.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΟΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ» (ΟΤΑΝ Ο ΒΕΡΓΗΣ «ΘΥΜΗΘΗΚΕ» ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.»)


ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΟΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ» (ΟΤΑΝ Ο ΒΕΡΓΗΣ «ΘΥΜΗΘΗΚΕ» ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε.»)

Σήμερα βρίσκομαι στην δύσκολη (αλλά και δυσάρεστη θέση) να μεμφθώ κάποιον που χρησιμοποίησε ως τεκμηρίωση του κειμένου του ένα δημόσιο έγγραφο όπως το Ενημερωτικό Δελτίο της Α.Μ.Κ. με Δημόσια Εγγραφή της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Κάνω λόγο για «δύσκολη θέση» γιατί και εμείς εδώ χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο (αλλά και κάποια μη «δημόσια») για να τεκμηριώσουμε τα γραφόμενα μας. Το κείμενο που αποτέλεσε την αφορμή για το σημερινό μου σημείωμα είναι αυτό και το υπογράφει ο Βασίλης Βέργης. Η χρησιμοποίηση, όμως, του συγκεκριμένου (πολυσέλιδου) εγγράφου μετά από 3 χρόνια ως τεκμηρίωση για την χρηματοδότηση της «Αγιά Σοφιάς» ήταν για τους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω όχι μόνο λάθος αλλά και προβληματική. 
Ήταν λάθος γιατί προφανώς δεν έχει καμία αξία η δημοσίευση ενός πρώιμου και γενικόλογου χρηματοδοτικού σχεδίου (ούτε καν πλάνου) 3 χρόνια μετά, αφενός γιατί οι γενικές οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει και αφετέρου γιατί σε σχέση με τότε κάποιοι που είχαν υποσχεθεί να συνδράμουν οικονομικά είτε δεν μπορούν, είτε απλά δεν θέλουν πια να το κάνουν, ειδικά όσο στην Α.Ε.Κ. βρίσκεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Ωστόσο εκτός από λάθος η χρήση ως τεκμηρίωση του Ενημερωτικού Δελτίου ήταν προβληματική κυρίως γιατί το Ενημερωτικό Δελτίο της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» (όπως και κάθε άλλο) ΔΕΝ το ενέκρινε (με τον τρόπο που ο Βασίλης Βέργης κάνει τον αναγνώστη του να νομίζει) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το γράφει άλλωστε και στην πρώτη σελίδα του Ε.Δ.:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του παρόντος Ενημερωτικού Δελτίου μόνον όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) 809/2004 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.»
Δηλαδή η έγκριση δόθηκε μόνον επειδή το Ε.Δ. περιέχει ΟΛΑ τ’ απαραίτητα (σύμφωνα με τον Κανονισμό) έγγραφα και ΟΧΙ επειδή αυτά ελέγχθηκαν ως προς την ακρίβεια του περιεχομένου τους. Αλλά ακόμα και να υποθέσουμε ότι το είχε εγκρίνει επί της ουσίας του, η έγκριση αυτή δεν θα μπορούσε να ισχύει τόσο καιρό μετά χωρίς να έχει υπάρξει επανέλεγχος των όσων υποστηρίζει η εταιρεία στο Ενημερωτικό της Δελτίο.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
  • Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβλέπει εκτός της λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς και την διαδικασία σύνταξης των Ενημερωτικών Δελτίων. ΔΕΝ έχει ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε και τους πόρους να ελέγξει ως προς την ουσία τους μια προς μια τις παραδοχές κάθε εταιρείας, ειδικά σε θέματα τα οποία ΔΕΝ υποστηρίζονται από κάποιου είδους έγγραφα (π.χ. Ισολογισμούς). Αν το έκανε θα ήταν σαν να συνέτασσε η ίδια το Ε.Δ. από την αρχή. Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί τα καθημερινά δημοσιεύματα προκειμένου να ενημερώνεται για το τι γίνεται και ποιος το κάνει. Έτσι η Επιτροπή γνώριζε ήδη από τις 7 Νοέμβρη 2013 (επομένη της παρουσίασης των σχεδίων) ότι η «Δικέφαλος» είχε αρχίσει να μαζεύει λεφτά χωρίς την έγκριση της και σκόπευε να την καλέσει για εξηγήσεις. Το έμαθε ο Μελισσανίδης και απλά την πρόλαβε πηγαίνοντας στα γραφεία της λίγες μέρες μετά για να γλυτώσει την ξεφτίλα να τον σταματήσει η Επιτροπή.
  •  
  • Η χρηματοδότηση του γηπέδου που περιγράφεται στο Ε.Δ. είναι πλέον προβληματική. Κατ’ αρχάς μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα (αλλά και εξαιτίας αντίδρασης μετόχου) ΔΕΝ υπάρχει καμία συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την χρηματοδότηση του έργου.
  •  
  • Όσο για τα «ίδια κεφάλαια» με τα οποία υποστηρίζεται στο κείμενο του Βέργη ότι θα γίνει κυρίως το γήπεδο αυτά είναι «ιστορίες για αγρίους». Τα «ίδια κεφάλαια» αφορούν την Α.Μ.Κ. κατά 29 εκ. για την πραγματοποίηση της οποίας συντάχθηκε το Ε.Δ. που επικαλείται ο Βέργης. Το ποσό που πιστώθηκε στο Μετοχικό Κεφάλαιο της «Δικέφαλος» μετά από εκείνη την Α.Μ.Κ. ήταν 1.802.190 Ευρώ. Εκτός από καμιά εκατοστή χιλιάδες Ευρώ όλο το υπόλοιπο ποσό αφορά το 50% της τιμής των εισιτηρίων διαρκείας της περιόδου 2013-2014 τα οποία παράτυπα (άλλοι λένε «παράνομα») είχε αρχικά εισπράξει και μετά αποδώσει στην «Δικέφαλος» η Ερασιτεχνική.
  •  
  • Η συνεισφορά των υπολοίπων «επώνυμων» ΑΕΚτζήδων είναι εξίσου προβληματική. Είτε γιατί κάποιοι απ’ αυτούς (π.χ. Παππάς αλλά όχι μόνον) ΔΕΝ θέλουν ούτε να βλέπουν μπροστά τους τον Μελισσανίδη, είτε επειδή κατά την διάρκεια της 3ετίας που πέρασε δοκιμάστηκαν (και συνεχίζουν να δοκιμάζονται) σκληρά σε οικονομικό επίπεδο. Μη ξεχνάμε τα οικονομικά προβλήματα της ναυτιλιακής εταιρείας του κυρίου Παππά (βλέπε εδώ).
  •  
  • Δεδομένου ότι κανείς από τους «επώνυμους» που είχαν λεφτά το 2014 (πολύ περισσότερο ο Μελισσανίδης) ΔΕΝ έβαλε λεφτά στην Α.Μ.Κ. των 29 εκ. Ευρώ και το σύνολο (μαζί με τα λεφτά των διαρκείας) ήταν 1.802.190 Ευρώ, το συνολικό «Ταμείο» της εταιρείας το 2014 ήταν 2.802.190. Από αυτό στις 31 Δεκέμβρη 2015 με βάση τον Ισολογισμό είχαν απομείνει 639.938,16 τα οποία αρκούν μεν για να πληρώσουν το σύνολο των Υποχρεώσεων της ύψους 85.809,35 Ευρώ (βλέπε εδώ τον 2ο Ισολογισμό της) ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ούτε για να πληρωθεί ο projectmanagerτην υπόλοιπη αμοιβή του όταν εκδοθεί η Οικοδομική Άδεια.
  •  
  • Το κόστος κατασκευής του γηπέδου είναι στα 65 εκ. συν τον Φ.Π.Α., ο οποίος από τότε έχει αυξηθεί μια μονάδα (αλλά αυτό είναι το λιγότερο). Σύμφωνα με το Ε.Δ. η «Δικέφαλος» θα αιτηθεί την επιστροφή του Φ.Π.Α. (το οποίο αλλιώς θα έπαιρνε δεκαετίες να συμψηφιστεί με το Φ.Π.Α. των εσόδων). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να επιστραφεί θα πρέπει πρώτα να έχει αποδοθεί. Άρα από ταμειακής άποψης και με δεδομένα τα 20,2 εκ. της Περιφέρειας (στα οποία δεν περιλαμβάνεται η διπλή υπογειοποίηση) πρέπει η «Δικέφαλος» να βρεί πάνω από 65 εκ. σε μετρητά. Το βλέπετε εύκολο; Εμείς πάλι όχι. Αλλά περισσότερα γι’ αυτό προσεχώς.
  •  
  • Τέλος και όσον αφορά το ζήτημα αν τα έσοδα του γηπέδου θα επαρκούν για να πληρωθεί ο δανεισμός αυτό έχει λυθεί από καιρό. Όπως προκύπτει από τους Ισολογισμούς της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το «Καραϊσκάκη» τα έσοδα ΔΕΝ επαρκούν. Για περισσότερα (βλέπε εδώ). Αυτό το έχουμε δείξει σε προηγούμενα κείμενα μας, αλλά το έχει, επίσης, παραδεχτεί και ο ίδιος ο Μελισσανίδης στην Γ.Σ της 3ης Φλεβάρη 2015 με την οποία «εγκρίθηκε» η παραχώρηση του γηπέδου (όταν χτιστεί) στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Συνεπώς καμία τράπεζα δεν έχει συμφέρον να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός γηπέδου, εκτός αν πάρει τέτοιες εξασφαλίσεις οι οποίες στην πράξη θα δημιουργούν πρόβλημα τόσο στην λειτουργία του γηπέδου ενός και της Π.Α.Ε. Επειδή ο «Τίγρης» τα γνωρίζει όλα αυτά απεργάζεται ένα σχέδιο για το οποίο θα σας ενημερώσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Εκτός όμως από το κείμενο του Βέργη υπήρξε την επόμενη μέρα και ρεπορτάζ της «ΩΡΑΣ» τη επόμενη μέρα (31 Μάρτη) με το οποίο μας καθησύχαζε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε για το «πάγωμα των δανείων», αφού η Α.Ε.Κ. δεν έχει απευθυνθεί σ' Ελληνική Τράπεζα για δάνειο. Είδατε πόσο εύσχημα σας ενημερώνει η «ΩΡΑ» σχετικά με το ότι μετά την αποχώρηση του Σάλλα από την Τράπεζα Πειραιώς και τις αντιδράσεις μετόχου της η Α.Ε.Κ. «έφαγε πόρτα» από την τράπεζα.
Κλείνοντας το σημερινό κείμενο απευθύνομαι στον Βασίλη Βέργη και του προτείνω να μην συναναστρέφεται πολύ με τον Κετσετζόγλου γιατί σιγά-σιγά γίνεται σαν κι αυτόν. Εκτός αν το κείμενο που έγραψε ήταν κατά παραγγελία και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα να νόμιζε ότι μπορούσε να γράψει για ένα τέτοιο ζήτημα, το οποίο όμως αποδείχτηκε από τα γραφόμενα του δεν είχε παρακολουθήσει. Όλοι εσείς που διαβάσατε αυτές τις γραμμές γνωρίζετε (άλλοι από καιρό και άλλοι το ανακαλύψατε πρόσφατα) ότι δεν έχετε πολλές επιλογές αν θέλετα να είστε σωστά πληροφορημένοι. Γι’ αυτό παραμείνετε συντονισμένοι στους «πουθενάδες» και ενημερώστε και τους υπόλοιπους. Γιατί ενώ θα ήταν πολύ καλό αν ίσχυαν όλα όσα λέει η «επίσημη Α.Ε.Κ.» είναι ακόμη καλύτερα αν τα επιβεβαιώνουμε και εμείς.
03 Απρίλη 2017
παρατηρητής 1.
πηγή: aek watch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου