.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ακόμα και η Κομισιόν βάζει φρένο στην κυβέρνηση για τα «φρουτάκια»


Μπλόκο στην «επένδυση» για τα εθιστικά ηλεκτρονικά «φρουτάκια» φέρνει η προαναγγελθείσα από την «Εφ.Συν.» επιστολή της Κομισιόν, η οποία ζητά να παγώσει άμεσα η εφαρμογή των ευνοϊκών για την ΟΠΑΠ Α.Ε. τροποποιήσεων του κανονισμού για τα συγκεκριμένα παίγνια.

Η επιστολή της Κομισιόν, εκτός από την Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΠΠ), αφήνει έκθετο το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά την κυβέρνηση, η οποία μέσα στο 2016 αποφάσισε να απομακρύνει τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Α. Στεργιώτη, ο οποίος είχε αυστηροποιήσει τον κανονισμό εναρμονιζόμενος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Η «Εφ.Συν.» με πλήθος δημοσιευμάτων είχε αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος έγκαιρα («Ξεφυτρώνουν εθιστικά “φρουτάκια” σε κάθε γειτονιά», 3.11.2016), χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία αντίδραση από την κυβερνητική πλευρά, παρά τη γενική κατακραυγή που υπήρξε πρόσφατα και στη Βουλή για το θέμα.

Εντελώς αμήχανη ήταν η χθεσινή απάντηση, μέσω δελτίου Τύπου, της Επιτροπής Παιγνίων, η οποία ισχυρίστηκε ότι «ο νέος κανονισμός για τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLT που εκδόθηκε στις 25.10.2016 συγκαταλέγεται στους πιο αυστηρούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η επικαιροποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου στηρίχτηκε «στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές επί των διαδικασιών».

Ηθικό ζήτημα

«Τα μέτρα που εισήχθησαν με τις αποφάσεις του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2015 αναφορικά με τη συμμετοχή των παικτών στα παιγνιομηχανήματα VLT είχαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της προστασίας των παικτών, καθώς οι απώλειες των παικτών ελαχιστοποιήθηκαν, ο χρόνος συμμετοχής και οι ώρες λειτουργίας περιορίστηκαν, τα ανώτατα χρηματικά έπαθλα μειώθηκαν και εισήχθη το ελάχιστο όριο αποστάσεων μεταξύ των χώρων VLT.

»Αντιθέτως, η απόφαση 225/2 (Οκτώβριος 2016) καταργεί όλη την πρόοδο που σημειώθηκε στις προηγούμενες αποφάσεις» αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφεται από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, Hubert Gambs.

Εκτός της γενικής γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής στην οποία απευθύνεται, το έγγραφο κοινοποιήθηκε σε σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών και στον νέο πρόεδρο της ΕΕΕΠ, Ε. Καραγρηγορίου.

Αιχμηρός Βαρουφάκης

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης -που είχε στηρίξει την προηγούμενη αυστηροποίηση του κανονισμού- γράφοντας στο twitter: «Κάποιο σχόλιο από τους προπαγανδιστές του ΟΠΑΠ και της αντιπροεδρίας που λοιδορούσαν τους κοινωνικά απαραίτητους περιορισμούς μας στα VLT;».

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» πως ενημερώθηκαν μόλις χθες το απόγευμα για το περιεχόμενο της επιστολής (που έχει ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2016), αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, παρότι, όπως τονίστηκε, «δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις αποφάσεις της εποπτικής αρχής».

Χθες στο Χρηματιστήριο η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,07 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 1,34%.

Η είδηση της επιστολής αναπαράχθηκε χθες από πλήθος μέσων ενημέρωσης, αντίθετων προς την ΟΠΑΠ Α.Ε. επιχειρηματικών συμφερόντων, δείγμα του πολέμου που κορυφώνεται τους τελευταίους μήνες στον χώρο του τζόγου, καθώς ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα τόσο της ρύθμισης του διαδικτυακού τζόγου όσο και των καζίνων.

Ενδεικτικό είναι και το ανυπόγραφο κείμενο που ανέβηκε χθες σε γνωστή ιστοσελίδα του στενού σαμαρικού πυρήνα, με τίτλο «Βρόμικο παιχνίδι των “Μαλτέζων στοιχηματζήδων” κατά του ΟΠΑΠ».
Εκεί διαβάζουμε: «Μια διεύθυνση της Κομισιόν ζήτησε εξηγήσεις και αμέσως η διαπλοκή των εξωχώριων ή μαλτέζικων εταιρειών που λυμαίνονται τον τζόγο έβγαλαν τα σπαθιά από τα θηκάρια.[…] Μαζί τους ορισμένοι βουλευτές με λιμανίσια… αισθήματα που κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλύσουν τον ΟΠΑΠ, ο οποίος καλώς ή κακώς προσφέρει μερικά δισεκατομμύρια σε φόρους, κι όχι μόνο, στο ελληνικό δημόσιο».

Ενημερώστε μας

Εκτός από το θέμα των VLT, στην επιστολή της Κομισιόν, η Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς ζητά από την ελληνική πλευρά να παράσχει νέα πληροφόρηση για τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί σχετικά με το νομικό πλαίσιο για τον διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα.

Επιπλέον η Κομισιόν επικρίνει την Επιτροπή Παιγνίων, καθώς η τελευταία είχε δεσμευτεί να απαντήσει σχετικά έως τις 30 Οκτωβρίου 2016, αλλά «μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία ενημέρωση σχετικά με τις νομοθετικές διατάξεις που ανακοινώθηκαν».

*Βασική πηγή: efsyn.gr, Κώστας Ζαφειρόπουλος

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου