.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η Ρένα είναι μονίμως οφσάϊντ

του Γιάννη Φωτίου

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, η παράταξη της Ρένας Δούρου δεν μπορεί πλέον να υποκρίνεται ότι «εξαναγκάστηκε» ξανά να ψηφίσει αντιλαϊκό προϋπολογισμό όπως του Σγουρού για τον οποίο έλεγε ότι «δεν θα υλοποιούσε»!

Ο προϋπολογισμός του 2017 δυστυχώς κινείται στην ίδια μνημονιακή και φιλο-ολιγαρχική κατεύθυνση με τους προηγούμενους. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από 54 συβμούλους της Δύναμης Ζωής (είχε εκλέξει 61) με τη συνδρομή της παράταξης των ΑΝΕΛ και της Μ. Γιαννακάκη.
Από τα 370 εκατομμύρια ευρώ, που είναι τα αποθεματικά της περιφέρειας, 150 (!) εκατ. ευρώ προορίζονται για ένα έργο στον Φαληρικό Όρμο, με βάση τα σχέδια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο ως μη έργο υποδομής. Ακόμα 20 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στο σχέδιο του Μελισσανίδη και 8,5 εκατ. στο σχέδιο του Αλαφούζου για το γήπεδο της Αλεξάνδρας (χρηματοδότηση που είχε αρχικά απορρίψει το Ελεγκτικό Συνέδριο).

Όπως τόνισε στην ομιλία της η Δέσποινα Κουτσούμπα, το θέμα δεν είναι μόνο τι έχει μέσα ο προϋπολογισμός, αλλά και τι δεν έχει. Η περιφερειακή σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» υπενθύμισε και ανέδειξε τις δράσεις που η ίδια η παράταξη της Δούρου είχε εντάξει στον προηγούμενο προϋπολογισμό και ουδέποτε πραγματοποίησε, όπως προγράμματα στέγασης και επανένταξης αστέγων, το πρόγραμμα καταγραφής και στήριξης γυναικών σε περιπτώσεις κακοποίησης, το πρόγραμμα σίτισης, η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες και το ξεχασμένο πιλοτικό Πρόγραμμα «Αττική Γραμμή κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού»!


Είναι ενδεικτικό της κυρίαρχης αντιδραστικής κατεύθυνσης πως όλες αυτές οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν στο όνομα του «προϋπολογισμού ανάπτυξης». Στην ίδια συνεδρίαση το στέλεχος της διοίκησης Δούρου, η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Κατερίνα Θανοπούλου, καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι η πολιτική που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή απέχει πολύ από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ άφησε και σαφείς αιχμές για υπέρογκες αμοιβές τεχνικών συμβούλων. Η απάντηση της Ρένας Δούρου ήταν να καρατομήσει μέσα σε λίγες ώρες την αντιπεριφερειάρχη.

Από τον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται ακόμα ότι 20 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά θα διατεθούν για την ίδρυση Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΕ της Περιφέρειας Αττικής. Το νέο ταμείο έρχεται να προστεθεί δίπλα στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, που δεν υπόκειται στον έλεγχο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε σε δημοσιονομικό. Αυτές οι εταιρείες διαθέτουν μεγαλύτερη «ευελιξία»: έχουν διορισμένο ΔΣ, δεν ελέγχονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο, έχουν δικό τους κανονισμό προμηθειών, κάνουν προσλήψεις με όποιο κριτήριο θέλουν.

Γι’ αυτό άλλωστε, όπως τονίζεται από την παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, τα μισά σκάνδαλα που προέκυψαν από Δήμους και Νομαρχίες σχετίζονταν με Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ. Και για αυτούς τους λόγους στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης έξι περιφερειακοί σύμβουλοι (Βασιλάκη Άννα, Κουκά Μαρίνα, Κουτσούμπα Δέσποινα Νικολιδάκη Φλώρα, Μαντάς Μάκης και Ράικου Ζωή) κατέθεσαν πρόταση να διατεθούν αυτά τα 20 εκατ. ευρώ ώστε να γίνει όντως πράξη το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους».

Προτείνεται να αυξηθεί το κονδύλι του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για τη ΔΕΗ και να αλλάξουν οι προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξει από τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής γενναία χρηματοδότηση για να έχουν όλα τα νοικοκυριά ρεύμα. Συγκεκριμένα, προτείνεται να καταβάλει η Περιφέρεια την αιτούμενη προκαταβολή και να αναγκάσει τη ΔΕΗ σε διακανονισμό δόσεων ανάλογα με τις ανάγκες του οφειλέτη. Το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου αρνήθηκε να θέσει αυτές τις προτάσεις σε ψηφοφορία.

Η αντιπολίτευση και ο έλεγχος που ασκεί στην εξουσία η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Κουτσούμπα ωστόσο ενοχλούν. 

Είναι χαρακτηριστική η πρωτοφανής απόπειρα στηλίτευσης και στοχοποίησης εναντίον της περιφερειακού συμβούλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με αφορμή την ανάδειξη θέματος σχετικά με δείπνο ύψους 900 ευρώ σε εστιατόριο της Γλυφάδας τον λογαριασμό του οποίου πλήρωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (του οποίου πρόεδρος είναι η Ρένα Δούρου).

Όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί η ίδια η Περιφερειάρχης πρόκειται ουσιαστικά για μια εξυπηρέτηση της Περιφέρειας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο φαίνεται για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να δικαιολογήσει το λογαριασμό. Όταν τέθηκε το εύλογο ερώτημα τι δουλειά έχει η περιφέρεια να πληρώνει τις δημόσιες σχέσεις των υπουργείων, το σύστημα Δούρου αντί απαντήσεων προχώρησε σε μια σειρά χυδαίων προσωπικών επιθέσεων εναντίον της Δέσποινας Κουτσούμπα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, χάνοντας την ψυχραιμία του προχώρησε σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς εναντίον της Δέσποινας Κουτσούμπα και στη συνέχεια τη σκυτάλη των προσωπικών επιθέσεων πήρε μια μικρή… «στρατιά» από έμμισθους αυλοκόλακες του ΣΥΡΙΖΑ, επώνυμους και ανώνυμους.

Είναι φανερό ότι η νεομνημονιακή παράταξη δεν ενοχλήθηκε μόνο από τη συγκεκριμένη αποκάλυψη αλλά από το σύνολο των σοβαρών ζητημάτων που έχει θέσει η Δέσποινα Κουτσούμπα στην Περιφέρεια Αττικής.

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου