.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Σπύρος Καβακόπουλος: Merry Christmas – Christmas World – Christmas Bazaar

Το κειμενάκι το 'χω ξαναναρτήσει, θεωρώ όμως ότι αξίζει να σας το θυμίσω..

 
Merry Christmas – Christmas World – Christmas Bazaar, μερικοί από τους πολλούς αγγλικούς τίτλους στις αφίσες. 
 
Αλήθεια, πως είναι δυνατόν να γράφεις Merry Christmas στην αφίσα και στη συνέχεια να προτείνεις στον κόσμο να ψωνίζει ελληνικά καλέ μου επιχειρηματία. Προτείνεις Ελλάδα, όταν εσύ πρώτος την ξεπουλάς μέσα από τη γλώσσα και τον λόγο σου. «Αν θέλεις να αλώσεις έναν λαό, κατάστρεψε τη γλώσσα του», είχε πει ο Λένιν. Και μέσα από τις αφίσες μας, αυτό ακριβώς δεν κάνουμε; 
Aυτοϋπονομευόμαστε, καταστρέφοντας τον γλωσσικό μας πολιτισμό. Φτωχός λόγος = φτωχή σκέψη.
Πόση ελληνική βλαχολεβεντιά και πόσα συμπλέγματα κατωτερότητας, κρύβονται πίσω από τις λέξεις Christmas Bazaar. Η λέξη «παζάρι», προερχόμενη από την τούρκικη λέξη «Pazar», μας βρωμάει «λαϊκούρα» και «ψωροκώσταινα». Όταν όμως την κάνουμε Bazaar, τότε η ίδια τούρκικη λέξη, παρμένη μέσω Αγγλίας, αποκτά μεγαλείο. Ω, πόση βλακεία μας δέρνει.

Χριστούγεννα, τι όμορφη σύνθετη λέξη της δημοτικής (Χριστός + γέννα), που δηλώνει την γιορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση το σύνολο των γιορτών από τη Γέννηση μέχρι τα Θεοφάνια. Λέξη ελληνική, που μας δίνει ένα σωρό όμορφες αναμνήσεις. Την κάναμε Christmas, δήθεν μοντέρνα και εκσυγχρονιστική (κατά τον εκσυγχρονισμό των Μαυρογυαλούρων). Τα σημερινά παιδιά μετά από χρόνια, θα θυμούνται τα «Christmas», όχι όμως με το μεγαλείο που τα συνοδεύει στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, αλλά με το κιτσαριό του κάθε ακαλαίσθητου μικροέμπορα και δημάρχου που οργανώνει γιορτές και πανηγύρια με ξυλοπόδαρους, μολυβένιους στρατιώτες, αλπικά σπιτάκια. Κάνουμε λέει «Paint Face», λες και δεν μπορεί να ειπωθεί «ζωγραφική προσώπου». Που το βρήκαμε χριστουγεννιάτικα να βάφουμε αποκριάτικα τα πρόσωπα των παιδιών, δεν υπάρχουν τόσο όμορφα ελληνικά έθιμα να διδάξουμε στα παιδιά μας; Μέχρι που θα φτάσει το ξεπούλημα των συνειδήσεων, από μας τους ίδιους; Και μη μου πείτε πάλι ότι οι ξένοι φταίνε, γιατί οι αφίσες με τις αγγλικούρες, είναι από σχολεία, επαγγελματικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων κλπ, κλπ.

Καλά Χριστούγεννα & Χρόνια Πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου