.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Στη ζούλα, με πραξικόπημα, νομ/διο για ηλεκτρ/κους πλειστηριασμούς από τον Μάρτιο

Έκνομη, αντισυνταγματική ρύθμιση προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης!!!

Αίσχος, χίλιες φορές αίσχος. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει την σχετική προσθήκη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έρχεται έπειτα από τις πιέσεις και των δανειστών αλλά και από επιλογή της κυβέρνησης και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Η άρονάρον θέσπιση των παράνομων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι καταπατούν κάθε έννοια δικαιωμάτων των πολιτών, ακόμα και το ”ιερό” για τον καπιταλισμό δικαίωμα της ιδιοκτησίας (εφ’ όσον είναι μικρή), έρχεται ως απάντηση στο μεγάλο κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας που είχε εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, μπλοκάροντας τους πλειστηριασμούς.


Κάνουν λάθος, όμως, οι κρατούντες, αν πιστεύουν ότι μπορούν να παρακάμψουν με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς το κίνημα.

Αντίθετα, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών τώρα θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο και θα ματαιώσει την άθλια νομική ρύθμιση, η οποία, ακόμα και αν περάσει, θα βρει το κίνημα να αντιδράσει εξίσου αποτελεσματικά, όπως τώρα που οι πλειστηριασμοί οφείλουν να γίνονται στο φως, στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο ενώ οι 15 διατάξεις του άρθρου 959Α με τον τίτλο «Πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα» (βλέπε συνοδευτικό υλικό) θα τεθούν σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπουργική απόφαση αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και έχουν πακετάρει 10.000 ακίνητα μεγάλων οφειλετών, τα οποία θα πλειστηριαστούν έως το τέλος του 2017, ενώ ένα ακόμη πακέτο 15.000 ακινήτων είναι έτοιμο για το 2018.

Τα βασικά σημεία

Με το νέο καθεστώς οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 15 του σχετικού άρθρου, Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή από τις 10.00 έως 17.00 και ως τόπος διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται η έδρα του συμβολαιογράφου.

Η διαχείριση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής πύλης για τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ανατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Κάθε υποψήφιος πλειοδότης ή ο πληρεξούσιος του ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό σύμφωνα με τους όρους αυτού και υποβάλλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 και το τυχόν πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

Κάθε πλειοδότης διορίζει αντίκλητο που να κατοικεί στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης είτε με δήλωσή του προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, στο γραφείο του, είτε με ηλεκτρονικά μέσα, μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.

Δείτε όλο το έγγραφο με τις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς:

Άρθρο 959Α: «Πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα»:

1. Ο πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα διενεργείται στη διαδικτυακή πύλη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τον πιστοποιημένο για το σκοπό αυτό υπάλληλο του πλειστηριασμού συμβολαιογράφο.

2. Η διαχείριση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής πύλης για τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ανατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

3. Η διαδικτυακή πύλη περιέχει όλα τα κατά νόμο προβλεπόμενα πληροφοριακά στοιχεία που αφορούν τους διενεργούμενους πλειστηριασμούς και περιλαμβάνονται στο απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσής του .

4. Κάθε πλειστηριασμός που διενεργείται με ηλεκτρονικά μέσα αναγνωρίζεται από μοναδικό αριθμό, ο οποίος τον ακολουθεί μέχρι την ολοκλήρωσή του και λαμβάνουν μέρος σε αυτόν ως υποψήφιοι πλειοδότες φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί ως χρήστες του συστήματος αποδεχόμενοι ανεπιφύλακτα τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχή τους .

5. Κάθε υποψήφιος πλειοδότης ή ο πληρεξούσιος του ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό σύμφωνα με τους όρους αυτού και υποβάλλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 και το τυχόν πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας στον υπάλληλο του πλειστηριασμού, Κάθε πλειοδότης διορίζει αντίκλητο που να κατοικεί στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης είτε με δήλωσή του προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, στο γραφείο του, είτε με ηλεκτρονικά μέσα, μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.

6. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού διαπιστώνει με πράξη του μέχρι ώρα 17.00 της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας την τήρηση των διατυπώσεων που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους και υποβάλλει στη διαδικτυακή πύλη κατάλογο των πλειοδοτών που δικαιούνται να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό.

7. Ο πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου με την υποβολή διαδοχικών προσφορών. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των προσφορών προβαίνει στην κατακύρωση, αφού προηγουμένως το σύστημα προσκαλέσει τρεις φορές για μεγαλύτερη προσφορά. Στο σύστημα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη και έως τον χρόνο λήξης της διενέργειάς του. Αν κατά την υποβολή προκύψουν ισόποσες προσφορές, αναγνωρίζεται ως τρέχουσα μεγαλύτερη εκείνη που καταγράφηκε χρονικά πρώτη στο σύστημα.

8. Με την υποβολή της προσφοράς, οι υποψήφιοι πλειοδότες ενημερώνονται αμέσως από το σύστημα με ηλεκτρονικό μήνυμα για το ποσό της προσφοράς τους, τον ακριβή χρόνο υποβολής της και ότι αυτή έχει εγκριθεί. Με το ίδιο μήνυμα ο υποψήφιος πλειοδότης ενημερώνεται αν είναι αυτός που έχει υποβάλει τη μεγαλύτερη τρέχουσα προσφορά.

9. Όλοι οι υποψήφιοι πλειοδότες που συμμετέχουν στον πλειστηριασμό ενημερώνονται αμέσως από το σύστημα για την αναστολή, ματαίωση ή διακοπή του πλειστηριασμού και για τον λόγο αυτής.

10. Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών, ο συμβολαιογράφος συντάσσει και υποβάλλει στο σύστημα την έκθεση της παρ. 2 του άρ. 965 ΚΠολΔ ανακηρύσσοντας τον υπερθεματιστή. Κάθε συμμετέχων στον πλειστηριασμό ενημερώνεται αμελλητί με ηλεκτρονικό μήνυμα αν είναι ο πλειοδότης και σε αντίθετη περίπτωση για τη σειρά κατάταξής του.

11. Τόπος διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται η έδρα του συμβολαιογράφου. Αν τα κατασχεμένα πράγματα βρίσκονται στην περιφέρεια περισσότερων Ειρηνοδικείων, ο πλειστηριασμός διενεργείται, κατ’ επιλογή του επισπεύδοντος, στην περιφέρεια οποιουδήποτε εκ των άνω Ειρηνοδικείων. Αρμόδιο για την επίλυση κάθε διαφοράς είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

12. Πλειστηριασμοί διενεργούνται ημέρα Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 (10:00 π.μ.) έως τις 17:00 (5:00 μ.μ.). Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του πλειστηριασμού, ήτοι από ώρα 16:59:00 (4:59:00 μ.μ.) έως 16:59:59 (4:59:59 μ.μ.), δίδεται αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών. Για κάθε προσφορά που υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε (5) λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά.

13. Στον πλειστηριασμό κινητών, ο υπερθεματιστής έχει υποχρέωση να καταβάλει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό και αμέσως μετά του παραδίδεται το κατακυρωμένο πράγμα. Η παράδοση του πράγματος στον υπερθεματιστή δεν μπορεί να γίνει πριν αυτός καταβάλει το πλειστηρίασμα. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο την πέμπτη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να καταθέσει εντόκως το πλειστηρίασμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και οι τόκοι προσαυξάνουν το πλειστηρίασμα. Η κατάθεση είναι ακατάσχετη, δεν εμπίπτει στην πτωχευτική περιουσία και δεν υπόκειται στις δεσμεύσεις που επιβάλλει το Δημόσιο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του. Οι διατάξεις του άρθρου 965 παρ. 5 έως 7 εφαρμόζονται αναλόγως.

14. Στον πλειστηριασμό ακινήτων ο υπερθεματιστής έχει υποχρέωση να καταβάλει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού το πλειστηρίασμα το αργότερο την δέκατη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού οφείλει, το αργότερο τη δωδέκατη εργάσιμη ημέρα από τον πλειστηριασμό, να καταθέσει εντόκως το πλειστηρίασμα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και οι τόκοι προσαυξάνουν το πλειστηρίασμα.

15. Οι διατάξεις του άρθρων 959 παρ. 3, 965 παρ. 1 έως 6, 966 παρ. 2 έως 4, 969 παρ. 1 έως 3, 970, 1002 παρ. 1 έως 3, 1003 παρ. 1 έως 4, 1004 παρ. 1 εδ. β, 2 και 1005 παρ. 1 έως 3 εφαρμόζονται αναλόγως.

Οι διατάξεις του άρθρου 959Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα τεθούν σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση , που θα εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι …. 2017 και το οποίο θα εξειδικεύει τους όρους δημιουργίας της κατάλληλης υποδομής της διαδικτυακής πύλης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τη διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, τις ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.

Φωτογραφικό Υλικό από την τραγωδία των πλειστηριασμών στην Ισπανία

Στη συνέχεια, η Iskra παραθέτει φωτογραφικό υλικό, τραβηγμένο από τον φωτογράφο Andres Kudacki στην προσπάθεια του να καταγράψει , μέσω ένα project που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια για λογαριασμό της Associated Press στη Μαδρίτη, την τραγωδία των πλειστηριασμών σπιτιών πολιτών στην Ισπανία και τις οποίες αναδημοσιεύουμε από το pronews.gr:

1 2
03 04
05 06
06
Riot Police remove a housing rights activists who claimed a bulldozer as they triy to stop Luisa Gracia Gonzalez and her family's eviction and the demolition of their house by a forced expropriation in Madrid, Spain, Friday, Feb. 27, 2015. Madrid authorities say 11 people were arrested after several dozen protesters clashed with police who were carrying out an eviction order.A city spokeswoman said seven people were arrested for throwing gasoline at police officers, though she said the fuel was not set alight. The official spoke on condition of anonymity in keeping with city hall rules.Evictions in Spain have soared since the country's economic crisis began in 2008 and increasing numbers of people were unable to meet mortgage payments. Protesters regularly try to prevent evictions, but Friday's clash was particularly tense after a campaign to keep the family in its home. The house was expropriated for demolition as part of new urban project. Some 30 protesters tried to stop it, accusing authorities of real estate speculation. (AP Photo/Andres Kudacki)
Riot Police remove a housing rights activists who claimed a bulldozer as they triy to stop Luisa Gracia Gonzalez and her family’s eviction and the demolition of their house by a forced expropriation in Madrid, Spain, Friday, Feb. 27, 2015. Madrid authorities say 11 people were arrested after several dozen protesters clashed with police who were carrying out an eviction order.A city spokeswoman said seven people were arrested for throwing gasoline at police officers, though she said the fuel was not set alight. The official spoke on condition of anonymity in keeping with city hall rules.Evictions in Spain have soared since the country’s economic crisis began in 2008 and increasing numbers of people were unable to meet mortgage payments. Protesters regularly try to prevent evictions, but Friday’s clash was particularly tense after a campaign to keep the family in its home. The house was expropriated for demolition as part of new urban project. Some 30 protesters tried to stop it, accusing authorities of real estate speculation. (AP Photo/Andres Kudacki)
10

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου