω από το βάρος κάποιας ενοχής. Οπότε, θα πει ο καθένας τα δικά του στη Βουλή και στο τέλος τα κομματικά επιτελεία θα «κάνουν ταμείο» (δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάθε στρατόπεδο θα βάλει τα παπαγαλάκια του να γράψουν και να πουν ότι ο δικός του αρχηγός συνέτριψε τον αντίπαλο).

Ακόμα και στο επίπεδο του «άξονα της διαπλοκής» (και όχι τριγώνου πλέον) εκδοτών-τραπεζιτών οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φρόντισαν να αφυδατώσουν το πόρισμά τους, βγάζοντας την αναφορά για την ανάγκη να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του Στουρνάρα, που περιείχε αρχικά το πόρισμά τους. Αυτό, πέρα από την αυταπόδεικτη πολιτική του σημασία, έχει και ποινική βαρύτητα. Πώς θα βρουν ποινικές ευθύνες τραπεζιτών οι δικαστικές αρχές (αν υποθέσουμε ότι έχουν τέτοια πρόθεση), όταν ο Στουρνάρας και κορυφαία στελέχη της ΤτΕ εμφανίστηκαν στην Επιτροπή και κατέθεσαν ότι τα δάνεια των τραπεζών προς τα ΜΜΕ δόθηκαν σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες; Ποιος θα τολμήσει ν' ακουμπήσει τραπεζίτες που έδωσαν τέτοια δάνεια, όταν -επιπλέον- οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα δε βρήκαν τίποτα το μεμπτό; Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πετάνε το «πτώμα» στα χέρια των δικαστών για να το θάψουν αυτοί. Μαθημένοι είναι σε κάτι τέτοια, άλλωστε.

Αν πρέπει να σημειώσουμε κάτι τελευταίο, είναι η αντίδραση του Λοβέρδου στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, όταν αποκάλυψε ότι σε σχέση με το πόρισμα που είχε παραδοθεί στα κόμματα προστέθηκε μια αναφορά σε υπόθεση που αφορά τον εκδότη Θέμο Αναστασιάδη και αφορά υπόθεση που -σύμφωνα με τον Λοβέρδο- έχει τελεσιδικήσει.  Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόπειρες εκδίκησης στο πλαίσιο της κόντρας που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες με τη συγκεκριμένη εφημερίδα». Ο μεν Λοβέρδος έχει φιλικές σχέσεις με τον Αναστασιάδη από τα φοιτητικά τους χρόνια, όμως σε επίρρωση των όσων είπε προσέτρεξε και ο κυβερνητικός βουλευτής (ΑΝΕΛ) Δ. Καμμένος, που σε συνέντευξή του στο protothema.gr μίλησε για κάποιο «αόρατο χέρι» που αφαιρούσε και πρόσθετε παραγράφους στο κεφάλαιο του πορίσματος που αναφέρεται στο «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό βουλευτή και μέλος της Εξεταστικής, στο πόρισμα έγιναν δυο βασικές αλλαγές, για τον Στουρνάρα και το «Πρώτο Θέμα». Οπως είπε, «είναι ενήμερα όλα τα δάνεια του Πρώτου Θέματος, όλων των εταιριών και εξυπηρετούνται κανονικά. Οπότε δεν τίθεται θέμα θαλασσοδανείων ή μπαταχτσήδων ή στρατηγικών κακοπληρωτών όσον αφορά στο Πρώτο Θέμα»! Ο ίδιος βουλευτής την «έπεσε» άγρια και στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, οπότε κρατήστε την περίπτωσή του «υπό σημείωση».

Σε τεντωμένο σκοινί

Στο μέτωπο του ΔΟΛ, οι συριζαίοι καταβάλλουν προσπάθεια να πείσουν ότι ο Μουλόπουλος ανέλαβε την υπόθεση της «σωτηρίας» λόγω της… κουμπαριάς του με τον Ψυχάρη και της μακράς επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στο Συγκρότημα. «Εγώ δεν ενεργώ καθ' υπόδειξη του Τσίπρα. Νιώθω έκπληκτος που έχω γίνει το πρόσωπο της ημέρας» δηλώνει… αθώα ο Μουλόπουλος, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους, που ξέχασαν ότι στο περιβόητο άρθρο του για τις επαφές του με τον Τσίπρα, παρουσία της γάτας Ιμαλαΐων, ο Ψυχάρης ισχυριζόταν πως ο Τσίπρας του ζητούσε να διώξει τον διευθυντή των «Νέων» και να βάλει στη θέση του τον Μουλόπουλο. Τώρα, λοιπόν, που ο διευθυντής των «Νέων» «πήρε τον πούλο» και ο Μουλόπουλος τοποθετήθηκε σε ρόλο «σωτήρα», που έχει και άποψη για το πώς πρέπει να ασκείται η κριτική στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας τσιπραίικος δάκτυλος. Ολα είναι μια… σατανική σύμπτωση.

«Για τον ΔΟΛ πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία, συμφωνία όλων των κομμάτων. Ο ΔΟΛ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ισχυρή κρίση στον Τύπο μετά και την κατάργηση του ‘αγγελιόσημου’, κινδυνεύουν όλες οι εφημερίδες. Ηδη σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις Τύπου, το πρόβλημα αφορά όλους», δηλώνει ο Μουλόπουλος στην «Αυγή», σε μια προσπάθεια να τους καταστήσει όλους συνυπεύθυνους. Τα ίδια είχε πει και ο Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Μόνο που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε διοικούνται από παιδαρέλια, ούτε στερούνται επαφών με μεγάλα τζάκια της καπιταλιστικής ολιγαρχίας. Και δεν νομίζουμε να ανταποκριθούν στην… πρόσκληση Μουλόπουλου: «Εάν υπάρχουν ενδοιασμοί, ας έρθουν να βοηθήσουν. Ενα στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, ένα από τη Νέα Δημοκρατία, τους περιμένω». Θα κοιτάξουν να χαλάσουν τη δουλειά.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 28 ΓΕΝΑΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου