.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΚΚΕ: Προσυνεδριακός διάλογος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ηγεσίας

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου του 2016 δόθηκαν στη δημοσιοτητα οι ΘΕΣΕΙΣ της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20 Συνέδριο. Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη η «Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Διαλόγου μπροστά στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ». Στην ανακοίνωση αυτή υπάρχουν δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το πως διεξήχθη ο προσυνεδριακός διάλογος σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια του κόμματος
 
Η πρώτη αλλαγή αφορά στο μέγεθος των κειμένων. Σε όλους τους προηγούμενους προσυνεδριακούς διαλόγους ο συμμετέχων ή η συμμετέχουσα είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν αν το κείμενο τους θα δημοσιευόταν στον Ριζοσπάστη ή στην ΚΟΜΕΠ καθώς το όριο λέξεων για την κομματική εφημερίδα ήταν μικρότερο από αυτό των κειμένων που θα δημοσιευόταν στο θερωρητικοπολιτικό περιοδικό του κόμματος. Πάντα υπήρχε η πρόβλεψη ώστε τα κείμενα που θα δημοσιεύονταν στην ΚΟΜΕΠ να είναι διπλάσια ή υπερδιπλάσια σε λέξεις από αυτά που προορίζονταν για δημοσίευση στον Ριζοσπάστη.

Αυτή τη φορά επικράτησε η πλήρη ισοπέδωση. «Καθένας και καθεμιά, που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα για τις Θέσεις με ανώτατο όριο έκτασης του κειμένου τις 1.000 λέξεις. Ο καταμερισμός των κειμένων διαλόγου στον «Ριζοσπάστη» ή στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ) θα γίνεται με ευθύνη της Επιτροπής, συνυπολογίζοντας τη χρονική διάρκεια της προσυνεδριακής περιόδου και τις δυνατότητες των δύο έντυπων οργάνων της ΚΕ του Κόμματος για την κάλυψη του Προσυνεδριακού Διαλόγου», λέει η ανακοίνωση της Επιτροπής για τον διάλογο ενόψει του 20ου Συνεδρίου.

Τι σημαίνει αυτό; α) Όλα τα κείμενα είτε δημοσιευτούν στην ΚΟΜΕΠ είτε στον Ριζοσπάστη έχουν το ίδιο μέγεθος. Συνεπώς κάποιος που θέλει να πει πέντε πράγματα παραπάνω δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. β) Δεν επιλέγει ο συμμετέχων ή η συμμετέχουσα στο διάλογο το μέσο στο οποίο θα δημοσιευτεί το κείμενό τους Αυτό θα το αποφασίζει η Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου. Για να κατανοήσει ο αναγνώστης βαθύτερα αυτή την αλλαγή αξίζει να αναφέρουμε ένα στοιχείο από τους παλιότερους προσυνεδριακούς διαλόγους. Στο παρελθόν, πολλά κομματικά μέλη και φίλοι του κόμματος επέλεγαν- γράφοντας πιο μικρά κείμενα- την δημοσίευση στον Ριζοσπάστη λόγω της μεγαλύτερης κυκλοφορίας που έχει σε σχέση με την ΚΟΜΕΠ. Ήθελαν με αυτό τον τρόπο η γνώμη τους να φτάσει όσο πιο πλατιά γίνεται. Τώρα, το πόσο πλατιά θα φτάσει η γνώμη κάποιου θα το αποφασίζει η Επιτροπή Προσυνεδριακού διαλόγου, δηλαδή η κομματική ηγεσία. γ) Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Προσυνεδριακού διαλόγου μας λέει ότι για την δημοσίευση των κειμένων θα συνυπολογίζει «τις δυνατότητες των δύο έντυπων οργάνων της ΚΕ του Κόμματος για την κάλυψη του Προσυνεδριακού Διαλόγου». Δηλαδή, επικαλούμενη αυτές τις δυνατότητες μπορεί και να μην δημοσιεύσει κείμενα που θα λάβει παρά το γεγονός ότι αυτά θα πληρούν τις προϋποθέσεις της δημοσίευσης που η ίδια έθεσε!!!

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο ποιοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν μέρος στο διάλογο. Στο παρελθόν μπορούσε να λάβει μέρος ο οποιοσδήποτε τηρούσε τους στοιχειώδεις όρους (όριο λέξεων, τα κείμενα να μην περιέχουν ύβρεις κλπ. Τώρα αυτό δεν ισχύει. Λέει η ανακοίνωση της Επιτροπής: «Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα όλα τα παρακάτω στοιχεία του συγγραφέα: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, Κομματική ή ΚΝίτικη Οργάνωση που ανήκει ή που έχει επαφές, αν πρόκειται για φίλο του ΚΚΕ. Τα στοιχεία αυτά είναι προϋπόθεση για τη δημοσίευση του κειμένου». 

Τι σημαίνει αυτό; Αν κάποιος δεν έχει επαφή με μια κομματική ή κνίτικη οργάνωση (πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η οργάνωση θα ρωτηθεί και θα επιβεβαιώσει την επαφή) δεν μπορεί να συμμετέχει στο διάλογο. Επίσης δεν θα μπορεί να συμμετέχει στο διάλογο ο οποιοσδήποτε δεν είναι με το ΚΚΕ αλλά ενδιαφέρεται για το τί λέει και τί κάνει το ΚΚΕ.

Εν κατακλείδι, ο διάλογος για τις θέσεις εν όψει του 20ου Συνεδρίου είναι ένας απόλυτα ελεγχόμενος διάλογος από την ηγεσία. Θα συμμετέχουν σε αυτόν εκείνοι τους οποίους θα εγκρίνει η ηγεσία και θα δημοσιευτούν μόνο τα κείμενα που η ηγεσία θέλει- ανεξαρτήτως αν περιέχουν ή δεν περιέχουν κριτική. Πρόκειται με άλλα λόγια για έναν στημένο και απόλυτα ελεγχόμενο διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό υπό την προϋπόθεση ότι θα δεχτούμε πως αυτή η ηγεσία έχει το αλάθητο και είναι υπεράνω κριτικής ή η μόνη που δικαιούται να αξιολογήσει την κριτική, να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει. Αλλά τότε τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος τι ρόλο παίζουν; Ο προσυνεδριακός διάλογος γιατί να γίνεται; Κι εντέλει γιατί να γίνεται και το συνέδριο; Ας λάβουμε μια απόφαση ότι εκείνοι που κουμαντάρουν το κόμμα είναι τέλειοι, ας τους αναγνωρίσουμε το αλάθητο του Πάπα και ας τους αφήσουμε εφ' όρου ζωής το κουμάντο. Έχει καμία σχέση αυτό το πράγμα με το Μαρξιστικό- Λενινιστικό κόμμα νέου τύπου; 

Οι κομμουνιστές εντός και εκτός του κόμματος γνωρίζουν ότι η ηγεσία του και κυρίως η ηγετική ομάδα αντιμετωπίζουν τον προσυνεδριακό διάλογο όχι ως δυνατότητα για την ολοκληρωμένη και ορθή επεξεργασία της πολιτικής του κόμματος και για την εδραίωση της ενότητας του, αλλά ως σοβαρό πρόβλημα και αναζητούσε τρόπους να απαλλαγεί από αυτό.

Ο λόγος είναι ότι θεωρούν τις διαφορετικές, ακόμη και τις απλά κριτικές απόψεις ως πρόβλημα και ο προσυνεδριακός  διάλογος ήταν η μοναδική περίπτωση που «νόμιμα», καταστατικά μπορούσαν να εκφραστούν δημόσια.

Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία συνέδρια ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος συρρικνώνεται, μπαίνει σε στενά καλούπια, μειώνεται ο χρόνος διεξαγωγής του, ώσπου να καταργηθεί εντελώς.


Τι ίσχυε στο παρελθόν

Για να έχουν όλοι γνώση του τι ίσχυε στους προηγούμενους προσυνεδριακούς διαλόγους και τι ισχύει τώρα παραθέτουμε όλες τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Προσυνεδριακού διαλόγου για όλα τα συνέδρια της Μεταπολίτευσης.

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (1978)
Ο προσυνεδριακός διάλογος για το 10ο Συνέδριο άρχισε με απόφαση της ΚΕ. Την παραθέτουμε όπως δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη:

«ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 10ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Με τη δημοσίευσή τους αρχίζει ή προσυνεδριακή συζήτηση
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Συνήλθε Ολομέλεια τής ΚΕ του ΚΚΕ, που εξέτασε την πορεία προετοιμασίας του 10ου Συνεδρίου του Κόμματος και αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την Κυριακή, 8 του Γενάρη, τις «Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το 10ο Συνέδριο του Κόμματος».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προχωρεί σταθερά πηρός το 10ο Συνέδριό του, που θα διεξαχθεί, όπως έχει αποφασιστεί, στις 15-20 του Μάη 1978 και θα αποτελέσει, αναμφισβήτητα, σταθμό στην ανοδική πορεία του Κόμματος, σοβαρό γεγονός για όλο το δημοκρατικό κίνημα και για την πολιτική ζωή τής χώρας μας. 0ι «Θέσεις της ΚΕ για το 10 Συνέδριο», που δίνονται στη δημοσιότητα, σημειώνουν ένα σημαντικό βήμα στην όλη δουλιά για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του 10ου Συνέδριου.

Οι «Θέσεις της ΚΕ για το 10ο Συνέδριο» κάνουν εκτίμηση των εξελίξεων που μεσολάβησαν από το 9ο Συνέδριο του Κόμματος, καθώς και της σημερινής κατάστασης. Εξετάζουν κριτικά τη δράση του Κόμματος στο διάστημα αυτό. Επεξεργάζονται τη στρατηγική και ταχτική του ΚΚΕ στον αγώνα για την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή δημοκρατία, τη δημοκρατία του λαού, στην πάλη για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Φωτίζουν πολιτικά, Ιδεολογικά και οργανωτικά προβλήματα του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, καθώς και βασικά προβλήματα του λαού και της χώρας.

Με τη δημοσίευση των θέσεων ανοίγει η προσυνεδριακή συζήτηση, που θα διαρκέσει από τίς 15 Γενάρη ως τις 30 Απρίλη 1978. Η συζήτηση αυτή θα γίνει και εσωκομματικά, στις συνελεύσεις και συνδιασκέψεις, και δημόσια στον κομματικό Τύπο, και σε πλατιές συγκεντρώσεις.

Ή ΚΕ τονίζει τη μεγάλη σημασία που έχει για την επιτυχία του Συνεδρίου η συλλογική και πλατιά διεξαγωγή της προσυνεδριακής συζήτησης. Βασικό καθήκον των Κομματικών Οργανώσεων είναι να οργανώσουν καλά τη μελέτη και την κατανόηση των θέσεων, την ανάλυση και τη συζήτησή τους. Ή ΚΕ καλεί όλα τα μέλη και τα στελέχη, τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ και της KNΕ να συμβάλουν, με τις γνώμες, τις σκέψεις, τις κριτικές παρατηρήσεις, τις προτάσεις τους, στην παραπέρα επεξεργασία, τη μελέτη και το φώτισμα θεμάτων των θέσεων, στην προσυνεδριακή συζήτηση.

Καλεί όλους τούς κομμουνιστές και τις κομουνίστριες, τους Κνίτες και τις Κνίτισσες να εκλαϊκεύσουν τα βασικά σημεία των θέσεων και να τα συζητήσουν με τους εργάτες, με τους εργαζόμενους, μ’ όλους τούς αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους. Εξοπλισμένοι, με τίς θέσεις, να δουλέψουν πιο εντατικά για την παραπέρα συσπείρωση, γύρω από τη γραμμή του Κόμματος, των δυνάμεων της Αριστεράς.

Η συζήτηση των θέσεων πρέπει να γίνεται σέ σύνδεση με τις ανάγκες και τα προβλήματα του λαϊκού κινήματος, σε σύνδεση με τους αγώνες του λαού για τα καθημερινά του ζητήματα, την πάλη του για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων, με την πείρα που αποχτιέται μέσα στην καθημερινή αυτή πάλη. Η ΚΕ καλεί όλους τούς κομμουνιστές και τους Κνίτες να ανεβάσουν, μέσα στην προσυνεδριακή συζήτηση και την όλη δουλιά της προετοιμασίας του Συνεδρίου, ακόμα πιο πολύ τη δημιουργική πρωτοβουλία, το πνεύμα του ενθουσιασμού, την ευγενική άμιλλα, την ευθύνη και την αγωνιστική τους δράση. Να αναπτύξουν ακόμα πιο πολύ τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία στο Κόμμα.

Ας κάνουμε όλη την προσυνεδριακή δουλιά και τη σύγκληση του 10ου Συνεδρίου σημαντικό κίνητρο για την πιο πλατιά ανάπτυξη των δεσμών του Κόμματος με την εργατική τάξη και όλο το λαό, για το ολόπλευρο δυνάμωμά του, βασική προϋπόθεση για την παραπέρα συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων, για την ανάπτυξη της πάλης του λαού για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό».

11ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (1982)
Στο 11Ο Συνέδριο, για πρώτη φορά, ο διάλογος οργανώθηκε με ευθύνη Προσυνεδριακής Επιτροπής Διαλόγου. Παραθέτουμε τον Ριζοσπάστη με την σχετική ανακοίνωση:
«Ανοίγει η δημόσια προσυνεδριακή συζήτηση

Από την Επιτροπή της δημόσιας προσυνεδριακής συζήτησης πάνω στις Θέσεις της Κ.Ε.  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Μετά τη δημοσίευση τον Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 11ο Συνέδριό του ανοίγει η δημόσια συζήτησή τους στα έντυπα του Κόμματος.

Καλούνται το μέλη, οι οπαδοί, οι φίλοι του ΚΚΕ και της KNΕ, αλλά και κάθε οπαδός της αλλαγής, κάθε εργαζόμενος, κάθε δημοκράτης, να πάρουν δραστήριο μέρος στη συζήτηση αυτή με άρθρα, σημειώματα ή γράμματα. Να συμβάλουν με τις γνώμες, τον προβληματισμό τους, την πείρα τους στον πλουτισμό των Θέσεων, στην προώθηση της πάλης για την ειρήνη, για την πραγματική αλλαγή, για τη δημοκρατία του λαού και το σοσιαλισμό.

Για να διευκολυνθεί η συζήτηση από τα κεντρικά έντυπα του Κόμματος, η αρμόδια επιτροπή παρακαλεί να παρθούν υπόψη τα παρακάτω: 

Τα κείμενα που προορίζονται για τη δημόσια συζήτηση, μπορεί να δίνονται στις τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ, ή να στέλνονται στη έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 16, ΑΘΗΝΑ) Με την ένδειξη «Για την Επιτροπή της προσυνεδριακής συζήτησης».

Σε κάθε κείμενο πρέπει να αναγράφεται καθαρά το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του αποστολέα του. Αν κάποιος θέλει για δικούς του λόγους, να δημοσιευθεί το γραπτό του με ψευδώνυμο πρέπει να το συνοδεύει με τα πραγματικά του στοιχεία κα να ζητά να δημοσιευτεί με ψευδώνυμο.

Διευκρινίζεται ότι κείμενα ανώνυμα δεν πρόκειται να δημοσιευτούν.

Όλα τα κείμενα να μην είναι μεγάλα σε όγκο. Να είναι ευανάγνωστα, γραμμένα μόνο στη μια σελίδα της κόλλας και σε ύφος που να ταιριάζει στα έντυπα του ΚΚΕ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ»


12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (1987)
Παραθέτουμε τον Ριζοσπάστη με την ανακοίνωση της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου:
«Η δημόσια συζήτηση πάνω στις θέσεις για το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ
Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιας Προσυνεδριακής Συζήτησης

Από την Επιτροπή Δημόσιας Προσυνεδριακής Συζήτησης πάνω στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 12ο Συνέδριο δόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με τη δημοσίευση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 12ο Συνέδριο του Κόμματος, ταυτόχρονα με την εσωκομματική συζήτηση, ανοίγει και η δημόσια συζήτηση των Θέσεων, από τα έντυπα του Κόμματος, το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και την ΚΟΜΕΠ (Κομμουνιστική Επιθεώρηση).

Το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία στη δημόσια συζήτησή. Επιδιώκει να είναι η συζήτηση αυτή όσο το δυνατόν πιο πλατιά, πιο ζωντανή, γόνιμη και εποικοδομητική.

Η Επιτροπή καλεί τα μέλη και τα στελέχη, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους αγωνιστές της Αριστερός και της προόδου, κάθε εργαζόμενο να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση. Να συμβάλλουν με την πείρα, τις γνώσεις, τις σκέψεις, τις προτάσεις και την κριτική τους στον πλουτισμό των Θέσεων. Να δόσουν γενικότερα τη συνεισφορά τους στον προβληματισμό του Κόμματος και της Αριστερός συνολικά. Για διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση. Για την αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Για την καλύτερη διεξαγωγή της συζήτησης, η Επιτροπή παρακαλεί να πορθούν υπόψη τα παρακάτω:
1.            Τα άρθρα και τα σημειώματα, που θα σταλούν για δημοσίευση να είναι όσο γίνεται σύντομα και περιεκτικά και όχι πολύ εκτεταμένα. Για το «Ριζοσπάστη», να μην ξεπερνούν τις 2 σελίδες γραφομηχανής και για την ΚΟΜΕΠ τις 8.
2.            Τα κείμενα να στέλνονται είτε κατευθείαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (Λεωφόρος Ηρακλείου 145, Περισσός, Αθήνα), είτε μέσω των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση να αναγράφεται στο φάκελο η ένδειξη: «Για την Επιτροπή Δημόσιας Προσυνεδριακής Συζήτησης».
3.            Σε κάθε κείμενο, που προορίζεται για δημοσίευση, να αναγράφονται καθαρά το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του αποστολέα καθώς και ο αριθμός τηλεφώνου, αν υπάρχει. Σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να δημοσιευθεί το γραπτό του χωρίς το όνομά του, να αναγράψει τα στοιχεία του και να ζητάει να μην δημοσιευτούν. Ανώνυμα γραπτά που θα έρχονται στην Επιτροπή δεν θα δημοσιευτούν.
4.            Τα κείμενα να είναι ευανάγνωστα, γραμμένα μόνο στη μία σελίδα της κόλλας. Αν είναι δυνατό, δακτυλογραφημένα και σε περισσότερα αντίτυπα.
5.            Γραπτά που θα φτάσουν στην Επιτροπή μετά την 1 Μάη 1987 δεν θα είναι δυνατό να δημοσιευτούν.

Τέλος, πράγμα άλλωστε αυτονόητο, όλα τα κείμενα που θα σταλούν στην Επιτροπή, είτε δημοσιευτούν, είτε όχι, θα τεθούν στη διάθεση των συνέδρων για να πορθούν υπόψη.

Αθήνα 10 Φλεβάρη 1987 Η Επιτροπή Δημόσιας Προσυνεδριακής Συζήτησης»

13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (1991)
Παραθέτουμε τον Ριζοσπάστη με την ανακοίνωση της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου:

«Άρχισε ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος
Ανακοίνωση της Επιτροπής που εκλέχτηκε από την ΚΕ για τη διεξαγωγή του

Με τη δημοσίευση των θέσεων της ΚΕ για το 13ο Συνέδριο αρχίζει ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος. Σχετική ανακοίνωση έδυσε χτες στη δημοσιότητα η Επιτροπή δημόσιου προσυνεδριακού διαλόγου για το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που εκλέχτηκε το περασμένο Σάββατο από την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής.
Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

Ι. Με τη δημοσίευση των θέσεων της "ΚΕ για το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ αρχίζει ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος από τα έντυπα του Κόμματος, «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ). Ο διάλογος θα γίνει και πάνω στα σχέδια της Προγραμματικής Διακήρυξης και του νέου Καταστατικού, που θα δημοσιευτούν αργότερα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα ας ανοίγει ένα δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο. Τον καθιέρωσε ακόμα πριν τη νομιμοποίησή του, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν και τον επανέλαβε, σε μεγαλύτερη έκταση, και με θετικά αποτελέσματα στα Συνέδριά του, 10ο, 11ο και 12ο. Απέδειξε έτσι, και μ’ αυτό τον τρόπο, το δημοκρατικό του χαρακτήρα και τη μεγάλη σημασία που δίνει στις σκέψεις, τις γνώμες, τις προτάσεις, τις κριτικές παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς των μελών και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ, των αγωνιστών της Αριστεράς και της προόδου, των εργαζομένων και επιστημόνων, ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού για τον πλουτισμό των προσυνεδριακών θέσεων και την καλύτερη επεξεργασία και χάραξη της πολιτικής του, της στρατηγικής και τακτικής του, των στόχων και των καθηκόντων του.

Ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος για το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ αποκτά ξεχωριστή σημασία γιατί γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για το Κόμμα και για ολόκληρο το παγκόσμιο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα. Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρα προβλήματα και σε μια πρωτοφανή πρόκληση: Να εκτιμήσουμε την πορεία, τη δράση και τη στάση μας. Να βγάλουμε σωστά διδάγματα και συμπεράσματα από τις συγκλονιστικές εξελίξεις στις χώρες τής Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Να δούμε τις αλλαγές που έγιναν στον κόσμο και να προχωρήσουμε σε νέες επεξεργασίες. Να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το Κόμμα για ν’ ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και στις νέες απαιτήσεις.

Φυσικό είναι να υπάρχουν στο Κόμμα διαφορετικές απόψεις, γνώμες και εκτιμήσεις. Αυτό καθαυτό το φαινόμενο δεν είναι αρνητικό και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρεξηγηθεί, να παρερμηνευθεί και πολύ περισσότερο να οδηγήσει σε οξύτητες και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Επιβάλλεται, μαζί με την ειλικρίνεια, την αλήθεια, το θάρρος και τη θεμελίωση των εκτιμήσεων, των κριτικών παρατηρήσεων και επιχειρημάτων, να επικρατήσει ο αμοιβαίος σεβασμός, η νηφαλιότητα, το ήθος του κομμουνιστή, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και η κοινή φροντίδα για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ενότητας του Κόμματος.

Με την πεποίθεση ότι όλοι μας έχουμε επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και του σημαντικού και ιδιαίτερου ρολού που καλείται να παίξει το 13ο Συνέδριό μας.
Η επιτροπή ΚΑΛΕΙ τα μέλη και τα στελέχη, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματός και της ΚΝΕ, τους αγωνιστές της Αριστεράς και της προόδου, τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο και να συμβάλλουν με την πείρα και τις γνώσεις τους, τις προτάσεις και την κριτική τους, στη βελτίωση και τον πλουτισμό των θέσεων, στην επιτυχία του 13ου Συνεδρίου.

Για να βγει το Κόμμα μας ισχυρό, σύγχρονο και συσπειρωμένο, ικανό ν’ ανταποκριθεί στις νέες, πολύ διαφορετικές από πριν, συνθήκες και στις πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Για να συμβάλλει πιο αποτελεσματικά και πιο αποφασιστικά στην ενίσχυση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, στην αναβάθμιση του ρόλου του στην πολιτική ζωή της χώρας. Για να μπει φραγμός στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική της ΝΔ, καθώς και στη διπολική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εναλλακτική λύση σε προοδευτική κατεύθυνση.

ΙΙ. Για την ομαλή, χωρίς προσκόμματα και παρερμηνείες, διεξαγωγή του δημόσιου διαλόγου, η Επιτροπή έχει αποφασίσει τα παρακάτω:

1.            Τα άρθρα και τα σημειώματα που θα σταλούν για δημοσίευση στο «Ριζοσπάστη» να μην ξεπερνούν τις 5 σελίδες γραφομηχανής των 30 γραμμών και στην ΚΟΜΕΠ τις 10 σελίδες.
2.            Τα κείμενα να είναι ευανάγνωστα, γραμμένα στη μια σελίδα (όχι και στην πίσω) και, αν είναι δυνατό, δακτυλογραφημένα.
3.            Σε κάθε κείμενο να αναγράφονται καθαρά το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του αποστολέα, καθώς και ο αριθμός του τηλεφώνου, αν υπάρχει.
Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δημοσιευτεί το γραπτό του χωρίς το όνομά του, να αναγράφει τα στοιχεία του και να ζητάει να μην δημοσιευτούν. Ανώνυμα γραπτά δεν θα δημοσιευτούν, θα αποκλείονται από τη δημοσίευση και γραπτά με υβριστικό περιεχόμενο.
4.            Τα κείμενα να στέλνονται είτε κατευθείαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΕΕ (Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 142 31 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ), είτε μέσω των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση στο φάκελο να αναγράφεται: «Για την Επιτροπή δημόσιου προσυνεδριακού διαλόγου».
5.            Όλα τα κείμενα που θα σταλούν για τον προσυνεδριακό διάλογο θα τεθούν στη διάθεση των συνέδρων».

14Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (1991)

Παραθέτουμε τον Ριζοσπάστη με την ανακοίνωση της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου:

«Αρχίζει ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος
Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στη βελτίωση των «Θέσεων» της ΚΕ για το 14ο Συνέδριο

«Είναι φανερό ότι επιβάλλεται ν’ αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος, βαθύς και ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος, που ν' αποτελέσει σημαντική συμβολή στην επεξεργασία των θεμάτων που θ’ απασχολήσουν το Συνέδριο και την επίτευξη των στόχων του», τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου. Η Επιτροπή καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΚΚΕ να πάρουν δραστήρια μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως

«Με τη δημοσίευση των θέσεων της ΚΕ για το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ αρχίζει από τα έντυπα του Κόμματος, «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος.

Ο διάλογος αυτός, που δεν γίνεται πρώτη φορά από το ΚΚΕ αλλά έχει γίνει πια κανόνας και παράδοση και αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη του δημοκρατισμού του, αποκτάει ιδιαίτερο και ξεχωριστή σημασία. Κι αυτό γιατί το 14ο Συνέδριο συνέρχεται σε μια αρκετά κρίσιμη για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και το Κόμμα μας κατάσταση, ύστερα κι από τις συγκλονιστικές εξελίξεις στη Σοβιετική Ένωση και το νέο κύμα αντικομμουνιστικής υστερίας που ξέσπασε. Γιατί έχει σαν βασικό στόχο του ν’ αντιμετωπίσει την εσωκομματική κρίση, να προωθήσει την ανασυγκρότησή των κομματικών δυνάμεων, ν’ αποκαταστήσει την ιδεολογική ενότητα, να ενισχύσει ακόμα πιο πολύ τα θεμελιακά χαρακτηριστικά του κόμματός σαν συνειδητής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης που αγωνίζεται για τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων και τις ανάγκες της κοινωνίας και της κοινωνικής εξέλιξης. Για να παραμείνει το ΚΚΕ, Κόμμα σύγχρονο, μαχητικό, λαϊκό, πατριωτικό και διεθνιστικό. Για ν’ αναπτύξει και να ενισχύσει τους ακατάλυτους δεσμούς του με την εργατική τάξη, τους άλλους εργαζόμενους, με τη νεολαία.

Το 14ο Συνέδριο θα εξετάσει, επίσης, όπως αναφέρεται στις Θέσεις, την κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας και θα επεξεργαστεί τους άμεσους στόχους του Κόμματος για μια πολίτικη διεξόδου και ανάπτυξής για τη συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού και πολίτικου μετώπου πάλης των εργαζόμενων. Για να πρωτοστατήσει στους μαζικούς λαϊκούς αγώνες που θα βάλουν φραγμό στην αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική διεξόδου και ανάπτυξης σε όφελος των εργαζομένων και του τόπου.

Είναι, συνεπώς, φανερό ότι επιβάλλεται ν’ αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος, βαθύς και ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος που ν’ αποτελέσει σημαντική συμβολή στην επεξεργασία των θεμάτων που θ’ απασχολήσουν το Συνέδριο και στην επίτευξη των στόχων του.

Η Επιτροπή καλεί τα στελέχη, τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ να πάρουν δραστήρια μέρος στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο, συγκεντρώνοντας την προσοχή τους στα κύρια ζητήματα του Συνεδρίου και συμβάλλοντας με την πείρα και τις γνώμες τους, τις προτάσεις και την κριτική τους στη βελτίωση των θέσεων της ΚΕ, στην επιτυχία του 14ου Συνεδρίου.

Για την ομαλή και γόνιμη διεξαγωγή του προσυνεδριακού διαλόγου η Επιτροπή έχει καταλήξει στα παρακάτω:

1. Τα άρθρα και τα σημειώματα που θα σταλούν για δημοσίευση στο «Ριζοσπάστη» δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 4 σελίδες των 30 γραμμών γραφομηχανής και για την ΚΟΜΕΠ τις 8 σελίδες.
2. Τα κείμενα να είναι ευανάγνωστα, γραμμένα στη μια σελίδα (όχι και στην πίσω) και αν υπάρχει δυνατότητα δακτυλογραφημένα.
3. Ν' αναγράφονται καθαρά το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του αποστολέα, καθώς και ο αριθμός τηλεφώνου, αν υπάρχει.
Αν κάποιος θέλει να μη δημοσιευτεί το όνομά του ν’ αναγράφει τα στοιχεία του και να ζητάει να μη δημοσιευτούν.
4.            Κείμενα ανώνυμα ή με υβριστικό περιεχόμενο, με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς και προσωπικές επιθέσεις δεν θα δημοσιεύονται.
5.            Τα σημειώματα και τα άρθρα να στέλνονται είτε κατ’ ευθείαν στην έδρα της ΚΕ: Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 14231, είτε μέσω των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ και να σημειώνεται: Για την Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου.
6. Όλα τα κείμενα που θα σταλούν στην Επιτροπή, είτε δημοσιευθούν είτε όχι, θα τεθούν στη διάθεση των συνέδρων».

Από το 15ο ως το 19ο Συνέδριο οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου υπάρχουν και στην ηλεκτρονική έκδοση του Ριζοσπάστη. Παραθέτουμε το κείμενο και τα σχετικά links:

15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (1996)
«Αρχίζει ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος
Ανακοίνωση της Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου

Η Επιτροπή για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο ενημερώνει τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και όσους θέλουν να πάρουν μέρος με γραπτά σημειώματα στη δημόσια συζήτηση των προσυνεδριακών κειμένων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, για τα εξής ζητήματα:
1. Ο διάλογος θα διεξαχθεί από τις σελίδες του "Ριζοσπάστη" και της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ΚΟΜΕΠ).
2. Θα αρχίσει στις 28 Γενάρη και θα τελειώσει στις 12 Μάη 1996.
3. Η Επιτροπή Διαλόγου θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση: στο "Ριζοσπάστη" μέχρι 30 Απρίλη 1996,στην ΚΟΜΕΠ μέχρι 29 Φλεβάρη 1996 (έκτακτη έκδοση).
4. Καθένας ή καθεμιά που θέλει να συμβάλει στη συζήτηση, μπορεί να στείλει μέχρι τρία (3) σημειώματα χωριστά.Ενα για το Σχέδιο Προγράμματος, ένα για τις Θέσεις της ΚΕ και ένα για το Σχέδιο Καταστατικού. Ανώτατο όριο έκτασης των κειμένων είναι:
Για το "Ριζοσπάστη" 3 δακτυλογραφημένες σελίδες ή χίλιες διακόσιες (1200) λέξεις για το Σχέδιο Προγράμματος. 2 σελίδες ή οκτακόσιες (800) λέξεις για τις Θέσεις της ΚΕ. 1 σελίδα ή τετρακόσιες (400) λέξεις για το Σχέδιο Καταστατικού.
Για την ΚΟΜΕΠ το όριο είναι 5 σελίδες ή δύο χιλιάδες (2000) λέξεις, 3 σελίδες ή χίλιες διακόσιες (1200) λέξεις και 2 σελίδες ή οκτακόσιες (800) λέξεις,αντίστοιχα.
5. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συντρόφου ή της συντρόφισσας που συμμετέχει στο διάλογο, προκειμένου η Επιτροπή να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του.
6. Τα κείμενα πρέπει να στέλνονται στη διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 124, ΤΚ 142-31 με την ένδειξη "Για την Επιτροπή του Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου".
7. Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή είτε ανώνυμα, είτε εκπρόθεσμα, είτε ξεπερνούν το μέγεθος που έχει προσδιοριστεί, δε θα δημοσιευτούν. Θα τεθούν όμως κι αυτά υπόψη των αντιπροσώπων του 15ου Συνεδρίου»

16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (2000)
«Aνακοίνωση της Επιτροπής για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο

Η Επιτροπή για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ενημερώνει τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους και τις φίλες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και όσους θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση με βάση τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα εξής ζητήματα:
1. Ο διάλογος θα διεξαχθεί από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ). Θα αρχίσει με τη δημοσίευση των Θέσεων και θα τελειώσει στις 10 Δεκέμβρη 2000.
2. Η Επιτροπή Διαλόγου θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση, στο «Ριζοσπάστη», μέχρι 30 Νοέμβρη και στην ΚΟΜΕΠ μέχρι 30 Οκτώβρη 2000.
3. Καθένας και καθεμιά που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα, για το ένα από τα δύο έντυπα, με ανώτατο όριο έκτασης: Για το «Ριζοσπάστη» μέχρι χίλιες διακόσιες (1.200) λέξεις και για την ΚΟΜΕΠ μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) λέξεις.
4. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συντρόφου ή της συντρόφισσας, του φίλου ή της φίλης που συμμετέχει στο διάλογο, προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα της επικοινωνίας μαζί του.
5. Τα κείμενα πρέπει να στέλνονται στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, ΤΚ 14231 και να έχουν την ένδειξη: «Για την Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου».
6. Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή, είτε ανώνυμα, είτε εκπρόθεσμα, είτε ξεπερνούν το μέγεθος που έχει προσδιοριστεί, δε θα δημοσιευτούν. Θα τεθούν όμως και αυτά υπόψη των αντιπροσώπων του 16ου Συνεδρίου.

Η Επιτροπή
Σεπτέμβρης 2000»

17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ( 2005)
«Ανακοίνωση της Επιτροπής για τον προσυνεδριακό διάλογο του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Η Επιτροπή για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ενημερώνει τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και όσους θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση, με βάση τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα εξής ζητήματα:
1. Ο διάλογος θα διεξαχθεί από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ). Θα αρχίσει με τη δημοσίευση των Θέσεων και θα τελειώσει στις 31 Γενάρη 2005.
2. Η Επιτροπή Διαλόγου θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση, στο «Ριζοσπάστη», μέχρι 20 Γενάρη 2005 και στην ΚΟΜΕΠ, μέχρι 20 Δεκέμβρη 2004.
3. Καθένας και καθεμιά, που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα με ανώτατο όριο έκτασης: Για το «Ριζοσπάστη» μέχρι χίλιες διακόσιες (1.200) λέξεις ή για την ΚΟΜΕΠ, μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) λέξεις.
4. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συντρόφου ή της συντρόφισσας, του φίλου ή της φίλης, που συμμετέχει στο διάλογο, προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα της επικοινωνίας μαζί τους.
5. Τα κείμενα πρέπει να στέλνονται στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, Τ.Κ. 14231 και να έχουν την ένδειξη: «Για την Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου».
6. Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή είτε ανώνυμα, είτε εκπρόθεσμα, είτε ξεπερνούν το μέγεθος που έχει προσδιοριστεί, δε θα δημοσιευτούν. Θα τεθούν, όμως, υπόψη των αντιπροσώπων του 17ου Συνεδρίου.

Αθήνα 17.10.2004
Η Επιτροπή Διαλόγου»

18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (2009)
«Ανακοίνωση της Επιτροπής για το δημόσιο διάλογο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Η Επιτροπή για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ ενημερώνει τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όσους θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση, με βάση τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο ένα ή και στα δύο θέματα του 18ου Συνεδρίου, για τα εξής ζητήματα:
1. Ο διάλογος θα διεξαχθεί στα δύο θέματα του Συνεδρίου (1ο θέμα: Απολογισμός από το 17ο Συνέδριο και καθήκοντα του Κόμματος έως το 19ο Συνέδριο, 2ο θέμα: Θέσεις για το σοσιαλισμό) από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ) και θα αρχίσει με τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ.
2. Η Επιτροπή Διαλόγου θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση στο «Ριζοσπάστη», μέχρι 15 Γενάρη 2009 για το 1ο θέμα και μέχρι 20 Γενάρη 2009 για το 2ο θέμα. Για δημοσίευση στην ΚΟΜΕΠ, μέχρι 15 Δεκέμβρη 2008 και για τα δύο θέματα.
3. Καθένας και καθεμιά, που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα για κάθε θέμα του συνεδρίου. Ανώτατο όριο έκτασης για το 1ο θέμα: Για το «Ριζοσπάστη», μέχρι οκτακόσιες (800) λέξεις ή για την ΚΟΜΕΠ, μέχρι χίλιες τριακόσιες (1.300) λέξεις. Ανώτατο όριο έκτασης για το 2ο θέμα: Για το «Ριζοσπάστη» μέχρι χίλιες διακόσιες (1.200) λέξεις ή για την ΚΟΜΕΠ μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) λέξεις.
4. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συντρόφου ή της συντρόφισσας, του φίλου ή της φίλης, που συμμετέχει στο διάλογο, προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα της επικοινωνίας μαζί του.
5. Τα κείμενα πρέπει να στέλνονται ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, Τ.Κ. 14231 και να έχουν την ένδειξη: «Για την Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου», είτε μέσω των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ. Για τη διευκόλυνση της δουλειάς της Επιτροπής παρακαλούμε τους συμμετέχοντες στο διάλογο, όσοι έχουν τη δυνατότητα, να στέλνουν το κείμενό τους και σε ηλεκτρονική μορφή με δισκέτα.
6. Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή είτε εκπρόθεσμα είτε ξεπερνούν την έκταση που έχει προσδιοριστεί, δε θα δημοσιευτούν. Θα τεθούν, όμως, υπόψη των αντιπροσώπων του 18ου Συνεδρίου. Επίσης, δε θα δημοσιευτούν κείμενα ανώνυμα, με ελλιπή στοιχεία, είτε με περιεχόμενο εκτός των θεμάτων του δημόσιου διαλόγου.

Αθήνα 05.10.2008

Η Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου»

19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ (2013)

«Ανακοίνωση της Επιτροπής Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου
Για τις Θέσεις και το Σχέδιο Καταστατικού που δημοσίευσε η ΚΕ μπροστά στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ απευθύνεται στους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τους φίλους και συμπορευόμενους με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, σε όσους εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ στο κίνημα και θέλουν να πάρουν μέρος στη δημόσια συζήτηση, με γραπτό κείμενο στον «Ριζοσπάστη» ή στην ΚΟΜΕΠ, για τις Θέσεις της ΚΕ στον Απολογισμό της δουλειάς του Κόμματος από το προηγούμενο Συνέδριο, στο Σχέδιο Προγράμματος και στο Σχέδιο Καταστατικού και τους ενημερώνει για τις εξής προϋποθέσεις συμμετοχής στο Δημόσιο Διάλογο:

1. Ο διάλογος αφορά τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, (Εξελίξεις, Απολογισμός από το 18ο Συνέδριο και καθήκοντα του Κόμματος έως το 20ό Συνέδριο, Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ) και το Σχέδιο Καταστατικού του ΚΚΕ που προτείνει η ΚΕ. Τα κείμενα διαλόγου θα δημοσιευθούν στον «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΚΟΜΕΠ).
2. Η Επιτροπή Διαλόγου θα παραλαμβάνει κείμενα για τις Θέσεις και το Καταστατικό, για δημοσίευση στον «Ριζοσπάστη», μέχρι 15 Μάρτη 2013. Επίσης θα παραλαμβάνει κείμενα μόνο για τις Θέσεις για δημοσίευση στην ΚΟΜΕΠ, μέχρι 15 Φλεβάρη 2013.
3. Καθένας και καθεμιά, που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα για τις Θέσεις, εναλλακτικά για δημοσίευση στον «Ριζοσπάστη», στην ΚΟΜΕΠ και ένα κείμενο για το Καταστατικό μόνο στον «Ριζοσπάστη». Ανώτατο όριο έκτασης κειμένου για τις Θέσεις στον «Ριζοσπάστη» είναι οι χίλιες (1.000) λέξεις (περιλαμβάνονται και τα άρθρα) ή για την ΚΟΜΕΠ μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) λέξεις. Ανώτατο όριο έκτασης κειμένου για το Καταστατικό για δημοσίευση στον «Ριζοσπάστη» μέχρι πεντακόσιες (500) λέξεις.
4. Κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα όλα τα παρακάτω στοιχεία του συγγραφέα: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση , τηλέφωνο, κομματική ή κνίτικη οργάνωση που ανήκει. Τα στοιχεία αυτά είναι προϋπόθεση για τη δημοσίευση του κειμένου. Αποκλείονται από τη δημοσίευση κείμενα που είναι εκτός των θεμάτων διαλόγου, με αναφορές σε πρόσωπα και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, εχθρικά προς την ιδεολογία και το χαρακτήρα του ΚΚΕ. Σημειώματα που τυχόν έρθουν στην Επιτροπή είτε εκπρόθεσμα είτε ξεπερνούν την έκταση που έχει προσδιοριστεί, δε θα δημοσιευτούν, θα τεθούν όμως υπόψη των αντιπροσώπων του 19ου Συνεδρίου.
5. Τα κείμενα μπορούν να στέλνονται:
α) Ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: dialogos19@kke.gr, με ένδειξη «Για την Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου».
β) Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, Τ.Κ. 14231 και να έχουν την ένδειξη: «Για την Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου».
γ) Μέσω των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Στις περιπτώσεις αποστολής ταχυδρομικώς ή μέσω Οργανώσεων, παρακαλούμε τους συμμετέχοντες στο Διάλογο, όσους έχουν τη δυνατότητα, να διευκολύνουν τη δουλειά της Επιτροπής στέλνοντας το κείμενο και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι συμμετέχοντες στο διάλογο μπορούν να απευθύνονται στην Επιτροπή Δημόσίιυ Διαλόγου στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.2592.425.

Η Επιτροπή Δημόσιου Διαλόγου της ΚΕ του ΚΚΕ»

πηγή:  ergatikosagwnas.gr

2 σχόλια:

  1. ΄Διέκρινα μια παρανόηση. Μπορείς να στείλεις τις απόψεις σου στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου κι ας μην είσαι μέλος του ΚΚΕ ή της ΚΝΕ. Στην περίπτωση αυτή μπορείς να αναφερθείς ως ''φίλος του ΚΚΕ''. Αυτό εννοεί η σχετική ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείς να συμμετέχεις στον προσυνεδριακό διάλογο ακόμα κι αν δεν είσαι μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αλλά απλώς φίλος. Πάντα μπορούσες, η παρανόηση είναι εσκεμμένη. Μην ξεχνάμε όμως ότι το συνέδριο ενός κόμματος και ο διάλογος που γίνεται γύρω από αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Δεν μπορεί ας πούμε για παράδειγμα (χοντρό) ένα φασισταρίο με τη δήθεν ιδιότητα του φίλου του κόμματος να συμμετέχει σε έναν προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ. Γιατί πέραν των άλλων η πρόθεση του δεν θα είναι να βοηθήσει το κόμμα να δουλέψει στη σωστή (κατά τη γνώμη του)κατεύθυνση αλλά πως θα προκαλέσει ζημια σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή