.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Παυλόπουλος-Κοτζιάς παρασημοφορούν συνεργάτη της χούντας


Πενήντα χρόνια μετά ένας συνεργάτης του Παπαδόπουλου τιμάται από την πολιτεία για την προσφορά του στην πατρίδα.

  
Την είδηση τη διαβάσαμε στην Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα, 29 Μαϊου, και μια ανατριχίλα δεν την αποφύγαμε. Ο Νικόλαος Μέρτζος, με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εισηγηση την οποία υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα τιμηθεί με το παράσημο “Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος”.

Θα πείτε, τι μας νοιάζουν εμάς αυτά. Δικά τους είναι τα παράσημα δικά, ας τα δώσουν και στα σκ… Και η αθυροστομία δεν είναι δική μας. Ανήκει στον ίδιο τον Ν. Μέρτζο, ο οποίος, όταν του υπενθύμισαν το χουντικό παρελθόν του απάντησε μέσω διαδικτύου, όπως αναφέρει η εφημερίδα: “χέστηκα”.

Όμως, ποιος είναι ο Ν. Μέρτζος;

Πρόεδρος επί εννεατία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα και του Κ. Μητσοτάκη.
Αλλά, επίσης, και υπερασπιστής της χούντας.  

Οπότε, κοιτάξτε την εικόνα. Πενήντα χρόνια μετά ένας συνεργάτης του Παπαδόπουλου τιμάται από την πολιτεία για την προσφορά του στην πατρίδα.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας δημοσίευμα του “Ιού” της “Ελευθεροτυπίας”, ο Νικ. Μέρτζος: “κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διορίστηκε από τον Παπαδόπουλο μέλος της πρώτης, 56μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής πρόεδρος (Νοέμβριο του 1971). Τον επόμενο χρόνο εξελέγη από τον χουντικό μηχανισμό μέλος, εν συνεχεία γραμματέας και τέλος αντιπρόεδρος της δεύτερης 75μελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.” 

Οι Συμβουλευτικές Επιτροπές ήταν ο φερετζές της δικτατορίας, δοτός μηχανισμός προκειμένου να δίνεται η εντύπωση πως υπάρχει πολυφωνία. Αλλά όσοι πήραν μέρος σε αυτές ήσαν, κυρίως την πρώτη αυτή περίοδο που αναφέρεται πιο πάνω, κλασικοί υποτακτικοί της χούντας. Ακόμα κι ο αστικός πολιτικός κόσμος τις κατήγγειλε.
Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974, καθώς και φορείς της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την απόφαση παρασημοφόρησης.

Τώρα, πως μπλέκεται σε αυτή την παρασημοφόρηση του χουντικού ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα που μάλλον πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος. Το ότι η υπογραφή είναι τυπική υποχρέωση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία. Γιατί μερικές υπογραφές (όπως αυτή) δεν είναι τυπική υπόθεση.  

Θ.Σ.

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου