.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΑΡΙΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΠΙΕΔ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θα σου πω Μια Ιστορία – Εαρινές Συναντήσεις

Έφη Αβδελά, «Νέοι εν κινδύνω»: επιτήρηση, αναμόρφωση και δικαιοσύνη ανηλίκων μετά τον πόλεμο.

Φίλες και φίλοι την προσοχή σας παρακαλώ! 

Οι εαρινές συναντήσεις ιστορίας αναμένονται στον τερματικό σταθμό τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 7 το απόγευμα. Τερματικός σταθμός το Π.Π.Ι.Ε.Δ. (Δεκελείας 152 &Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια). Σας καλούμε να τις υποδεχθούμε όλοι/ες μαζί. Το ημερολογιακό τέλος της φετινής άνοιξης συμπίπτει, όχι τυχαία, με την τελευταία μας συνάντηση, στην οποία η Έφη Αβδελά, Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, «θα μας πει μια ιστορία», στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι νέοι. Θα μας ζητήσει να μεταφερθούμε μαζί της στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και από κει να διανύσουμε μια χρονική διαδρομή είκοσι περίπου χρόνων στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας: στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. 

Τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες χιλιάδες αγόρια και κορίτσια απασχόλησαν τα δικαστήρια ανηλίκων στην Ελλάδα είτε επειδή διέπραξαν κάποιο αδίκημα είτε επειδή θεωρήθηκε ότι διατρέχουν «ηθικό κίνδυνο» να διαπράξουν κάποιο στο μέλλον ή επειδή οι γονείς τους δήλωναν αδυναμία να τα τιθασεύσουν. Η Έφη Αβδελά θα αναδείξει ορισμένες από τις μορφές  που πήρε η πειθάρχηση των νέων μετά τον πόλεμο μέσα από τρεις αλληλένδετες διαστάσεις: το διεθνές δημόσιο ζήτημα της «νεανικής παραβατικότητας» και της ελληνικής εκδοχής της, της «παιδικής και νεανικής εγκληματικότητας»· τη συγκρότηση και λειτουργία του μηχανισμού δικαιοσύνης ανηλίκων· και τις σχέσεις ανάμεσα στους επιμελητές και τις επιμελήτριες ανηλίκων, τους ανήλικους που είχαν αναλάβει να επιτηρήσουν και να αναμορφώσουν και τις οικογένειές τους σε μια περίοδο μεγάλων κοινωνικών και πολιτισμικών ανακατατάξεων.

Η αφήγηση βασίζεται στην ομώνυμη μελέτη της Έφης Αβδελά, «Νέοι εν κινδύνω»: Επιτήρηση, αναμόρφωση και δικαιοσύνη ανηλίκων μετά τον πόλεμο, Πόλις, Αθήνα 2013.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και να αποχαιρετιστούμε, πριν περπατήσουμε σε μονοπάτια πιο καλοκαιρινά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου