.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Αριστοτέλης: Νεποτισμός και οικονομικός στραγγαλισμός των σχολικών μονάδων αποτελεί η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για την κρατική επιχορήγηση

Σε απόφαση που οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας προχώρησε η Σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απόφαση πάρθηκε χρησιμοποιώντας την απόλυτη πλειοψηφία που δίνεται από το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο, με ψήφους μόνο της πλειοψηφίας της Δημοτικής αρχής και με αποχώρηση όλων των διευθυντών και διευθυντριών των Δημοτικών, των προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων καθώς και της εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων!

Η απόφαση περιλαμβάνει τα παρακάτω:


·          Να παρακρατούνται από τις δόσεις της κρατικής επιχορήγησης περίπου το 32% για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών (το 20%) και για δημιουργία αποθεματικού (5.000 ευρώ ανά δόση), για πληρωμή οφειλών σε ΙΚΑ, αποζημιώσεις σχολικών τροχονόμων και έκτακτα έξοδα σχολικών μονάδων.
·          Να παρακρατούνται και να πληρώνονται απευθείας από τη Σχολική Επιτροπή οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.
·          Το υπόλοιπο ποσό της κρατικής επιχορήγησης θα κατανέμεται με βάση ένα αλγόριθμο αλλά δε θα αποδίδεται ολόκληρο αλλά μέρος αυτού (1.000 ευρώ) στις σχολικές μονάδες. Από αυτό το ποσό οι σχολικές μονάδες θα υποχρεώνονται να πληρώνουν πρώτα τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και μετά απ’ ότι απομένει θα δίνεται για τα πραγματικά έξοδα των σχολείων!

Με την απόφαση αυτή η Δημοτική Αρχή στην ουσία αποφάσισε ότι από εδώ και πέρα η κρατική επιχορήγηση θα δίνεται σχεδόν αποκλειστικά για την αποπληρωμή των ΔΕΚΟ και των παλαιότερων χρεών σε αυτές, οδηγώντας τις σχολικές μονάδες στην πλήρη οικονομική ασφυξία!

Το πραγματικό παράδειγμα ενός Δημοτικού Σχολείου της Φιλαδέλφειας είναι απολύτως αποκαλυπτικό!
Το σχολείο αυτό παίρνει 9.800 ευρώ επιχορήγηση το χρόνο. Με βάση την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής θα παρακρατούνται περίπου 3.140 ευρώ το χρόνο (32%). Οι συνολικοί ετήσιοι λογαριασμοί του (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλέφωνο, θέρμανση) ανέρχονται σε 6.000 ευρώ. Αυτό το σχολείο με βάση την απόφαση της σχολικής επιτροπής, θα έχει 650 ευρώ για τα υπόλοιπα έξοδά του που αφορούν πρωτίστως την εκπαιδευτική λειτουργία του, για όλο το χρόνο!!!

Αυτό για τα Νηπιαγωγεία σημαίνει ακόμα χειρότερη εξέλιξη! Αυτά, δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τώρα τους λογαριασμούς τους, πόσο περισσότερο μετά από όλες αυτές τις παρακρατήσεις!!! Πολύ δε περισσότερο που για τα Νηπιαγωγεία, τα υλικά τους (χαρτόνια, μαρκαδόροι κ.λπ.) είναι τα βιβλία και τα τετράδιά τους! Πώς θα λειτουργήσει μια σχολική μονάδα χωρίς αυτά; Αν τώρα οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, μετά από αυτή την εξέλιξη, η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη!

Αυτή είναι η απάντηση της δημοτικής αρχής της πόλης στις κατά 70% μειωμένες επιχορηγήσεις από το κράτος! Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή δεν θεωρεί αρκετή τη λιτότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση και η Τρόικα, γι’ αυτό επιδιώκει να επιβάλλει περαιτέρω μειώσεις.

Για αυτό η Σχολική επιτροπή επιδιώκει να πάρει τη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης από τις σχολικές μονάδες. Γιατί καταλαβαίνει ότι στην ουσία η πρότασή της είναι μοίρασμα της φτώχειας και θέλει αυτό το μοίρασμα να το ασκεί κατά το δοκούν.

Γι’ αυτό απαιτεί να αποφασίζει για την έγκριση του παραμικρού εξόδου ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, για να κάνει εκείνος την επιλογή των αναγκών των σχολικών μονάδων, ακυρώνοντας έτσι τους Συλλόγους Διδασκόντων! Ο Νεποτισμός σε όλο του το μεγαλείο! Με τις μεθοδεύσεις αυτές, οι σχολικές μονάδες, που επί χρόνια, στενάζουν κάτω από το βάρος των μνημονιακών περικοπών, θα γίνουν έρμαια των ρουσφετιών και των σκοπιμοτήτων! Θα υποχρεωθούν να σκύβουν την πλάτη και να παρακαλούν για τα αυτονόητα της καθημερινής λειτουργίας τους για να «πείσουν» τον κάθε αναρμόδιο διορισμένο που δεν έχει καμία γνώση και σχέση με την σχολική τους πραγματικότητα, πόσο απαραίτητο είναι να βρίσκονται στο σχολείο το μελάνι και το χαρτί την ώρα που τα χρειάζεται ο εκπαιδευτικός και όχι όταν τα εγκρίνει ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής!!!

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις ώστε να αποτρέψουμε αυτές τις εξελίξεις!


Αποφασίζουμε:

·        Συντονισμός με την Ένωση Γονέων και τους συλλόγους γονέων για την ενημέρωση των γονιών και της τοπικής κοινωνίας
·        Έκδοση γράμματος προς τους γονείς
·        Εκδήλωση-συζήτηση για το ζήτημα αυτό
·        Κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


Η πρόεδρος             Η γραμματέας

          Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου