.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Σπύρος Καβακόπουλος: Οι Έλληνες της Βόρειας Θράκης

Αδιάβαστοι και ημιμαθείς, με κατηγορούν με αφορμή σχόλιά μου για την πατρίδα. Ας μάθουν ότι πατριωτισμός, είναι η αγάπη για την πατρίδα, χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης ή περιφρόνησης άλλου έθνους. Θέλω την ύπαρξη όλων των εθνών με τη γλώσσα τους, τα τραγούδια τους, τα ήθη και έθιμά τους, καθώς αποτελούν το αλλατοπίπερό μας. Η ανυπαρξία τους σημαίνει παγκοσμιοποίηση – ισοπέδωση.
 
Αφορμή των παραπάνω, η κατάθεση αποσπασμάτων από το Χιστουγεννιάτικο τρόπο ζωής των Ελλήνων που ζούσαν στη βόρεια Θράκη τον προηγούμενο αιώνα. Θράκη που βρίσκεται σήμερα στη Βουλγαρία. Τα καταθέτω για να θυμίσω ότι πρόγονείς μας ζούσαν όχι μόνο στη Μ. Ασία αλλά και αλλού. Το απόσπασμα από το παιδικό διήγημα της βορειοθρακιώτισας Καλλιόπης Μουσιοπούλου. 
 
Ξημερώνει παραμονή Χριστούγεννα, του 1876. Οι πρώτες χλωμές ηλιαχτίδες σε λίγο θα χαϊδεύουν την κάτασπρη απ' το χιόνι Θρακική γη. Στα γυμνά δέντρα τρεμοπαίζουν τα κρύσταλλα της παγωνιάς. Στο βάθος πέρα, ξεπροβάλλουν, επί τέλους, τα πρώτα σπίτια της ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ. Είναι η πιο σημαντική ελληνική πόλη στη Βόρεια Θράκη, πάνω στο μεγάλο ποτάμι, μέσα σε εύφορη, καταπράσινη αγκαλιά, πλούσια σ' όλα τ' αγαθά της…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου