.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Διαγωνισμός αγοράς κτιρίου της Περιφέρειας Αττικής όπου κατατίθεται μόνο μία προσφορά. Τι είναι;

Αυτό το κτίριο του Ομίλου Συγγελίδη ποιος θα το πάρει;

Κηφισού 62, Περιστέρι. Περίπου 1200 μέτρα από το Μετρό Σεπόλια, αφού (καταφέρεις να) περάσεις την Εθνική Οδό. Εκεί βρίσκεται το μοναδικό κτίριο που… προτάθηκε για να αγοραστεί με 22 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Για να είμαστε ακριβείς: το μοναδικό κτίριο που μπορούσε να χωρέσει στις προδιαγραφές του διαγωνισμού-εξπρές που έκανε η Περιφέρεια Αττικής στο τέλος του 2016. Παλιά τέτοιους διαγωνισμούς τους λέγανε «φωτογραφικούς». Τι, όχι;
Πάμε από την αρχή:


1.      Το κτίριο της Κηφισού 62 ανήκει στον Όμιλο Συγγελίδη. Ως το 2016 εκεί στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ, αφού είχε υπογράψει από το 2004 μια… κάπως γενναιόδωρη σύμβαση ενοικίου: η ίδια η διοίκηση του ΟΠΑΠ αποκάλυψε ότι το 2014 πλήρωνε στον κ. Συγγελίδη ως ενοίκιο 2.280.000 ευρώ το χρόνο! Το ακίνητο από το καλοκαίρι του 2016 ήταν άδειο και χωρίς να υπάρχουν πολλές πιθανότητες για τον Όμιλο να το νοικιάσει ξανά –και σίγουρα όχι με τέτοιο ενοίκιο, δεν υπάρχουν πια κότες με τόσο χρυσά αυγά…

2.      Τα κεντρικά γραφεία της Περιφέρειας Αττικής στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια. Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή από τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας Διοίκησης, τον Οκτώβριο 2014, είχαμε προτείνει να βρεθεί ιδιόκτητο κτίριο για να μην ξοδεύονται τόσα εκατομμύρια σε ενοίκια, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο που υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων ή υποθηκευμένα για χρέη σε τράπεζες και Εφορία. Θα μπορούσε κάλλιστα η Περιφέρεια Αττικής να βρει ένα ή περισσότερα κτίρια από αυτά σε κεντρικό σημείο και να τα μετασκευάσει για τις ανάγκες της. Άλλωστε, καλύτερα να έδινε τα χρήματα σε ένα ασφαλιστικό ταμείο, ή στα δημόσια ταμεία-και βέβαια θα μπορούσε κάλλιστα να διαπραγματευτεί την τιμή.
 
3.      Από το 2014 δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα, όμως στο τέλος του 2016 όλα ξεκίνησαν και τελείωσαν μέσα σε… 20 μέρες! Είναι να μην την πιάσει η βιασύνη την Περιφέρεια Αττικής-το ίδιο δεν έκανε άλλωστε και με τον διαγωνισμό για το Φαληρικό, που ανατέθηκε στην ΑΚΤΩΡ; Στις 23 Νοέμβρη 2016 δημοσιοποιήθηκε η Διακήρυξη του διαγωνισμού (εδώ), με προθεσμία κατάθεσης προσφορών την 14η Δεκέμβρη. Δελτίο τύπου μην ψάξετε να βρείτε, η –κατά τα άλλα λαλίστατη- Περιφέρεια Αττικής, δεν θεώρησε σκόπιμο να υπάρξει δημοσιότητα για το ότι ψάχνει να αγοράσει κτίριο. Άλλωστε, εκείνη τη μέρα το Γραφείο της Περιφερειάρχη ήταν απασχολημένο με το να στέλνει ως Δελτίο Τύπου την ανάκληση αντιπεριφερειάρχη και να την πετάει έξω από το γραφείο της γιατί καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2017.  Οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού, επίσης, είναι κάπως περίεργες: από την τάση ρεύματος του κτιρίου (όχι ποια τάση δύναται να έχει, αλλά ποια έχει ήδη) μέχρι τα 200 τμ για… γυμναστήριο. Αλλά και τα… 1200 μέτρα απόσταση από σταθμό Μετρό ή ΗΣΑΠ (το κτίριο της Κηφισού 62 έχει απόσταση ακριβώς 1140 μ., ντάξει, αφήσανε και 60 μέτρα περιθώριο, μην το πούμε και φωτογραφικό ε;)
 
4.      Μετά από όλα τα παραπάνω, συνέβη κάτι αναπάντεχο: στο διαγωνισμό κατατέθηκε μόνο μία προσφορά! Οπότε, ΤΙΝΑ κάνουμε; Τι κι αν το μοναδικό κτίριο είναι στο Περιστέρι (ενώ ο Καλλικράτης λέει ότι η έδρα της Περιφέρειας είναι «στην Αθήνα»); Τι κι αν η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη λόγω της Εθνικής Οδού; Τι κι αν τα τετραγωνικά έχουν υπολογιστεί με βάση τον παλιό οργανισμό (Διευθύνσεις, Τμήματα κλπ), ενώ από την αρχή του έτους ισχύει νέος Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής; Λεπτομέρειες! Αφού το κτίριο είναι μόνο ένα, ΤΙΝΑ κάνουνε…
 
5.      Εδώ έρχεται άλλο ένα εμπόδιο: η Επιτροπή Καταλληλότητας της Περιφέρειας Αττικής, που γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα των κτιρίων στην Οικονομική Επιτροπή. Στις δύο φορές που  συνεδρίασε δεν πήρε απόφαση, απλώς εξέφρασε επιφυλάξεις, όπως: 
 
τα εν λόγω προσφερόμενα ακίνητα βρίσκονται εκτός των περιγραμμάτων  των από την διακήρυξη οριζόμενων περιοχών»
 
-«έλεγχο της Στατικής  επάρκειας του κτιρίου και των Η/Μ εγκαταστάσεων, σε συνάρτηση με τις πρόσθετες σε  αυτό αυθαίρετες κατασκευές»

βρίσκονται σε απόσταση  βαδίσματος κατ’ ελάχιστον ίση με 1140μ., όπως προκύπτει από μέτρηση, ενώ αφετέρου,  η διαδρομή αυτή (που προτείνεται και στην κατατεθείσα προσφορά ως πλησιέστερη για  την πρόσβαση του κοινού και των υπαλλήλων στον πλησιέστερο σταθμό ΜΕΤΡΟ των  Σεπολίων), οδηγεί στην απέναντι πλευρά της Λεωφόρου Κηφισού σε σχέση με το κτίριο, περιλαμβάνει τμήμα αδιάνοικτου δρόμου, με πέρασμα από στενό γεφυράκι μη επιτρεπτού πλάτους για ΑΜΕΑ, ενώ επίσης, σε μεγάλα τμήματά της διαδρομής δεν υπάρχουν τα απαραίτητου πλάτους πεζοδρόμια για την κίνηση του κοινού, ούτε καν και  έξω από το κτίριο, όπου το πεζοδρόμιο έχει πλάτος μόλις 50εκ». 
 
Νομίζετε ότι αυτό θα ήταν «εμπόδιο» για την Διοίκηση της Ρ. Δούρου και του Χ. Καραμάνου; Όχι βέβαια! Την Παρασκευή συνεδρίασε κανονικότατα η Οικονομική Επιτροπή για να προχωρήσει στην έγκριση του Πρακτικού Καταλληλότητας, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός, παρά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου των υπαλλήλων.Κι επειδή τίποτα δεν αφήνεται στην… τύχη, μία μόλις μέρα πριν, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 19/1/2017, η περιφερειακή αρχή είχε ήδη εισηγηθεί την αλλαγή της σύνθεση της Επιτροπής Καταλληλότητας (η απόφαση εδώ). 
 
Οπότε τα ερωτήματα και τις ενστάσεις που έθεσε η προηγούμενη Επιτροπή, στην πορεία του διαγωνισμού θα κληθεί να τα διαχειριστεί η… νέα Επιτροπή, με πρόεδρο την αντιπεριφερειάρχη κα Τασούλη (την ίδια που εισηγείται δηλαδή!) και αναπληρωτή της τον κ. Πάρη Ευαγγελίου, ο οποίος μπορεί να εκλέχτηκε στην παράταξη της ΝΔ, όμως τους τελευταίους μήνες ψηφίζει πάντα με την παράταξη της Ρ. Δούρου (ακόμη και για την θυελλώδη συνεδρίαση του ΠΕΣΔΑ…). Ναι, μεταγραφές δεν γίνονται μόνο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και στις ΠΑΕ, έχει και το Περιφερειακό Συμβούλιο μεταγραφές… αεροδρομίου, τι νομίσατε;
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον. Περιμένουμε ακόμη την απόφαση της πλειοψηφίας της Οικονομικής Επιτροπής –μόνο η παράταξη της Ρ. Δούρου το ψήφισε. 
 
Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής έχουν ήδη κινητοποιηθεί, μόνο που το θέμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες της περιφέρειας αφορά και χιλιάδες πολίτες. 
 
Αναμένεται με ενδιαφέρον να μάθουμε, επίσης, με ποιανού πρωτοβουλία η Περιφέρεια Αττικής σπεύδει να συντρέξει με τόση βιάση τον Όμιλο Συγγελίδη…

UPDATE:
Βγήκε και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία αποφασίζει (με τις ψήφους των συμβούλων της Ρ. Δούρου) ότι το Περιστέρι είναι... Αθήνα! Δείτε:

Η συνέχεια θα είναι να ανοίξει η οικονομική προσφορά για να δούμε τι έχει προτείνει ο ένας και μοναδικός μετέχων του διαγωνισμού...
 
πηγή: anticapitalist-attiki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου