.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ν. Ιωνία: Για τη ΜΚΟ Praksis και τη φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή μας

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, χιλιάδες πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μας, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και το θάνατο που υπάρχει στις χώρες τους… και ενάμιση χρόνο μετά, χιλιάδες πρόσφυγες, εξακολουθούν να μένουν σε άθλιες συνθήκες, σε σκηνές, σε καταυλισμούς χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δυστυχώς δύο πρόσφυγες νεκρούς σε Μόρια και Σάμο, ένα μωρό νεκρό στη Ριτσώνα, ενώ λίγες μέρες πριν, όλοι μας παρακολουθήσαμε  τις εικόνες σκηνών, μέσα στις οποίες έμεναν πρόσφυγες, θαμμένες στο χιόνι, σε απαράδεκτες συνθήκες με αυτοσχέδια θέρμανση, με κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα.

Την ίδια στιγμή,  έχουν δοθεί συνολικά 700 εκατομμύρια στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, βάσει της απόφασης της ΕΕ, για την υποστήριξη της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, τη σίτιση και στέγασή τους.

Μια από τις πιο γνωστές είναι η ΜΚΟ  Praksis, με τη οποία η δημοτική αρχή της περιοχής μας, έχει έρθει σε συμφωνία, για τη φιλοξενία 30-35 μονογονεϊκών οικογενειών στον διαμορφωμένο χώρο του παλαιού 1ου παιδικού σταθμού. Ως Εκτός Σχεδίου, έχουμε πολλές φορές ζητήσει από το δήμο να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος αυτός για τη φιλοξενία προσφύγων, και έχουμε διαφωνήσει με τη συμφωνία με την ΜΚΟ Praksis,  (όπως και με τη συμφωνία με οποιασδήποτε ΜΚΟ). Η θέση μας για τις ΜΚΟ είναι γνωστή. Πρόκειται για μια – από τις πολλές- «προσπάθειες» απάντησης του συστήματος στην όξυνση του κοινωνικού προβλήματος με τη δημιουργία «δομών αλληλεγγύης» τις οποίες φροντίζει να προωθεί μέσω της ΕΕ, διάφορων διεθνών οργανισμών, καπιταλιστικών επιχειρήσεων με «ευθύνη» και «κοινωνικό» έργο, εκκλησίας, δήμων και περιφερειών.

Ειδικά αυτό που γίνεται με τις ΜΚΟ, τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων είναι μία πρόβα της συνολικότερης τάσης ενός μοντέλου εκχώρησης πλευρών της κοινωνικής πολιτικής των δήμων σε ΜΚΟ που «σαν έτοιμες από καιρό…» έρχονται να καλύψουν από τη μια την αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν σε κοινωνικές υπηρεσίες (οι δήμοι έχουν τη γενική εποπτεία, παραχωρούν τις υποδομές και καλύπτουν λειτουργικά έξοδα) και από την άλλη λειτουργούν σαν δουλέμποροι στο «σκλαβοπάζαρο» της πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις 500-600 ευρώ.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου, η πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στις ΜΚΟ για την Praksis που μιλά για την μη καταβολή δεδουλευμένων, τα εξοντωτικά ωράρια, την τρομοκρατία και τις απολύσεις σε όσους διεκδίκησαν τα στοιχειώδη.

Και βέβαια, ακόμη, οι πρόσφυγες στην περιοχή μας δεν έχουν έρθει, και η δημοτική αρχή απαντά με αοριστολογίες και γενικότητες σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις μας (και άλλων δημοτικών συμβούλων)σε κάθε δημοτικό συμβούλιο.

Μήπως τελικά ο δήμος δεν θέλει να έρθουν οι πρόσφυγες στην περιοχή μας;
Μήπως δεν θέλει να πάνε σχολεία τα προσφυγόπουλα;
Μήπως υποκύπτει στο φόβο που σπέρνει η ακροδεξιά και ανέχεται η κυβέρνηση;

Όμως, ξεχνά ο δήμαρχος και η παράταξή του πως ο λαός στην περιοχή μας, ξέρει πολύ καλά από πολέμους, διώξεις, προσφυγιά και εκμετάλλευση. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους κατατρεγμένους και ξέρουμε ότι δεν μας χωρίζει τίποτα μαζί τους. Για τη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση, τα μνημόνια, την ακρίβεια, τη φοροεπιδρομή, τη ληστεία των τραπεζών, δεν φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που πάνω τους οι κυρίαρχοι θέλουν να στρέψουν την οργή.

Κοινός εχθρός μας οι πόλεμοι, τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, η ΕΕ, η κυβέρνηση, όλοι οι μηχανισμοί και το πολιτικό κατεστημένο που τα υπηρετεί, η ακροδεξιά και οι φασιστικές-ρατσιστικές αντιλήψεις που σιγοντάρονται από ΝΔ, κανάλια, κλπ και διαχέονται στην κοινωνία.

Εμείς, από την πλευρά μας επιμένουμε και θα αγωνιζόμαστε μαζί με τους πρόσφυγες για :

--Εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για διαμονή των προσφύγων μέσα στον αστικό ιστό και όχι απομονωμένοι-γκετοποιημένοι σε καταυλισμούς με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε..
--Σίτιση, παιδεία, περίθαλψη και τα ίδια δικαιώματα σε δουλειά, μόρφωση, ασφάλιση.
--Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές κοινωνικής στήριξης των προσφύγων και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή.
--Να λειτουργήσουν προγράμματα στέγασης σε κατοικίες για όλους τους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν, σε όλους τους δήμους της χώρους.
--Όχι στη ανάθεση της στέγασης σε ΜΚΟ. Τα χρήματα που καρπώνονται οι ΜΚΟ να δοθούν ώστε να ενοικιαστούν τα χιλιάδες κλειστά σπίτια και να στεγαστούν σε αυτά οι οικογένειες των προσφύγων, των άστεγων και των ανέργων!

Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.com, ektossxediou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου