.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΕΜΠΛΕΞΑΝ

από Πίσσα και πούπουλα

Δύσκολες μέρες,αλλά αναπόφευκτα θα φτάναμε και σε αυτές. Οταν όλη η  πρεμούρα ήταν-όπως καταφαίνεται- να παρθεί η ΑΕΚ «ζερό» και βάζοντας τρικλοποδιές στις κατσίκες των γειτόνων να φανεί η δικιά σου ως πρώτη εν μέσω γενικής κρίσης,τότε θα έπρεπε να λάβεις υπόψην σου πως δεν είχες μετρήσει καλά τις δυνατότητες της δική σου «ζερό» κατσίκας». Η τις είχες υπερεκτιμήσει. Η κατσίκα του Πειραιά αποδεικνύεται πως έχει «πολύ λίπος» και πολύ σκληρό κρέας. Θέλει πολύ βράσιμο.

Δεν αρκεί να βάζεις «δυναμίτες» στα σπίτια των άλλων. Πρέπει και το δικό σου να το στήσεις έτσι ώστε να αντέχει  τα ωστικά κύμματα. Μια καραγκιοζοπαράγκα ήταν η ΑΕΚ-ως εταιρεία, ως μαγαζί,αλλά και ως νοοτροπία,-μέχρι που «έπεσε», υποβοηθούμενη από γνωστούς καλοθελητές, έτσι ώστε να πληρωθεί το ρηθέν του προφήτου και να επιστρέψει πάνω σε λευκό άλογο ο Μελισσανίδης,σαν τον Δον Κιχώτη και από δίπλα ο Σάτσο Πάντσα καβάλα στο κατάμαυρο γαιδούρι του.


Σαν έτοιμοι από καιρό, οι δυο ανεμομυλομάχοι, έβαλαν κατά πάντων. Οπου στάθηκαν και όπου βρέθηκαν, ορκίζονταν εκδίκηση αλλά και θριαμβευτική επανείσοδο στα «Ιεροσόλυμα». Πρωτιές, κούπες, δόξες, πορείες,μπαλάρες κλπ.

Στην κοσμάρα τους. Ετσι αποφαίνεται. Μάλλον αυτοί οι δυο χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Να πάνε σε κανένα σανατόριο. Δεν είναι δυνατόν,εν έτι 2016, δυο πολυδιαφημισμένοι, πολυταξιδεμένοι και πολύπειροι,να μη μπορούν να ξεχωρίσουν δυο γαιδουριών άχυρα.

Ολα σχεδιάστηκαν «τέλεια» πρόχειρα,αλλά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο Ολυμπιακό. Αν δεν υπήρχε,θα συναγωνιζόμασταν επί ίσοις όροις με τα άλλα τα κονσερβοκούτια για την κατάκτηση του τενεκέ πρωταθλήματος. Αλλά αυτή η καταραμενη ομάδα του Πειραιά, ορμώμενη από τα συνεχή πρωταθλήματα και το λίπος που έχει φτιάξει, ξεμακραίνει νωρίς βαθμολογικά και ξεβρακώνει όλους  τους υπολοίπους. Οχι τίποτα άλλο. Αλλά δεν μπορείς να πεις και κάτι. Κάποτε λέγαμε και για «παράγκες» και για «κοράκια» και για «εντεταλμένους» και για «στρατούς» κλπ. Τώρα; Τώρα μούγκα.
Δεν έχουμε άλλες δικαιολογίες,όπως φυσικά δεν έχουν και στην ΑΕΚ πια. Και όταν λέμε ΑΕΚ,δεν εννοούμε τους φίκους στην είσοδο των γραφείων,μήτε τους υπαλλήλους. Εννούμε τον εμπνευστή αυτής της κακόγουστης φάρσας που λέγεται «νέα ΑΕΚ».

Πολλοί θα απορούν,για το πως  κατάντησε έτσι χειρότερα από ότι επί ημερών Αδαμίδη και (α)μέτοχων η ΑΕΚ στα «χέρια» του Μελισσανίδη; Πραγματικά αξιοθαύμαστο και αξιολύπητο. Και εγώ παραξενεύομαι. Δεν περίμενα τέτοια ξυπολυσιά. Τέτοια γυφτιά. Τέτοια τσαπατσουλιά. Τέτοια ασχετοσύνη. Τέτοιον ερασιτεχνισμό. Και κυρίως τέτοια «κολλήματα» και τέτοιες εμμονές..

Πίστευα πως ο καθαρός ορίζοντας του «ζερό», σε συνδυασμό με την πολύχρονη αποχή του «μεγιστάνος» από τα ποδοσφαιρικά πράγματα,θα ήταν ένα πολύ καλό μείγμα για μια ΑΕΚ πραγματικά πρωταθληματική και κυρίως μεγάλη σε πολλούς τομείς. ‘Αλλα είχα κατά νου,άλλα είχα φανταστεί- όχι πολύ απόμακρα και αδιανόητα πάντως-και άλλα βλέπουμε.

Δεν φταίει κανένας «Δέλλας». Κάποιος του είπε να κάτσει όσο έκατσε. Και κάποιος τον επέβλεπε και τον αξιολογούσε όσο κάθησε. Δεν φταίει κανένας Πογιέτ. Και αυτός κάποιος του όρισε την ημερομηνία λήξης και κάποιος επίσης τον ενημέρωσε νυχτιάτικα να τα μαζέυει και να φέυγει. Δεν φταίει κανένας Μοράις. Από κάποιον,ή κάποιους επελέχθει. Δεν είδε φως και μπήκε. Οπως και από κάποιους αξιολογήθηκε και ευρέθει ως ικανός. Δεν φταίει κανένας «Ζόριτς». Κανένας «Λέσκοτ», κανένας «Κρισάντους», κανένας «Μάνταλος», κανένας «Ανέστης»,κανένας «Αλμέιδα», κανένας «Πλατέλας», κανένας «Στράτος», καμιά «Αρκάδη», κανένας «-ιτς» ή κάποιος άλλος «-όπουλος».
4 χρόνια τώρα η ΑΕΚ κυνηγάει Γιουγκοσλάβους. Χορέυει δηλαδή στο ρυθμό του «Σερβοέλληνος». Δηλαδή ο Μελισσανιδης συνεχίζει να κάνει τα χατήρια του κουμπαρου. Ο ένας καλύπτει τον άλλον. Ο μεν Σέρβος κάνει τις δουλειές του με τους ομοεθνείς του, ο δε Πόντιος λαμβάνει αναέωση της κάρτας ευθύνης με τις συνεχείς απολύσεις προπονητών παικτών κλπ. Ολοι οι άλλοι φταίνε εκτός αυτών των δύο. Λαμπρό σχέδιο. Και πολύ «πρωτότυπο». Από την εποχή του Αδαμ και της Ευας παίζεται αυτό.

Η μεγάλη και καταλυτική ευθύνη για ότι συμβάινει βαραίνει τους διόσκουρους. Τον Μελισσανίδη και τον Μπάγεβιτς. Δικό τους δημιούργημα είναι αυτό που «καμαρώνουμε» 4 χρόνια τώρα.

Τι θυμίζει η ΑΕΚ των τελευταίων ετών; Γέρο με προστάτη εγχειρισμένο. Κούτσα-κούτσα στο διάδρομο με τον ορό στο χέρι,καταριέται το ιατρικό συμβούλιο για την αποτυχία της αποκατάστασης της υγείας της και όπου σταθεί και όπου βρεθεί ρίχνει είτε κατάρρες, είτε απειλές, είτε ευχές.
Ανάλογα ποιος είναι απέναντι της. Αν είναι ο Καραπαπάς και ο Γκιρτζίκης, ή αν είναι ο «ομόσταυλος» Ιβάν και ο Αλαφούζος. Οι αγκαλιές σας μάραναν. Να σμίγετε τις κοιλιές σας,σαν δωδεκαχρονοι μπούλιδες που κέρδισαν στο διαγωνισμό γρήγορης κατάποσης χάμπουργκερς.

Από διοικείν,δεν έχω ιδέα. Και δεν έχω λόγο να έχω. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αδαής ο Μελισσανίδης. Είναι αδαής,ή είναι απλά ξεκαύλωτος; Είναι όντως τόσο άσχετος με την διοίκηση επιχειρήσεων, ή κάτι άλλο συμβάινει-από κάποιο προσωπικό πρόβλημα ως μια απλή συγκυρία ατυχών συμβάντων και επιλογών; Ειναι η κακιά η ώρα,η λάθος εποχή δηλαδή  ή πρόκειται για αδιαφορία της οποίας την πηγή δεν γνωρίζουμε;

Αγνωστο. Και στα αρχίδια μας η αιτία ή οι πηγές. Να κοιτάξουν να βρουν λύσεις. Ευτυχώς η πορεία της ΑΕΚ δεν επιρρεάζει κανενός την ζωή, οπότε μιλάμε για ένα ελάσον ζωτικό πρόβλημα ημών.

Τι δείχνει η ενασχόληση του Μελισσανίδη; Οτι ο άνθρωπος ξέρει να φτιάχνει γιάφκες. Και όχι εταιρείες. » μα έχει κοτζάμ κτήριο και κοτζάμ εταιρεία». Σκατά. Αυτά είναι για τους αφελείς.
Νοικιασμένος έιναι ο άνθρωπος.  Εχει κάποιες  ιδιαίτερες   «ικανότητες » οι οποίες είναι χρήσιμες σε αυτούς που τον «νοικιάζουν» κάθε φορά. Μη μπερδεύουμε το «διοικείν» και το «μάνατζμέντ» με  τις δουλειές του πεζοδρομίου.

Ξέρει να παίζει «κρυφτό», αλλά στην «αμπάριζα» είναι σκράπας. Γνωρίζει από ανταρτοπόλεμο,αλλά από φάλαγγα είναι για τα πανιγύρια. Μπορεί να ανέβει σε ένα κάστρο και να παραστήσει τον βασιλιά στους ενεούς και εμβρόντητους υπηκόους,αλλά όταν χρειάστει να βγει στο «ξέφωτο», δηλαδή να διοικήσει,να ασκήσει δηλαδή συγκεκριμένη πολιτική,τότε καταδεικνύεται η γύμνια του. Και επί ΕΝΙΚ το μάνατζμεντ είχε και έφυγε νύχτα (κερδισμένος ατομικά  φυσικά).  Για πολλούς είναι αξιοθαύμαστη η πορεία του. Εντάξει. Γούστα είναι αυτά. Προσωπικά θαυμάζω πολύ περισσότερο κάποιον που έχει 100 ευρώ και δίνει τα 50,από κάποιον που έχει 100 και τα κάνει 200 δουλεύοντας τους γύρω του.

Γνωρίζει λοιπόν ΜΟΝΟΝ τους υπονόμους και στην άσφαλτο παραπατά.  Δωσ΄του εναν δυναμίτη και χώστον σε πηγάδι 30 μέτρα. Θα τα καταφέρει. Αν του δώσεις μυστρί και τουβλα να χτίσει τοίχο, θα τα κάνει μαντάρα. Μεγαλύτερη απόδειξη από τα πεπραγμένα των 4 τελευταίων χρόνων στην ΑΕΚ δεν υπάρχει.

Εμπλεξε η ΑΕΚ,μπλέξαμε και μεις με δ’αύτους, έμπλεξαν και οι ίδιοι. Πως φεύγουν; Ως σούπερ αποτυχημένοι; Να μείνουν; Τότε χρειάζεται 180 μοίρες στροφή μυαλού. Πως να στρίψει ο αρτιριοσκληρωτικός γέρος; Εχει άλλωστε χρόνο,υπομονή και κυρίως γνώσεις ώστε να ξαναχτίσει από την αρχή και μεθοδικά; Και κυρίως την δύναμη να παραδεχθεί; Μπα.

Ενδιαφέρουσα-όπως πάντα- εποχή για την ΑΕΚ. Στο μεταίχμιο. Και κυρίως-αυτό δίνει κάποιες ελπίδες-χωρίς δικαιολογίες ως προπέτασμα. Ούτε παράγκες. Ούτε χρέη. Ουτε αγκυλώσεις. Ούτε τίποτα. Τίποτα δεν θα έπρεπε να σταματήσει αυτούς τους δύο ανήλικους γέροντες από το να χτίσουν μια ΑΕΚ γερή,ολόσωστη, με βάθος και με προοπτική. Τίποτα. Ενα πράγμα είναι εμπόδιο,το οποιο αποδεικνύεται και μεγάλο βάριδι και αιτία όλων των στραβών: Αυτοί οι ίδιοι. Αυτοί είναι η ευλογία και η κατάρα της ΑΕΚ. Να ζεις το σήμερα σε ρυθμούς ρετρό. Να φτειάχνεις πολυτελή γραφεία, για να βάλουν τον κώλο τους μέσα ο …Μπάγεβιτς, η Αρκάδη, ο Στράτος, ο φίλος, ο γνωστός ο μπατζανάκης, ο κουμπάρος ο ένας κι ό άλλος από παλιά. Σαν να μπαίνεις σε καινούρια αίθουσα σινεμά και να βλέπεις βουβή ασπρόμαυρη ταινία.

Συνεύρεση μνημόσυνου.  Πτωμαίλα και χωματίλα μυρίζει η ΑΕΚ. Οπως θα έλεγε και ο «Τζέσους Κράιστ», «απ’έξω καθαροί και ασπρισμένοι και από μέσα βωμιά και κόκκαλα».

Υ.Γ: Πάμε σε προσωρινή λύση,ως το τέλος της σεζόν. Πιθανόν κάποιος που να γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Ελληνας,ή έστω ελληνόφων. Δεν βιάζονται  βέβαια και να διώξουν τον Μοράις. Πολύ σωστή αυτη η εκγρατής απόφαση του Μελισσανίδη. Οχι βιαστικές κινήσεις.  Μη πέσει το παντελόνι και φανεί το «πάμπερς». Δεν υπάρχει και ο Μανωλάς άλλωστε. Καλός θα ήταν ο Μπάγεβιτς,αλλά πως  να «κάψει» τον συνάιτερο; Ειναι κι άυτό. Δεν προσλαμβάνουν εκεί τον Ντέμη που είναι και αργόσχολος αυτήν την εποχή; Τι χειρότερο θα συμβεί;

πηγή: dailytripes.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου