.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Κάλεσμα συμμετοχής για το Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης στα Everest 28-29/12



Η έκρηξη στα Everest στη Βικτώρια την 1η Δεκέμβρη 2016, που στοίχισε τη ζωή σε μία συναδέλφισσα (λογίστρια) της εταιρείας, ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ούτε μια «άτυχη» στιγμή (ενδεικτικά, μόνο στους ΟΤΑ τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει τη ζωή τους 20 εργαζόμενοι) . Είναι μια ακόμα δολοφονία εργατών από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης. Υπογραμμίζει με τον πιο τραγικό τρόπο τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και την παντελή έλλειψη υποδομών τέτοιων που θα διασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 

Εξίσου βαρύτατες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση για την επικίνδυνη υποστελέχωση και απαξίωση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μία μέρα πριν το δυστύχημα πέρασε στη Βουλή νόμο για την «απλοποίηση» των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε −σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, που εισηγήθηκε το νόμο− να επιτευχθεί η μετάβαση από μια βαριά και γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης εκ των προτέρων σε μια απλή διαδικασία γνωστοποίησης για την έναρξη μιας οικονομικής και σε ένα σύστημα, από εκεί και πέρα, ουσιαστικών ελέγχων εκ των υστέρων, στην πραγματική λειτουργία της επιχείρησης. 

Με απλά λόγια, στο όνομα διευκόλυνσης της «υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων» καταργούνται επί της ουσίας ή παραδίδονται (με τις ευλογίες και της ΕΕ) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις −με ό,τι σημαίνει αυτό− οι ρυθμίσεις για την προφύλαξη στον τομέα των τροφίμων, της πυρασφάλειας και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, γενικεύονται επικίνδυνα τα φαινόμενα εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας τόσο στον κλάδο του επισιτισμού (βλ. ξυλοδαρμός εργαζόμενης στα Γιάννενα) όσο και στο σύνολο των κλάδων (παραβίαση ωραρίων, ρεπό, εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λπ.).

Σε αυτό το πλαίσιο τη Δευτέρα 19/12 με πρωτοβουλία της ΛΑΝΤΖΑ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συλλογικοτήτων για το εργοδοτικό έγκλημα στα Everest.

Η συζήτηση εστίασε στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε μαγαζιά τέτοιου είδους, στην απλήρωτη και μαύρη εργασία, καθώς και στις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε Πανελλαδικό Διήμερο Δράσης στις 28-29/12 με αιχμές στα ζητήματα:
·                 Αξιοπρεπείς μισθοί – Συλλογικές Συμβάσεις – Όχι στην εντατικοποίηση
·                 Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα (28/12), βασική επιδίωξη μας είναι το μπλοκάρισμα καταστημάτων Everest στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με γενική ώρα 18.30, με βάση τα αιτήματα που περιγράφονται παραπάνω. Τη δεύτερη μέρα (29/12), έχει προγραμματιστεί παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της συγκεκριμένης αλυσίδας στα Σπάτα

Καλούμε εργατικά σωματεία και συλλογικότητες να συμμετέχουν στο πανελλαδικό διήμερο δράσης ενάντια στη δολοφονία των Everest και στις εργασιακές σχέσεις στα ταχυφαγεία, ενισχύοντας τις παραπάνω δράσεις είτε στην Αθήνα, είτε σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. 




ΣΤΑ ΚΑΤΕΡΓΑ ΤΩΝ EVEREST Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ»

Την 1η Δεκεμβρίου στο υποκατάστημα της πλατείας Βικτωρίας της αλυσίδας επισιτισμού Everest μία εργαζόμενη  , μητέρα δύο παιδιών ,έχασε τη ζωή της μετά από έκρηξη στο υπόγειο του καταστήματος .  Οι δολοφονίες των εργατών, που για λόγους απενεχοποίησης βαφτίζονται από τα αφεντικά ως εργατικά ατυχήματα, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά μια ψυχρή και αναγκαία συνθήκη για να διατηρεί το κεφάλαιο τη κερδοφορία του . Στις εργασιακές γαλέρες των περισσοτέρων καταστημάτων επισιτιστικού ενδιαφέροντος σαν τα Everest  το ”πέθανα στη δουλειά” δεν αποτελεί πλέον ένα σχήμα λόγου αλλά  ωμή πραγματικότητα για αναλώσιμους εργαζόμενους που υποχρεώνονται σε εντατικοποιημένες εργατοώρες χωρίς να τηρούνται ούτε στοιχειωδώς τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας  .
Ο κλάδος μας έχει υποστεί τις συνέπειες της γενικότερης  επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη και τα δικαιώματα της , το εργοδοτικό έγκλημα στα Everest δεν είναι απλά ένα ατυχές περιστατικό αλλά αποκαλύπτει την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Τα εξαντλητικά ωράρια ,οι άθλιες συνθήκες εργασίας  ,τα μεροκάματα πείνας ,οι απλήρωτες υπερωρίες , η μαύρη εργασία , η εργοδοτική τρομοκρατία , οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο και η απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δραστηριότητας συνθέτουν ένα τοπίο εργασιακού Μεσαίωνα που δεν εμφανίζεται τυχαία σαν μια εξαίρεση αλλά αποτελεί πλέον το κανόνα για κάθε επιχείρηση στο κλάδο . Οι «επιχειρηματίες» εκμεταλλευτές που έχουν στήσει αυτά τα σύγχρονα κάτεργα επιβάλουν  ανεξέλεγκτα το δόγμα του «νόμος είναι τα κέρδη του κεφαλαίου» το οποίο έχουν καλύψει περίτεχνα με ένα περιτύλιγμα από λέξεις όπως ανάπτυξη ,επιχειρηματικότητα , ανταγωνιστικότητα  κτλ.. ενώ στην ουσία πρόκειται για νέες μεθόδους εκμετάλλευσης που αξιοποιούνται και αναβαθμίζονται συνεχώς υπηρετώντας μόνο τις ανάγκες των αφεντικών και την ακόρεστη δίψα τους για πλουτισμό .
Η ένταση της βαρβαρότητας που επικρατεί στους χώρους εργασίας αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς το 2015 τα «εργατικά ατυχήματα» ήταν 237 εκ των οποίων τα θανατηφόρα ήταν δύο ενώ ήδη στο πρώτο επτάμηνο του 2016 έχουν καταγραφεί  δύο χιλιάδες εκ των οποίων τα 29 ήταν θανατηφόρα . Δεν ήταν η κακιά στιγμή το γεγονός ότι η συνάδελφος μας άφησε τη τελευταία της πνοή στο υπόγειο ενός Everest όπου κατά παράβαση κάθε υγειονομικού κανονισμού είχαν επιλέξει να βάλουν λογιστήριο και κουζίνα  γιατί η κερδοφόρα επιχείρηση δεν μπορούσε να νοικιάσει χώρο ώστε να εργάζονται υπό αξιοπρεπείς συνθήκες οι άνθρωποι , δε μπορεί να ρίχνονται όλα σε ένα ανθρώπινο λάθος όταν επιτρέπονται να εκτελούνται επικίνδυνες εργασίες με ανοικτό το κατάστημα  , είναι συνειδητές επιλογές των αφεντικών που μπροστά στη διατήρηση των κερδών θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές αδιαφορώντας για την ασφάλεια μας  .
Σε αυτήν ακριβώς τη περίοδο ακραίας εκμετάλλευσης της τάξης μας  η κυβέρνηση και το μαύρο μέτωπο (Ε.Ε – ΔΝΤ- ΕΚΤ) νομοθετούν με γνώμονα την περεταίρω ενίσχυση κεφαλαίου εις βάρος μας  . Χαρακτηριστικό είναι ότι  1 ημέρα πριν το εργοδοτικό έγκλημα στα Everest η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο με το οποίο στο όνομα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και της επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων παρακάμπτεται ο έλεγχος  μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στις επιχειρήσεις, θεωρώντας τους εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση  , παράλληλα εκχωρούν τέτοιου είδους ελέγχους σε ιδιώτες την ώρα που ο κρατικός έλεγχος είναι υποβαθμισμένος , υποστελεχωμένος και σχεδόν ανύπαρκτος  . Η εικόνα της συνολικής επίθεσης συμπληρώνεται με τα νέα μέτρα που προετοιμάζονται να επιβάλουν όπως τις ομαδικές απολύσεις, την απαγόρευση απεργιών, τον περιορισμό στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το λοκ άουτ κτλ .
Με απλά λόγια, στο όνομα διευκόλυνσης της «υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων» καταργούνται επί της ουσίας ή παραδίδονται (με τις ευλογίες και της ΕΕ) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις −με ό,τι σημαίνει αυτό− οι ρυθμίσεις για την προφύλαξη στον τομέα των τροφίμων, της πυρασφάλειας και του περιβάλλοντος.
ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΤΑΞΙΚΑ
Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας κάνουν να συνηθίσουμε την εξαθλίωση και το θάνατο , βάζουμε φρένο στις ανθρωποθυσίες για τα κέρδη τους , αντιστεκόμαστε με οργάνωση στους χώρους δουλειάς δημιουργώντας επιχειρησιακά σωματεία παντού .
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΛΛΟΓΙΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΝΤΖΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ  ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΣΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου