.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πρώην γήπεδο ΑΕΚ και «Αγιά Σοφιά» νυν (α)Ρένα Δούρου: πενία τέχνας και επεισόδια κατεργάζεται…




Τα πολλαπλά αδιέξοδα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ και της «Αγιά Σοφιάς» οδηγούν σε ανάγκη έντασης και προσπάθεια επεισοδίων με αποδιοπομπαίο τράγο το δήμο

Απόπειρα - προσπάθεια κλίματος και επεισοδίων τα Θεοφάνεια

Βήμα – βήμα επαναλαμβάνεται η ιστορία Γρανίτσα ως φάρσα, μόνο που τότε η ομάδα ήταν αξιόμαχη



Πέρασαν δυο χρόνια από τα Θεοφάνεια του 2015, οπότε και έγιναν τα γνωστά επεισόδια από ομάδα παρευρεθέντων μη φιλαδελφειωτών, που υποστηρίζει τη κατασκευή και εκμετάλλευση του πρώην γηπέδου ΑΕΚ από επιχειρηματικά συμφέροντα. Πέρσι δεν εμφανίστηκε κανείς. Φέτος όμως έκαναν την επανεμφάνιση τους. Σύμφωνα με όσα μας είπαν συμπολίτες που ήταν παρόντες στα γεγονότα, επαναλήφτηκε το ίδιο με προ διετίας σκηνικό. Βρισιές, απειλές, συνθήματα, γιούχα. Μόνη διαφορά η ισχυρή παρουσία αστυνομικής δύναμης που απέτρεψε τα χειρότερα.

Η αλήθεια είναι πως το επιχειρηματικό σχέδιο οικονομικής εκμετάλλευσης του οικοπέδου, που έχει παραχωρηθεί στην ερασιτεχνική ΑΕΚ για εντελώς άλλο σκοπό, έχει εισάγει στη πόλη επαναλαμβανόμενα επεισόδια βίας που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της. Κι όλα αυτά χωρίς ακόμη τα επιχειρηματικά συμφέροντα να έχουν εδραιώσει οποιαδήποτε επιχείρηση, από εκείνες που σχεδιάζουν και προβλέπονται στο νέο Ρυθμιστικό. Τότε προφανώς η πόλη θα μοιάζει περισσότερο με αρένα, όπως ο Δημήτρης Μελισσανίδης προσφέρθηκε να μετονομάσει το γήπεδο, μετά τη συνάντηση του με τη περιφερειάρχη που τα δίνει όλα στη κεφαλαιοκρατία (α)Ρένα Δούρου.

Σε μικρή μερίδα ΜΜΕ λοιπόν εμφανίστηκαν τα νέα γεγονότα, ως αποδοκιμασία των κατοίκων για το δήμαρχο της πόλης που και καλά εμποδίζει τη κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς».

Η πραγματικότητα είναι πως αυτοί που αποδοκίμαζαν δεν είχαν σχέση με τη πόλη, όπως συνέβηκε και πριν δυο χρόνια. Και ότι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία θα έχει σοβαρά προβλήματα με τους κατοίκους, σε περίπτωση που ευθυγραμμιστεί με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων. Φαίνεται όμως πως επιζητείται επίμονα επεισόδιο με το δήμο, που θα βοηθήσει στη συσπείρωση των οπαδών και στον αποπροσανατολισμό τους.

Πραγματικότητα είναι επίσης πως η κατασκευή του ιδιωτικού γηπέδου, καρκινοβατεί με αποκλειστική ευθύνη των επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Πρώτο γιατί δε βασίζεται στην ισχύουσα για όλους νομιμότητα. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ακόμη ειδικού κατά παραγγελία ιδιωτικών συμφερόντων νόμου. Και αυτή είναι η βασική αιτία που κατά πάσα βεβαιότητα τελικά, το γήπεδο ακόμη κι αν εκδοθεί άδεια, μπουν μπουλντόζες, πέσει και μπετό, δε θα ολοκληρωθεί ποτέ! Διαφορετικά γήπεδο θα είχε ήδη κατασκευαστεί με πολύ λιγότερα χρήματα, και σε αντίθεση με το συγκεκριμένο σχέδιο, θα κάλυπτε τις ανάγκες του συνόλου των τμημάτων της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, και δε θα είχε ανάγκη συναίνεσης κανενός δήμου, περιφέρειας, κυβέρνησης. 

Δεύτερο γιατί χρειάζονται ιλιγγιώδη για την εποχή ποσά δημόσιου χρήματος, καθώς κανείς ιδιώτης δεν επενδύει χρήματα στο σχέδιο, ούτε καν ο βασικός εμπνευστής του Δ. Μελισσανίδης που δεν έχει βάλει τα 10.000.000 ευρώ που έχει πριν χρόνια υποσχεθεί. 

Τρίτο γιατί εκκρεμούν δίκες που αφορούν το ιδιοκτησιακό και άλλα ζητήματα, και θα προκύψουν νέες ανάλογα τις εξελίξεις.

Τέταρτο γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς οδικές και άλλες προσβάσεις, και χώροι στάθμευσης. Κυρίως όμως δεν είναι έτοιμο το εμπορικό κέντρο που προβλέπεται να γίνει στη Ριζούπολη, και οι συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες σε παρακείμενους χώρους. Οι οποίες θα στείλουν στην ανεργία πολύ κόσμο και θα κλείσουν τα περισσότερα μαγαζιά σε Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια, καθώς εκεί κατά κύριο λόγο θα μεταφερθεί η εμπορική κίνηση και η ψυχαγωγία. Γιατί το ιδιωτικό γήπεδο είναι η «κορυφή του παγόβουνου» όσων θα ακολουθήσουν. Φυσικά όπως στο Ελληνικό και αλλού διαφημίζουν φουσκωμένες πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, τα ίδια παραμύθια θα λένε και για εδώ. Ποτέ όμως δε θα πουν πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν και πόσοι επιχειρηματίες θα κλείσουν τα μαγαζιά τους, ούτε φυσικά θα μιλήσουν για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στα νέα κάτεργα.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ πλέον στη συντριπτική πλειονότητα έχουν καταλάβει και τι γίνεται και γιατί καθυστερεί, και γιατί δε γίνεται ότι τους υποσχέθηκαν πριν 4 χρόνια. Βλέπουν και το κατάντημα της ποδοσφαιρικής ομάδας που χειρότερο δεν ήταν ποτέ από τότε που δημιουργήθηκε. Ποτέ δεν είχε πέσει κατηγορία, ποτέ δεν ήταν τόσο ανυπόληπτη για τους αντιπάλους της. Αλλά όταν αποδέχεσαι τα καπιταλιστικά οράματα ιδιωτικού κέρδους από τον αθλητισμό, τότε έχεις επαγγελματικό ποδόσφαιρο, επιχειρηματίες συχνά αμφιλεγόμενους που το εκμεταλλεύονται, εγκληματικές οργανώσεις, στοιχήματα και στημένα, ιδιωτικά γήπεδα και τερατογενήσεις τύπου «Αγιά Σοφιάς». Γιατί το τζάμπα οικόπεδο στο οποίο επιχειρείται να εγκατασταθεί σε συνδυασμό με το μέγεθος του, μπορεί να βολεύει οικονομικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλά σε συνάρτηση με το παρακείμενο παραδοσιακό προσφυγικό συνοικισμό, το άλσος, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας που αυτή τη φορά σιωπά, το οδικό δίκτυο κλπ, θα είναι ένας Γκοτζίλα μέσα στη πόλη. 

Κι εκτός όλων αυτών οι πολίτες φορτώθηκαν το χρέος των 200.000.000 ευρώ της ΠΑΕ ΑΕΚ, για το οποίο φυσικά τα ΜΜΕ δε ξέρουν τίποτα… Στην αντίληψη τους πέφτουν μόνο κάποιοι μικρομεσαίοι που δε κόβουν αποδείξεις, κάτι δημόσιοι υπάλληλοι που τη κοπανάνε από τη δουλειά, κάποιοι «αντικοινωνικοί» που απεργούν ή κινητοποιούνται για τα δικαιώματα τους κι όσοι ακόμη δεν ανήκουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Ότι εμποδίζει λοιπόν αυτά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, εξαφανίζεται από την επικαιρότητα. Ή εμφανίζεται με τρόπο που τελικά τα ευνοεί. Από κοντά και οι… πάσης φύσης «ανεξάρτητοι» και διάφοροι άλλοι ταχτοποιημένοι καρεκλοθήρες της πολιτικής. Πατούληδες, γκότσηδες, σαράντηδες, δούροι κλπ πολιτικοί συνεργάτες και εκπρόσωποι τους, δε τολμούν ούτε για τα μάτια να καταδικάσουν το ξυλοδαρμό συναδέλφων τους. Κι αυτό συμβαίνει για ένα επιπλέον λόγο. Όσοι ασκούν εξουσία και έχουν εκπαιδευτεί στις απαραίτητες επικύψεις στους οικονομικά ισχυρούς, επιδιώκουν συστηματικά να φτιάχνουν ομοιώματα τους. Εξάλλου η αναπαραγωγή είναι νόμος της φύσης, και η εξουσία δε μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Επειδή δε μπορούν να κραυγάσουν στοιχηθείτε για να μη σας ενοχλήσει ξανά κανείς, σιωπούν και με τον τρόπο αυτό καλούν όσους αποκλίνουν από το κυρίαρχο μοντέλο, να προσαρμοστούν…

Αυτό που επιχειρείται να φυτευτεί στη πόλη και την ευρύτερη περιοχή, δε γίνεται ούτε να περάσει, ούτε να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση βίας. Σε περίπτωση που προχωρήσει θα γίνουμε και μάρτυρες των επόμενων επεισοδίων. 

Μέχρι τώρα εμφανίζεται σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις και καταστάσεις. Ξεκίνησε με διαλύσεις συγκεντρώσεων κατοίκων που αντιδρούσαν στο νέο Ρυθμιστικό, συνεχίστηκε με άνοιγμα κεφαλιών πολιτών, σπασμένα άκρα, διάρρηξη της «Στρούγκας» και απόπειρα να κάψουν ζωντανούς όσους ήταν μέσα, επεισόδια και ξυλοδαρμούς τα Θεοφάνεια του 2015, διάλυση δημοτικών συμβουλίων προπηλακισμούς και ξύλο σε δημοτικούς συμβούλους κλπ. Και βεβαίως δε ξεχνάμε την απόπειρα ματαίωσης της προεκλογικής συγκέντρωσης της «Δύναμης Πολιτών», που συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανάδειξη της σε πλειοψηφία. Με λίγα λόγια επιλεγμένοι στόχοι σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, για προειδοποίηση, συμμόρφωση, ευθυγράμμιση, ανατροπή πολιτικών και εκλογικών συσχετισμών…

Αυτή η πρακτική οδήγησε στη τελευταία επίθεση με ξυλοδαρμούς μελών της δημοτικής πλειοψηφίας έξω από τα δικαστήρια, και προφανώς ανεπιτυχώς το ίδιο επιχειρήθηκε στο πρόσφατο γιορτασμό των Θεοφανείων. Η επανεμφάνιση της βίας που εμφανώς έχει επικεντρωθεί στα πρόσωπα του δημάρχου και της πλειοψηφίας, δεν είναι χωρίς εξήγηση. Και δεν έχει αιτία ούτε καν αφορμή οποιοδήποτε δήθεν εμπόδιο βάζει ο δήμος.

Το γήπεδο έχει κολλήσει για λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμη  
Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ πάει κατά διαόλου εξαιτίας των επιλογών αυτών που αν πράγματι ενδιαφέρονταν για τη τύχη της, θα έπρεπε να ρίξουν λίγα ψιλά από το περίσσευμα του τεράστιου πορτοφολιού τους. Δε το κάνουν όμως κι αυτό σχετίζεται με την αβεβαιότητα που έχουν οι ίδιοι για την επιτυχία της επιδιωκόμενης επένδυσης τους. 

Ένας φίλος ΑΕΚτζης που ασχολείται με το θέμα, σε πρόσφατη συζήτηση μας μου έλεγε το εξής: Αυτοί που παίρνουν ομάδες και ειδικά μεγάλες ομάδες, τις θέλουν περισσότερο για να χρησιμοποιούν τους οπαδούς ως ασπίδα ή όπλο, για να κανονίζουν τις δουλειές τους με το δημόσιο. Όταν όλα όσα θέλει ο επιχειρηματίας από το δημόσιο του δίνονται απλόχερα, δεν έχει λόγο να επενδύσει στην ομάδα γιατί απλούστατα στη συγκεκριμένη φάση δε του χρειάζονται οι οπαδοί. Όποτε τους χρειαστεί εκεί θα είναι, και θα το περιμένουν να τους ενθουσιάσει. Σιγά μη δε του συγχωρήσουν το προηγούμενο διάστημα που άφησε να ξεφτιλιστεί η ομάδα τους.

Ο Δ. Μελισσανίδης με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ, πάγια δείχνει άλλους ως υπεύθυνους για δικές του ανεπάρκειες. Συστηματικά όποτε δυσκολεύεται ή θέλει να πετύχει κάτι, εξάγει το πρόβλημα και δημιουργεί μια εστία έντασης. Κάτι σαν αυτά που αποδίδονται στον Ερντογάν για δηλώσεις του που μας αφορούν. Σήμερα πια έχει τελειώσει η ιστορία με τη διαιτησία που συστηματικά αδικεί την ομάδα. Αυτό δε τον εμπόδισε πρόσφατα να κάνει ένα σόου στην ΕΠΟ για οπαδική κατανάλωση. Σε άλλο σόου έκανε και «αυτοκριτική». Είπε και τα σχετικά για την εγκληματική οργάνωση που πάλι τελειώνει. Απολύθηκαν νωρίτερα και κάποια στελέχη της ΠΑΕ. Ήρθαν κι έφυγαν κι άλλοι παίχτες «παλτά» που τους υποδεχτήκαμε με διθυράμβους, αν και ήταν γνωστά τα προβλήματα τους. Πιο παλιά είχε ασχοληθεί με υπουργούς, κυβέρνηση, κόμματα.

Αν αθροίσουμε τα παραπάνω διαπιστώνουμε πως σήμερα δε μπορεί να μιλήσει η ΑΕΚ για τη διαιτησία, δε μπορεί πλέον να ρίξει ευθύνες σε παίχτες, προπονητές ή άλλα στελέχη της. 

Αντίθετα έχει λόγο να τα βάλει με τη περιφέρεια για το γήπεδο, καθώς το ΚΕΣΑ της Περιφέρειας δεν έχει εκδώσει την απόφαση που είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση της άδειας. Δεν έχει εγκρίνει τις υπογειοποιήσεις που επίσης είναι απαραίτητες για τη κατασκευή του γηπέδου. Δεν ενέγραψε καν σχετικό κονδύλι στο φετινό προϋπολογισμό της περιφέρειας! 

Έχει λόγο επίσης να τα βάλει με τη κυβέρνηση που δεν έχει εκδώσει την οικοδομική άδεια. Και η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη γραμμή 4 του μετρό, χωρίς όμως το κομμάτι Γαλάτσι – Περισσός.

Με διαρροές κυρίως όμως δείχνει ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις το δήμο. Στον οποίο εκκρεμεί με αποκλειστική ευθύνη των επιχειρηματικών συμφερόντων, η έγκριση της υψομετρικής μελέτης. Εδώ και δυο χρόνια περίπου, ο δήμος έχει απαντήσει και ζητήσει τα δικαιολογητικά που χρειάζονται σύμφωνα με το νόμο, για να εγκριθεί. Δεν έχει προσκομιστεί κανένα! Ποιος καθυστερεί λοιπόν την έγκριση; Το πιο σημαντικό είναι πως η έγκριση της υψομετρικής μελέτης, δεν είναι απαραίτητη για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Επομένως πως εμποδίζει ο δήμος το έργο; Αλλά όταν κάποιος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει ένα έργο ελλείψει οικονομικών πόρων ή βούλησης γενικότερα, άνετα μπορεί να καθυστερεί τη κατάθεση δικαιολογητικών για να μην είναι δυνατό να το υλοποιήσει. Τα υπόλοιπα με τη παραπληροφόρηση τα αναλαμβάνουν τα καθεστωτικά – συστημικά ΜΜΕ. 

Είναι μέγα ψεύδος ότι εμποδίζεται από οποιονδήποτε η υλοποίηση του σχεδίου της «Αγιά Σοφιάς». Ποτέ δεν εμποδίστηκε από κανένα, αντίθετα διευκολύνθηκε από πάρα πολλούς. Οι μόνοι που εμποδίζουν και εμποδίζονται είναι οι εμπνευστές και εκείνοι που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του.
Υψόμετρα από το δήμο ζητήθηκαν δυο μέρες πριν την οριστική αποχώρηση της γιέσμεν δημάρχου Ευτυχίας Γαϊτανά. 

Κανείς ως σήμερα, ακόμη και όταν έγιναν οι προσφυγές στο ΣτΕ, δε ζήτησε ασφαλιστικά μέτρα για να παγώσει την οποιαδήποτε έναρξη εργασιών. 

Η έκδοση της οικοδομικής άδειας είναι αρμοδιότητα της πολιτείας και όχι του δήμου. Χρόνια τώρα ο Δ. Μελισσανίδης, ο Δ. Ανδριόπουλος και άλλοι, εξαγγέλλουν έκδοση άδειας και έναρξη εργασιών. Ακόμη δεν έχουν πάρει την έγκριση του ΚΕΣΑ από τη περιφέρεια που είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση της άδειας, και φυσικά την άδεια. Να πιστέψουμε πως χρόνια τώρα δεν ήξεραν όταν μιλάγανε; Ας το πιστέψουμε. Αλλά γιατί δε τα βάζουν με τη κυβέρνηση που δεν έχει εκδώσει την άδεια, και τη περιφέρεια που δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία και την έγκριση του ΚΕΣΑ, και τα βάζουν με το δήμο;  Κι εντάξει τα αφεντικά δε ξέρουν όταν μιλάνε, αυτοί που εμφανίζονται ως οπαδοί να απειλούν δε διαβάζουν; Δε μαθαίνουν; Ποιος τους στέλνει να διαμαρτυρηθούν στο δήμο;

Αν λοιπόν τα αδιέξοδα του Ερντογάν τον οδηγούν σε απειλές και δηλώσεις σε βάρος των γειτονικών της χωρών περιλαμβανομένης της δικιάς μας, άλλων τα αδιέξοδα τους οδηγούν σε επεισόδια στη γειτονιά μας σε βάρος του δημάρχου και της δημοτικής πλειοψηφίας αυτή τη φορά...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου