.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Το 46% των Αμερικανών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες δαπάνες

Η συζήτηση για το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζεται.
Ποιοι ακριβώς ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους αμερικανούς να ψηφίσουν έναν δισεκατομμυριούχο εκτός της κυρίαρχης χρηματιστικής ελίτ με ακραίες ρατσιστικές και αυταρχικές απόψεις;

Ο Εργατικός Αγώνας δημοσίευσε άρθρα συνεργατών του σχετικά με το θέμα. Σήμερα δημοσιεύει άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής 27 Νοέμβρη που εστιάζει στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των Αμερικανών, που τους οδήγησαν στην καταψήφιση των υποψηφίων που εμπλέκονταν στην προηγούμενη διακυβέρνηση, οι οποίοι θεώρησαν ότι εκφράζουν την κατεστημένη πολιτική. Τα οικονομικά στοιχεία που προέρχονται κατά βάση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι ενδεικτικά της κρίσης στην οικονομία των ΗΠΑ και των επιπτώσεων που έχουν σχεδόν στους μισούς αμερικανούς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της.
Ολόκληρο το άρθρο της Καθημερινής αναφέρει:

Η νίκη του Nτόναλντ Τραμπ απέδειξε πόσο διχασμένες είναι οι ΗΠΑ, οδηγώντας στην εκλογή ενός προσώπου εκτός πολιτικού κατεστημένου. Ο αμερικανικός Τύπος θεωρεί ότι ο Μπέρνι Σάντερς θα μπορούσε να είχε κερδίσει τις εκλογές αν ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στη θέση της Χίλαρι Κλίντον. Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος θα ήταν εξίσου ικανοποιημένος, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του, με την εκλογή ενός πολιτικού από την αριστερή πτέρυγα του Κογκρέσου που ήταν ανεξάρτητος έως το 2015, οπότε προσχώρησε στους Δημοκρατικούς. Γιατί; Διότι σε μια χώρα όπου έχει διευρυνθεί η ανισότητα ανάμεσα στα ανώτερα και στα κατώτερα οικονομικά στρώματα, μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού πληθυσμού δηλώνει ότι το εισόδημά του δεν αρκεί για την κάλυψη των δαπανών του.
Σχεδόν το 46% των Αμερικανών δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει έκτακτη δαπάνη 400 δολαρίων τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον περασμένο Μάιο. Ένας στους πέντε δεν μπορεί να επισκεφθεί τον οδοντίατρο και ένας στους εννέα αδυνατεί να επισκεφθεί τον γιατρό του, επειδή οι πραγματικοί μισθοί παραμένουν στάσιμοι, όταν οι δαπάνες υγείας αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

O Τζεφ Γκάντλαχ, ιδρυτής της DoubleLine Funds, είναι από τους λίγους παράγοντες της Ουόλ Στριτ που δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ ήταν βέβαιο, ήδη από τον Ιούνιο, ότι θα κέρδιζε στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Βασικό επιχείρημά του ήταν ότι το 5% των Αμερικανών με τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια έχει επωφεληθεί από το συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα των εισοδημάτων κατά την τελευταία 40ετία. Ο Τζεφ Γκάντλαχ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 500 δισ. δολαρίων, με μέτρα στήριξης που θα ενισχύσουν το αμερικανικό ΑΕΠ κατά 2,5%, με ένα πρόγραμμα που ίσως να «μην είναι πολύ σωστό από διαρθρωτική άποψη».

Αλλά αυτό δεν απασχολεί τον μέσο Αμερικανό, καθώς οι πραγματικοί μισθοί, μη συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, έχουν παραμείνει αμετάβλητοι ή έχουν υποχωρήσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όπως δείχνουν στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Το μέσο ωρομίσθιο το 2016 προσφέρει σχεδόν την ίδια αγοραστική δύναμη με το μέσο ωρομίσθιο το 1979. Αν και οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές έχουν αυξηθεί από 232 δολάρια το α΄ τρίμηνο του 1979 στα 732 δολάρια, το β΄ τρίμηνο του 2014 σε πραγματικούς όρους δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία μεταβολή.

Πρόσφατη έρευνα των Μάθιου Μις και Στέφεν Κάπριο της ελβετικής UBS έδειξε πως το 20% των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων στις ΗΠΑ δεν έχει δει καμία βελτίωση στην οικονομική του κατάσταση.

«Πράγματι, η αύξηση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων έχει επικεντρωθεί στα υψηλότερα στρώματα από το 2007 έως το 2012, λόγω έλλειψης των κατάλληλων μηχανισμών και πολιτικών του κράτους για την ανακατανομή του πλούτου στη χώρα», αναφέρουν οι αναλυτές της UBS. Καταλήγουν, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών δυσκολεύεται να καλύψει τα έξοδά του. «Υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των διαφορετικών εισοδηματικών στρωμάτων. Ειδικότερα, το 18% των πιο χαμηλών εισοδημάτων μίλησε για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του το γ΄ τρίμηνο του 2016», αναφέρει η ελβετική τράπεζα. Επίσης, το 19% κάνει λόγο για επιδείνωση των οικονομικών τα τελευταία οκτώ τρίμηνα.

Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, οι Αμερικανοί καταφεύγουν στη χρήση πιστωτικών καρτών, ακόμη και έπειτα από όσα υπέστησαν το 2009. Ερευνητές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη έκρουσαν προ μηνών τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών από δανειολήπτες με πολύ χαμηλή βαθμολογία, λόγω της κρίσης του 2009.

Ίσως το πιο σημαντικό και συνάμα ανησυχητικό συμπέρασμα της έρευνας της Fed είναι ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων άνω των 60 ετών (27%) δεν έχει καταφέρει να αποταμιεύσει χρήματα για το διάστημα που θα βγει στη σύνταξη. Προκύπτει, μάλιστα, από την προαναφερόμενη έρευνα της UBS ότι μεταξύ των βασικών λόγων στις καθυστερήσεις για την εξυπηρέτηση των δανείων είναι οι έκτακτες ιατρικές δαπάνες και η μείωση του εισοδήματος. Η Fed καταλήγει στην έκθεση που έκανε τον περασμένο Μάιο ότι «το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δεν επισκέφθηκε οδοντίατρο το τελευταίο 12μήνο, επειδή δεν έχει χρήματα. Το 20% δεν έκλεισε ραντεβού με γιατρό και το 11% δεν μπόρεσε να πάρει καν συνταγή από γιατρό».

πηγή:  ergatikosagwnas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου