.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Γραφείο Τύπου ν.Κ.Α.: Πρώτο σχόλιο για τις φοιτητικές εκλογές 2017

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

- Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες που με την ψήφο τους και φέτος έστειλαν μήνυμα αγώνα, αντίστασης και ανατροπής, δυναμώνοντας τις ανατρεπτικές αντικαπιταλιστικές ιδέες. Σε κάθε σύντροφο και συντρόφισσα της ΕΑΑΚ σε όλη την Ελλάδα αξίζουν συγχαρητήρια για τη μάχη που έδωσε και δίνει καθημερινά εδώ και χρόνια με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση, αποδεικνύοντας ότι σε μια εποχή τόσο δύσκολη σαν τη σημερινή το αντικαπιταλιστικό και ευρύτερα ανατρεπτικό ρεύμα μπορεί να είναι μαζικό, να πρωτοστατεί τους αγώνες και να συνδέεται με κάθε διεκδίκηση και λαϊκή ανάγκη στους χώρους δουλειάς και σπουδών.

- Τα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών για ακόμη μια χρονιά αποτελούν έναν ιδιαίτερα σοβαρό δείκτη σε σχέση με τις προκλήσεις και τα ερωτήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το φοιτητικό και ευρύτερα το νεολαιίστικο κίνημα. Η σταθερή κατοχύρωση για άλλη μια χρονιά των δυνάμεων της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής πτέρυγας του φοιτητικού κινήματος στην τρίτη θέση πανελλαδικά αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα πως η νεολαία δεν ανέχεται τους εκβιασμούς και δεν παζαρεύει το μέλλον της. Το φετινό αποτέλεσμα της ΕΑΑΚ και της συνεργασίας της σε επιμέρους συλλόγους με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ, αποτυπώνει ένα ανατρεπτικό-ριζοσπαστικό ρεύμα εντός της σπουδάζουσας νεολαίας, αλλά και τη διάθεση για πάλη για μια ριζικά διαφορετική προοπτική για το μέλλον μας και την κοινωνία συνολικότερα. Αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας σε μια συγκυρία ανώτερων απαιτήσεων για το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα, δείχνει πως το 4ο μνημόνιο αλλά και ο νέος αντι-εκπαιδευτικός νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση στον χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η ανεπιτυχής προσπάθεια συγκρότησης συνεπούς κυβερνητικού φορέα στις σχολές, καθώς το κυβερνητικό Bloco εξέφρασε σαφώς μειοψηφική δυναμική.

- Παρ’ όλ’ αυτά διανύουμε μία περίοδο όπου τα καθήκοντα για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι πολύ πιο αναβαθμισμένα από την κατοχύρωση ενός τρίτου πόλου στα πανεπιστήμια. Από τη σκοπιά αυτή, καλούμαστε σήμερα να αναμετρηθούμε με τις δυνατότητες να μαζικοποιηθεί και να εκφραστεί μαχητικά η συσσωρευμένη οργή και η βούληση για ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης κεφαλαίου-ΕΕ-κυβέρνησης εντός της νεολαίας. Πόσο μάλλον όταν η πρώτη εικόνα του φετινού αποτελέσματος των φοιτητικών εκλογών επιβάλλει ανώτερα καθήκοντα για την ανάγκη εκ βάθρων ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

- Στο φόντο αυτό πρώτο μέλημα μας οφείλει να είναι η ερμηνεία, η επικοινωνία και η αναμέτρηση με το ρεύμα της απάθειας, της διάλυσης και της αποσυγκρότησης των φοιτητικών και σπουδαστικών μας συλλόγων που εκφράστηκε μέσα από την ιδιαίτερα μεγάλη αποχή. Το φαινόμενο της εξαιρετικά μειωμένης συμμετοχής για μια ακόμα συνεχή χρονιά αποτελεί μία από τις ανώτερες προκλήσεις για την επόμενη μέρα, πέρα και πάνω από τα όποια “κομματικά μαγαζιά” και την ενίσχυση ή αποσταθεροποίηση τους. Είναι σαφές ότι το ρεύμα αυτό της απογοήτευσης και του ‘δεν έχει νόημα’ οδηγεί με γοργούς ρυθμούς στην αποσυγκρότηση των συλλογικών διαδικασιών και στη διάλυση των συλλόγων, του οχήματος υπεράσπισης της πληττόμενης πλειοψηφίας. Η αποτύπωση αυτή είναι για εμάς το κύριο μήνυμα των εκλογών, μια κατάσταση που θα πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά από τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπιστεί, ώστε η απογοήτευση και η αποχή να μετατραπούν σε δύναμη ανατροπής και οργανωμένης πάλης.

- Οι τάσεις αυτές της αποσυγκρότησης των συλλογικών διαδικασιών ενισχύθηκαν από τις επιθέσεις τυφλής βίας παρακρατικών ομάδων στην Αθήνα, με πρακτικές ποιοτικής κλιμάκωσης της βίας που καμία σχέση δεν έχουν με το μαζικό κίνημα και τις διαδικασίες του. Η αποφασιστική παρέμβαση των αγωνιστών της ΕΑΑΚ και των φοιτητικών συλλόγων αποσόβησαν τα χειρότερα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η τροπή που πήρε η διεξαγωγή των εκλογών στην ΑΣΟΕΕ. Με ευθύνη των καθεστωτικών δυνάμεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα βίας και νοθείας, με κηδεμόνευση της διαδικασίας των εκλογών από τις δυνάμεις καταστολής. Η εικόνα από τη μία του «σπασίματος» των εκλογών από τις δυνάμεις του παρακράτους και από την άλλη της διεξαγωγής τους σε ένα κλίμα ελέγχου και αστυνόμευσης με ΜΑΤ, ασφάλεια, security και κάμερες να ελέγχουν κάθε κίνηση των φοιτητών αποτελεί νέο ιστορικό δεδομένο. Αποτελεί τον διακαή πόθο των καθεστωτικών δυνάμεων, της Ε.Ε. και των επιχειρήσεων. Απέναντι σε αυτό απαιτείται η διαρκής επαγρύπνηση των δυνάμεων του κινήματος και η επιβολή της a priori δυνατότητας των φοιτητών να διεξάγουν ανεμπόδιστα τις συλλογικές τους διαδικασίες σε ανεξαρτησία από το κράτος και τους μηχανισμούς του.

- Η σημαντική εκλογική υποχώρηση των δυνάμεων της ΕΑΑΚ αποτυπώνουν την αδυναμία της ΕΑΑΚ να επικοινωνήσει και να παρέμβει με αναβαθμισμένο τρόπο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, και σχετίζεται και με το γενικότερο κλίμα νηνεμίας του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος την χρονιά που μας πέρασε. Αυτή η τάση αποτυπώνεται και στον κοινωνικά νευραλγικό χώρο των ΤΕΙ, όπου εξακολουθεί να υπάρχει εκκωφαντική απουσία αντικαπιταλιστικής πολιτικής πρότασης και αριστεράς παρά την ενθαρρυντική καταγραφή νέων σχημάτων της ΕΑΑΚ σε μια σειρά από ΤΕΙ πανελλαδικά. Η υποχώρηση αυτή της ΕΑΑΚ δεν είναι ξέχωρη από τα πρόσφατα εκφυλιστικά φαινόμενα στο εσωτερικό της που την ταλάνισαν. Σε κάθε περίπτωση το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα υπογραμμίζει την ανάγκη βαθύτερης ανασυγκρότησης του νεολαιίστικου κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, και μας πεισμώνει σε σχέση με τα αναβαθμισμένα καθήκοντα της ν.Κ.Α.

Για εμάς το ουσιαστικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε την επόμενη μέρα είναι η αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος ειδικά εν όψει των σημαντικών μαχών της επόμενης περιόδου. Σε μια περίοδο χτυπήματος των συλλογικών και οργανωμένων μορφών του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος, αποτελεί βασική προϋπόθεση το ξαναζωντάνεμα των μαζικών διαδικασιών των συλλόγων μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις για ένα νέο πολιτικό φοιτητικό κίνημα με ανατρεπτική κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων που θα δώσει αγωνιστική πνοή στη σπουδάζουσα νεολαία και θα συμβάλει στο ξεδίπλωμα της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματά της σε μόρφωση – αξιοπρεπή δουλειά– δημοκρατικές ελευθερίεςΜε ανεξάρτητους και ριζοσπαστικούς φοιτητικούς συλλόγους στα χέρια των ίδιων των φοιτητών, που θα υπερβαίνουν τη σημερινή εκφυλιστική εικόνα των γραφεικορατικοποιημένων συλλογικών διαδικασιών. Σε αυτή την κατεύθυνση αναγκαίος όρος είναι η ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας, η αναγκαία πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση της ΕΑΑΚ. Στα νέα καθήκοντα που ανοίγονται μπροστά μας ή θα μοιραστεί ο καθένας μόνος του τη μιζέρια διαλέγοντας τον ατομικό δρόμο της αποχής από τις μάχες της γενιάς μας ή συλλογικά, μαχητικά και διεκδικητικά θα μοιραστούμε τη χαρά του αγώνα και της νίκης!

Το γραφείου τύπου της νΚΑ, 25/5/2016

πηγή: narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου