.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Αποκαλυπτική ενημέρωση του δήμαρχου Ν. Ιωνίας με κατοίκους της περιοχής που θα τσιμεντοποιήσει η μητρόπολη



Ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Η. Γκότσης απονέμει βραβείο μικρασιατικού συλλόγου στο πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ Βαγγέλη Ασλανίδη - Στην ίδια εκδήλωση που έγινε 3 χρόνια πριν (4-5-14) τιμήθηκαν ο Δ. Μελισσανίδης και η ΑΕΚ...

Στις 29-4-17 στο ionianet.gr δημοσιεύτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αναλυτικό ρεπορτάζ της Παναγιώτας Σούγια, σχετικό με τα σχέδια της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας, για τσιμεντοποίηση του οικοπέδου που βρίσκεται στην Ηρακλείου απέναντι από το σταθμό του Περισσού. Το πλασάρισμα του σχεδίου που από τα πράγματα προκύπτει πως είναι συμπληρωματικό του γηπέδου Μελισσανίδη, αλλά και του εμπορικού κέντρου που επίσης σχεδιάζεται στο χώρο κοντά στη «Κολούμπια», ανάλαβε ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Η. Γκότσης.

Όπως προκύπτει, ο δήμαρχος μόλις τώρα που το σχέδιο βγήκε στον αέρα αποφάσισε να ενημερώσει τους κατοίκους, για πράγματα που γνώριζε καιρό πριν! Οι κάτοικοι από τη μεριά τους φαίνεται να γνωρίζουν και να έχουν πάρει χαμπάρι τι εξυφαίνεται στη περιοχή, με εμφανή αιχμή του δόρατος το ιδιωτικό γήπεδο Μελισσανίδη (ΑΕΚ).

Ο δήμος της Ν. Ιωνίας λοιπόν με περσινή απόφαση του δημοτικού συμβούλιου κατακαλόκαιρο (1-8-16), φρόντισε να απολύσει… το πολιούχο της πόλης, και τον αντικατέστησε με άλλον! Ο δε Η. Γκότσης όπως καταγγέλθηκε, για να περάσει η αλλαγή, είπε ψευδώς στο δημοτικό συμβούλιο πως η πόλη δεν είχε πολιούχο! Για το λόγο αυτό θα χτιστεί παρεκκλήσι στο προς τσιμεντοποίηση οικόπεδο, με το όνομα του νέου πολιούχου. Εντός του δε, θα υπάρχουν τα λείψανα ή κάποια υπάρχοντα του αγίου, ώστε να μπορούν οι πιστοί να το επισκέπτονται αφήνοντας φυσικά χρήματα και τάματα.  

Στη συζήτηση ακούστηκαν διάφορα ενδιαφέροντα για όσα συμβαίνουν ή σχεδιάζεται να συμβούν. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται ο χαρακτηρισμός «μπίζνεσμαν» που ακούστηκε για το μητροπολίτη, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα τσιμεντοποίησης του οικοπέδου, αν προηγούμενα ο δήμος δεν άρει το χαρακτηρισμό του χώρου.




Η αναδημοσίευση που ακολουθεί είναι από το ionianet.gr

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ «ΙΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 




Ο δήμαρχος κ. Γκότσης, με αριστερά τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών κ. Χατζηκωνσταντίνου
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ  «ΙΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ  ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Το απόγευμα της Τρίτης (25/4), στον ισόγειο χώρο του κτηρίου της Πολεοδομίας, απέναντι από τον Σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό, ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, πραγματοποίησε ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, σχετικά με τις προθέσεις της οικείας Μητρόπολης να κατασκευάσει στο παρακείμενο οικόπεδο διάφορες κτηριακές εγκαταστάσεις και χώρους πρασίνου, που θα φέρουν τη γενική επωνυμία «Ιωνικό Πάρκο».
Ξεκινώντας την ενημέρωση των κατοίκων, ο κ. Γκότσης είπε μεταξύ άλλων πως: «Αυτόν τον χώρο, θα θυμόσαστε οι πιο παλιοί, τον είχε δεσμεύσει ο Δήμος για τη δημιουργία πάρκου. Είχαμε κουβεντιάσει και μια πρόταση του Δήμου να δημιουργηθεί ένας υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων. Αυτή η πρόταση δεν είχε γίνει δεκτή από σας, από τους Φιλαδελφειώτες, από το Κ.Κ.Ε.(έχει δίπλα τα γραφεία του) και άλλους. Έτσι, ο Δήμος δεν προχώρησε σε αυτό που σχεδίαζε τότε, όμως, πήρε μια απόφαση και διατηρούσε την επιθυμία να αποκτήσει τον χώρο, για τη δημιουργία κάποιων κοινωφελών κτηρίων κ.τ.λ.. Το ’14, ανανεώσαμε αυτή τη δέσμευση, γιατί η Τράπεζα, που ήταν τότε ιδιοκτήτρια του χώρου, ήθελε να το αποδεσμεύσουμε. Μέσα στο ’17 τελειώνει το τελικό όριο, που είχαμε σαν Δήμος να επιμείνουμε σε αυτή τη σκέψη μας, γιατί θα έπρεπε να εγγράψουμε στον προϋπολογισμό μας την αξία του χώρου, για να προχωρήσουμε σε απαλλοτρίωση, πράγμα που αντικειμενικά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, γιατί δεν είχαμε τα χρήματα που απαιτούνται.
Αντικειμενικά και ειλικρινά δεν ήμασταν σε θέση να δανειοδοτηθούμε για να αποκτήσουμε τον χώρο, και ούτε θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε και το δάνειο με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, που έχουμε σήμερα σαν Δήμος.
Αυτό τώρα έχει περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία το παραχώρησε στη Μητρόπολη, για να κάνει, σε συζήτησή μαζί μας, αυτό το πάρκο που βλέπουμε στις μακέτες(δείτε παρακάτω όλα τα σχέδια). Μιλάμε για τα 7 στρέμματα, όχι για 10, καθώς το υπόλοιπο οικόπεδο είναι της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η κάλυψη θα είναι 30% με 35% και το υπόλοιπο είναι πράσινο, όπως βλέπετε.».
Συνεχίζοντας, ο κ. Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Τα κτήρια θα είναι αυτά που είχαμε κι εμείς στο μυαλό μας να κάνουμε: Νηπιαγωγείο αντί για Παιδικό Σταθμό, υπάρχει μια αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου, που θα είναι σχεδόν υπόγεια, και υπάρχει κι ένα στοιχείο που θέλει η Εκκλησία, ένας μικρός Ναός, στην άκρη, του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη. Το υπόλοιπο θα είναι ελεύθερο. Και υπάρχει και ένα υπόγειο «πάρκινγκ» από την κάτω πλευρά, διακοσίων ή παραπάνω θέσεων. Δηλαδή, συνολικά η κάλυψη είναι λιγότερη από 3 στρέμματα. Το υπόλοιπο οικόπεδο είναι ελεύθερο. Τώρα, με τις καινούργιες εξελίξεις και τα σχέδια που έχει το Μετρό, που θα κάνει έναν προσωρινά τερματικό σταθμό εδώ, τη γραμμή 4, που θα ξεκινήσει από το Γαλάτσι, το πιο πιθανό είναι η έξοδος να είναι στο υπόλοιπο κομμάτι, εκείνο της ΠΑΣΕΓΕΣ.» κι ακόμη συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως: «Με τη συζήτηση που κάναμε, προετοιμάζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία (δεν ξέρουμε πώς θα τοποθετηθούν στο Δ.Σ.) των παρατάξεων του Δήμου αποδέχεται αυτή την πρόταση, και σαν Δήμος θα συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε και να δούμε τη διαχείρισή του μετά.
Απλά, και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Μανούρη, που το κουβεντιάσαμε, θεωρήσαμε ότι είναι σωστό, μια και βρισκόμαστε αυτά τα χρόνια σε έναν διάλογο για την τύχη αυτού του χώρου, και με τις αντιρρήσεις, τις συμφωνίες κ.τ.λ., να το κουβεντιάσουμε μαζί σας, να σας ενημερώσουμε ότι αυτή είναι η πρόταση, που αυτή τη στιγμή, τέλος πάντων, «περπατάει», και να μας πείτε κι εσείς τυχόν αντιρρήσεις σας, ώστε να δούμε και την άποψη της γειτονιάς.
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του προς τους κατοίκους της περιοχής, ο κ. Γκότσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Ειλικρινά σας λέω ότι κι εμείς σαν Δήμος κάτι τέτοιο είχαμε στο μυαλό μας. Δηλαδή, η απόφαση του Δ.Σ. μίλαγε για 40% κάλυψη. Απλά, σίγουρα δεν θα υπήρχε η εκκλησία, ας πούμε, και όχι η εκμετάλλευση του συντελεστή δόμησης. Δηλαδή, επειδή μας λείπουν και κάποιοι χώροι, πιθανά να φτιάχναμε ένα γηπεδάκι, πιθανά έναν παιδικό σταθμό ή ένα Νηπιαγωγείο, μια πρόταση που είχε ακουστεί τότε, γιατί μας λείπει η Τεχνική Σχολή να γινότανε εδώ, πάντως κάποια κτήρια, αν αυτό ήταν δικό μας, πάλι θα γινόντουσαν. Δεν θα ήταν 100% χώροι ελεύθεροι.».
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των παριστάμενων, με πρώτο το ερώτημα κατοίκου της περιοχής: «Αν γνωρίζετε πως η περιοχή έχει πλέον επιβαρυνθεί πολύ από αυτοκίνητα και ακόμη δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Και το γεγονός ότι μάλλον θα έχει αντίτιμο εισόδου το «πάρκινγκ», τα αυτοκίνητα που παρκάρουν τώρα για να εξυπηρετηθούν από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, πιθανότατα θα κατευθύνονται στους γύρω δρόμους και δεν θα μπορούν οι κάτοικοι να παρκάρουν το δικό τους αυτοκίνητο.».
Απαντώντας ο κ. Γκότσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είναι γεγονός ότι δημιουργώντας αυτό το πάρκο, λόγω της λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου, κάποιες μέρες φαντάζομαι θα υπάρχει μια αυξημένη κίνηση. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το συζητήσουμε και το ξεκινήσαμε ήδη με την Περιφέρεια, να γίνει μια μελέτη για το πώς θα πλησιάζει κανείς εύκολα, πώς θα φεύγει εύκολα κ.τ.λ. .
Τώρα, για το «πάρκινγκ», που θα δημιουργηθεί, πιθανά ο Οργανισμός, που θα το διαχειρίζεται αυτό, θα έχει μια πρόβλεψη για τους κατοίκους. Ίσως ορισμένες θέσεις ή ένα διαφορετικό τιμολόγιο.
Εμείς, που σχεδιάζουμε (ελπίζω να ξεκινήσουμε μέχρι τέλος του χρόνου) το «πάρκινγκ» στον σταθμό της Νέας Ιωνίας, επειδή δεν το κάνουμε με δανεισμό, αλλά χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια, προφανώς θα έχουμε τη δυνατότητα με τους γείτονες κ.τ.λ. να υπάρχει μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Το ίδιο πιθανά θα γίνει κι εδώ από τον φορέα διαχείρισης.».
Στην ερώτηση: «Αν το «πάρκινγκ» θα είναι φυλασσόμενο;», ο κ. Γκότσης απάντησε πως: «Ναι, γιατί θα έχει κάποια κτήρια, τα οποία θα πρέπει να φυλάσσονται.», προσθέτοντας πως: «Είναι γεγονός ότι εδώ, στην πρόταση, δεν προβλέπονται κυκλοφοριακές μελέτες, αλλά αντικειμενικά θα γίνουν. Και, βέβαια, πρέπει να το δει κανείς σε συνδυασμό με τη λειτουργία του κτηρίου του Κ.Κ.Ε., με το μελλοντικό γήπεδο της Α.Ε.Κ., με το τι θα γίνει από δω και πέρα στην περιοχή. Αντικειμενικά, δηλαδή, είναι υποχρεωτικά να γίνει και μία κυκλοφοριακή μελέτη.».
Άλλη κάτοικος της περιοχής ρώτησε: «Αν υπάρχει περίπτωση να γίνουν λίγο μεγαλύτερα τα πεζοδρόμια;», λαμβάνοντας την απάντηση του κ. Γκότση πως: «Τα υπόλοιπα είναι κάτι που θα δούμε μετά. Αν, ας πούμε, βοηθάει να γίνει μεγαλύτερο το πεζοδρόμιο, τρώγοντας λίγο από τον χώρο, πιθανά μπορεί να γίνει.».
Στο ερώτημα: «Πότε αναμένεται να ξεκινήσει το έργο;», ο κ. Δήμαρχος απάντησε πως: «Θα ξεκινήσει όταν βγει η άδεια. Φαντάζομαι ότι σε μερικούς μήνες θα είναι έτοιμη, εφόσον όλοι συμφωνήσουμε να προχωρήσει. Η Μητρόπολη λέει ότι υπάρχουν οι πόροι (το 90% ή όλο το ποσό) για να τελειώσει. Επομένως, κι επειδή δεν είναι διαδικασία Δημοσίου, δηλαδή δεν το κάνει ο Δήμος, για να έχουμε τους διαγωνισμούς, τις ενστάσεις, τις καθυστερήσεις, κι όλα αυτά που κρατάνε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είναι σχετικά σύντομα έτοιμο. Δηλαδή, φαντάζομαι σε λιγότερο από δύο χρόνια.».
Σε άλλη ερώτηση κατοίκου, σχετικά με το «τι ύψος θα έχουν τα κτήρια που θα ανεγερθούν;», ο κ. Γκότσης είπε πως: «Το Μουσείο θα είναι διώροφο, το Συνεδριακό Κέντρο δεν θα έχει καθόλου ύψος, γιατί θα είναι βυθισμένο.», ενώ στο ερώτημα «από ποιους θα χρησιμοποιείται το Συνεδριακό Κέντρο;», απάντησε πως: «Θα είναι και για τον Δήμο και για τους φορείς της πόλης, όπως είναι τα δικά μας κτήρια. Κατ’ αρχήν, αυτό θα το διαχειρίζεται ένας Οργανισμός, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του πάρκου. Στις κουβέντες που έχουμε κάνει, είναι ότι οι φορείς του Δήμου θα το χρησιμοποιούν δωρεάν, όπως χρησιμοποιούν και τώρα δύο μικρότερους χώρους που έχουμε εμείς. Είναι γεγονός ότι στον Δήμο μας αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια αίθουσα, που να εξυπηρετεί μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Ο «Αστέρας» χωράει 190 άτομα, και το Συνεδριακό κέντρο χωράει λίγο λιγότερο. Αυτό θα χωράει 300-350 άτομα.».
Επίσης, στις ανησυχίες των κατοίκων σχετικά με «τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στάθμευσης των αυτοκινήτων των κατοίκων της περιοχής, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, καθώς οι διερχόμενοι που παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους θα κατευθυνθούν πιθανότατα στους γύρω δρόμους», ο κ. Γκότσης απάντησε λέγοντας πως: «Θα φροντίσουμε να υπάρχει μια τέτοια αστυνόμευση και πιστεύουμε ότι σύντομα θα αλλάξουν συνήθεια οι ξένοι που παρκάρουν σήμερα στον χώρο. Δεν γίνεται διαφορετικά, όμως.».
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθοι διάλογοι κατοίκων και Δημάρχου:
Κάτοικος: Η πρόταση είναι ότι όσον καιρό θα γίνονται τα έργα, ο Ερυθρός Σταυρός, που διατηρεί τα οικόπεδα εδώ, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα;
Δήμαρχος: Έχω την εντύπωση ότι ο Ερυθρός Σταυρός δεν έχει κάποια ιδιοκτησία.
Κάτοικος: Την έχει αγοράσει ο Μελισσανίδης.
Δήμαρχος: Δεν ξέρω κατά πόσο και τι σχεδιάζει, και πόσο ελεύθερα θα είναι, ούτε αν έχει στο μυαλό του άμεσα να ξεκινήσει κάτι. Δεν έχουμε δει κάτι σχετικό στο Υποθηκοφυλακείο. Έχει αγοραστεί ένα κομμάτι σε συνεργασία με τον Μελισσανίδη. Διατηρείται ένα κομμάτι της Κολούμπια, όπως είναι, για να αναπαλαιωθεί, και το υπόλοιπο, γύρω στα αρκετές δεκάδες στρέμματα, θα είναι ιδιοκτησία του Μελισσανίδη. Και, βέβαια, ο χώρος εκείνος έχει περάσει στο ρυθμιστικό της Αθήνας. Έχει, δηλαδή, συμφωνήσει και ο Δήμος της Αθήνας (εμείς, βέβαια, δεν συμφωνήσαμε, αλλά δεν είναι στα δικά μας όρια) και πιθανά θα είναι για εμπορικές χρήσεις κ.τ.λ. .
Κάτοικος: Αυτά ήδη έχουν μπει στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. Άρα, λοιπόν, όλα αυτά εναρμονίζονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Γιατί δεν το λέτε; Το οποίο προσπαθεί να αλλάξει τελείως την περιοχή μας. Δεν είναι μόνο αυτό. Αυτό είναι η αρχή. Και δεν κατάλαβα, γιατί το οικόπεδο η Τράπεζα Πειραιώς το έδωσε στη Μητρόπολη και δεν το έδωσε στον Δήμο; Πληρώθηκε; Αγοράστηκε; Τι έχει γίνει;
Δήμαρχος: Όχι, έχει παραχωρηθεί. Γι’ αυτό, ρωτήστε την Τράπεζα Πειραιώς.
Κάτοικος: Εσείς γιατί δεν το ρωτάτε; Δηλαδή, έρχεστε και διαφημίζετε ένα έργο της Μητρόπολης;
Δήμαρχος: Δεν διαφημίζουμε. Δεν κατάλαβες καλά.
Κάτοικος: Τι λέτε; Το αποδέχεστε.
Δήμαρχος: Ναι, γιατί για τον συγκεκριμένο χώρο, σαν Δήμος (υπάρχει απόφαση του Δ.Σ.), που αν τυχόν καταφέρναμε και απαλλοτριώναμε τον χώρο, περίπου αυτή την κάλυψη θα είχαμε, και το υπόλοιπο θα ήταν πάρκο. Ότι με αυτές τις αλλαγές αλλάζει η γειτονιά, ναι. Αλλά, η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, με το πράσινο, με κάποιες λειτουργίες κοινωφελούς χαρακτήρα, νομίζω ότι δεν είναι κακό.
Κάτοικος: Πέρα από όλα αυτά, δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσουμε εμείς σαν κάτοικοι. Τι πάει να πει Συνεδριακό Κέντρο; Αυτό έχει ανάγκη η περιοχή; Όταν είναι πηγμένη στο μπετόν μια περιοχή θέλει κι άλλο μπετόν;
Δήμαρχος: Ξέρετε κάτι; Στα Συνεδριακά Κέντρα τα δικά μας, δηλαδή στις δύο αίθουσες τις δικές μας, τον χρόνο γίνονται πάνω από 200 εκδηλώσεις. Τα παιδιά θέλουν παιδικούς σταθμούς, μετά θέλουν, σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, γυμναστήρια, κι όταν μεγαλώσουν θέλουν χώρους να διασκεδάζουν, να συζητάνε κ.τ.λ. Και ο Δήμος προσπαθεί να ικανοποιήσει όλα αυτά. Ο Δήμος, λοιπόν, είναι υποχρεωμένος να προσπαθεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ηλικιών.
Κάτοικος: Ναι, αλλά αυτά που λέτε τώρα δεν είναι του Δήμου. Εδώ μιλάτε για τον Μελισσανίδη, μιλάτε ότι έχει αγοράσει όλη την περιοχή, μιλάτε ότι θα γίνουν πολυκαταστήματα. Τι κάνετε τώρα εδώ;
Στο σημείο αυτό παρενέβη η πρώην δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ν. Ιωνίας («εκτός σχεδίου»), κ. Αγγελική Βάσιλα, η οποία ρώτησε χαρακτηριστικά προς τον κ. Δήμαρχο πως: «Διαφημίζετε τη Μητρόπολη κ. Γκότση;», για να λάβει την απάντησή του πως: «Δεν διαφημίζω τη Μητρόπολη. Απλά, εγώ ήρθα να κουβεντιάσω με τους κατοίκους μία πρόταση που υπάρχει. Δεν κατάλαβα τι πρόβλημα υπάρχει με τους κατοίκους άλλων γειτονιών.».
Ακολούθως, μεταξύ της κ. Βάσιλα και του κ. Γκότση ειπώθηκαν τα ακόλουθα, μεταξύ άλλων:
Βάσιλα: Δηλαδή, μόνο εσάς αφορά; Λίγο πιο πάνω δεν τους αφορά;
Γκότσης: Ναι, αλλά τον πρώτο λόγο τον έχουν οι κάτοικοι εδώ. Εμείς, εδώ με τη γειτονιά, πριν γίνουν ακόμα κι αυτές οι πολυκατοικίες, που η γειτονιά πια έχει πάρα πολύ κόσμο, κουβεντιάζαμε για τη χρήση αυτού του χώρου. Από τη δεκαετία του ’80 ο Δήμος προσπαθούσε αυτόν τον χώρο να τον αξιοποιήσει, να μην τον αφήσει να γίνει εμπορικό κέντρο, που αυτός ήταν ο στόχος παλιότερα. Ήρθε μία πρόταση, με την οποία κατά τη γνώμη μας (της δημοτικής αρχής, αλλά και με την κουβέντα που κάναμε με τις περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης) συμφωνούμε και θέλαμε να την κουβεντιάσουμε με τους ανθρώπους, που κουβεντιάζαμε τόσα χρόνια για τους ίδιους λόγους.
Βάσιλα: Ως κάτοικος θα ήθελα να μιλήσω. Είπατε στην ομιλία σας ότι δεν κατάφερε ο Δήμος να απαλλοτριώσει τον χώρο. Ο Δήμος έχει πάρει δύο αποφάσεις του Δ.Σ., και παλιότερα είχε πάρει κι άλλες: μία το ’11, για να χαρακτηριστεί αυτός ο χώρος, ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων κ.λπ.. Επειδή, λοιπόν, δεν έγινε αυτή η απαλλοτρίωση στο διάστημα αυτό, κι επειδή αυτά τα διαστήματα είναι γύρω στα τρία χρόνια, ξανά ανανέωσε την απόφασή του το ’14. Κατόπιν, υπήρξε η διαδικασία των ενστάσεων. Έγινε μία ένσταση από την Τράπεζα Πειραιώς ή την Αγροτική, δεν θυμάμαι ακριβώς από ποια, και ο Δήμος, πάλι σε μεταγενέστερη απόφαση, το ’16, επαναβεβαίωσε την απόφασή του για να είναι αυτός ο χώρος, χώρος Πολιτισμού, αθλητικών δραστηριοτήτων και πρασίνου. Σωστά μέχρι εδώ;
Γκότσης: Ναι.
Βάσιλα: Ποιος ευθύνεται που δεν έχει προχωρήσει η απαλλοτρίωση και γιατί αυτός ο χώρος έχει χαθεί; Κύριε Γκότση, η διαδικασία δεν είναι ότι πρέπει να πάτε σαν Περιφέρεια και να κάνετε συγκεκριμένα πράγματα μετά;
Γκότσης: Όταν ήσουν στο Δ.Σ., είχα πει ότι σε λίγους μήνες (δεν θυμάμαι, Οκτώβρη ή Σεπτέμβρη) υπάρχει δικαστήριο, που μας ζητάει να καταθέσουμε τα χρήματα, κι αν δεν τα καταθέσουμε αποδεσμεύεται ο χώρος.
Βάσιλα: Ωραία, ας πούμε γι’ αυτό. Ο Δήμος της Ν. Ιωνίας θα καταθέσει τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνει η απαλλοτρίωση;
Γκότσης: Ο Δήμος δεν τα έχει τα χρήματα και ούτε μπορεί να τα πάρει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και το γνωρίζεις πάρα πολύ καλά. Μόνο το 20% των εξόδων μπορεί να δανειστεί ο Δήμος, και εμείς είμαστε από τους λίγους Δήμους, που μπορούμε να δανειστούμε το 70%. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Δήμων δεν μπορεί να πάρει καν ένα μικρό δάνειο, καθόλου. Εμείς, αυτό το διάστημα κάναμε απαλλοτριώσεις, οι οποίες επειγόντουσαν, και έχουμε σε εξέλιξη απαλλοτριώσεις που είναι χρόνια, και κάποτε οι ιδιοκτήτες πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους, που είναι περίπου 3 εκ. ευρώ. Και κάναμε και ένα δάνειο, που εγκρίθηκε, για να αλλάξουμε τον φωτισμό της πόλης. Αυτά ήταν προτεραιότητες, αυτά γίνανε. Και η πρόταση που ήρθε, εκτιμάται (όχι μόνο από εμάς, αλλά και από τους συναδέλφους από τις περισσότερες παρατάξεις) ότι ικανοποιεί τα σχέδια που είχαμε κι εμείς και έχουμε αποφασίσει.
Αμέσως μετά, παρενέβη ο παριστάμενος στη συζήτηση πολιτικός μηχανικός κ. Παπακώστας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να φέρνουμε τα ζητήματα και τα στοιχεία, τα οποία υπάρχουν, στις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι να τα εξωραΐζουμε. Εδώ πέρα υπάρχουν μια σειρά από μηχανικοί, οι οποίοι είναι αξιόλογοι, που γνωρίζουν την κατάσταση και μπορούν να πληροφορήσουν τον κόσμο. Με βάση αυτό το πράγμα που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένας χώρος, ο οποίος θα πήξει κυριολεκτικά, διότι η κάλυψη, η οποία θα υπάρξει στο οικόπεδο αυτό, σχεδόν εξαντλείται μέσα από τις κατασκευές, οι οποίες θα γίνουν. Διότι αν αρχίσουμε και τα προσθέτουμε, φτάνουν σχεδόν τα 7 στρέμματα. Δεν αναφέρεται κάτι το συγκεκριμένο.», λαμβάνοντας την απάντηση του κ. Γκότση πως: «Όχι, το σχέδιο είναι αυτό. Η κάλυψη είναι περίπου 2,8 στρέμματα και συνολικά η έκταση είναι 7 στρέμματα.».
Επανερχόμενος ο κ. Παπακώστας επισήμανε πως: «Είναι ένας σχεδιασμός, ο οποίος είναι στοχοπροσηλωμένος στο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εκκλησίας και όχι των κατοίκων.» και ο κ. Γκότσης του απάντησε πως: «Η απόφαση του Δήμου, το ’14, ήταν τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στο συγκεκριμένο τετράγωνο για τον χαρακτηρισμό τμήματός του σε χώρο κοινωφελών δημοτικών χρήσεων, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών δραστηριοτήτων, τον καθορισμό συντελεστή κάλυψης 40% (που είναι μικρότερο αυτό), τον καθορισμό συντελεστή δόμησης 0,4%. Τα ίδια πράγματα έλεγε το Δ.Σ. . Η διαφορά είναι ότι δεν το κάνει ο Δήμος, το κάνει η Μητρόπολη ή ο φορέας, ο οποίος θα συσταθεί για να γίνει. Και επιπλέον, με τα καινούργια δεδομένα, το ξέρετε πολύ καλά, ότι αν πηγαίναμε σε απαλλοτρίωση, θα έπρεπε να πληρώσουν και κάποιοι γείτονες κάποια κομμάτια. Και τώρα δεν είναι όπως παλιά, που για το Παναιτώλιο, ας πούμε, μπορέσαμε το’89 και δεν πλήρωσαν οι περίοικοι. Σήμερα, αν πρώτα δεν πληρώσουν οι περίοικοι δεν γίνεται η απαλλοτρίωση. Επομένως, πρέπει να παίρνουμε όλα τα δεδομένα.».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ν. Ιωνίας, κ. Πρόδρομο Αβακουμίδη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Το γνωρίζετε ότι ο κύριος (τάδε), που διώκεται αυτές τις μέρες μαζί με τον (τάδε) και τον (τάδε), είναι ο άνθρωπος που έχει μεταβιβάσει το οικόπεδο αυτό και πιθανότατα υπάρχουν αξιόποινες πράξεις; Το γνωρίζετε αυτό; Δεύτερον, όπως ομολόγησε ο κ. Δήμαρχος, σε λίγες μέρες θα φέρει στο Δ.Σ. την άρση της απόφασης δέσμευσης του οικοπέδου. Το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν πάρει πίσω την απόφαση, που έχει πάρει πέντε φορές, και κατά τη γνώμη τη δική μου και άλλων που βρίσκονται εδώ, αυτό θα είναι ένα κατάπτυστο συμβάν στην ιστορία αυτής της δημοτικής αρχής. Αυτή η άρση της απόφασης μετατροπής του σε κοινόχρηστο χώρο. Γνωρίζετε ότι πέρσι, 1η Αυγούστου, έφερε θέμα της αλλαγής του πολιούχου ο Δήμαρχος και ισχυρίστηκε ψευδώς στο Δ.Σ. ότι η Νέα Ιωνία δεν είχε πολιούχο για να το περάσει; Τότε εμείς δεν καταλαβαίναμε γιατί ήρθε 1η Αυγούστου, εν μέσω θέρους, η αλλαγή του πολιούχου. Τώρα το συνειδητοποιήσαμε, ότι ο Μητροπολίτης είναι «μπίζνεσμαν». Όσοι, λοιπόν, τον στηρίζετε τον Μητροπολίτη στο έργο του, τουλάχιστον θα πρέπει να βλέπετε καθαρά. Θα πρέπει να βλέπετε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι τρομερά φιλόδοξος και είναι επιχειρηματίας.». Στο σημείο αυτό υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και φωνές από τους παριστάμενους, και εν μέσω οχλαγωγίας ο κ. Αβακουμίδης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, λέγοντας πως: «Εγώ προσωπικά είμαι δημοτικός σύμβουλος ανεξάρτητος, μένω στη Σαφράμπολη, και μαζί με τον Δήμαρχο παλέψαμε χρόνια για να παραμείνει δημόσιο το «Παλαί» στο Γαλάτσι. Δεν μένουμε στο «Παλαί» στο Γαλάτσι, αλλά παλέψαμε.».
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, βρίσκονταν οι κ.κ.: Σάββας Χατζηκωνσταντίνου (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών), Φώτης Τσομπάνογλου (Αντιδήμαρχος Οικονομικών), Παναγιώτης Μανούρης (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία  Αλληλεγγύη»), οι δημ. σύμβουλοι της " Ενότητας" κ.κ. Ακιανίδου και Χατζηιωάννου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κολμανιώτης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Κυριάκος Χαμαλίδης.

Παναγιώτα Σούγια





Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ "ΙΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ"










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου