.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Σχετικά με το λεύκωμα για την Παναγίτσα .6

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Στη σελίδα 95 του λευκώματος για την Παναγίτσα κανένας εκ των εικονιζομένων δεν είναι ο παπά Καλλίνικος, όπως εκεί σημειώνεται.

Στη σελίδα 114 δεν πρόκειται φυσικά για ορκωμοσία Δημοτικής Αρχής, αλλά για εγκαίνια του υποκαταστήματος της Ιονικής Λαϊκής Τραπέζης (πλατεία Πατριάρχου και Φαναρίου). Ο ανταλλάσσων χειραψία με τον πατέρα Φώτιο (Νικολαΐδη) είναι ο Διοικητής της Ιονικής Λαϊκής Τραπέζης καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης. Ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Νικόλαος Τρυπιάς. Πίσω από τον Στρατή Ανδρεάδη διακρίνεται ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Μακρής, εκ των ιδρυτών του Σωματείου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της πόλης μας κατά το έτος 1927.


Στη σελίδα 30 ο σημειούμενος ως Σάββας Παπαγρηγοριάδης, και μάλιστα Αρχιμανδρίτης, δεν είναι βέβαια αυτός. Ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης είχε διατελέσει ιεροκήρυκας στην Παναγίτσα με εκπλήσσουσα απήχηση, όπως βεβαίως και στον Ιερό Ναό του Άη Γιάννη, και ουδέν παρά ταύτα σημειώνεται περί τούτου στο λεύκωμα για την Παναγίτσα – μεγάλη η παράλειψη δεδομένου και του ισχυρού δεσμού του με τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου των Βουρλών· ο πατέρας του ήταν ο εφημέριος του Ναού αυτού, και ο ίδιος πρωτακούστηκε ως ιεροκήρυκας «με την ηχηρή του ευφράδεια» από «τον άμβωνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας», όπως μας έχει βεβαιώσει ο εκ Βουρλών της Μικράς Ασίας Νίκος Μηλιώρης, εκλεκτός της Μικρασιατικής Γραμματολογίας, σε μελέτη του για τον Σάββα Παπαγρηγοριάδη. Προσθέτω πως ο Σάββας Παπαγρηγοριάδης κηδεύτηκε από την Παναγίτσα στις 25 Αυγούστου 1951, τον επικήδειο δε λόγο εκφώνησε ο Βουρλιώτης γείτονάς του στην οδό Ανακούς της Νέας Φιλαδέλφειας διακεκριμένος νομικός Ιωάννης Μογγογιάννης.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου