.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Διεθνής Αμνηστία: Επαρκής στέγαση στους διαμένοντες στο Ελληνικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 24 Μαΐου 2017


Επαρκής στέγαση στους διαμένοντες στο Ελληνικό

Στις 23 Μαΐου, η Διεθνής Αμνηστία ενημερώθηκε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής στους καταυλισμούς των προσφύγων στο Ελληνικό με στόχο τον καθορισμό των ειδικών αναγκών στέγασης του κάθε πρόσφυγα, πριν από το κλείσιμο των καταυλισμών.

Με βάση τις συνεντεύξεις που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία από έναν αριθμό διαμενόντων, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε την Τρίτη 23η  Μαΐου -  τουλάχιστον σε έναν από τους καταυλισμούς που βρίσκεται στο πρώην Ολυμπιακό γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό. Οι διαμένοντες δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της καταγραφής, ερωτήθηκαν σχετικά με τις ειδικές ανάγκες τους και πληροφορήθηκαν ότι θα ενημερωθούν αργότερα σχετικά με το πού θα μεταφερθούν.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά αναγκαίο και καλοδεχούμενο βήμα από τις ελληνικές αρχές. Η Διεθνής Αμνηστία ευελπιστεί ότι οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της καταγραφής θα οδηγήσουν στο να παρασχεθεί, τόσο στα μεμονωμένα άτομα όσο και στις οικογένειες, επαρκής στέγαση που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Η Διεθνής Αμνηστία γνωρίζει ότι η πλειονότητα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρέχουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες στους καταυλισμούς κλήθηκαν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να αποχωρήσουν μέχρι την 23η Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες διαθέσιμες στη Διεθνή Αμνηστία, μέχρι την 23η Μαΐου, μόνο δύο οργανώσεις ήταν παρούσες στους καταυλισμούς για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και τη διανομή φαγητού και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βοηθάει τις ελληνικές αρχές με τη διαδικασία καταγραφής.

Μέχρι να μεταφερθούν όλοι οι διαμένοντες σε εναλλακτικές δομές στέγασης, οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία στους πρόσφυγες του Ελληνικού και να τους παρέχουν πρόσβαση τουλάχιστον στις υπηρεσίες που τους ήταν διαθέσιμες μέχρι τώρα.

Ενώ καλωσορίζουμε την ατομική διαδικασία καταγραφής που εξετάζει κατά περίπτωση τις ανάγκες των διαμενόντων στο Ελληνικό, με προτεραιότητα τη μεταφορά τους σε εναλλακτικές δομές στέγασης, η Διεθνής Αμνηστία εξακολουθεί να προτρέπει τις ελληνικές αρχές:

-          Να διασφαλίσουν ότι η τρέχουσα διαδικασία καταγραφής επιτρέπει στις γυναίκες και στα κορίτσια να αναδείξουν τις ανάγκες τους
-          Να παρασχεθεί επαρκής, εναλλακτική στέγαση σε όλους τους διαμένοντες στο Ελληνικό εφόσον έχει ακολουθηθεί ατομική διαβούλευση σχετικά με τις ανάγκες τους. Η εναλλακτική στέγαση θα πρέπει να είναι ασφαλής, λαμβάνοντας  επιπλέον υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών
-          Να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία των διαμενόντων μέχρι να μεταφερθούν όλοι και όλες σε εναλλακτικές δομές στέγασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου