.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Περισσότερα τρακτέρ και μπλόκα αγροτών στους δρόμους. Ενότητα χωρίς ”ξεπουλήματα” και ”καπελώματα”

Συνδικαλιστές αγρότες από το χώρο της Αριστεράς αλλάς και πολιτικοποιημένοι ανένταχτοι αγρότες υπογράμμιζαν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις σταδιακά κλιμακώνονται σε όλη την Ελλάδα και ότι οι αγρότες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον και μόνο με την ενότητα τους και τον ανιδιοτελή αγώνα τους, πέρα από ιδεολογικοπολιτικά σύνορα, μπορούν να έχουν επιτυχία.

Οι ίδιοι συνδικαλιστές τόνιζαν ότι οι αγρότες, ενωμένοι ως μια γροθιά, ο,τι ξεκινήσουν δεν θα πρέπει την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουν να ξεπουληθεί από ”κουρασμένους” συναδέλφους τους και από εντεταλμένους ”αγροτοπατέρες”, οι οποίοι εκφωνούν συνεχώς ηχηρά επαναστατικά συνθήματα αγωνιστικής αδιαλλαξίας αλλά την κρίσιμη στιγμή σαλπίζουν τεχνηέντως, διάφορους εύσχημους τρόπους οπισθοχώρηση και αναδίπλωση.


Οι αγρότες, ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση, χρειάζεται να αντιληφθούν πως δεν πρέπει να στοιχίζονται και μάλιστα άκριτα, πίσω από σημαίες ”σύγχρονων φεουδαρχών” που στήνουν βιλαέτια, μετρώντας τρακτέρ υπό τον έλεγχο τους, για να τα εξαργυρώνουν με πελατειακές τακτικές εκτόνωσης σε πολιτικάντηδες, σε βουλευτές και τοπικές εξουσίες.

Στο σύγχρονο αγροτικό κίνημα τόνιζαν οι ίδιοι αγρότες συνδικαλιστές της Αριστεράς, έχουμε ανάγκη να αναδείξουμε δίκαια αιτήματα και κυρίως μια δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή, με τον μόνο τρόπο που είναι αποτελεσματικός: την ενότητα πάνω σε αρχές, σε αξίες, σε αγωνιστική συνέπεια και ανιδιοτέλεια και κυρίως ενότητα χωρίς καπελώματα και επιδιώξεις κομματικών ηγεσιών.

Σε πιο σκληρή στάση οδηγούνται τα μπλόκα των αγροτών. Το μπλόκο της Νίκαιας  φαίνεται πως θα προχωρήσειν σήμερα, Σάββατο, σε συμβολικό αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού ΑθηνώνΘεσσαλονίκης για δύο ώρες.

Λίγο πριν από τον αποκλεισμό, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, όπου θα συζητήσουν θέματα για την κλιμάκωση του αγώνα τους, την πολυήμερη παραμονή τους στο μπλόκο, αλλά και το συντονισμό με άλλα μπλόκα ανά την Ελλάδα με βάση το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αγροτών, το Σαββατοκύριακο προβλέπεται επίσης ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας με νέα τρακτέρ από αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.

Έκλεισε η ΕΟ Θεσσαλονίκης – Σερρών στον Λευκώνα

Έκλεισε η εθνική οδός ΘεσσαλονίκηςΣερρών στο ύψος του Λευκώνα, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους που βρίσκονται στο σημείο για τέταρτη ημέρα να επιχειρούν εκ νέου να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αισθητή παρουσία σε όλο το οδικό δίκτυο Σερρών-Προμαχώνα, προκειμένου να «εμποδίσουν» τους αγρότες να φτάσουν στον Προμαχώνα, αλλά και να διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων, μέσω παρακαμπτήριων οδών.

Πάντως, όπως δήλωσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα, «είτε με το καλό, είτε όχι, εμείς σήμερα θα φτάσουμε στο τελωνείο». Η δύναμή τους στο σημείο έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και όπως όλα δείχνουν η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει ορόσημο για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν το τελευταίο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συναποφασίσουν και οργανώσουν τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν ήδη να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου διευρύνθηκε στα 15 μέλη, από 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση, με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να περάσουν μέρες εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Στην Κεντρική Μακεδονία το πρώτο μπλόκο που θα στηθεί, θα είναι αυτό στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνέλευσης της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν σήμερα και θα κλιμακωθούν, με την κορύφωσή τους να γίνεται την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Το μπλόκο των Ευζώνων θα ενισχυθεί μέχρι και την Τρίτη από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών και άλλων σε Πέλλα και Πιερία. Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα βάλουν μπρος τα τρακτέρ τους και μετά τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα στήσουν το μπλόκο τους σε περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Στο μεταξύ, το πρωί της Κυριακής θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, απο αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χαλκιδικής. Οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση αύριο στις 18.00, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλλημένα ξεκαθάρισαν, και αυτό που προκρίνεται είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας “Ζοοtechnia” που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.

Αρκετοί αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου