.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ετήσια Έκθεση 2016 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2016

Αθήνα, 4.4.2017 – Την ετήσια έκθεση για το 2016 παρουσίασε σήμερα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους από τις 37 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Kατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα. Σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος και σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκε το προσωπικό οργάνωσης και το κτίριο που προοριζόταν για την φιλοξενία προσφύγων. Καταγράφηκε 1 περιστατικόκατά δημοσιογράφου που στοχοποιήθηκε λόγω της κάλυψης του προσφυγικού. Σε 57 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα και άτομα που συνδέονται με κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ. Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συμβολικοί χώροι και η εβραϊκή κοινότητα. Σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 54 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).
 
Το Δίκτυο αναγνώρισε τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και κάλεσε την Πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της προς δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Πρώτον, να καταπολεμήσει την ατιμωρησία και να υιοθετήσει συντονισμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων ρατσιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων. Δεύτερον, να εμβαθύνει σε προληπτικές και στοχευμένες δράσεις για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Στο χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, τόνισε ότι η καταπολέμηση του ρατσισμού, της ρατσιστικής βίας και της ρητορικής του μίσους είναι ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τόνισε  τη  σημασία της θεσμοθέτησης της συνεργασίας με τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου  στον τομέα αυτό.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γεώργιος Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε στις γενεσιουργούς αιτίες του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας και  εξήρε τη συνεισφορά των φορέων και των ατόμων που καταγράφουν εθελοντικά τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και υποστηρίζουν τα θύματα. Επιπλέον, τόνισε την ευθύνη των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών για την καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος και απεύθυνε έκκληση για την ενημέρωση και διαρκή εκπαίδευση όλων των υπηρετούντων Εισαγγελέων και αστυνομικών.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Βασιλική Γεωργιάδου, ανέλυσε το φαινόμενο της επιθετικής ξενοφοβίας, κυρίως από ένστολους και οργανώσεις, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα του Παντείου. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που θα πρέπει να  προβληματίσει είναι η ανθεκτικότητα της επιθετικής συμπεριφοράς κατά των Αλβανών, παρόλο που αποτελούν τη μακροβιότερη μεταναστευτική κοινότητα στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Στεβής (astraparis.gr – Chios News Online) επισήμανε ότι στη Χίο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αναπτύχθηκε ένα πραγματικό κλίμα αλληλεγγύης μέχρι την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Στη συνέχεια ανέλυσε τις ευθύνες των τοπικών αρχών για την υιοθέτηση ακραίας ρητορικής και τις ευθύνες των αστυνομικών αρχών για την αδράνεια και αδιαφορία απέναντι σε φαινόμενα  παραβατικότητας, καθώς και  τις ευθύνες των ΜΜΕ για την απόκρυψη γεγονότων, τη μεγέθυνση άλλων και τη διάδοση ακόμα και ψευδών ειδήσεων, οι οποίες πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευθύνη της κεντρικής εξουσίας για τη διαχείριση των χώρων διαμονής του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στο νησί.

Η Εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Σχιστού, Ελένη Καραγιάννη, ανέλυσε τις συνθήκες δημιουργίας της έντασης σε σχολείο στο Πέραμα και τις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας να δημιουργηθεί ένα σχολείο που θα λειτουργήσει ως πυρήνας της αποδοχής της διαφορετικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διατύπωσε την ελπίδα ότι η ανάληψη θεσμικής ευθύνης από την Πολιτεία για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο σχολείο θα αποτελέσει την αφορμή για την υποστήριξη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ανέδειξε την ανάγκη καταγραφής των καινοτόμων δράσεων εκ μέρους των εκπαιδευτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Διατύπωσε ωστόσο και την αγωνία της για την ανάπτυξη συσπειρώσεων κατά της ένταξης των παιδιών προσφύγων στο πρωινό πρόγραμμα των σχολείων από το Σεπτέμβριο.

Η Ψυχολόγος της Colour Youth Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Εύα Σπίνου, ανέλυσε τη σύνδεση μεταξύ σεξισμού και ομοφοβικών και τρανσφοβικών αντιλήψεων και περιέγραψε αναλυτικά το τραύμα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που δημιουργείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με αποτέλεσμα η θυματοποίησή τους κατόπιν επιθέσεων να λειτουργεί σωρευτικά. Επίσης, τόνισε την απουσία της υποστήριξης από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον  και τη σπουδαιότητα της δημιουργίας συμμαχιών για την ενδυνάμωση των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+.

Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος ανέλυσε τη διασύνδεση των συμπερασμάτων του Δικτύου με τις σημερινές προκλήσεις μιας κοινωνίας «στο μεταίχμιο μεταξύ αλληλεγγύης και ξενοφοβίας», επισήμανε πως η πλαισίωση του προσφυγικού πληθυσμού σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε σχέση με τις όποιες εντάσεις σε τοπικό επίπεδο και προστατευτικά για τα θύματα,  ενώ εξέφρασε την ευχή να μελετηθεί περαιτέρω το κλίμα στα σχολεία ως πεδίο διαμόρφωσης της μελλοντικής κοινωνίας.

H ετήσια έκθεση για το 2016 είναι διαθέσιμη εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου