.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Φοιτητικές εκλογές: «Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα»

Γράφει ο Διονύσης Προκοπίου.
 
Στις 24 Μάη πραγματοποιήθηκαν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Το πρώτο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι πέρασε σχεδόν απαρατήρητη αυτή η διαδικασία και απλά καταγράφηκε στα ψιλά ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, ως γεγονός άνευ σημασίας. Και δυστυχώς πρόκειται για γεγονός, όχι άνευ σημασίας αλλά παγίωσης μιας αρνητικής διάστασης υπό την έννοια ότι η συμμετοχή φέτος σ’ αυτές τις εκλογές ήταν ακόμα περισσότερο μειωμένη και σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών και σπουδαστών.


Σε σχέση με πέρυσι ψήφισαν 4445 λιγότεροι φοιτητές και 1449 λιγότεροι σπουδαστές ενώ σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών και σπουδαστών η συμμετοχή σ’ αυτές τις εκλογές ήταν πολύ πιο κάτω από το 50%. Επί της ουσίας, πρόκειται για εκλογές ενός αδρανούς φοιτητικού κινήματος, χωρίς ενιαίο φορέα συλλογικής αγωνιστικής παρέμβασης, χωρίς κινηματική δράση, χωρίς πρωτοβουλίες αγωνιστικής παρέμβασης στα πολιτικά τεκταινόμενα, αμέτοχο σε αγώνες ακόμα και για τα άμεσα ζητήματα παιδείας και πολύ περισσότερο για τα μείζονα λαϊκά ζητήματα επιβίωσης που, στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των διαβόητων μνημονίων, αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έτσι, για ακόμα άλλη μια χρονιά, αυτές οι εκλογές αποτέλεσαν μια διαδικασία καταγραφής των ποσοστών των φοιτητικών και σπουδαστικών παρατάξεων σε ένα διαρκώς συρρικνούμενο φοιτητικό κίνημα.

Εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν αυτές τις εκλογές για πολιτικές σκοπιμότητες είναι κύρια η ΝΔ που οι δυνάμεις της σε αυτές τις εκλογές φιγουράρουν προπορευόμενες στην πρώτη θέση. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν το πολύ πολύ μια επιδερμική ανάλυση αυτών των εκλογών κατά πως τις συνέφερε πολιτικά. Από την πλευρά τους οι δυνάμεις του ΜΑΣ, σύμφωνα και με τις δηλώσεις και την αρθρογραφία των στελεχών του πολιτικού τους φορέα, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αρκέστηκαν σε μια υπερεκτιμημένη παρουσίαση των ποσοστών τους, ενώ προσπερνούν τα μεγάλα ζητήματα της ανύπαρκτης συλλογικής κινηματικής φοιτητικής και σπουδαστικής δράσης καθώς και της αυξανόμενης μεγάλης φθίνουσας συμμετοχής σ’ αυτές τις εκλογικές διαδικασίες. Αλλά ακόμα - ακόμα και τη συνεχή μείωση των ψηφοφόρων τους την αποσιωπούν καθώς και τις αιτίες αυτής της μείωσης τους. Όχι μόνον δεν εξηγούν αλλά ούτε καν αναφέρουν γιατί έχασαν, κοντά στις απώλειες των προηγούμενων ετών και φέτος 900 ψήφους στους φοιτητές και 591 στους σπουδαστές όπου μάλιστα έχασαν και τη δεύτερη θέση που είχαν, θέση που την κατέλαβε φέτος η ΠΑΣΠ!!! Επίσης δεν μας εξηγούν γιατί σε εποχές που τα μνημόνια τσακίζουν το λαό, στο φοιτητικό κίνημα κυριαρχούν οι παρατάξεις που οι πολιτικοί τους φορείς είναι μνημονιακά κόμματα. Η απάντηση τους ωστόσο γι’ αυτά τα κυρίαρχα ζητήματα αποτυπώνεται στην τελευταία παράγραφο άρθρου που δημοσιεύεται στην σελίδα 15 του Ριζοσπάστη την Κυριακής, 28/5/2017 και αφορά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, όπου επί λέξει τονίζεται: «Έχουμε μπροστά μας έναν πλούσιο σχεδιασμό, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από την παρέμβασή μας, προχωράμε αποφασιστικά, για να δυναμώσουμε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε έτος, τμήμα και σχολή, για να δυναμώσει ένα μαζικό, δυναμικό κίνημα ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, που θα αναμετρηθεί με το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, για την ανατροπή του». Με αυτήν την παράγραφο λένε στους φοιτητές: ελάτε στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, να ρίξουμε τον καπιταλισμό και όχι ελάτε να παλέψουμε για τα άμεσα φοιτητικά, σπουδαστικά αλλά και τα λαϊκά ζητήματα που σήμερα ταλανίζουν τους χιλιάδες φοιτητές – σπουδαστές και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και έτσι, μέσα σε αυτήν την πάλη, να ωριμάσει και η συνείδηση για ανατροπή του καπιταλισμού. Με βάση όμως τη λογική τους, την ανισυσπειρωτική λογική της άμεσης ανατροπής του καπιταλισμού, ο καπιταλισμός θα μακροημερεύει, οι φοιτητές - σπουδαστές και ο λαός θα εξαθλιώνεται και τα αδιέξοδα θα γίνονται βραχνάς και γι’ αυτούς τους λογοκόπους της φραστικής άμεσης επανάστασης. 

Επομένως η ίδια η βάση των φοιτητών των σπουδαστών και των λαϊκών στρωμάτων έχει την ευθύνη να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και να πάρει άμεσα την υπόθεση των αναγκαίων μαζικών μετωπικών αγώνων στα χέρια τους. 

πηγή: ergatikosagwnas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου