.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ξωτικό Φρόλι, μια ιστορία αγάπης και απλήρωτης εργασίας

Οι εργαζόμενοι του Χριστουγεννιάτικου πάρκου 'Φρόλι", που στήθηκε την περίοδο των γιορτών από νεοσύστατη επιχείρηση χωρίς ιστορικότητα σχετικών διοργανώσεων υπό την αιγίδα του Δήμου Κηφισιάς και είχε άδοξο τέλος, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από τον εργοδότη που τα παρακρατεί παράνομα, έχοντας ήδη κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. 

Η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοσία, να φέρουμε το Δήμο Κηφισιάς και το ΔΣ της "Ανθοκομικής" ενώπιον των ευθυνών τους και στο πλάι των εργαζομένων, το ίδιο και την Επιθεώρηση Εργασίας.
Την Τετάρτη 18/1 στις 8 μμ, οι εργαζόμενοι θα θέσουν το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα είμαστε εκεί!

Δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι:

Ξωτικό Φρόλι, μια ιστορία αγάπης και απλήρωτης εργασίας

Εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της DFM διεκδικούμε τα δεδουλευμένα της εργασίας μας, στο χριστουγεννιάτικο πάρκο του Φρόλι στο Άλσος Κηφισιάς, ιδιοκτησίας του Δήμου Κηφισιάς. Προσληφθήκαμε μετά από αγγελία της εταιρίας DFM με σκοπό να εργαστούμε εποχιακά στο θεματικό πάρκο για παιδιά, Φρόλι. Τα καθήκοντά μας κυμαίνονταν από δημιουργική απασχόληση παιδιών, μέχρι ταμεία και πωλήσεις. Τα ωράρια μας από 6 έως 12 ώρες κάθε μέρα, χωρίς ρεπό, αργίες και Κυριακές. Λες και δεν έφτανε ότι δουλεύαμε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχές, χιόνια), είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις προσβλητικές συμπεριφορές και την έλλειψη οργάνωσης των αφεντικών, τις συνεχείς ανακατατάξεις στα πόστα και το άγχος να καλυφθούν οι ανάγκες από ελάχιστο προσωπικό.
Ο Φρόλι ξόφλησε.

Την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας του πάρκου και έπειτα από δικαστική διαμάχη, ήρθε κλιμάκιο που παρέλαβε τις εισπράξεις των ταμείων υπέρ ενός -από τους πολλούς- προμηθευτών που τους οφείλει η εταιρία. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας πέρασαν από αυτόφωρο και τις επόμενες μέρες προσπάθησαν να μας κοροϊδέψουν. Ψεύτικες υποσχέσεις και εγγυήσεις, διαχωρισμός των εργαζομένων ανάλογα με τις συμβάσεις και τις βάρδιες, προβοκάτσια, αποποίηση ευθυνών, πρόταση για «εθελοντική» εργασία, χρησιμοποιήθηκαν από τα αφεντικά για να μας καθησυχάσουν και να συνεχίσουμε την εργασία μας κανονικά. Από τη μεριά μας ζητήσαμε και «εξασφαλίσαμε» γραπτές εγγυήσεις για την πληρωμή μας (γραμμάτιο) το οποίο θα υπέγραφε η εργοδοσία την επόμενη μέρα κάτι που δε συνέβη ποτέ. Τελευταία πράξη του δράματος, ήταν η καταγγελία της σύμβασης από τη μεριά τους (χωρίς να πληρωθούμε φυσικά), με τους μισούς συναδέλφους να δηλώνεται -αυθαίρετα- ότι παραιτήθηκαν. Εμείς οι 71 και πλέον απλήρωτοι εργαζόμενοι/ες έχουμε κάνει, σαν πρώτο βήμα, καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και θα διεκδικήσουμε τα υπόλοιπα των δεδουλευμένων μας μέχρι τέλους.
 
Χρήσιμα συμπεράσματα για την ΙΚΕ

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία εξασφαλίζει την προστασία των αφεντικών αλλά όχι των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ιδρύεται με μόλις 1€ και η ευθύνη των εταίρων περιορίζεται στο ποσό της εισφοράς τους στο κεφάλαιο και δεν επεκτείνεται στην ατομική τους περιουσία. Δηλαδή η ευθύνη της εταιρίας προς τους απλήρωτους εργαζομένους είναι μηδαμινή αφού περιορίζεται στην περιουσία της εταιρίας και το αρχικό κεφάλαιο.

71 απλήρωτοι υπό την αιγίδα του δήμου

Ο δήμος Κηφισιάς μέσω του Ν.Π.Δ.Δ. «Ανθοκομική έκθεση Κηφισιάς» εκμίσθωσε το άλσος, έναντι 15.000€. Επίσης οι εκδηλώσεις του πάρκου ήταν υπό την αιγίδα του δήμου και της ανθοκομικής. Η δημοτική αρχή έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο φιάσκο του Φρόλι, καθώς εμπιστεύτηκε την εκμίσθωση του άλσους χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις. Κανείς δεν μερίμνησε για να ανιχνεύσει την οικονομική επάρκεια της εταιρίας, που είχε αναλάβει την μισθοδοσία μας. Οι εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα δεν μπορούν να βασίζονται στην απλήρωτη εργασία ούτε στο πνεύμα του «εθελοντισμού».

Και επειδή οι υπαίτιοι έχουν και ονόματα:

Α. Γκουβίτσας, Β. Βούρδας: Αφεντικά.
Δ. Χατζηγεωργίου, Μ. Χατζηγεωργίου, Φρόσω Καραλή: Εμπνευστές και ανεπίσημα αφεντικά,
Ελένη Κατσαούνη: Λογίστρια και πολλοί παρατρεχάμενοι.

Το ραντεβού στην επιθεώρηση είναι στις 08/02/17, στις 12.00, στο τμήμα ΣΕΠΕ Ν. Ιωνίας, Λ. Ηράκλειου 269.

Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε.
 
πηγή: epitropikifisias.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου