.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Η Χρυσή Αυγή σε συνέδριο φιλοπουτινικών εθνικιστών και ναζί στη Ρωσία


Σε κείμενο με τίτλο ''Γράμματα κάτω από το χιόνι'' το blog ''Our baba doesn't say fairy tales'', αναδεικνύει, με ρωσικά και αγγλικά links, το συνέδριο ναζιστικών, εθνικιστικών και άλλων φιλοπουτινικών κομμάτων στη Ρωσία που θα συμμετείχε η Χρυσή Αυγή. Το συνέδριο είχε οργανωθεί από το εθνικιστικό, αντισημίτικο πουτινικό κόμμα Πατρίδα. Αναδημοσιεύουμε το κείμενο χωρίς να συμφωνούμε σε πολλά με την ανάλυσή του των ''αριστερών'' χαρακτηριστικών που αποδίδονται στα κόμματα που αναφέρονται, θεωρούμε όμως ότι θέτει το ζήτημα των σχέσεων της Χ.Α με το ρωσικό κράτος, και το ζήτημα της ανίερης συμμαχίας του εθνικιστικού λόγου δεξιών κομμάτιων με κομμάτια μιας ορισμένης αστικοποιημένης, στρατηγικά ρωσόφιλης αριστεράς.



Σήμερα στην Αγ.Πετρούπολη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος.


Το εθνικιστικό, σοβιετικόφιλο, πουτινικό κόμμα Rodina(Πατρίδα) καλεί σήμερα στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας διεθνές συνέδριο εθνικιστικών και συντηρητικών κομμάτων. Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι ένα ψυχεδελικό μείγμα σοβιετικών, αριστερών, αντισημιτικών και ρωσικών εθνικιστικών ιδεών, και αποτελεί ουσιαστικά μια «εθνικιστική» εκδοχή του Κομμουνιστικού κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο οργανώσεις βρίσκονται μεταξύ των βασικών σταλινικών οργανώσεων που στηρίζουν «από τα αριστερά» τις ηγεσίες των κρατών της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ το 2005 σάλος είχε προκληθεί όταν κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης μέτρων λιτότητας στη Ρωσία, η οργάνωση «Πατρίδα» μαζί με το ΚΚΡΟ είχαν υπογράψει δημόσιο γράμμα με το οποίο ζητούσαν την απαγόρευση λειτουργίας Εβραϊκών ενώσεων και οργανώσεων στο έδαφος της Ρωσίας(επίσης εδώ καιεδώ). 
 
Η συγκεκριμένη οργάνωση συμπύκνωνε τη πολιτική της λογική στο σύνθημα «υπέρ του Πούτιν, κατά της Κυβέρνησης» και σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Πούτιν για τη προεδρεία της χώρας. Η οργάνωση αυτή στο πέρασμα του χρόνου άρχισε να κινείται όλο και πιο κοντά στη κυβέρνηση. Το Φεβρουάριο που μας πέρασε, η αντιπροσωπία της οργάνωσης επισκέφθηκε το πολιτικό γραφείο του προϊσταμένου εσωτερικής πολιτικής του πολιτικού γραφείου της Ρωσικής ομοσπονδίας, και δήλωσε «σας στηρίζουμε, είμαστε συνεργάτες«. Όπως συμβαίνει συνήθως, η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου, μάλλον δεν ανήκει στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης αλλά μάλλον στα ίδια τα μέλη της «Rodina» και η κυβέρνηση απλά τους στήριξε. Το νόημα είναι η αναβάθμιση της οργάνωσης στα πλαίσια της Ρωσικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής και η αύξηση της επιρροής στις Ευρωπαϊκές ακροδεξιές δυνάμεις με αντι-ΕΕ προσανατολισμό. Στο μοτίβο που δημιουργείται μπορούμε να πούμε ότι η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους φασίστες και γενικά τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής-με πλήθος διεθνών συνεδρίων- ενώ αντίθετα η Ουκρανική κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί σε εσωτερικό/κατασταλτικό επίπεδο..
 
Επίσης, σύμφωνα με το αναλυτικό κέντρο «Σόβα» και τον γενικό διευθυντή του Αλεκσάντρ Βερχόβσκι, ο αριθμός των ακροδεξιών οργανώσεων και εκδηλώσεων στη Ρωσίας από τη δεκαετία του 1990 αυξάνεται σταθερά, παλιότερα τα ακροδεξιά φόρουμ γίνονταν στη περιφέρεια ή σε άλλες χώρες, πλέον είναι στη Α. Πετρούπολη, παλαιότερα άτομα σκιώδη σαν τον Αλεξάντρ Ντούγκιν αναλάμβαναν τις επαφές με τους ακροδεξιούς, τώρα πιο πιστές και επίσημες δυνάμεις όπως το Rodina έχουν αυτό το ρόλο:»νιώθουν ότι βρίσκονται σε εσωτερικές διαδικασίες πλέον ενός πολιτικού χώρου.» Στρατηγικά οι επαφές με τέτοιες οργανώσεις έχει νόημα να γίνονται μέσω πλευρικών οργανώσεων βιτρινών και όχι μέσω του επίσημου κράτους ή κόμματος καθώς αυτό επιτρέπει στη Ρωσία μια πολυεπίπεδη πολική και προπαγάνδα σε διεθνές επίπεδο μεταξύ αριστερών-αντιιμπεριαλιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων.
 
Στη σελίδα λοιπόν της οργάνωσης εμφανίστηκε άρθρο που αναφέρει ότι «στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο συντηρητικών δυνάμεων, λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης, ενώ σκοπεύουν στη σύνταξη καταστατικού μόνιμου συντονισμού των δράσεων τους. Το συνέδριο θα ανοίξει ο βουλευτής του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία»(επίσημο κόμμα του Πούτιν) και μέλος της οργάνωσης «Πατρίδα» Αλεκσέι Ζουράβλιεβ. Οι οργανώσεις που θα συμμετάσχουν έχουν πολύ ενδιαφέρον: Το νεοναζιστικό «Ατάκα» από τη Βουλγαρία, η Λομβαρδική Λίγκα από την Ιταλία, η Ευρωπαϊκή οργάνωση «Συμμαχία για ειρήνη και ελευθερία», Νέα Δύναμη, από Ιταλία, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, η Εθνική Δημοκρατία(Ισπανία) Κόμμα Σουηδών, Εθνικό Κόμμα Δανίας( Κόμμα Δανών) και η Χρυσή Αυγή(Ελλάδα). Από το Ευρωκοινοβούλιο θα συμμετάσχουν επίσης οι Ελευθέριος Συναδινός (στρατιωτικός, μέλος ΧΑ) και ο Γιώργιος Επιτήδειος( επίσης ΧΑ) καθώς επίσης και ο Ούντο Φόυγκτ από τη Γερμανία (NPD). Από τη Ρωσική πλευρά θα μετέχουν ο Μιχαήλ Ρεμίζοβ, του ινστιτούτου ρωσικής εθνικής στρατηγικής και ο Φιοντόρ Μπιριούκοφ του πατριωτικού-σοσιαλιστικού κλάμπ «Στάλιγκραντ, που αποτελεί ουσιαστικά τη νεολαία του Rodina.
 
Από τη πλευρά τους, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι δεν βλέπουν κάτι αρνητικό στη διοργάνωση και στους καλεσμένους και είπε ότι «οι πραγματικοί ναζί βρίσκονται στην εξουσία του Κιέβου, και στις ευρωπαϊκές οργανώσεις που τους στηρίζουν, εμείς προσκαλέσαμε υγιείς πατριωτικές δυνάμεις που αντιτείνονται στην αμερικανική παρέμβαση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ουκρανία.»(sic!) 
 
Είναι τελικά εντυπωσιακό πως σε ακραίες καταστάσεις η real politik του αντι-ιμπεριαλισμού εφάπτεται στους στρατηγικούς της στόχους με την καθαρή ακροδεξιά. Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι φασίστες προσπαθούν να δημιουργήσουν εδώ και δεκαετίες μια μορφή «διεθνούς» αλλά αναπόφευκτα παραμένουν δέσμιοι των αντινομιών όχι μόνο της φασιστικής ιδεολογίας αλλά και της ίδιας της πολιτικής και των συγκρούσεων των κρατών στα οποία είναι προσδεδεμένοι. Αυτό λέγεται κυρίως για τη Χρυσή Αυγή η οποία ήταν προσδεδεμένη τόσο με τον ουκρανικό εθνικισμό και το Σβομπόντα όσο και με τον Ρωσικό εθνικισμό και η οποία τώρα καλείται να επιλέξει πλευρά. 
 
Είναι εμφανές ότι τέτοιες αντινομίες εμφανίζονται σε μικρότερη ίσως ένταση ή με άλλο τρόπο και εντός της «αντι-ιμπεριαλιστικής» αριστεράς, η οποία κάνει εκτενή θεωρητική και πολιτική χρήση αστικών κατηγοριών όπως «λαός, έθνος, αυτοπροσδιορισμός, αυτοδιάθεση» κτλ και δεν βλέπει τη ταξική πάλη ως άρνηση αλλά ως χειραφέτηση.
 
Την ίδια στιγμή οι αναρχικές οργανώσεις Avtonomnoe deystvye, η ΑDSR και η Ρωσική σοσιαλιστική κίνηση Α.Πετρούπολης διαδηλώνουν έξω από το ξενοδοχείο που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.
περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 
πηγή: diktiospartakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου