.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Περιφέρεια Αττικής: Τι ψυχή έχουν 20 εκ. ευρώ; (για το "κλειστό" της Νέας Σμύρνης)


Μπορεί η Περιφέρεια Αττικής να μη "μπορούσε" να δώσει 20 εκ.ευρώ για να έχουν όλα τα νοικοκυριά της Αττικής ρεύμα, αν όμως πρόκειται για γήπεδο, μπορεί και παραμπορεί!
 
Μιλάμε για το κλειστό του μπάσκετ στην Αρτάκη (Ν. Σμύρνη), με το οποίο η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Νέας Σμύρνης αποδεικνύονται πολύ γαλαντόμοι: συνεδριάζουν σήμερα και το Δημοτικό Συμβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο (θέμα 5) με το ίδιο θέμα: αύξηση του προϋπολογισμού για την ανακατασκευή του κλειστου μπάσκετ στα 20 εκ. ευρώ.
 
Μόνο που θα πρέπει να απαντήσουν μερικά ερωτήματα:
 
1. Γιατί χρειάζονται 20 εκ. για ένα μόνο στάδιο; Με τόσα χρήματα θα φτιάχονταν όλα τα δημοτικά γυμναστήρια της Ν. Σμύρνης!
 
2. Για ποιο λόγο αυξήθηκε κι άλλο ο προϋπολογισμός; Μήπως γιατί ο σχεδιασμός είναι λάθος εξαρχής (λχ. υδροφόρος ορίζοντας σε σημείο που θέλουν να φτιάξουν υπόγεια;)
 
3. Για ποιο λόγο το κλειστό στάδιο της Ξάνθης κόστισε το 2006 6.000.000 ευρώ (και τότε οι τιμές ήταν πολύ υψηλότερες), έχει 4.000 θέσεις και φιλοξενεί όλα τα αθλήματα έχοντας και προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, ενώ το αντίστοιχο στη Ν. Σμύρνη θα κοστίσει 20 εκ.;
 
4. Είναι αλήθεια ότι το έργο έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει η ΤΟΞΟΤΗΣ, εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα που έχει μια αδυναμία στη Ν. Σμύρνη, αφού αναλαμβάνει -είτε ως ανάδοχος είτε ως εργολάβος/υπεργολάβος- όλα τα δημόσια έργα που γίνονται στη Ν. Σμύρνη; Και πώς σχετίζεται αυτό με τον προϋπολογισμό του έργου;
 
Διαβάστε τι γράφει η Μια Πολη Ανάποδα για ποιο λόγο το έργο αυτό είναι υπερβολικό,πολυδάπανο και θα κοστίσει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή.
 
Μια Πόλη Ανάποδα
 
ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΡΤΑΚΗΣ

Απίστευτες εξελίξεις.
Σήμερα το πρωί ενημέρωσαν τους δημοτικούς σύμβουλους πως στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ, (22/12/2016, αρ. πρωτ. 43180, 2ο θέμα) ο προϋπολογισμός για το νέο στάδιο ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΕΤΑΙ κατά 3.000.000ευρώ και από 18.000.000ευρώ γίνεται 21.000.000ευρώ. 
 
Σε μια βραδιά σαν μια ζαριά και ο μποναμάς για το κτίριο που θα βουλιάξει την Άνω Ν Σμύρνη, φτάνει στο δυσθεώρητο 21.000.000ευρώ

Και το κερασάκι 500.000ευρώ η κατεδάφιση του παλιού σταδίου.
Διασυρμός.
Εμείς λέμε
Η Περιφέρεια Αττικής και όχι η ΕΕ ή ΕΣΠΑ δίνουν 21εκατομμύρια ευρώ για το κλειστό. 
Με αυτά τα λεφτά πρέπει να κατασκευαστεί ΝΕΟ ΣΤΑΔΙΟ κόστους το πολύ 
4-5εκατομμυρίων ευρώ και τα υπόλοιπα 16εκατομμύρια να τα δώσουν να ανακαινιστούν όλοι οι αθλητικοί χώροι της πόλης. Και μιλάμε για τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟ, τον Μίλωνα, τα σχολικά γήπεδα και γυμναστήρια.
Για το κλειστό δημοτικό στάδιο στην Αρτάκης υπάρχουν δεκάδες λόγοι που δεν πρέπει να γίνει και κανένας λόγος για να γίνει.
Τι πρέπει να κάνουμε
Η Περιφέρεια Αττικής και όχι η ΕΕ ή το ΕΣΠΑ δίνει 18 εκατομμύρια ευρώ!!! για το κλειστό. Με αυτά τα χρήματα πρέπει να κατασκευαστεί νέο στάδιο κόστους το πολύ 4-5 εκατομμυρίων ευρώ και τα υπόλοιπα 14 εκατομμύρια να δωθούν για να ανακαινιστούν όλοι οι αθλητικοί χώροι της πόλης. Και μιλάμε για τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ, τον Μίλωνα, τα σχολικά γήπεδα και γυμναστήρια.
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Η Νέα Σμύρνη, η πόλη της καρδιάς μας, η γειτονιά μας, είναι ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο πιο πυκνοκατοικημένος δήμος στη χώρα (μαζί με την Καλλιθέα). Ο πληθυσμός της στην απογραφή του 2011 ήταν 73.000 κάτοικοι. Ο πραγματικός πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 150.000 κάτοικους. Η Νέα Σμύρνη είναι πόλη με πολύ μικρή έκταση (3.500 τχ) και τεράστιο πλέον πληθυσμό. Η έκταση της αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό Ελληνικό.
Η πόλη της Αθήνας έχει αναλογία πρασίνου λιγότερο από 2,00 τμ ανά κάτοικο. Ο δείκτης αναλογίας πρασίνου/κάτοικο είναι ο σημαντικότερος για το βιοτικό επίπεδο πόλεων που έχουν λυμένα ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, καθαριότητας. Ως σύγκριση, τα ανεκτά για την ΕΕ όρια είναι 9,00 τμ πρασίνου/κάτοικο. Η Νέα Σμύρνη έχει λιγότερο από 1,5 τμ πράσινου/κάτοικο. Η χαμηλότερη αναλογία στην ΕΕ, στην Ευρώπη κλπ. Για αυτό η πλατεία, το άλσος και γενικά οι ελεύθεροι χώροι της πόλης μας είναι συνέχεια πνιγμένοι στον κόσμο. ΟΧΙ γιατί τα έχει καλά καμωμένα η δημοτική αρχή αλλά λόγω του υπερπληθυσμού και της έλλειψης ελεύθερων χώρων και πρασίνου.
ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ στην πόλη θα πρέπει πλέον να μην στερεί ελεύθερο χώρο από αυτήν αλλά να προσφέρει. Αυτό δεν είναι πρόταση, είναι το μόνο  φάρμακο.
Είναι η ζωή μας.
1
Στα  «θετικά» πως τα παιδιά μας στο συγκρότημα στην Αρτάκης πίνουν νεράκι από τις ίδιες λαμαρίνες που πίναμε και εμείς πριν 40 χρόνια.
Ο αθλητισμός στην Ν. Σμύρνη
Δε θα μιλήσουμε για ένα από τα μεγαλύτερα ερασιτεχνικά σωματεία στην Ευρώπη που είναι ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ούτε για τον Μίλωνα των ολυμπιονικών και τα άλλα μικρότερα σωματεία της γειτονιάς.
Θα μιλήσουμε για τον δημοτικό αθλητισμό.
Ο δήμος Ν. Σμύρνης έχει ένα κλειστό γυμναστήριο στην Αρτάκης (όταν η Καλλιθέα έχει 6 κλειστά) και ένα κλειστό κολυμβητήριο. ΤΕΛΟΣ. Κατασκευάστηκαν το 1979 και τα τελευταία 20 χρόνια απαξιώνονται ως κατασκευές μέρα με τη μέρα. Ο δήμος, τα τελευταία χρόνια, έχει να δείξει στον αθλητισμό ένα υπαίθριο γυμναστήριο με χαλασμένα κακοσυντηρημένα μηχανήματα στο ξεπατωμένο από πράσινο άλσος, κάτι δρομικούς αγώνες με ευγενείς χορηγούς ΑΕ και φιλόπτωχες κυρίες, γυμναστήρια μπόντι μπίλντιγκ και παρκάρισμα. Αυτά είναι όλα.
Τι θέλουν να κάνουν
Θέλουν να κατασκευάσουν μια κλειστή «αρένα» 3.500 θέσεων, με 500 θέσεις VIP και καμπάνες. Η κατασκευή εκτός από τα τυπικά αθλήματα θα φιλοξενεί και events (τρομάρα τους) κάθε είδους.
Το κτίριο θα καλύψει (καταπιεί) το σημερινό κλειστό στάδιο, το ανοιχτό γήπεδο χάντμπολ, μέρος του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ, όλο τον κήπο επί της οδού Εθνικής Στέγης (1,5 στρέμματα) και την πρασιά μεταξύ κλειστού και 3ου λυκείου (τα δέντρα της οποίας τα έχουν ήδη κόψει). Συνολικά θα εξαφανίσει 5 στρέμματα ελεύθερων χώρων.
Τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής Τζουλάκη (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), της δημοτικής αντιπολίτευσης Κουτελάκη και όσων άλλων θέλουν το έργο είναι ότι το κλειστό βρίσκεται πλέον σε ελεεινή κατάσταση, ότι η μελέτη για την «αρένα» έχει εγκριθεί, η «αρένα» είναι βιοκλιματική, η Περιφέρεια Αττικής (Δούρου-ΣΥΡΙΖΑ) έχει αποδεσμεύσει 18 εκατομμύρια ευρώ, τα λεφτά είναι πολλά, θα πάρουμε και έκπτωση…
Όλα είναι μόνο χρήμα.
Το νέο στάδιο θα κοστίσει 18 εκατομμύρια ευρώ.
Ο χορός των εκατομμυρίων και το πάρτι των μεγαλοεργολάβων αναμένεται να αναδειχτεί σε μεγάλο φαγοπότι. Είναι δε προφανές ότι το υπέρογκο κόστος δημιουργείται από την επιλογή να γίνει επίδειξη χλιδής και χώρος επίδειξης πλούτου των «VIP» την ίδια στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας δεν έχουν τα μέσα για στοιχειώδη επιβίωση, οι πρόσφυγες φυλακίζονται στα κατ’ ευφημισμόν «κέντρα υποδοχής» και η νεολαία του Δήμου εκτός από το υπονομευμένο μέλλον της ζει κι ένα στερημένο παρόν.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, το κλειστό στάδιο της Ξάνθης κόστισε το 2006 6.000.000 ευρώ (και τότε οι τιμές ήταν πολύ υψηλότερες), έχει 4.000 θέσεις και φιλοξενεί όλα τα αθλήματα έχοντας και προσβασιμότητα ΑΜΕΑ. Φωτο3
2
Το πολεοδομικό έγκλημα
Το νέο κλειστό στάδιο στην Αρτάκης θα κατασκευαστεί στο δημοτικό αθλητικό συγκρότημα στην Άνω Νέα Σμύρνη. Η Άνω Ν. Σμύρνη είναι η περιοχή που δέχθηκε, στο σύνολό της, την ξέφρενη οικοδόμηση των προηγούμενων 20 χρόνων. Οι περισσότεροι νέοι κάτοικοι της πόλης μένουν εκεί. Η Άνω Ν. Σμύρνη δεν έχει καμία σχέση με το κέντρο, την υπόλοιπη πόλη. Τα οικοδομικά της τετράγωνα χωρίζονται με μικρούς δρόμους πλάτους 10-15 μέτρων και καλύπτονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από 6-8ώροφα κτίρια. Δύο μικρές πλατείες πάνω σε κυκλοφοριακούς κόμβους (Σκατζουράκη, Άνοιξη), το τρίγωνο στη Ζαρείφη, η πλατεία Σταδίου και το αθλητικό συγκρότημα είναι οι μόνοι ελεύθεροι χώροι.
Με την κατασκευή του Ολυμπιακού ΤΡΑΜ ΑΕ (το υπέργειο τρένο που βάφτισαν Τραμ) η πόλη χωρίστηκε στα δύο και η Άνω Ν. Σμύρνη αποκλείστηκε από τον αναγκαίο συνεχές χώρο, ελεύθερο σε πρόσβαση προς το κέντρο, όπως απαιτεί η ορθή ενοποίηση των γειτονιών της πόλης. Οι υπαίθριοι χώροι του αθλητικού συγκροτήματος είναι ο τελευταίος κρίκος σε ότι έχει μείνει από την αλυσίδα κίνησης από και προς το κέντρο της πόλης (άλσος, πλατεία, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΕΣΤΙΑ, πρώην πάρκο Χρυσοστόμου). Με το νέο στάδιο, οι χώροι που θα καταπιεί η μέγα κατασκευή θα αφανίσουν πλήρως την έννοια αλλά και την αναγκαιότητα των ελεύθερων χώρων στην Άνω Ν. Σμύρνη.
Νεομπίθουλας 2016 η γειτονιά, χωρίς στάσεις ανάπαυσης, παιχνίδια, αθλήματα, οξυγόνο. Μόνο ΘΕΑΜΑΤΑ και άλλα τέτοια ΠΡΑΜΑΤΑ.
Το μέγα κτίριο στάδιο
Η Ν. Σμύρνη ως η πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας, έχει εγκληματική για την υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και η Άνω Ν. Σμύρνη είναι το περισσότερο υποβαθμισμένο κομμάτι της πόλης. Ας έρθουμε τώρα κοντά στο οικόπεδο να δούμε τι θέλουν να φτιάξουν.
Το κτίριο βρίσκεται πάνω στις οδούς Αρτάκης και Εθνικής Στέγης. Η Οδός Εθνικής Στέγης είναι ένα στενάκι 10 μέτρων πλάτους και το κτίριο θα τρέχει σε όλο το μήκος του οικοπέδου σε ύψος μέχρι και 22 μέτρα. Η Αρτάκης, επίσης, έχει άσφαλτο πλάτους κάτω από 10 μέτρα.
3.png
Στο σύνολο του, ο όγκος του κτιρίου θα καταλάβει όλο το αθλητικό συγκρότημα από το κολυμβητήριο μέχρι την οδό Εθνικής Στέγης, από την πρασιά της Δεξαμενής μέχρι την οδό Αρτάκης.
Το οικόπεδο έχει εμβαδόν κοντά στα 6.000 τμ. Σήμερα, το κλειστό γυμναστήριο καλύπτει 2.000 τμ. Επομένως, έχουμε ελεύθερους ανοιχτούς χώρους (γήπεδα, πράσινο) περίπου 4.000 τμ.
Το νέο στάδιο έχει εμβαδόν 4.500 τμ και όγκο κτιρίου 5 φορές μεγαλύτερο από τη σημερινή κατάσταση. Ότι μένει άχτιστο είναι περιμετρικοί διάδρομοι κίνησης.
Σχεδιάζουν ένα κτίριο που θα καταπιεί ολόκληρη την Άνω Ν Σμύρνη.
4
Κυκλοφοριακό
Θα έχει λένε πάνω από 300 κλειστές θέσεις στάθμευσης. Η οδική προσέλευση από το κέντρο στο γήπεδο, θα γίνεται από τα δεκάμετρα ανηφορικά στενάκια. Επίσης από την οδό Αρτάκης που, όπως φαίνεται, θα κουτσουρέψουν τα μεγάλα πεζοδρόμια της για να κερδίσουν λίγο πλάτος δρόμου. Με 3.500 θέσεις θεατών και 6.000 πληρότητα (θέσεις στην αρένα), τα αμάξια για τα θεάματα θα ξεπερνάνε τα 1.500. Τέτοιο πλήθος ΙΧ που θα παρκάρουν, πως θα κινούνται στα στενάκια της Άνω Ν. Σμύρνης; Συντριπτική υποβάθμιση της περιοχής ως χώρος κατοικίας.
Η πραγματικότητα για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ
Η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, για ένα κτίριο, δεν αφορά μόνο στη κίνηση και εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ μέσα στο χώρο του κτιρίου, αλλά και στην προσβασιμότητα από/προς το κτίριο. Η πρόσβαση με ΜΜΜ και ΙΧ μπορεί να γίνει μέσω ΤΡΑΜ και λεωφορείων. Η περιοχή εξυπηρετείται από τα 136 και 137 δρομολόγια των λεωφορείων ΟΑΣΑ και ένα τοπικό δημοτικό δρομολόγιο. Οι στάσεις της ΤΡΑΜ ΑΕ, Αιγαίου και Αγ. Φωτεινής (πλατεία) βρίσκονται κάτω από το λόφο της Άνω Ν. Σμύρνης. Όλοι γνωρίζουμε πως η διαδρομή προς την Άνω Ν. Σμύρνη είναι δύσκολη και κουραστική για πεζούς και ποδηλάτες. Οι μεγάλες ανηφόρες που οδηγούν προς το αθλητικό κέντρο είναι απαγορευτικές για ΑΜΕΑ. Οι κλίσεις είναι τόσο μεγάλες που γενικά είναι σχεδόν απαγορευτικές για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Για ποια προσβασιμότητα μας μιλάνε;
 5
Οι διαδρομές με ΙΧ προς το νέο κτίριο
Το βιοκλιματικό παραμύθι
Το κτίριο δεν έχει καθόλου στοιχεία παραγωγής ή χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Το «βιοκλιματικό» χάρισμα το παίρνει από την χρήση ενισχυμένων μονωτικά στοιχείων πλήρωσης, δηλαδή στέγη, υαλοστάσια, τοίχους. Αυτό είναι το αυτονόητο για κάθε σύγχρονη δημόσια κατασκευή και όχι Βιοκλιματικός σχεδιασμός.
Το να βαφτίζεις βιοκλιματικό ένα κτίριο που κατασκευάζεται με τα απολύτως αυτονόητα υλικά για τη χρήση του, μόνο πονηρούς συνειρμούς μπορεί να δημιουργήσει.
ΠΟΥΘΕΝΑ δε βρήκαμε από όσα είναι δημοσιευμένα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.
Δημόσια κατασκευή τέτοιου μεγέθους χωρίς περιβαλλοντική μελέτη;
Όλα στηρίζονται σε μια αόριστη στατιστική, χωρίς κριτική προσέγγιση με επιστημονικά, πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά κριτήρια. Πουθενά καμία αναφορά για τη σημερινή κατάσταση του δήμου, τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και την προοπτική εξέλιξης της πόλης. Πράγματα που οι δημοτικές αρχές κάνουν ή και τα γνωρίζουν, εδώ είναι αφημένα στην αυτορρύθμιση της πανάκριβης κατασκευής των 18.000.000 ευρώ.
Η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά προκειμένου να δείξει πως ξέρει να απορροφά και να μοιράζει χρήμα μέσω κατασκευών είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα σχέδιο που θα φέρει την Άνω Νέα Σμύρνη σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή.
Το κτίριο αυτό δεν πρέπει να γίνει. Τα χρήματα να δοθούν για το σύνολο των αθλητικών χώρων του Δήμου.
ΤΟ ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ, ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ
 
πηγή: anticapitalist-attiki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου