.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Μηνυτήρια αναφορά κατά Σπίρτζη και συνεργών. Πανικός στα επιτελεία…


Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κόντρας» πρέπει να το υποψιάστηκαν από το δημοσίευμα του προηγούμενου φύλλου με τίτλο «Σπίρτζης και υπηρεσιακοί παράγοντες πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη - Ποιος έχει σειρά;». Ηταν γραμμένο σε «στιλιζαρισμένη» νομική γλώσσα, που παρέπεμπε σε υποβολή μηνυτήριας αναφοράς.

Πράγματι, την περασμένη Τρίτη, 27.6.2017, η εφημερίδα μας, διά των συντρόφων Γεράσιμου Λιόντου και Πέτρου Γιώτη, υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και κατά των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων Δημήτριου Τασιόπουλου (διευθυντή) και Εμμανουήλ Παπαδόπουλου (τμηματάρχη) για σωρεία αδικημάτων (απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σε συνδυασμό με το άρθρο 1 Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, παράβαση καθήκοντος κτλ.), κατά των υπευθύνων  της «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ για ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα και σε υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και κατά των διαχειριστών της ιστοσελίδας aek365.com για συκοφαντικά, υβριστικά και απειλητικά δημοσιεύματα σε βάρος του συντρόφου Γεράσιμου Λιόντου.


Ως νομικό μας παραστάτη ορίσαμε τον γνωστό δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη, ενώ τη μηνυτήρια αναφορά συνοδεύσαμε με πλήθος ντοκουμέντων (πάνω από 120 σελίδες), που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς μας για την παράνομη και βλαπτική για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και του αθλητικού σωματείου ΑΕΚ συμπεριφορά των αναφερόμενων στην μηνυτήρια αναφορά και παντός άλλου υπευθύνου. Πλέον, περιμένουμε τον εισαγγελέα, είτε να ασκήσει κατευθείαν ποινική δίωξη (αφού διαχωρίσει την κατά Σπίρτζη υπόθεση και τη διαβιβάσει αμελλητί -μέσω του Αρείου Πάγου- στη Βουλή) είτε να διατάξει τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο ποινικός πυρήνας της μηνυτήριας αναφοράς είναι αυτός που περιγράψαμε στο προηγούμενο φύλλο. Ο Χ. Σπίρτζης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες προχώρησαν σε νομιμοποίηση της «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου ανέγερσης του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ το θέμα εκκρεμεί και ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο άσκησαν αγωγή μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, και ενώπιον της νομικής υπηρεσίας του ΥΠΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου), που μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε νομιμοποίηση της εν λόγω εταιρίας, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί. Ο υπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενήργησαν με δόλο, διότι είχαν πλήρη πληροφόρηση -προφορική και γραπτή- από εμάς για την ουσία του ζητήματος.

Αυτή τη φορά, το «σύστημα Μελισσανίδη» αντέδρασε αστραπιαία (και πανικόβλητα). Ελάχιστες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από εμάς (με Δελτίο Τύπου) ότι υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, η «ναυαρχίδα» των διαδικτυακών οπαδικών Μέσων (aek365.com) ανήρτησε δημοσίευμα με τίτλο «Νέο χτύπημα κατά του γηπέδου από Λιόντο». Σύμφωνα μ' αυτό, ο δημοσιογράφος της «Κόντρας» «επιχειρεί ουσιαστικά να “τρομοκρατήσει“ τους υπαλλήλους του υπουργείου περιβάλλοντος και θεωρεί έτσι ώστε θα κερδίσει χρόνο και θα βάλει εμπόδια στην ΑΕΚ». Και κατέληγε: «Τέτοιες κινήσεις δεν τρομάζουν ούτε την ΑΕΚ, ούτε τον υπουργό αλλά ούτε και τους υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Αφού όλα είναι «σύμφωνα με τη νομοθεσία» προς τι ο εκνευρισμός και ο… υπαινιγμός ότι ο δημοσιογράφος μας «θέλει με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσει όσο γίνεται την έκδοση της άδειας»; Είναι δυνατόν, όταν όλα είναι νόμιμα, όταν υπάρχει ένας καπιταλιστικός όμιλος, όταν έχει στο πλευρό του την κυβέρνηση (με δημόσιες δηλώσεις υπουργών), να καθυστερήσει μια διοικητική διαδικασία; Κάποιο λάκκο έχει η φάβα και τον αποκάλυψαν μόνοι τους!

Μια μέρα μετά, με τον πανικό να χτυπάει -προφανώς- «κόκκινο», έβγαλε ανακοίνωση η ΠΑΕ ΑΕΚ. Δε θα σχολιάσουμε τις σε βάρος μας ύβρεις, γιατί κατανοούμε τη σύγχυση. Θα μείνουμε στην ουσία. Για πρώτη φορά από την πλευρά των διάφορων «ΑΕΚ», που υπηρετούν το «πρότζεκτ Μελισσανίδη», γίνεται λόγος για το ιδιοκτησιακό. Με μια επιεικώς βλακώδη επιχειρηματολογία προσπαθούν να πείσουν ότι η «Δικέφαλος 1924» είναι νομίμως ο φορέας υλοποίησης του γηπέδου. Αφού είναι έτσι, τότε γιατί δεν παίρνει την άδεια; Γιατί δεν πείστηκε το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου να δώσει την πολυπόθητη νομιμοποίηση και να λήξει το θέμα; Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα σέρνεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Αυτοί προσπαθούσαν να το κρύψουν. Εκαναν τη μεθόδευση με τον Σπίρτζη κι όταν μπήκαμε στη μέση καταγγέλλοντας την παρανομία (τους πιάσαμε «με τη γίδα στην πλάτη», όπως γράψαμε), άρχισαν να συζητούν γι' αυτό το ζήτημα. Σύντομα θ' αναγκαστούν να παραδεχτούν την αλήθεια που επί τριετία έκρυβαν προσεκτικά.

  «Ο συγκεκριμένος νόμος 4277/2014 του ελληνικού Κράτους σε ξεχωριστό άρθρο προβλέπει με σαφήνεια την εκχώρηση των δικαιωμάτων του ερασιτεχνικού σωματείου σε ανώνυμη εταιρία που στην προκειμένη περίπτωση είναι η “Δικέφαλος Κατασκευαστική 1924 ΑΕ“».  (Ανακοίνωση ΠΑΕ ΑΕΚ, 28.6.2017).

«1. Εκταση συνολικού εμβαδού 29.121 τμ. περίπου (…) παραχωρείται κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως» (…) για την εκπλήρωση του καταστατικού του σκοπού και την ανέγερση στην παραπάνω έκταση Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού με την επωνυμία «Αγία Σοφία – Νέα Φιλαδέλφεια».

2. Για την εκπλήρωση των σκοπών της παραχώρησης της παραγράφου 1 και των ειδικότερων υποχρεώσεων που αναλαμβάνει το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με τη σύμβαση της παραγράφου 3, το τελευταίο δύναται να αποδέχεται δωρεές ή χορηγίες από τρίτους, να εκχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτους, να συμβάλλεται με αυτούς και εν γένει να προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια που συντείνει στην εκπλήρωση των σκοπών της παραγράφου 1». (Νόμος 4277/2014, άρθρο 42).

Βλέπετε να προβλέπει πουθενά ο νόμος «με σαφήνεια την εκχώρηση των δικαιωμάτων του ερασιτεχνικού σωματείου σε ανώνυμη εταιρία», όπως ισχυρίζεται η ΠΑΕ ΑΕΚ; Αμα ήταν έτσι, το θέμα θα είχε λήξει εδώ και τρία χρόνια και οι δικές μας προσπάθειες θα είχαν πέσει στο κενό. Η συμφερόντων Μελισσανίδη εταιρία θα είχε πάρει την άδεια και οι οπαδοί θα είχαν δει επιτέλους τον… αναθρώσκοντα καπνό από τις μπουλντόζες.

Εκδίδοντας ανακοίνωση για να μας πει «πρώτα να διαβάσουμε τον νόμο, αν διαθέτουμε δυνατότητα κατανόησης», η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν απευθύνθηκε σ' εμάς. Ξέρει πολύ καλά ότι εμείς έχουμε διαβάσει τον νόμο και τον έχουμε κατανοήσει τέλεια. Οπως τον έχουν κατανοήσει και οι υπηρεσίες. Γι' αυτό και το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΕΝ ουδέποτε νομιμοποίησε τη «Δικέφαλος 1924» ως παραχωρησιούχο και φορέα υλοποίησης του έργου. Γι' αυτό ζήτησε από τον Σταθάκη να υποβάλει Ερώτημα στο ΝΣΚ. Για τον αντίθετο λόγο ο Σταθάκης αρνήθηκε να υποβληθεί Ερώτημα. Γιατί ήξερε πολύ καλά (τον ενημέρωσαν οι νομικοί του σύμβουλοι) πως το ΝΣΚ θα γνωμάτευε ίδια κι απαράλλαχτα με το 2006 (Γνωμοδότηση 112): το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο σε ένα αθλητικό σωματείο είναι πράγμα εκτός συναλλαγής και δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε κανέναν τρίτο. Οπότε… πάπαλα η άδεια στο όνομα της «Δικέφαλος 1924» ΑΕ.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε τον πανικό που κατέλαβε τους ανθρώπους του Μελισσανίδη. Πήγαν να κάνουν τη «δουλειά» με τον Σπίρτζη και τους υπηρεσιακούς του παράγοντες και τώρα οδηγούνται όλοι μαζί στην ποινική δικαιοσύνη. Οπότε αυτή η εξέλιξη δρα αποτρεπτικά για άλλους επίδοξους επίορκους. Γι' αυτό και δεν απαντά σ' εμάς η πανικόβλητη ΠΑΕ ΑΕΚ. Στους οπαδούς της ΑΕΚ απαντά. Είναι και τα διαρκείας που βγήκαν και πρέπει να  πουληθούν. Και για να πουληθούν πρέπει να τυλιχτούν με τη ζάχαρη του γηπεδικού νόστου. Πρέπει οι οπαδοί να φαντασιωθούν ότι βλέπουν καπνό αναθρώσκοντα από τις εξατμίσεις των ερπυστριοφόρων. Κι ας μην τον δουν ποτέ. Σημασία έχει να πουληθούν τα διαρκείας, όπως πέρσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι.

Εμείς θ' απευθυνθούμε στους οπαδούς της ΑΕΚ για να τους πούμε τη μεγάλη αλήθεια που τους κρύβουν.

Ο νόμος 4277/2014 είναι ένας απαράδεκτος περιβαλλοντοκτόνος και δασοκτόνος νόμος. Εκοψε ένα κομμάτι από το Αλσος για να το δώσει στο γήπεδο. Μετά από δύο προσφυγές (μία πολιτών και μία του Δήμου), που κατά τη δική μας γνώμη έγιναν πρόωρα και διευκόλυναν το σχέδιο του Μελισσανίδη, το ΣτΕ έκρινε τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 42) του νόμου συνταγματική. Γιατί δε βγήκε η άδεια για το γήπεδο, μολονότι πέρασαν τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου, αφού όλα ήταν τόσο ξεκάθαρα; Η άδεια δε βγήκε και δεν πρόκειται να βγει, γιατί ο Μελισσανίδης θέλει το γήπεδο ιδιοκτησία για μισό αιώνα (όσο θα διαρκέσει και η ζωή του) μιας δικής του εταιρίας και όχι της ΑΕΚ. Ελα, όμως, που αυτό απαγορεύεται!

Στην αρχή σας είπαν ότι έφταιγαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που «κωλοβάραγαν». Μετά σας είπαν ότι έφταιγαν αυτοί που έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ. Μετά ότι έφταιγε ο Λαφαζάνης που δεν υπέγραφε την έγκριση της ΜΠΕ. Μετά ότι έφταιγε ο Βασιλόπουλος που δεν ενέκρινε τα υψόμετρα. Τώρα ποιος φταίει; Φταίμε εμείς που κάναμε μηνυτήρια αναφορά! Αν όμως ήταν όλα εντάξει, όλα καθαρά, όλα νόμιμα, η δική μας μηνυτήρια αναφορά δε θα μπορούσε να μπλοκάρει την έκδοση της άδειας. Θα ήταν μια μηνυτήρια αναφορά «στον αέρα». Η υστερική αντίδραση των «υπαλληλικών» Μέσων και της ΠΑΕ θα έπρεπε να σας έχει «ψυλλιάσει» ότι η μηνυτήρια αναφορά μας ήρθε να αποκαλύψει μια παρανομία (από το υπουργείο Υποδομών) και να καταστήσει προσεκτικούς εκείνους που πιέζονταν να ολοκληρώσουν την παρανομία εκδίδοντας την άδεια (στο υπουργείο Περιβάλλοντος).

Αν η οικοδομική άδεια εζητείτο στο όνομα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, θα είχε εκδοθεί προ πολλού. Κακώς κατά τη γνώμη μας, επί τη βάσει ενός περιβαλλοντοκτόνου νόμου, αλλά θα είχε εκδοθεί. Γιατί, λοιπόν, ο «μεγάλος ΑΕΚτζής» δε βγάζει την άδεια στο όνομα της Ερασιτεχνικής, αλλά θέλει να τη βγάλει στο όνομα μιας δικιάς του εταιρίας; Για σκεφτείτε το λίγο και θα καταλάβετε ότι  το μόνο που ενδιαφέρει τον «μεγάλο ηγέτη» είναι να προωθήσει τη μεγάλη μπίζνα του real estate, από το άλσος της Φιλαδέλφειας και το γήπεδο, μέχρι την περιοχή του Προμπονά, όπου έχει αγοράσει κάμποσα στρέμματα μέσω εταιριών συμφερόντων του. Επειδή συνεχίζεται η προσπάθεια να βγει μια παράνομη άδεια, άδεια δε βγαίνει. Οσο για εμάς, συνεχίζοντας τον αγώνα μας, είμαστε ταυτόχρονα ο καθρέφτης που σας δείχνει την αλήθεια.
 

Εχουμε πιάσει και άλλους «με τη γίδα στην πλάτη»

Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κόντρας» το γνωρίζουν, όμως πρέπει να το πούμε για εκείνους που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το «γήπεδο Μελισσανίδη» και αναρωτιούνται ενδεχομένως τι μας οδήγησε στα εισαγγελικά γραφεία για να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού Σπίρτζη, υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των υπευθύνων της «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε αυτό το όπλο για να στηρίξουμε έναν αγώνα, είτε αυτός αφορά υπεράσπιση του περιβάλλοντος είτε αποκάλυψη σκανδάλου κατάχρησης. Αν πρέπει να τονιστεί κάτι, είναι πως κάθε φορά που καταφύγαμε σ’ αυτό το όπλο, το κάναμε με επιτυχία. Γιατί οι παρεμβάσεις μας είναι πάντοτε τόσο ντοκουμενταρισμένες που δεν αφήνουν περιθώρια διαφυγής. Κι έρχονται αυτές οι παρεμβάσεις την κατάλληλη στιγμή, την οποία επιλέγουμε εμείς, έτσι που να φράζεται κάθε δίοδος διαφυγής.

Θα αναφέρουμε μόνο δύο παραδείγματα.

♦ Το 2010 αποκαλύψαμε το σκάνδαλο στο υπουργείο Γεωργίας με έναν δημοσιογράφο της «Αυριανής», που για χρόνια εισέπραττε αργομισθία ως υπάλληλος του υπουργείου, χωρίς ποτέ να παρουσιαστεί στην υπηρεσία και να κάνει την παραμικρή εργασία. Λυτοί και δεμένοι βάλθηκαν να καλύψουν το σκάνδαλο. Σειρά υπουργών (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) και πρόθυμοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι συνήθεις yesmen και yeswomen. Δεν τους πέρασε. Ο εν λόγω υπάλληλος-μαϊμού, ονόματι Νικόλαος Φλαούνας, καναλάρχης στη Μεσσηνία μετέπειτα, έχει ήδη καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών (ισόβια έπρεπε να φάει, αλλά του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του… προτέρου εντίμου βίου), ενώ πρέπει να επιστρέψει κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο.

Ομως, δεν την πλήρωσε μόνο ο Φλαούνας. Μέσα από πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες, που ξεκίνησαν από δική μας μηνυτήρια αναφορά, ήδη  οδεύουν για το εδώλιο, κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος (για άμεση συνέργεια σε απάτη κατ΄εξακολούθηση ή/και απιστία στην υπηρεσία), ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου (επί υπουργίας Ανωμερίτη), Λάμπρος Λαμπρόπουλος και δεκατρείς υπηρεσιακοί παράγοντες, γενικοί διευθυντές και διευθυντές υπηρεσιών του υπουργείου. Στο εδώλιο θα τους κάνει παρέα και ο Φλαούνας που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σ' αυτά τα αδικήματα.

♦ Χρόνια τώρα δίνουμε αγώνα ενάντια στον πανίσχυρο όμιλο Στέγγου, που θέλει να χτίσει βίλες σε δάσος 17.500 στρεμμάτων στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, εκεί που ο όμιλος έχει αγοράσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ. Παρακολουθούσαμε όλες τις κινήσεις του ομίλου που προσπαθούσε να νομιμοποιήσει μια παράνομη άδεια. Κι όταν τους πιάσαμε «με τη γίδα στην πλάτη», δυο μηνυτήριες αναφορές μας στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης άνοιξαν την ποινική διερεύνηση για τα στελέχη που διοικούν την εταιρία και για τους επίορκους δημόσιους υπάλληλους που τους διευκόλυναν στην παρανομία. Η μία από τις δύο υποθέσεις, πέραν του ποινικού της σκέλους, έχει παραπεμφθεί (όχι από εμάς, αλλά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής) και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη.

Ετσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη δημοσιογραφική έρευνα. Οχι ως απλή καταγραφή ή έστω αποκάλυψη, αλλά ως μαχητικό εργαλείο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που υπερασπίζεται το περιβάλλον, που ανοίγει μέτωπα και «τα δίνει όλα» σ’ αυτόν τον αγώνα. Γι’ αυτό και στην υπερεικοσάχρονη διαδρομή της «Κόντρας» συναντιόμαστε συνεχώς με κινήματα που διεκδικούν, με ανθρώπους που τους πλακώνουν τα μεγαλοκαπιταλιστικά συμφέροντα, με έντιμους δημόσιους υπάλληλους που «τιμούν το ψωμί που τρώνε», όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα που ο χώρος δεν επιτρέπει να τα απαριθμήσουμε. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι πως οι νομικές μας ενέργειες δεν γίνονται ποτέ «στο βρόντο», ούτε προς άγραν εντυπώσεων, ούτε για να υπηρετήσουν τακτικισμούς της στιγμής. Γίνονται όταν έχουμε μαζέψει όλο το υλικό και μπορούμε να «ντοκουμεντάρουμε» απόλυτα αυτά που καταγγέλουμε, όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε ποινικό επίπεδο.


KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΙΟΥΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου