.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Βρώμικη απόφαση για την καθαριότητα

Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη η ΚΕΔΕ,το συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων, αμφισβήτησε την παράταση των συμβάσεων, όχι για να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με την απαίτηση να προχωρήσει για τους Δήμους το πιο αντεργατικό πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης ανέργων, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο εγείρει ζήτημα συνταγματικότητας του άρθρου 16, Ν.4429/2016  που παρατείνει τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα των δήμων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Η απόφαση αφορά τις συμβάσεις μίσθωσης εργασίας ορισμένου χρόνου οι οποίες καλύπτουν πρόσκαιρες, εποχιακές ή περιοδικές ανάγκες, θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα συνταγματικότητας της διάταξης.


Όπως επισημαίνεται, οι ανάγκες που διατηρούνται και επαναλαμβάνονται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των οκτώ μηνών αποβάλλουν τον χαρακτήρα τους ως περιοδικών, εποχικών ή πρόσκαιρων, αποτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, συνεπώς, δύνανται υπό το καθεστώς του άρθρου 103 του Συντάγματος να καλύπτονται μόνον με την πρόσληψη προσωπικού είτε τακτικού είτε με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Αντίο στις συμβάσεις εργασίας
 
Η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα προειδοποιεί ότι η απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Προσθέτει δε πως δεν αποκλείεται να έχει δυσμενέστερο αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς, οι οποίοι θα κληθούν να δεχτούν μετατροπή της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου σε σύμβαση μίσθωσης έργου.


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛΛ, τονίζει η Παρέμβαση Εργαζομένων, εφαρμόζει την πολιτική των μνημονίων και τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου να μην γίνονται προσλήψεις με σταθερή σχέση εργασίας. Επιλέγει την πολιτική της παράτασης των συμβάσεων, κρατώντας σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει και εκλογική πελατεία. Κάτι που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δήμος-επιχείρηση
 
Την ίδια στιγμή, και οι Δήμαρχοι ολόκληρου του πολιτικού φάσματος αρνούνται να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας- κάτι που επιτρέπεται από την περασμένη άνοιξη, με βάση το άρθρο 49 του ν. 4325/2015 -καθώς αναζητούν φθηνό εργατικό δυναμικό μέσω προγραμμάτων όπου το μισθολογικό κόστος επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ και όχι τον Δήμο.


Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη η ΚΕΔΕ,το συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων, αμφισβήτησε την παράταση των συμβάσεων, όχι για να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με την απαίτηση να προχωρήσει για τους Δήμους το πιο αντεργατικό πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης ανέργων, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Η απειλή των τελών
 
Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, η δικαιολογία των Δημάρχων ότι αν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα πρέπει να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη στους δημότες, δεν ευσταθεί, αφού το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας τα χρόνια των μνημονίων έχει μειωθεί, χωρίς να έχει γίνει μείωση των δημοτικών τελών στους δημότες, με ελάχιστες εξαιρέσεις.


Σημειώνεται ότι η μείωση του κόστους λειτουργίας οφείλεται στη συρρίκνωση έως 47% μισθών, καθώς και στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων εξαίτιας συνταξιοδοτήσεων, του όγκου των απορριμμάτων, και τέλος του τέλους ταφής στις χωματερές.

Μόνιμο προσωπικό
 
«Συγκυβέρνηση, ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία στην εφαρμογή των μνημονιακών αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών. Ακόμα και δήμαρχοι που καταγγέλλουν τις μνημονιακές πολιτικές γίνονται και αυτοί διαχειριστές της ίδιας πολιτικής», τονίζει μεταξύ άλλων η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα.


Καλεί τέλος, το συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ, τα σωματεία, την ΠΟΕ ΟΤΑ, επιτροπές ανέργων, δημοτικές παρατάξεις, καθώς και φορείς και συλλογικότητες σε κάθε Δήμο να απαιτήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και «να σταματήσουν να ανέχονται αυτές τις βάρβαρες πολιτικές, γιατί ενδεχόμενη επιστροφή των ‘Ταλιμπάν’ του νεοφιλελευθερισμού θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα».

Ε.Κ

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου