.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Υπεράσπιση της δημοκρατίας στη Φιλαδέλφεια

Του Σπύρου Νιάκα

Η συγκέντρωση που έγινε στη Φιλαδέλφεια, την περασμένη Δευτέρα, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δημόσιων χώρων έχει την δική της, ξεχωριστή, σημασία. Τους τελευταίους περίπου είκοσι μήνες οι κινητοποιήσεις στη χώρα έχουν χάσει τη δυναμική τους, το ηθικό έχει υποχωρήσει και οι αγώνες μοιάζουν να μην έχουν προοπτική.

Έτσι, λοιπόν, η συγκέντρωση στην ταλαιπωρημένη, από τους χούλιγκαν και τα σχέδια του Μελισσανίδη, Φιλαδέλφεια θύμισε κάτι από τα παλιά. Είχε πολύ κόσμο, πάνω από δύο χιλιάδες, με κοινό αίτημα το τέλος στην τρομοκρατία. Είχε σημαντική παρουσία από τον κόσμο και τα στελέχη της (αριστερής) αυτοδιοίκησης, μιας και παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Περάματος, Κερατσινίου Δραπετσώνας, καθώς και τέσσερις αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής, και πλήθος δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Είχε παρουσία όλης της αριστεράς, για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία δύο χρόνια στον ίδιο χώρο. Είχε τη στήριξη αρμόδιων φορέων, όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αττικής, ανθρώπων των τεχνών, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και η Αφροδίτη Μάνου, καθώς και συμβόλων του αγώνα, όπως η νυν ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Σημαντική ήταν, επίσης, η παρουσία Φιλαδελφειωτών, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησαν να στήσουν οι χούλιγκαν, με απειλές στο δημόσιο χώρο της πόλης την εβδομάδα που προηγήθηκε.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία πολλών μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε και από το βουλευτή Θ. Δρίτσα. Είναι γεγονός πως το κλίμα που καλλιεργείται από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και από ανεκδιήγητες δηλώσεις βουλευτών (πχ Γιώργος Πάντζας, Ελένη Αυλωνίτου), πιο πολύ θυμίζει συμφωνία με τον Μελισσανίδη και χάιδεμα αυτιών οπαδικών στρατών, παρά με αλληλεγγύη στην αριστερή δημοτική αρχή και στην υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. Η παρουσία, λοιπόν, μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την αδυναμία της παραπάνω γραμμής. Δεν είναι δυνατόν τις ίδιες μέρες που τρομοκρατείται μια αριστερή δημοτική αρχή, να γίνεται κυβερνητική συμφωνία με τον καπιταλιστή που έχει καταγραφεί ως ο βασικός υποστηρικτής του μπλοκ Σαμαρά και αυτό να καταπίνεται εύκολα και ωραία.

Ήταν αρκετή η συγκέντρωση;

Η έκβαση της συγκέντρωσης αυτής αποτελεί ξεκάθαρη επιτυχία, καταρχάς για το δημοκρατικό λαό της πόλης: το κλίμα που υπήρχε μετά τη συγκέντρωση στα γύρω μαγαζιά δεν θύμιζε καθόλου μια πόλη μουγκή και διστακτική. Αντιθέτως, ένιωθε κανείς πως μπορούσε να συζητήσει ελεύθερα για θέματα που μέχρι και την προηγούμενη ημέρα είχαν επιβληθεί ως ταμπού. Το βράδυ της Δευτέρας, είχε σπάσει το κλίμα της τρομοκρατίας, αισθανόταν κανείς πως μπορεί να μιλήσει μεγαλοφώνως και να πει την άποψή του για το γήπεδο, όποια και να είναι αυτή. Αποτελεί σημαντική επιτυχία και για τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που μπόρεσε να διοργανωθεί μια εκδήλωση στην πόλη, η οποία να μην αρέσει στους χούλιγκαν και το αφεντικό τους. Κερδήθηκε ένα σπουδαίο στοίχημα.

Βεβαίως, τώρα έρχεται η στιγμή να σκεφτεί κανείς τα επόμενα βήματα. Ο πιο απλός τρόπος είναι να σκεφτεί κανείς ποια από τα κεκτημένα της Δευτέρας πρέπει να ενισχυθούν άμεσα.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε ευνοϊκότερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Έδειξε πως μπορεί να οργανώσει μια πλατιά, ενωτική δράση και να φέρει κοντά την αριστερά, κοινωνικές οργανώσεις και την τοπική κοινωνία. Με αυτά σαν μπούσουλα μπορεί να δώσει καλύτερα τον αγώνα της.

Το κίνημα οφείλει να διδαχθεί από τις παλιές του νίκες και να δώσει τη μάχη της Φιλαδέλφειας με την ευρύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, και τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα, χωρίς αποκλεισμούς. Η υπόθεση της Φιλαδέλφειας μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρικής σημασίας για το κίνημα, από το καλοκαίρι του 2015 δεν έχουμε δει κάποια νίκη «από τα κάτω».

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την Φιλαδέλφεια και να πάψει άμεσα την οποιαδήποτε συζήτηση και δράσεις για το γήπεδο, έως ότου αποκατασταθεί οριστικά η δημοκρατία στην περιοχή και ικανοποιηθούν τα αιτήματα του δήμου. Επίσης, με αφορμή το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, είναι υπερώριμο πλέον να αποβάλλει τις δήθεν «αναπτυξιακές» τουφεκιές και να θυμηθεί τα ζητήματα της υπεράσπισης των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος.

Πάνω απ’ όλα, οφείλει να σταματήσει τους ανόητους τακτικισμούς που υπερφίαλα σχεδιάζουν να αποκόψουν τη ΝΔ από τους αστούς που είναι σάρκα από τη σάρκα της. Και στα μούτρα θα μας σκάσει αυτό το παραμύθι, και θα χάσουμε τις δικές μας φυσικές κοινωνικές συμμαχίες.

πηγή: epohi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου