.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η Φιλαδέλφεια δεν τρομοκρατείται


«Δεν ταυτίζεται ο λαός της ΑΕΚ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα», είναι η ατάκα που μας είπε ο Γιάννης, που επέλεξε να κατέβει στη συγκέντρωση με την μπλούζα της ομάδας | ΦΩΤ.: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

«Οχι» στον φόβο και στη σιωπή είπαν χθες κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις και κινήματα πόλης από όλη την Αττική, που έδωσαν το «παρών» στην κεντρική πλατεία της πόλης, στη συγκέντρωση που καλούσαν ο δήμος και μαζικοί φορείς για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του δημόσιου χώρου.

Από τις 19.00 η πλατεία Πατριάρχου γέμιζε σταδιακά από εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών, από νέους γονείς με μωρά στην αγκαλιά μέχρι ηλικιωμένους που ξαπόσταιναν στις πλαστικές καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην εξέδρα των ομιλητών, που θα φιλοξενούσε αργότερα τη συναυλία.

«Η δημοκρατική Νέα Φιλαδέλφεια δεν φιμώνεται, δεν τρομοκρατείται» διατράνωναν αναρτημένα πανό από δεκάδες συλλογικότητες, από τη Λαϊκή Συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, μέχρι πολιτικές οργανώσεις σχεδόν από όλο το φάσμα της Αριστεράς -πλην της κυβερνώσας-, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Λαϊκή Ενότητα μέχρι το ΚΚΕ(μ-λ), τη Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και την ΟΡΜΑ (Οργάνωση Μαχητικός Αντιφασισμός).


Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου διάβασε τους χαιρετισμούς καλλιτεχνών, πολιτικών και διανοουμένων, μεταξύ άλλων της ερμηνεύτριας Αφροδίτης Μάνου, του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, της πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, της ευρωβουλευτίνας Κωνσταντίνας Κούνεβα, του πανεπιστημιακού Γιάννη Μηλιού.

Πάνω από 1.000 άτομα υπολογίζεται ότι πέρασαν από την πλατεία στις περίπου δύο ώρες που διήρκεσε η εκδήλωση - που πραγματοποιήθηκε με σφιχτά χρονοδιαγράμματα, πιθανόν και για να αποφευχθούν επεισόδια.

«Η σημερινή συγκέντρωση στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι θα καθίσουμε στο περιθώριο να παρακολουθούμε ό,τι πρόκειται να έρθει για εμάς χωρίς εμάς. Αποδεικνύει ότι η κοινωνία είναι ζωντανή, ότι οι πολίτες δεν μένουν αμέτοχοι μπροστά στον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και την προσπάθεια εκφασισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής» είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Αρης Βασιλόπουλος. Χαρακτήρισε όσους προπηλακίζουν αιρετούς και τρομοκρατούν πολίτες και δημοσιογράφους «φασίστες και παρακρατικούς», λέγοντας πως «όποιον μανδύα και όποια χρώματα αν φορούν κάθε φορά, το πραγματικό τους χρώμα είναι ένα: το μαύρο».

Οι ευθύνες της Πολιτείας

Κινητοποίηση κατοίκων στη Νέα Φιλαδέλφεια για το γήπεδο της ΑΕΚ ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αποδίδοντας ευθύνες για την ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας που ζει η πόλη, ο Αρης Βασιλόπουλος είπε ότι «την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία, όλα τα θεσμικά της όργανα και οι διαδοχικές κυβερνήσεις: αυτοί είναι που έχουν επιτρέψει την ανενόχλητη δράση στρατών στην κοινωνική και πολιτική ζωή στην υπηρεσία μεγαλοεπιχειρηματιών. (...) Αυτοί που έχουν επιτρέψει την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής, την εκμετάλλευση των φίλαθλων αισθημάτων του λαού και την ανάδυση φαινομένων μπερλουσκονισμού στην πολιτική ζωή της χώρας».

Η λεωφόρος Δεκελείας ήταν κλειστή στο ύψος του δημαρχείου από κλούβες των ΜΑΤ, ενώ πίσω από τον αστυνομικό κλοιό, στρατοπεδευμένα έξω από τον κατειλημμένο κοινωνικό χώρο «Στρούγκα» και το στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης ήταν περίπου 100 άτομα, από τα γνωστά πια στην πόλη τάγματα τραμπούκων που ενδύονται την κιτρινόμαυρη φανέλα.

«Δεν ταυτίζεται ο λαός της ΑΕΚ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα», είναι η ατάκα που συγκρατήσαμε από τον Γιάννη, που επέλεξε να κατέβει στη συγκέντρωση με την μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, επιμένοντας να μη χαρίζει την ΑΕΚ στους τραμπούκους που δρουν στο όνομά της.

Το συγκρότημα που επρόκειτο να παίξει, οι Radio Act, ακύρωσαν την εμφάνισή τους, δηλώνοντας δημόσια ότι έχουν δεχτεί απειλές για τη ζωή τους. Ωστόσο η συναυλία έγινε με το τριμελές συγκρότημα ΙRIFEZ από τον Δήμο Φυλής.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου