.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Κοινωνική πολιτική αλα Μαφία…


Π.Μ./Ο τίτλος «κοινωνική πολιτική αλα Μαφία» θα μπορούσε μια χαρά να αποδώσει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως φυσικά και των προηγούμενων από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ).

Ας το δούμε συγκεκριμένα για το 2016.

Η κυβέρνηση, «έδωσε» στους συνταξιούχους ένα μέρος από το αυξημένο πλεόνασμα που προέκυψε από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. «Μία και μόνη φορά», καθώς ο Τσακαλώτος ρητά δήλωσε ότι «δε θα το ξανακάνοουμε». Μίλησαν για συνολικό ποσό ύψους 617 εκατομμύρια.

Που τα βρήκαν αυτά (και ακόμη περισσότερα!) χρήματα;

Πρώτα η γενική εικόνα.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν κατά το διάστημα Ιαν – Νοε 2016 σε €47,9 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά €1,5 δισ.

Κατά το ίδιο διάστημα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα €45,9 δισ., μειωμένες κατά €2,4 δισ. περίπου έναντι του στόχου (€48,3 δισ.).

Διαφορά καθαρών εσόδων 2015-2016+1,5 δις
Διαφορά καθαρών δαπανών 2015-2016-2,4 δις
Συνολική Διαφορά3,9 δις

Πολύ νοικοκυρεμένο το πράγμα: Εισπράττουμε όλο και περισσότερα, ξοδεύουμε όλο και λιγότερα. Μπράβο στα παιδιά…

Ας σκαλίσουμε την εσωτερική εικόνα της «επιτυχίας».

Πως και από πού εισπράττονται περισσότερα;

Από τον επισυναπτόμενο πίνακα φαίνεται ότι η αύξηση των εσόδων, κατά βάση προκύπτει από την αύξηση του ΦΠΑ (+1,4 δις), το φόρο εισοδήματος (+1,2 δις),  τον ΕΝΦΙΑ (+0,5 δις). Στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για μετάγγιση εργατικού λαϊκού εισοδήματος προς το κράτος.Πως ξοδεύονται λιγότερα;

Από τον ίδιο πίνακα φαίνεται πως η εξοικονόμηση προκύπτει κυρίως από μείωση κόστους μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων (-252 εκατ), μείωση συντάξεων (-262 εκατ.) και μείωση δημοσίων επενδύσεων (-220 εκατ.)

Κοντολογίς: Οι κυβερνήσεις πουλάνε κοινωνική πολιτική μοιράζοντας στους πολύ φτωχούς ένα μέρος όσων έκλεψαν από τους φτωχούς.

Δηλαδή:

Και αρπάζουν με τη βία και προσβάλουν με την ελεημοσύνη.

Κάτι σαν την κοινωνική πολιτική της Μαφίας, μέσω της οποίας οικοδομούσε (και οικοδομεί) κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης.

Συνεπώς,  η εκάστοτε κυβέρνηση είναι περίπου το ίδιο με τη Μαφία;
Όχι φυσικά!

Η Μαφία δρα παράνομα, με παράνομη άσκηση βίας,  με ρίσκο και κίνδυνο να πάνε κάποιοι φυλακή ή να χάσουν το κεφάλι τους.

Η κυβέρνηση δρα νόμιμα, με νόμιμο και αποκλειστικό δικαίωμα βίας (πχ κατάσχεση λογαριασμών, πλειστηριασμός σπιτιών, καταστολή), χωρίς ρίσκο, με Υψηλή Προστασία από την Πύλη (δηλαδή την ΕΕ). Κίνδυνοι δεν υπάρχουν για κανένα, αντίθετα φτιάχνονται βιογραφικά πολιτικής καριέρας.

πηγή: pandiera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου