.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Κύριε Φάμελλε και κύριε Γαβρίλη σταματήστε επιτέλους τη δυσοσμία που υπάρχει στην πόλη μας

Συντάκτης 

Σε ποια πόλη; Στο Κερατσίνι και πιο έντονα στη Χαραυγή και στη Δραπετσώνα αφόρητη. Τι δυσοσμία είναι αυτή; Αν με λέξεις μπορούμε να είμαστε ακριβείς γι'αυτήν τη δυσάρεστη οσμή που μας πνίγει, θα πούμε κάτι ανάμεσα σε καμένο λάστιχο και πετρέλαιο. Και κάθε πότε αυτή η οσμή μπαίνει στα σπίτια των κατοίκων; Όχι κάθε μέρα, αλλά πολλές μέρες το χρόνο, αν εξαιρέσουμε τις χειμωνιάτικες. Οι κάτοικοι έχουν καταλήξει πως ένας παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η φορά του αέρα, μόνο που αυτή είναι άλλη για τη Δραπετσώνα και άλλη, σχεδόν αντίθετη, για την Χαραυγή.


Να τονίσουμε εδώ κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Σχεδόν ανάμεσα στην Χαραυγή και τη Δραπετσώνα βρίσκονται οι αποθήκες καυσίμων του Μελισσανίδη και το "διυλιστήριό" του, αυτό που επεξεργάζεται υγρά απόβλητα και κατάλοιπα φορτίων πλοίων που καταπλέουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Πειραιά. Του Πειραιά μόνο; 
Θυμάστε από πότε υφίσταται αυτό το φαινόμενο; Σίγουρα εδώ και τρία χρόνια. Πιο παλιά και πάλι ανάλογα με τους αέρηδες μια άλλη μυρωδιά ταλαιπωρούσε ιδιαίτερα τους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών. Η μυρωδιά της βοθρίλας και όλοι ξέρανε πως προερχόταν από το σταθμό βιολογικού καθαρισμού λημμάτων της Ψυτάλλειας. Με τον καιρό όμως αυτή η οσμή γινόταν όλο και πιο αδύναμη. Φαίνεται πως κάποια έργα που έγιναν στην Ψυτάλλεια όπως π.χ η τοποθέτηση σκέπαστρων σε όλες τις δεξαμενές, θα έπαιξε ρόλο και τώρα αυτή τη μυρωδιά μπορεί κάποιες μέρες να την μυρίσεις π.χ στην περιοχή της ανάπλασης, αλλά είναι υποφερτή. 

Όταν ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του, που αποδίδουν την αιτία αυτής της ανυπόφορης μυρωδιάς; Κάποιοι λένε ότι προέρχεται από τον Ασπρόπυργο, μερικοί υποστηρίζουν ότι η αιτία είναι ο σταθμός προεπεξεργασίας στον Ακροκέραμο, υπάρχουν κι αυτοί που δείχνουν την Ψυτάλλεια, παίζει και η ΔΕΗ Αγ.Γεωργίου, όπως και το επιβατικό λιμάνι, και κάπου στο βάθος η άποψη των πιο ευφάνταστων, ότι αυτές οι οσμές μας έρχονται συστημένες από την Αφρική. Οι πιο πολλοί πάντως είναι σίγουροι ότι η δυσοσμία αυτή προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας του κ.Μελισσανίδη.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αν δεν λυθεί πάραυτα θα μας ταλαιπωρεί για τα επόμενα 11 χρόνια, που ακούγεται ότι μέχρι τότε θα έχει ισχύ η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης του κ.Μελισσανίδη; Εξοργιστικό, ε; Καλό είναι να θυμηθούμε εδώ πως αυτός που έφτιαξε το πλαίσιο το 2013 για να μπορεί να μας κατσικωθούν οι δύο εταιρείες του κ.Μελισσανίδη είναι το μέλος του ΠΑΣΟΚ κ.Μανιάτης, υπουργός περιβάλλοντος της κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος χρησιμοποίησε ως άλλοθι την πρόταση του ΟΡΣΑ. Και την σκυτάλη την πήρε ο έτερος υπεύθυνος ο τότε Περιφερειάρχης κ.Σγουρός, που ελαφρά τη καρδία έδωσε την περιβαλλοντική άδεια. Και να μην ξεχάσουμε τον τρίτο Καππαδόκη, τον τότε δήμαρχό μας κ.Τζανή, που δεν κούνησε ούτε το μικρό του δακτυλάκι με όσα γινόντουσαν στον δήμο μας, άσε που μπορεί από μέσα του να πανηγύρισε κιόλας. Τέλος φυσικά φταίμε και όλοι εμείς που έχουμε μια έγνοια για την πόλη μας κι εκείνη την περίοδο δεν αντιδράσαμε ούτε για την τιμή των όπλων. Κυριολεκτικά πιαστήκαμε στον ύπνο αδυνατώντας να εκτιμήσουμε το μέγεθος της απειλής. Γιατί άραγε; 

Γνωρίζουμε πως τακτικοί έλεγχοι της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της εγκατάστασης αυτής γίνονται από την αντιπεριφέρεια Πειραιά και πιστεύουμε πως αν εύρισκε πάτημα ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.Γαβρίλης θα προχωρούσε στα προβλεπόμενα πρόστιμα και στην διακοπή λειτουργίας για όσο χρόνο προβλέπουν οι νόμοι ανάλογα με το παράπτωμα. Φαίνεται λοιπόν πως οι έλεγχοι τα βρίσκουν όλα εντάξει και συμβατά με τους όρους λειτουργίας. 

Με δεδομένο ότι η δυσοσμία αυτή υπάρχει και δεν είναι του μυαλού μας ροκανίδια, δεν πρέπει να βρεθεί η αιτία που την προκαλεί και να σταματήσει να μας "δηλητηριάζει"; Ούτε συζήτηση και υπεύθυνοι γι'αυτό είναι οι καθ'ύλην αρμόδιοι κ.Φάμελλος και κ.Γαβρίλης. 

Εμείς είμαστε σχεδό σίγουροι πως οι οσμές αυτές προέρχονται από τις εγκαταστάσεις του κ.Μελισσανίδη, εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον ιστό της πόλης. Αναφέρουμε εδώ κάποιους σκέψεις που ίσως βοηθήσουν την έρευνα. Κατ'αρχήν είμαστε σίγουροι ότι ο αρμόδιος φορέας της αδειοδότησης της εταιρείας σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους ήταν η Περιφέρεια Αττικής και όχι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Κάποτε είχαμε ακούσει ότι η εταιρεία αυτή κατατάσσεται βάσει των δραστηριοτήτων της στην υποκατηγορία Α1 - λόγω επεξεργασίας επικίνδυνων απόβλητων και από την ευρύτερη περιοχή, - που σημαίνει ότι το υπουργείο θα έπρεπε να της παραχωρήσει την άδεια και μάλιστα με όρους πιο αυστηρούς και πιο εξειδικευμένους. Αυτό φυσικά έχει νόημα, αν ο μόνος που παραχώρησε την άδεια τελικά ήταν η Περιφέρεια του κ.Σγουρού. Τότε θεωρούμε πως η επανεξέταση όλου του φακέλλου εξ αρχής θα πρέπει να γίνει εις βάθος. 

Άλλο θέμα που είχαν πάρει τα αυτιά μας, ήταν πως η εταιρεία είχε καταταχθεί σ'αυτές της χαμηλής όχλησης, όμως οι δραστηριότητές της την κατατάσσουν τουλάχιστον στις μέσης όχλησης.

Αυτό που επίσης είχαμε μάθει πριν καιρό και το σημειώσαμε ήταν πως η μελέτη δεν είχε συνταχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας IPPC για την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει την εφαρμογή βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών σύμφωνα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κείμενα αναφοράς της Σεβίλλης. Υπάρχουν κι άλλα θέματα όπως π.χ πως σε κανένα κεφάλαιο της προτεινόμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε γίνει στην αρχή δεν υπήρχε αναφορά στις απαιτούμενες υποδομές για την αποθήκευση επικίνδυνων κι εύφλεκτων αποβλήτων και πρόβλεψη περί προστασίας έναντι διαρροών. Κάποιος από τους συνομιλητές είχε αναρωτηθεί αν υπήρχε πρόβλεψη για τη βελτίωση της προστασίας των κατοικιών. Και τόνισε πως η ΑΕΠΟ της εταιρείας ήταν ανεπαρκής και δεν είχε συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ευρωπαϊκές οδηγίες. Το θέμα είναι πως από εκείνη τη συνάντηση, όπου παρεμπιπτόντως κουβεντιάστηκε και το θέμα της εταιρείας του κ.Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα, φύγαμε με την αίσθηση ότι η εταιρεία αυτή εν δυνάμει είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον, την υγεία μας και για τις ζωές μας και πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ενέκριναν τη λειτουργία της με συνοπτικές διαδικασίες και με μια προχειρότητα, κάτι που δεν μας ξάφνιασε μιας και στην χώρα μας αυτός είναι ο κανόνας, ιδιαίτερα όταν είναι να εξυπηρετηθούν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες. 

Ένα άλλο θέμα που κάποιος το έβαλε στην κουβέντα και μας τόνισε πως ίσως αυτό να είναι η αιτία της δυσοσμίας, που για να λέμε την αλήθεια δεν γνωρίζουμε αν είναι απλώς μία ενοχλητική οσμή ή και κάτι επικίνδυνο και για την υγεία μας, είναι ο αγωγός σύνδεσης των εγκαταστάσεων της εταιρείας με την ΕΥΔΑΠ- Ψυτάλλεια. Αυτός ο αγωγός είναι ιδιωτικός, τον έφτιαξε ο Μελισσανίδης και έχουμε ακούσει ότι είναι προβληματική η λειτουργία του. Και επίσης πως αν τα απόβλητα είναι από πετρελαιοειδή τότε αυτά δεν επιτρέπεται να διατίθενται μέσω του αγωγού της ΕΥΔΑΠ, διότι οι ρύποι τους είναι επικίνδυνοι, ρύποι που για να μην ξεχνιόμαστε καταλήγουν στον Σαρωνικό. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν γι'αυτόν τον αγωγό έχει πάρει η εταιρεία όλες τις νόμιμες άδειες από το δήμο και την περιφέρεια και αν η αρμόδια υπηρεσία αποχέτευσης Πειραιά έχει την εποπτεία της σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο και ασκεί κανονικά τον έλεγχο. 

Με λίγα λόγια: α) έχουν μπει πολλοί ψύλλοι στ'αυτιά μας αν όλα το 2013 έγιναν όπως προβλέπει η νομοθεσία και οι Ευρωπαϊκές οδηγίες. β) δεν μας έχει καθησυχάσει τόσο η αντιπεριφέρεια Πειραιά όσο και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τον έλεγχο των όρων λειτουργίας της εταιρείας που εγκρίθηκαν το 2013. γ) έχουμε μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με όλα όσα αφορούν την λειτουργία της εταιρείας. 

Ο στρατηγικός στόχος των κατοίκων παραμένει ο ίδιος. Ζητάμε την παύση λειτουργίας τόσο των δεξαμενών πετρελαιοειδών/λιπαντικών όσο και της εγκατάστασης επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων - σλοπ - στην περιοχή της ανάπλασης Δραπετσώνας. 
Αυτό όμως που επείγει είναι ο αρμόδιος υπουργός και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά να βρούν την αιτία της δυσοσμίας και να την σταματήσουν. Προφανώς και δεν καταγράφεται στα θετικά σημεία των υπευθύνων που μετά τρία χρόνια μηδέν εις το πηλίκον γι'αυτό το πρόβλημα. Ως κάτοικοι μιας περιοχής που έχει υποφέρει τα πάνδεινα τις προηγούμενες δεκαετίες από άλλες πηγές μόλυνσης και διαφορετικών δυσοσμιών, απαιτούμε να τελειώσει όσο πιο γρήγορα αυτή η ιστορία που μας προσβάλλει. Καλοί και άγιοι οι δυο αξιωματούχοι, αλλά εκεί που κρίνονται οι ικανότητές τους και η πολιτική τους στόχευση είναι στα δύσκολα. Κι αυτό όντως είναι ένα δύσκολο θέμα, από εκείνα που προκαλούν τον κάβουρα που τολμά να περπατά στα κάρβουνα.

Τέλος απαραίτητη θεωρούμε μία ανοιχτή συγκέντρωση που θα αναλάβει να την διοργανώσει ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή ενότητα Πειραιά και το υπουργεία Περιβάλλοντος, για υπεύθυνη και πλήρη ενημέρωση, για συζήτηση και για λήψη αποφάσεων πρωτοβουλιών που ως πρώτο στόχο θα έχουν το αίτημα του τέλους της δυσοσμίας στην πόλη μας. Τρία χρόνια φτάνουν πια...ως εδώ αγαπητοί κύριοι. Καιρός να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Διότι αν σε κάποιον πούμε πως στη 2η δεκαετία του 21ου αιώνα αδυνατούμε επί τρία χρόνια να βρούμε την αιτία μιας δυσοσμίας που διαχέεται στην πόλη και αναγκάζει πολλούς κατοίκους να κλείνουν τα παράθυρά τους, πως δικαιούται να μας χαρακτηρίσει αυτός ο κάποιος; 

πηγή: stagona4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου