.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Στον αέρα η νέα ρύθμιση - (ν)τροπολογία για το γήπεδο Μελισσανίδη. Δούλοι σκυφτοί μπροστά στους καπιταλιστές

Μπορεί η εικόνα της Αυλωνίτου, ντυμένης στα κιτρινόμαυρα να δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι ψηφίζει «αυτή τη σωτήρια τροπολογία» και «αδημονεί να βρεθεί μαζί με τους φιλάθλους της ΑΕΚ και να μοιραστεί τη χαρά μαζί τους στο πρώτο της παιχνίδι μέσα στο γήπεδο, στο νέο της σπίτι, στο στάδιο Αγιά Σοφιά», να ήταν αυτή που τράβηξε τη λαίμαργη προσοχή των αστικών ΜΜΕ (γι' αυτό άλλωστε ντύθηκε σαν καναρογαλιάντρα η Ελενίτσα), όμως σε επίπεδο κομμάτων την πιο φανατική υποστήριξη της (ν)τροπολογίας Σπίρτζη (και σίας) έκαναν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής.  Ξεκίνησε την πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σαχινίδης και ολοκλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώταρος, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έβαλε τον δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας «να φέρνει διάφορα κωλύματα», επειδή «ενδεχομένως να σας ενοχλεί και η ονομασία του γηπέδου, που θα ονομαστεί Αγία Σοφία και θα είναι συγκεκριμένης τεχνοτροπίας».

Αυλωνίτου και Πάντζας από τον ΣΥΡΙΖΑ, Καραμανλή από τη ΝΔ (για να μην αφήσει τη δόξα στην Αυλωνίτου) και οι χρυσαυγίτες ήταν αυτοί που πήραν το λόγο για να υπερασπιστούν τη (ν)τροπολογία. Οι υπόλοιποι τήρησαν αιδήμονα σιωπή. Στο τέλος, βέβαια, ψήφισαν όλοι (πλην ΚΚΕ). Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα επέλεξε να τοποθετηθεί την ώρα της ψηφοφορίας, με τον βουλευτή Τζελέπη να δηλώνει ότι «συμφωνούμε, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του σχεδίου του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού για το γήπεδο της ΑΕΚ, όπως ζητήσαμε με την ερώτησή μας από τον Μάρτιο, με την 4403».  Και το κόμμα του Λεβέντη, που είχε ψιλογκρινιάξει (Σαρίδης: «Θα θέλαμε, όμως, να βρίσκατε έναν τρόπο να το στηρίξει και η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση, αντί να προχωράμε σε τέτοιου είδους τερτίπια»), στο τέλος άφησε τη γκρίνια-φερετζέ και ψήφισε «ναι».


Αυτό που ψήφισαν είναι μια (ν)τροπολογία. Φωτογραφική υπέρ των συμφερόντων ενός καπιταλιστή. Στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (Ν. 4067/2012, άρθρο 15, παρ. 7) πρόσθεσαν ότι στην περίπτωση ανέγερσης γηπέδων άνω των 15.000 θεατών, η αρμοδιότητα της έγκρισης κυκλοφοριακών και άλλων τεχνικών μελετών, της έγκρισης υψομετρικής μελέτης οδών και της έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων ασκούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η διάταξη εφαρμόζεται και επί εκκρεμών υποθέσων (δηλαδή για το γήπεδο Μελισσανίδη).

Ποια είναι η πρόφαση; Την αναφέρει η αιτιολογική έκθεση  της (ν)τροπολογίας, την επανέλαβε και ο Σπίρτζης στη Βουλή: «Υπάρχει αδυναμία σε κάποιες δομές για έργα τοπικής κλίμακας να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν είτε εγκαίρως είτε καθόλου σε εγκριτικές διαδικασίες για την υλοποίηση σύνθετων έργων δημόσιας χρήσης μεγάλου ενδιαφέροντος». Δεν τόλμησαν να πουν ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας κωλυσιεργούν ή παρανομούν (αν παρανομούσαν θα έπρεπε να είναι υπό διοικητικό και ποινικό έλεγχο), αλλά επικαλούνται το ψέμα ότι «αδυνατούν». Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, όμως, ουδέποτε είπαν ότι αδυνατούν. Με εμπεριστατωμένα νομικά και τεχνικά έγγραφα απάντησαν ότι αρνούνται να παρανομήσουν και να γνωμοδοτήσουν για μια υψομετρική μελέτη, όταν η υπογειοποίηση μιας βασικής οδικής αρτηρίας δεν ορίζεται από εγκεκριμένη οριστική μελέτη.  Δε χρειάζεται να είναι κανείς μηχανικός για να καταλάβει πως δεν μπορείς να δώσεις υψόμετρα για ένα κτίσμα, όταν αλλάζουν τα υψόμετρα του δρόμου που οδηγεί σ' αυτό το κτίσμα και αυτά τα τελικά υψόμετρα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οριστικά.

Τι υπονοούν με τη (ν)τροπολογία; Οτι οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  θα κάνουν αυτό που αρνήθηκαν να κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Δηλαδή, ότι θα παρανομήσουν! Το λένε φόρα παρτίδα, αποδεικνύοντας ότι σκύβουν σαν δούλοι και προσκυνούν τα συμφέροντα ενός καπιταλιστή, ο οποίος θέλει να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω και από τις πιο στοιχειώδεις διατάξεις της αστικής νομιμότητας.

Ομως, στη βιασύνη της να ικανοποιήσουν τις ιταμές απαιτήσεις του Μελισσανίδη, η «παιδική χαρά» του κυρ-Αλέκου, του ανθρώπου που φωτογραφίζεται καμαρωτός μπροστά στη μακέτα της «Αγια-Σοφιάς», έκαναν και πάλι μια τρύπα στο νερό, σκαρώνοντας και προωθώντας για διακομματική ψήφιση μια (ν)τροπολογία που είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Καταρχάς, δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία στο ΥΥΜ! Γι' αυτό και η διάταξη που ψήφισαν αναφέρει γενικά και αόριστα ότι η αρμοδιότητα ασκείται από το ΥΥΜ, χωρίς να αναφέρει ποια Διεύθυνση του ΥΥΜ θα ασκήσει αυτή την αρμοδιότητα. Για παράδειγμα, όταν ψήφισαν τη διάταξη για την αδειοδότηση του γηπέδου, ο νόμος ανέφερε ρητά ότι αρμόδια για την έκδοση της άδειας είναι η ΔΟΚΚ (νυν ΔΑΟΚΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη νέα (ν)τροπολογία δεν αναφέρουν τίποτα. Το Γραφείο του υπουργού με τους συμβούλους του δεν μπορεί να κάνει εγκρίσεις μελετών. Πρέπει να ορίσουν αρμόδια Διεύθυνση κι αυτό πρέπει να γίνει με ΠΔ (να αλλάξει ο Οργανισμός του υπουργείου), όχι με κάποιο έγγραφο του Σπίρτζη.

Και βέβαια, αν και όταν ορίσουν αρμόδια Διεύθυνση, αυτή δεν μπορεί να δώσει έγκριση υψομετρικής μελέτης παρά μόνο με τις νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή, αφού πρώτα εγκριθεί η μελέτη υπογειοποίησης και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεών της, για την έγκριση της οποίας αρμόδια είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ. Υπάλληλοι που τυχόν τολμήσουν να παρανομήσουν, θα είναι διοικητικά και ποινικά υπόλογοι. Οι υπουργοί έχουν ασυλία, αλλά οι υπάλληλοι όχι. Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, όμως οι υπάλληλοι μένουν…

Το σημαντικότερο όλων με τη (ν)τροπολογία είναι πως δεν παρακάμπτουν την αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά την αρμοδιότητα της Περιφέρειας! Μ' άλλα λόγια, έκαναν μια τρύπα στο νερό. Αν πρόσεχαν λίγο το απαντητικό έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας προς τη «Δικέφαλος 1924» (αρ. πρωτ. 3840/21.2.2017), θα έβλεπαν ότι ο Δήμος μόνο Γνωμοδοτεί, ενώ την έγκριση δίνει η Περιφέρεια. Από το 2000 υπάρχει απόφαση του ΣτΕ (η 1492 του Ε' Τμήματος), που απαγορεύει την έγκριση υψομετρικών μελετών οδών από τους Δήμους. Η αρμοδιότητα έγκρισης (αφού γνωμοδοτήσει ο Δήμος) ήταν της Νομαρχίας, ενώ με το νόμο για τον Καλλικράτη (Ν. 3852/2010, άρθρο 283, παρ. 3) μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια. Από τη βιασύνη τους δε φρόντισαν καν να αναφέρουν ότι καταργούνται οι διατάξεις που έδιναν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα στην Περιφέρεια (Ν. 3852/2010, άρθρο 186, Κεφάλαιο ΣΤ')!

Επομένως, αν και όταν οριστεί αρμόδια Διεύθυνση του ΥΥΜ, πριν αυτή εγκρίνει τη μελέτη υψομέτρων της «Δικέφαλος 1924» ΑΕ, θα πρέπει να έχει τη γνωμοδότηση του Δήμου. Αν δεν ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία (που έως τώρα ακολουθούσε η Περιφέρεια), η έγκριση που τυχόν θα δώσει θα είναι παράνομη και θα καταπέσει με την πρώτη προσφυγή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην προσπάθειά τους να νομοθετήσουν φωτογραφικά υπέρ καπιταλιστικών συμφερόντων οι κυβερνήσεις κάνουν γκάφες, κατασκευάζοντας ρυθμίσεις που είναι στον αέρα και που για να θεραπευτούν χρειάζονται νέες (ν)τροπολογίες. Το σκάνδαλο Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια εξελίσσεται με διαδοχικές νομοθετικές (και όχι μόνο) κινήσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει φτάσει στο τέλος. Και δεν πρόκειται να φτάσει στο τέλος, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

ΥΓ. Περιττεύει να σημειώσουμε και πάλι, ότι το μείζον πρόβλημα, το ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Μελισσανίδη δεν είναι η έγκριση της μελέτης υψομέτρων, αλλά το ιδιοκτησιακό. Δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια με κύριο του έργου τη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ, γιατί το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στο ερασιτεχνικό σωματείο ΑΕΚ κι αυτό δεν μπορεί να το μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε τρίτο (πόσο μάλλον σ' ένα κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου). Αυτό το πρόβλημα εκκρεμεί στο ΥΠΕΝ, εκκρεμεί και στα δικαστήρια, όπου έχουν προσφύγει μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 28 ΑΠΡΙΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου