.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Απεργούν εργαζόμενοι σε Έλληνα υπεργολάβο σε γαλλικό ναυπηγείο

Σε απεργία, που ξεκίνησε χθες Τρίτη και συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη, βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε ναυπηγείο της Γαλλίας (Σεν-Ναζερ) για λογαριασμό της εταιρείας «Α. Γράψας», η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των γύψινων κατασκευών.

Οι περίπου 30 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο υπεργολάβο, Έλληνες και μετανάστες στη Γαλλία, έχουν δημιουργήσει Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν και 2 μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με βασικότερα τα χαμηλά μεροκάματα και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Χαρακτηριστικά, υπάρχουν εργαζόμενοι που αμείβονται ακόμα και με τέσσερα ευρώ την ώρα, ενώ το πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει επίσης πεντάωρη βάρδια κάθε Σάββατο, για την οποία αμείβονται με το ποσό των 25 ευρώ (κι όλα αυτά στη Γαλλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι...).


Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας είναι άσχημες, αφού δουλεύουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς θέρμανση. Επίσης, δεν τους χορηγούνται αποδείξεις πληρωμών.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση του εργοδότη πως θα τους κρατήσει στη Γαλλία τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων, χωρίς όμως να τους πληρώσει για τις μέρες που το ναυπηγείο παραμένει κλειστό. Οι εργαζόμενοι ζητούν να αποζημιωθούν για τις μέρες που θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στον τόπο εργασίας τους, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Ακόμα και σε εργαζόμενους που ζήτησαν να τους χορηγηθούν εισιτήρια προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να επιστρέψουν όταν ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες στο ναυπηγείο, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν πως πρέπει να καλύψουν το κόστος της μετακίνησής τους από την τσέπη τους...

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, με στάση εργασίας, ενώ συνέχισαν με απεργία την Τρίτη. Χτες, η Επιτροπή Αγώνα είχε συναντήσεις με την CGT του Ναυπηγείου, ενώ σήμερα, στο πλαίσιο της απεργίας που συνεχίζεται, θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στο χώρο του ναυπηγείου και θα έχει νέα συνάντηση με την Ομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στον υπεργολάβο, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ναυπηγείο.

πηγή: 902.gr


το blog των μεταναστών εργατών στο ναυπηγείο Σαιν-Ναζαίρ της Γαλλίας
The Babel of Saint Nazaire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου