.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Δυο λόγια για το περιοδικό «Ο Κόσμος» της Σμύρνης

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

«Σημαντική θέση στην ιστορία του Σμυρναϊκού περιοδικού τύπου κατέχει το δεκαπενθήμερο εικονογραφημένο περιοδικό «Ο Κόσμος» των Μιχαήλ και Νίκου Νικολαΐδη. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1908 και τυπωνόταν με εξαιρετική επιμέλεια στο τυπογραφείο «Ο Τύπος», ιδιοκτησίας των εκδοτών. Περιείχε εγκυκλοπαιδική και φιλολογική ύλη, θεατρική ανασκόπηση, ευθυμογραφήματα και αθλητικά από τον πρόεδρο του Πανιωνίου Δημ. Δάλλα. Υπήρξε το πρώτο περιοδικό της Ανατολής που δημοσίευσε τρίχρωμες φωτογραφίες (τεχνική τσιγκογραφίας) με έργα διάσημων ζωγράφων. … Η έκδοσή του συνεχίστηκε τακτικά ως το 1916, οπότε μετατράπηκε σε καθημερινή εφημερίδα».


Όσα παραπάνω καταχώρησα σήμερα στον «Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας» απόσπασμα είναι από δημοσίευμα του Διευθυντή των Γενικών Αρχείων του Κράτους Γιώργου Α. Γιαννακόπουλου, το οποίο είχε τον τίτλο «Ο Ελληνικός Τύπος στη Σμύρνη» και περιλαμβανόταν στο «Ε-Ιστορικά», τεύχος 148, 29 Αυγούστου 2002, σελ. 38-43, που ήταν αφιερωμένο στη Σμύρνη πριν την Καταστροφή.

Σε σημείωσή του στο τέλος του δημοσιεύματος αυτού, ο Γιώργος Γιαννακόπουλος διευκρινίζει ότι τούτο βασίζεται στη μελέτη του «Η Ελληνική εκδοτική δραστηριότητα στη Σμύρνη», που περιλαμβάνεται στο έργο «Σμύρνη: Η πρωτεύουσα του Μικρασιατικού Ελληνισμού», Αθήνα 2001, σελ. 163-186.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου