.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Προϋπολογισμός 2017 #1: στην Περιφέρεια Αττικής δεν υπάρχουν φτωχοί και άνεργοι...

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η παράταξη της Ρ. Δούρου δεν χρειάζεται πλέον να «κρύβεται» από κανέναν. Αν τον Οκτώβρη 2014 επιστράτευσαν κάθε δυνατή δικαιολογία για να πείσουν ότι «εξαναγκάστηκαν» αν ψηφίσουν τον προϋπολογισμό Σγουρού, ενώ τάχα «δεν θα τον υλοποιούσαν», σήμερα μπορούν με χαρά να τον υιοθετούν και να τον παρουσιάζουν ως «προϋπολογισμό ανάπτυξης».
Τα βασικά έγγραφα του προϋπολογισμού και των εκτελεστέων έργων  1 2 3

Πού πηγαίνουν τα λεφτά;
Είναι περιττό πάλι να μιλήσουμε για το πού πηγαίνουν τα χρήματα των αποθεματικών (ίδιοι πόροι, περίπου 360 εκ. ευρώ) της Περιφέρειας: 150 εκ. ευρώ (περίπου το μισό των αποθεματικών!) σε ένα έργο στον Φαληρικό Όρμο, με βάση τα σχέδια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -το ίδιο έργο που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει γιατί δεν ήταν (ούτε είναι) έργο υποδομής, όπως το παρουσιάζουν. 20 εκ. ευρώ στο σχέδιο του Μελισσανίδη (ξέρετε, αυτό που δεν θα χρηματοδοτούσαν ποτέ!) και 8,5 εκ. στο σχέδιο του Αλαφούζου για το γήπεδο της Αλεξάνδρας (χρηματοδότηση που είχε αρχικά απορρίψει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά φρόντισαν τελικά να τη δεχτεί...). 
 
Καμπόσα εκατομμύρια σε τοπικά αντιπλημμυρικά, χωρίς συνολικό σχεδιασμό για το σύνολο της Αττικής (που είναι ο μόνος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα) και με την απορία -βέβαια- σε τι είδους μελέτες θα δοθούν τα χρήματα αυτά, μιας και ως «αντιπλημμυρικό έργο» εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και η μελέτη που τσιμεντώνει τα πρανή στο Ρέμα της Πικροδάφνης!
 
Για το θέμα της «διαφορετικής διαχείρισης των απορριμμάτων» και του «κλεισίματος της Φυλής» (που συνεχίζει ανερυθρίαστα να διαφημίζει η Ρ. Δούρου ακόμη και σε πρόσφατη συνέντευξή της), δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για ανακύκλωση, ούτε για διαλογή στην πηγή, ούτε για στήριξη των Δήμων στην τοπική διαχείριση. Πού είναι η προτεραιότητα που δήθεν δίνει η Περιφερειακή Αρχή; 
Στο να συνεχίσει η κατάσταση ως έχει: πίσω από τα μεγάλα λόγια για τοπικά σχέδια και κομποστοποίηση, το μόνο που έγινε επί 2 χρόνια είναι ότι ολοκληρώθηκε ο ΧΥΤΑ Γραμματικού (το «περιβαλλοντικό έγκλημα» κατά τη Δύναμη Ζωής) και θέλουν να τον λειτουργήσουν, ανανεώθηκε η ανάθεση (απευθείας!) του ΕΜΑΚ Φυλής, αλλά και η ανάθεση του επικίνδυνου Αποτεφρωτήρα της Φυλής σε εταιρείες συμφερόντων του Μπόμπολα. Η Φυλή συνεχίζει τον καταστροφικό της δρόμο στην δυτική Αττική: ούτε καν τα σκουπίδια που πάνε εκεί δεν κατάφεραν μέσα σε 2 χρόνια να μειώσουν. Τι θα γίνει χωρίς κονδύλια; Μα ό,τι χρηματοδοτήσουν τα ΕΣΠΑ, άρα ιδιωτικά ΚΔΑΥ, μονάδες ΣΔΙΤ με «παραχωρησιούχους» και όλα τα γνωστά από τον σχεδιασμό Σγουρού!

Απουσιάζουν επίσης παντελώς κονδύλια για τη φροντίδα των προσφύγων που διαβιούν στην Αττική –μιας και το θέμα έχουν αναλάβει εξολοκλήρου και με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας οι ΜΚΟ. Δεν συζητάμε βέβαια για αστέγους, ανέργους, κοινωνικά αποκλεισμένους. Γι’ αυτούς η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας ανατίθεται στις... μεταβιβαστικές δαπάνες, το ΤΕΒΑ και την Εκκλησία. 
 
«Μεταβιβαστικές δαπάνες» είναι αυτές που δίνονται στην Περιφέρεια από άλλα υπουργεία (π.χ. επίδομα νεφροπαθών, χρηματοδοτήσεις προνοιακών ιδρυμάτων) και στις οποίες η Περιφέρεια απλώς κάνει το ταμείο: της τα δίνουν για να τα δώσει -αυτό δεν λέγεται «πολιτική της Περιφέρειας», όμως. Το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) είναι το ευρωπαϊκό πακέτο που μοιράζει 2 κούτες τρόφιμα το χρόνο στους... άστεγους ή άπορους. Είναι το πακέτο που είχε συμφωνήσει ο Α. Σαμαράς με την ΕΕ για να «καλυφθεί» η απόλυτη φτώχεια που προκαλούν οι ίδιες οι πολιτικές της ΕΕ στη χώρα μας. Ούτε κι αυτό αφορά κάποια κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής, βέβαια (και υφίσταται σε όλες τις περιφέρειες). Ούτε βέβαια το να επιδοτείται η Εκκλησία για τις φιλανθρωπικές της δράσεις είναι κοινωνική πολιτική.
 
Όλα τα υπόλοιπα που δίνονται στα ιδρύματα, στην απεξάρτηση και στα... 100 ευρώ που θα εισπράξουν ετησίως 8.500 οικογένειες σε όλη την Αττική (από τους 55-60.000 που έχουν κομμένο ρεύμα ή κινδυνεύουν να τους κοπεί λόγω χρέους στη ΔΕΗ), είναι βέβαια ψίχουλα μπροστά στα 360 εκ. ευρώ που είναι το αποθεματικό της Περιφέρειας, το οποίο δήθεν θα πήγαινε σε κοινωνικές παροχές.

Και πρωτογενές πλεόνασμα προς τέρψιν της Τρόικας
Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές επιταγές, όχι μόνο ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τα ελάχιστα κονδύλια που δίνει πλέον το κράτος ως ΚΑΠ ή μέσω ΠΔΕ, αλλά επιπλέον έχει και το… «πρωτογενές πλεόνασμα» που απαιτείται από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ. 
 
Στην Αττική των 1,5 εκ. ανέργων και φτωχών, η Περιφέρεια προϋπολογίζει να αφήσει κονδύλια ανεκμετάλλευτα για να είναι ικανοποιημένη η Τρόικα. Οι πιο καλοί μαθητές του Μνημονίου, έτοιμοι να "παίξουν τα ρέστα τους" και στην κεντρική πολιτική σκηνή...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου