ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέο αντιδασικό νομοσχέδιο - Ξεπερνούν τους Σαμαροβενιζέλους
Νέο αντιδασικό νομοσχέδιο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και το έχει στείλει στα μουλωχτά σε διάφορους συριζαϊκούς κύκλους. Με το νομοσχέδιο προβλέπονται νέες τροποποιήσεις –σε αντιδασική κατεύθυνση- σε διατάξεις των νόμων 998/1979, 3889/2010, 4280/2014 και 3208/2003, που δεν τόλμησε να εισάγει ούτε η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων. Εχουμε στα χέρια μας το δασοκτόνο νομοσχέδιο και μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα, ότι οι τροποποιήσεις που εισάγει επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό που τονίσαμε από την πρώτη στιγμή που άρχισε η μαζική ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οτι οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται είναι καρικατούρες, μέσω των οποίων θέλουν να νομιμοποιήσουν όλους τους καταπατητές, ακόμα και αυτούς που δεν νομιμοποιούνταν με τους μνημονιακούς αντιδασικούς νόμους που είχαν ψηφιστεί μέχρι το σχηματισμό της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων.
Τονίζαμε, ακόμα, ότι είναι ψεύτικος ο κυβερνητικός ισχυρισμός πως μέλημά τους είναι να αποκαταστήσουν την ιδιοκτησία των αγροτών, που δήθεν παρανόμως είχε ενταχθεί στους δασικούς χάρτες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις. Και αυτό, επίσης, επιβεβαιώνεται. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι το πρόβλημα των καλλιεργούμενων εκτάσεων που εντάχθηκαν στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, με τα πολύγωνα που συνόδευαν τις αποφάσεις με τις οποίες κηρύσσονταν αναδασωτέα δάση και δασικές εκτάσεις, είναι ένα ζήτημα που αφορά μικρό σχετικά αριθμό και μπορεί να λυθεί χωρίς να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυμμα για μαζικές νομιμοποιήσεις καταπατημένων δασικών εκτάσεων, μέσα στις οποίες υπάρχουν παράνομα κτίσματα, τα οποία μάλιστα έχουν ηλεκτροδοτηθεί.
Παρενθετικά, θυμίζουμε αυτό που επαναλαμβάνουμε συνέχεια. Οτι, δηλαδή, ότι με τους μνημονιακούς νόμους έχουν γίνει πολλές αναγνωρίσεις καταπατημένων δασών και δασικών εκτάσεων, που έχουν ξεχερσωθεί παράνομα ακόμα και μέχρι το 2007. Τις έχουν αναγνωρίσει με το πρόσχημα ότι αυτό γίνεται για γεωργική και δενδροκομική καλλιέργεια. Για παράδειγμα, τέτοιες περιπτώσεις είναι αυτές που προβλέπονται με μερικά άρθρα του βασικού δασικού νόμου 998/1979, που με το πέρασμα του χρόνου πλημμύρισε από αντιδασικές διατάξεις και στην ουσία έγινε αγνώριστος σε σχέση με τον αρχικό νόμο.
Στο νόμο 998/1979 έγιναν πολλές ανατροπές με τους αντιδασκούς νόμους 4280/2014 και 4315/2014. Με τον πρώτο νόμο εισήχθη το άρθρο 47 και με τον δεύτερο το άρθρο 47Β. Με αυτά τα άρθρα προβλεπόταν νομιμοποίηση μαζικών ξεχερσωμάτων, υποτίθεται για γεωργική και δενδροκομική καλλιέργεια. Μάλιστα, με το άρθρο 47Β προβλέπεται νομιμοποίηση των παράνομων ξεχερσωμάτων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα ακόμη και μέχρι τις 7 Μάρτη του 2007.
Διατηρούν και επαυξάνουν
Αυτές τις αντιδασικές διατάξεις η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων τις διατηρεί και τις ενισχύει. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 47 δεν γινόταν καμία ρητή αναφορά στο αν επιτρέπεται ή όχι η παρουσία κτιρίων στις ξεχερσωμένες και καταπατημένες δασικές εκτάσεις, προκειμένου αυτές να νομιμοποιηθούν. Στο άρθρο 47Β γινόταν ευθεία αναφορά ότι για να υπαχθούν οι ξεχερσωμένες δασικές εκτάσεις στη ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να υπάρχουν κτίρια και κτίσματα. Με δε το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 47Β απαγορευόταν ρητά η ανέγερση κτιρίων και κτισμάτων. Και με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 προβλεπόταν ότι αν διαπιστωνόταν η ανέγερση κτιρίων και κτισμάτων, η νομιμοποίηση αναστελλόταν.
Ερχεται τώρα η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και με τις παραγράφους 2α και 2β του νέου νομοσχεδίου εισάγει δύο εδάφια στο τέλος των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 47 με το ίδιο περιεχόμενο: «Εντός των ως άνω εκτάσεων επιτρέπονται κατασκευές που εξυπηρετούν την γεωργική εκμετάλλευση, όπως δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές ΔΕΗ και υπόστεγα»!
Οι «περιβαλλοντικά ευαίσθητοι» συριζαίοι ξεπέρασαν τους Σαμαροβενιζέλους. Νομιμοποιούν απροκάλυπτα και τα παράνομα κτίσματα που έφτιαξαν οι καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων, που τις ξεχέρσωσαν με το πρόσχημα της γεωργικής και δενδροκομικής εκμετάλλευσης. Φυσικά, ο κύριος λόγος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ήταν το χτίσιμο κατοικιών μέσα στο δάσος. Επιτρέποντας δε στους καταπατητές να έχουν και σύνδεση με την ΔΕΗ, ανοίγουν το δρόμο και για άλλες κατασκευές κατοικιών μέσα στο δάσος.
Οσον αφορά την κυριότητα αυτών των καταπατημένων και ξεχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων, οι Τσιπροκαμμένοι τρέχουν πολύ και ανοίγουν το δρόμο για τη νομιμοποίηση και άλλων ξεχερσωμάτων καθώς και κατοικιών που κατασκευάστηκαν και μετά το Μάρτη του 2007.
Στην παράγραφο 7 του άρθρου 47 του νόμου υπήρχε μια ρητή απαγόρευση: «Οι ένορκες βεβαιώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικό στοιχείο για την απόδειξη κατοχής του ακινήτου». Οι Τσιπροκαμμένοι το ξεπερνούν και αυτό. Με την παράγραφο 2γ του νομοσχεδίου που έχουν ετοιμάσει τροποποιούν την παράγραφο 7 του άρθρου 47 του νόμου και επιτρέπουν τη χρήση των ενόρκων βεβαιώσεων ως αποδεικτικού στοιχείου για την κατοχή του ακινήτου!
Ξεπέρασαν κάθε όριο ξετσιπωσιάς. Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στη δασική νομοθεσία για να καταλάβει ότι θα γίνει «το έλα να δεις», αφού μια ένορκη βεβαίωση αναγορεύεται σε αποδεικτικό κυριότητας για τη νομιμοποίηση καταπατημένων και ξεχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων, ακόμη και μετά το 2007. Λέτε οι καταπατητές να… φοβηθούν το Θεό;
Ετσι, όλες αυτές οι εκτάσεις θα εξαιρεθούν από την καταγραφή τους στους δασικούς χάρτες, θα χάσουν την προστασία τους από τη δασική νομοθεσία και σε μια επόμενη φάση θα νομιμοποιηθεί και η χρήση των κτιρίων και των κτισμάτων και ως κατοικιών. Παραπέρα, θα επιτραπεί σε αυτές τις εκτάσεις και η δόμηση κατοικιών. Αυτή είναι η φορά των πραγμάτων.
Οταν οι ΣαμαροΒενιζέλοι ψήφιζαν τα άρθρα 47 και 47Β λέγαμε ότι αυτή η νομιμοποίηση, που γίνεται στο όνομα της εξασφάλισης της γεωργικής και δενδροκομικής καλλιέργειας, είναι ψευδεπίγραφη και ότι το επόμενο βήμα θα είναι η νομιμοποίηση κτιρίων και κτισμάτων που χτίστηκαν υποτίθεται για τη στήριξη της γεωργικής και δενδροκομικής καλλιέργειας. Οι Τσιπραίοι κάνουν όχι ένα ακόμα βήμα, αλλά ένα αποφασιστικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Θα το επαναλάβουμε για μια φορά ακόμα. Οι έλληνες αγρότες, ως συνέπεια της ασκούμενης αντιαγροτικής πολιτικής, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης γεωργικής γης για καλλιέργεια. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερη γεωργική γη κατάλληλη για καλλιέργεια εγκαταλείπεται, γιατί είναι ασύμφορη η καλλιέργειά της. Αυτό ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας, για να μην τρώμε το παραμύθι των Τσιπροκαμμένων και των κάθε είδους καταπατητών και υποστηρικτών των καταπατητών, ότι δήθεν νομιμοποιούν τις καταπατημένες δασικές εκτάσεις γιατί ξεχερσώθηκαν για να καλλιεργηθούν.
Μένουμε στο άρθρο 47Β, όπως εισήχθη με τον αντιδασικό νόμο 4315/2014. Διαβάζουμε στην αρχή του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1: «Για λόγους δημοσίου συμφέροντος εκτάσεις δασικού χαρακτήρα…». Ο αόριστος όρος «δασικού χαρακτήρα» μπήκε σκόπιμα, καθώς δεν προσδιορίζει αν πρόκειται για δάση ή για δασικές εκτάσεις. Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Δασών από νομούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων βομβάρδιζαν, τους πρώτους μήνες του 2017, με ερωτήματα τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, ρωτάντας ποιες είναι αυτές οι εκτάσεις «δασικού χαρακτήρα» και αν σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και καμένα δάση και δασικές εκτάσεις που κηρύχτηκαν αναδασωτέα. Η Διεύθυνση αυτή και ιδιαίτερα ο α/α προϊστάμενός της απέφευγε να απαντήσει, γιατί προφανώς γνώριζε ότι η πολιτική ηγεσία ετοίμαζε νέες αντιδασικές ρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν και σε άλλες νομιμοποιήσεις καταπατημένων δασών και δασικών εκτάσεων, που ξεχερσώθηκαν για δόμηση και όχι για γεωργική καλλιέργεια. Και το γνώριζε γιατί είναι ο βασικός συντάκτης των διατάξεων του νέου αντιδασικού νομοσχεδίου.
Με την παράγραφο 3α του νομοσχεδίου αυτού αποσαφηνίζεται, ότι στις εκτάσεις «δασικού χαρακτήρα» υπάγονται δάση και δασικές εκτάσεις και ότι στις διατάξεις του άρθρου 47Β υπάγονται και εκτάσεις κηρυγμένες αναδασωτέες από οποιαδήποτε αιτία.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει αρκετές ακόμα αντιδασικές εκτάσεις, που πάνε πολύ πέρα από το ισχύον μνημονιακ αντιδασικό ό οπλοστάσιο, με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε επόμενα φύλλα της «Κόντρας». Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με το σχολιασμό συγκεκριμένων διατάξεων, γιατί αποδεικνύουν ότι η μαζική νομιμοποίηση των ξεχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων και και των κτιρίων και κτισμάτων που είναι μέσα σ’ αυτά δε γίνεται για τη γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση.
Γεράσιμος Λιόντος
Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΑΠΡΙΛΗ
πηγή: eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου